Portal farmaceuta Studenti sajt
01-12-2008, 19:36:26 *
Dobrodošli, Gost. Molimo, prijavite se ili se registrujte ->[uputstvo].
Jeste li propustili aktivacijsku email poruku?

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i duzinom trajanja prijave
IZABERITE JEZIK: Srpski Engleski Prijavite se!
Novosti:

Home   Forum   Pomoć Traži Tags Galerija Prijava chat Registracija  
wap wap2 imode sitemap

Str: [1] 2 3 ... 13   Dole
  Ispis  
Autor Tema: Tadić o planu Ahtisarija: Nezavisnost moguća  (Poseta: 8214 )

0 Članova i 1 Gost pregleda ovu temu.
Roben
Ultra mega giga forumas
**

Pol: Muški

Гуча је закон

« : 02-02-2007, 16:21:46 »

Tadić o planu Ahtisarija: Nezavisnost moguća

Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je u petak da se u predlogu rešenja budućeg statusa Kosova i Metohije izaslanika UN Martija Ahtisarija izričito ne pominje nezavisnost Kosova ali ni suverenitet i teritorijalni intergitet Srbije nad tom pokrajinom.
"Već zbog te činjenice, kao i još nekih odredaba, Ahtisarijev plan otvara mogućnost za nezavisnost Kosova i Metohije", ocenio je Tadić u pisanoj izjavi.

On je istakao da će pozvati sve šefove izabranih parlamentarnih stranaka da ih upozna sa Ahtisarijevim predlogom.

Tadić je preneo da je Ahtisariju na sastanku rekao da Srbija i on kao njen predsednik nikada neće prihvatiti nezavisnost Kosova i Metohije.
"Nametnuta nezavisnost Kosova bi se kosila sa osnovnim principima medjunarodnog prava i predstavljala bi izuzetno opasan politički i pravni presedan", naveo je Tadić.

On je preneo da se osim budućeg statusa Kosova, Ahtisarijev predlog bavi i nizom posebnih pitanja, kao što su decentralizacija, zaštita Srpske pravoslavne crkve i njenih manastira na Kosovu, medjunarodnim civilnim i vojnim prisustvom u pokrajini i drugim.

Tadić je istakao da će predložena rešena o tim pitanjima pažljivo proučiti.

Predsednik Srbije je naveo da Skupština Srbije još nije konstituisana i da smo na početku formiranja nove vlade i izrazio uverenje da će se, zbog toga, u konsultaciji sa šefovima izabranih parlamentarnih stranaka naći način da "nastavimo da branimo nacionalni i državni interes i da sprovodimo jedinstvenu državnu politiku o KiM, koja je dobila jednoglasnu podršku u Skupstini Srbije".

MONDO
Evidentirano
Roben
Ultra mega giga forumas
**

Гуча је закон

« Odgovor #1 : 03-02-2007, 00:11:14 »

