Portal farmaceuta Studenti sajt
07-09-2008, 01:38:53 *
Dobrodošli, Gost. Molimo, prijavite se ili se registrujte ->[uputstvo].
Jeste li propustili aktivacijsku email poruku?

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i duzinom trajanja prijave
IZABERITE JEZIK: Srpski Engleski Prijavite se!
Novosti:

Home   Forum   Pomoć Traži Tags Galerija Prijava chat Registracija  
wap wap2 imode sitemap

Str: [1]   Dole
  Ispis  
Autor Tema: Praksa - put do zaposlenja  (Poseta: 296 )

0 Članova i 1 Gost pregleda ovu temu.
pereca
Pridruzi se!
Ultra mega giga forumas
**

Pol: Ženski

Bla, bla...

« : 04-03-2008, 15:49:11 »

Praksa - put do zaposlenja

Na nekim fakultetima, studenti su bombardovani teorijskim znanjem, a o praktičnom radu veoma malo znaju...
Prilikom konkurisanja za posao, poslodavci od kandidata sve češće zahtevaju prethodno radno iskustvo od minimum godinu dana. Budući da se u školama i na fakultetima često ne dobija ovakvo iskustvo, najbolje rešenje je da se tokom školovanja studenti sami potrude da obezbede praksu u firmi koja se bavi poslovima za koje se kandidat školuje.

VEŠTINA - Na specijalizovanom sajtu Infostud.poslovi napominju da značaj prakse nije samo u formalnom ispunjavanju nekog od kriterijuma u oglasu za posao, već to što se kroz praktičan rad mogu steći veštine koje će znanje i snalažljivost kandidata izdići iznad konkurencije i omogućiti mu da dobro obavlja svoj posao.
- Na fakultetu sam obavljao nekoliko jednomesečnih praksi, a samoinicijativno sam se prijavio na konkurs Narodne banke Srbije za letnju praksu. Dobro sam se pokazao i dobio stipendiju NBS-a do kraja školovanja, a nadam se da ću u centralnoj banci dobiti priliku za stalni posao kad završim sa svim ispitima - objašnjava Vladimir Jovanović, apsolvent na Fakultetu organizacionih nauka.
Na nekim fakultetima, studenti su bombardovani teorijskim znanjem, a o praktičnom radu veoma malo znaju.
- Iako sam išla na nekoliko praksi koje je fakultet organizovao, veoma sam malo znala o poslu novinara. Tek kada sam došla u redakciju i počela s praktičniom radom, videla sam koliko smo na fakulteti bili bombardovani nepotrebnim znanjem - kaže Snežana Krivokapić, novinar „Ekonomist magazina”.
Upravo zbog toga svi sajtovi za zapošljavanje savetuju mlade da sami preuzmu inicijativu i da rade na sebi kako bi se što lakše prilagodili novom radnom okruženju.
Volontiranje, uključivanje u studentske i omladinske organizacije, učestvovanje u projektima ili potraga za praksom u kompanijama, samo su neki od načina kako se studenti mogu osposobiti za novo radno mesto.
Takođe, potrebno je pratiti i oglase u novinama i na internetu, gde se mogu naći informacije o stipendijama za praksu, istraživačke boravke i rad na projektima u zemlji i inostranstvu.

www.24sata.co.yu
Evidentirano
Tags: praksa zaposlenja 
 Str: [1]   Gore
  Ispis  

Skoči na:  

Tekstovi objavljeni na ovom sajtu su autorsko delo i zajednicko vlasnistvo vlasnika www.farmaceuti.com sajta i autora tekstova. Dalja distribucija tekstova dozvoljena je iskljucivo u nekomercijalne svrhe i uz jasno citiranje izvora i autora poruke, kao i internet adrese na kojoj se original nalazi. Za sve ostale vidove distribucije, obavezni ste da prethodno zatrazite odobrenje od vlasnika www.farmaceuti.com sajta ili autora teksta. Kompletnu odgovornost za sadrzaj objavljenih tekstova kao i posledice koje mogu nastati usled objavljivanja snose iskljucivo njihovi autori, ciji je pseudonim oznacen pored sadrzaja teksta.
eXTReMe Tracker Powered by SMF 1.1.5 | SMF © 2006, Simple Machines LLC
TinyPortal v0.9.8 © Bloc || arhiva | mod tim| kalendar
Stranica je generirana za 0.135 sekundi uz 29 upita.