Organska hemija I

Started by hulio_salinas, 04-10-2006, 20:38:49

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

kyu_1987

Jedno strucno pitanje : Zasto -CH=CH2 grupa ima jaci -I efekat od -C=-CH grupe (=- ovo je trostruka veza, nisam znao kako drugacije da je napisem) hvala svakom ko odg.

hulio_salinas

probacu... ovako:

dvostruka veza ima 2 para sparenih elektrona (2 elektronska para)

trostruka veza ima 3 para sparenih elektrona (3 elektronska para)

induktivni efekat predstavlja pomeranje elektrona izmedju atoma... (preko sigma veze)

dvostruka veza (sa 2 el. para) lakse moze da primi jos elektrona od trostruke veze (3 el. para)

tj. lakse je elektronu da predje preko dvostruke veze (1 pi i 1 sigma) nego preko trostruke (1 sigma i 2 pi) veze

slikovito: da li je lakse da sednes na motor gde imas 2 putnika (trostruka veza) ili na motor gde je samo vozac (dvostruka veza)...

ako te jos nesto buni, pitaj... poz

pipi_duga_carapa

Quote from: hulio_salinas***pipi, kada citiram nekog, taj NEKO tacno zna da mislim na njega...
p znam da taj neko zna da citiras njega, ali i mi ostali citamo ovaj forum ... p cisto zato ... ako je nesto licno citiraj slobodno po imenu (;

Quote from: hulio_salinasslikovito: da li je lakse da sednes na motor gde imas 2 putnika (trostruka veza) ili na motor gde je samo vozac (dvostruka veza)...
hehe dobar si (;

hulio_salinas

pa ***pipi uvek trazim primere kada ucim da bih lakse zapamtio... zato i drugima pricam svoje primere... malo se smejemo zbog toga, malo me zezaju, ali ipak se zapamti...

poz!!!

pipi_duga_carapa

nista ja lose nisam rekla (; to ti je super sistem ((; a i primer ti je bas ... ((;
poz (;

hulio_salinas

:stid: :stid: :stid:

odosmo u OFF...

posle duzeg vremena evo predavanja iz organske hemije!!!

Posto je uvodni deo veliki 13.nesto MB, postavio sam samo Alkane 3.nesto MB...

Alkani
http://www.uploading.com/files/M2OE6D8D/alkani.ppt.html

pozdrav!!!

nasty girl

e hulio ova predavanja ne mogu da se skinu....ajde ih ponovo upload-uj ili promeni server za upload.... :hm

pipi_duga_carapa

m nismo mnogo otisli u off (8

ehm ... i ja dobih danas predavanja iz organske, ali htedoh da kazem da smo sve to vec presli, p da ne kacim? (8
ali si me preduhitrio (8p

Bred

Ubuduce svoje fajlove uploadujte ovde npr

hulio_salinas

ok... evo na nono6u...

ALKANI

P.S. izvinjavam se... mislio sam da uploading radi...

POZ!!!

pipi_duga_carapa

btw profesorka je rekla da nema vremena da kaci predavanja na net ... (:
posto mora da pravi 3 vrste predavanja, nema vremena da to i kaci ... (8

nasty girl

pa onda trazite da vam da na disku i odnesite u racunarski centar na faxu da ostali ljudi mogu sebi da narezu isto.... 8)

pipi_duga_carapa

Quote from: nasty_girlpa onda trazite da vam da na disku i odnesite u racunarski centar na faxu da ostali ljudi mogu sebi da narezu isto.... (8
((;

pereca

Postoji jedan dogovor da se predavanja kace na sajt.
Nema tu velikog posla, osim da se cd sa predavanjima preda u RC.
Videcu u cetvrtak sta se desilo sa dogovorom.

hulio_salinas

@Jecka (pereco) aj vidi za ta predavanja... to bi nam bas bilo od koristi...