Sadržaj Ahtisarijevog predloga  
Beograd -- Prema predlogu Martija Ahtisarija, Kosovo treba da bude multietničko društvo, koje će garantovati prava nealbanske manjine.
U predlogu Ahtisarija navodi se da će Kosovo doneti ustav koji će utemeljiti principe, koji su i osnovni cilj njegovog plana: Kosovo koje je sposobno za život, koje je održivo i stabilno, multietničko i koje poštuje ljudska prava. Kosovo će imati pravo da pregovara i zaključuje međunarodne sporazume, uključujući i pravo da traži članstvo u međunarodnim organizacijama.
Kosovo će, prema ovom predlogu, imati sopstvenu zastavu, grb i himnu, koji će odražavati multietnički karakter Kosova. Službeni jezici biće albanski i srpski, a neće biti zvanične religije, već će Kosovo "biti neutralno po pitanju religijskih ubeđenja”.
Kosovo neće imati teritorijalnih pretenzija niti će pokušavati da se ujedini sa bilo kojom drugom državom ili delom države, navodi se u predlogu.
Manjinske zajednice biće zastupljene u skupštini kroz sistem "garantovanih odnosno rezervisanih poslaničkih mesta”, dok će zakoni koji se bave pitanjima od posebnog interesa za manjinske zajednice zahtevati specifičnu parlamentarnu proceduru - “duplu većinu” i glasanje prisutnih skupštinskih poslanika.
“Kako bi se u zakonodavnom procesu zaštitila prava članova zajednica na Kosovu koji nisu Albanci, Rešenje takođe predviđa da određeni taksativno nabrojani zakoni mogu biti usvojeni samo ukoliko se većina nealbanskih članova kosovske skupštine složi oko njihovog usvajanja”, navodi se u predlogu.
Civilni predstavnik
Međunarodno prisustvo predstavljaće ubuduće međunarodni civilni predstavnik, koji je istovremeno i predstavnik EU.
On će imati i ovlašćenja da poništi odluke ili zakone koje donesu kosovske vlasti i da kazni ili smeni javne funkcionere, za čije akcije se proceni da nisu u skladu sa slovom ili duhom predloga, ukoliko bude usvojen.
Za razliku od UNMIK-a, međunarodni civilni predstavnik neće imati izvršni mandat upravljanja Kosovom, već će imati specijalna ovlašćenja, koja mu omogućuju da obezbeđuje i nadzire punu primenu budućeg sporazuma, koji je kao predlog izneo Ahtisari.
Tu će biti i Evropska misija za politiku bezbednosti i odbrane, koja će imati ovlašćenje da obezbeđuje pravilnu istragu, krivično gonjenje i presudu kod specifičnih, osetljivih krivičnih dela.
Ta misija će imati i ovlašćenje da "preuzme ograničene izvršne funkcije, da bi obezbedila održavanje i unapređenje vladavine zakona, javnog reda i bezbednosti".
Ekonomske odredbe
Kosovo će preuzeti svoj deo međunarodnog duga Srbije.
Deo međunarodnog duga biće utvrđen putem pregovora između Kosova i Republike Srbije, uzimajući u obzir principe koji su korišćeni za raspodelu spoljašnjeg duga u slučaju sukcesije Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije, navodi se u predlogu.
Rešenjem se stavlja poseban naglasak na obezbeđivanje da imovinski sporovi, koji često pogađaju prava manjina, budu rešavani na transparentan način, u skladu sa relevantnim međunarodnim standardima i uz znatno međunarodno angažovanje.
Javna preduzeća, kojima trenutno upravlja Kosovska poverenička agencija (KPA), biće preneta u nadležnost Kosova. Javna preduzeća koja pružaju svoje usluge samo u ograničenom broju opština, biće preneta u nadležnost tih opština.
Decentralizacija
Patrola Kfora u Mitrovici (Fonet)
Rešenje takođe daje široke mogućnosti za decentralizaciju. “Predlog se posebno koncentriše na konkretne potrebe i bojazni zajednice Srba na Kosovu, koji će imati visoki stepen kontrole nad svojim poslovima”, navodi se u predlogu.
“Elementi decentralizacije uključuju nove opštinske nadležnosti u opštinama u kojima su Srbi većina (kao što je to slučaj kod sekundarnog zdravstvenog osiguranja i visokog školstva)."
Tu spada i široka opštinska autonomija u finansijskim pitanjima, kao i mogućnost primanja finansiranja iz Srbije, koje je trasparentno.
Omogućava se i osnivanje šest novih ili znatno proširenih opština u kojima su Srbi većina: Gračanica, Novo Brdo, Klokot, Ranilug, Partes, Severna Mitrovica.
Sadašnja opština Mitrovica biće podeljena na dve opštine: Severnu Mitrovicu i Južnu Mitrovicu. Saradnja i koordinacija između te dve opštine ostvarivaće se putem novouspostavljenog Zajedničkog odbora.
Zaštita verskih i kulturnih objekata
Što se Srpske pravoslavne crkve tiče, u predlogu se navodi da će više od 40 ključnih verskih i kulturnih lokaliteta biti okruženo zaštitnim zonama, kako bi se sprečilo bilo kakvo “ometajuće komercijalno ili industrijsko poslovanje ili izgradnja”.
Posebno se navodi da će biti uspostavljene zone oko manastira Visoki Dečani, Pećke patrijaršije, manastira Gračanica, Devič, Gorioč i Budisavci, istorijskog centra Prizrena, sela Velika Hoča i drugih lokaliteta.
Biće osnovan Savet za nadgledanje sprovođenja (SNS), uz učešće lokalnih i međunarodnih predstavnika, koji će nadgledati i pomagati sprovođenje rešenja na zaštitu srpskog verskog i kulturnog nasleđa na Kosovu.
Takođe se navodi da se od vlasti u Srbiji očekuje da vrate arheološke i etnološke eksponate, koji su “pozajmljeni iz muzeja na Kosovu između 1998 i 1999. godine”.
Sve izbeglice i interno raseljena lica sa Kosova imaće pravo na povratak i povraćaj lične imovine.
Pravosuđe i policija
Pravosudni sistem bi, prema predlogu, bio jedinstven, ali uključuje mehanizme koji treba da obezbede da sistem pravosuđa uključuje sve, a da sastav sudija i javnih tužilaca odražava multietnički karakter Kosova.
Rešenje takođe predviđa uspostavljanje “profesionalne, multietničke i demokratske službe bezbednosti na Kosovu, podstičući značajno lokalno učešće u njenom razvoju”.
NATO će i dalje biti vojno prisutan, a policijske snage Kosova imaće jedinstveni lanac komade na celom Kosovu, sa lokalnim policajcima koji će odražavati etnički sastav opština u kojima rade.
U opštinama na Kosovu gde su Srbi većina, skupštine opština će imati veća ovlašćenja kod izbora lokalnog komandira stanice.
Nove profesionalne multietničke snage bezbednosti Kosova (SBK) biće uspostavljene u roku od godinu dana. One će imati najviše do 2.500 aktivnih pripadnika i 800 rezervista.
Kosovo će imati domaću bezbednosnu agenciju, koja će nadzirati pretnje unutrašnjoj bezbednosti Kosova.
U roku od devet meseci nakon stupanja na snagu tog predloga, treba da se održe opšti i lokalni izbori.

B92
Evidentirano
darusaz
Moderators
Extra forumas

« Odgovor #2 : 03-02-2007, 11:06:28 »

Свашта... не слажем се да било ко узима део моје земље. И још под крилатицом "ове ће да буде изузетак" или ова најновија Ахтисаријева "границе неће бити важне када сви будете у Европи и ево ја путујем већ деценијама по Скандинавији без пасоша". Ако границе неће бити важне, ЗАШТО су сада важне?!?!?!?!
Evidentirano
Roben
Ultra mega giga forumas
**

Гуча је закон

« Odgovor #3 : 03-02-2007, 13:49:49 »

gde je ovde kompromis
siptari dobijaju svoju drzavu a srbi dobijau garanciju da ih siptari nece sve poubijati ili proterati
kad se ovako odvijaju stvari dodje mi da glasam za radikale pa kad nas takozvana medjunarodna zajednica ovako ponizava bar svi znamo zasto a ne ovako mi smo kao demokratska zemlja a oni se prema nama ponasaju kao da i dalje vlada sloba
tadicu svaka cast pokazao je kako predsednik jedne suverene zemlje treba da se ponasa kad hoce da mu otmu deo teritorije
Evidentirano
Roben
Ultra mega giga forumas
**

Гуча је закон

« Odgovor #4 : 03-02-2007, 17:05:22 »

Čeku: Srbi da se ne otcepljuju
Izvor: B92, FoNet, Beta, Rojters
Premijer Kosova Agim Čeku upozorio kosovske Srbe da se ne ocepljuju iako su nezadovoljni predlogom za Kosovo Martija Ahtisarija.

Agim Čeku (FoNet)
Niko nije u potpunosti zadovoljan Ahtisarijevim predlogom koji nije ispunio očekivanja kosovskih Albanaca o punoj nezavisnosti, ali svaki pokušaj kosovskih Srba na severu pokrajine da podele teritoriju neće uspeti, kazao je Čeku u intervjuu Rojtersu.

"Srbi moraju da shvate da ovo nije 1991. Oni ne mogu da rade ono što su radili Srbi u Hrvatskoj. To jednostavno neće moći", upozorio je kosovski premijer.

"Ahtisarijev dokument garantuje teritorijalni integritet Kosova i čitavim Kosovom upravljaće kosovske institucije", dodao je on.

Kosovski premijer je rekao da nije zabrinut zbog stava Rusije koja podržava vlasti u Beogradu i njihove težnje da Kosovo ostane deo Srbije.

"Nadam se da će Rusija, bez obzira na njen drugačiji pristup, na kraju ipak podržati novu rezoluciju Saveta bezbednosti UN o Kosovu", dodao je Čeku.
« Zadnja izmena: 03-02-2007, 17:09:21 Roben » Evidentirano
Darker
Osnivac Farmacija foruma
Magistar daktilografije..

« Odgovor #5 : 03-02-2007, 17:50:28 »

Jao ljudi, sve je to meni jasno i gadno... I ostalim liberalima, demokratama, verujem i znam... Ali jbt, o čemu mi pričamo? Naravno da mi je gadno i povraća mi se od zapadnjačkog licemerja, ali to je zakon tržišta... Fakat je da mi sa Šiptarima ne možemo i NEĆEMO zajedno... U nezavisnom, zavisnom, otcepljenom, albanskom, srpskom... A UPRAVO JE TO POENTA(ili bi bar trebalo da bude - život na Kosovu, čije god da je)...
A što ga ne podele jednostavno? Zato što su Srbi alavi, eto zato... Zato što Srbi hoće Kosovo samo za sebe! Bez dva Šiptara, a ne dva miliona... A zbog takve politike smo bombardovani... Dakle-u pravu je bio Đinđić - treba još da nas lupaju po glavi, nije bilo dosta...
« Zadnja izmena: 03-02-2007, 17:52:31 Darker » Evidentirano
Roben
Ultra mega giga forumas
**

Гуча је закон

« Odgovor #6 : 03-02-2007, 22:41:17 »

Dakle-u pravu je bio Đinđić - treba još da nas lupaju po glavi, nije bilo dosta...
ovo Đinđić nikad nije izjavio i demantovao je X puta to je bila propaganda RTS-a bar toliko bi trebao da znas
I ostalim liberalima, demokratama, verujem i znam...
liberali i demokrate nisu isto zapamti to  hmmm
Evidentirano
Masha
Ultra mega giga forumas
**

Pol: Ženski

Budi gospodar svoje volje, sluga svoje savesti.

« Odgovor #7 : 03-02-2007, 23:06:00 »

Milosevic devedesetih nije hteo da se mirnim nacinom otcepe Hrvatska, Slovenija, Makedonija i BiH pa vodismo rat i `95. potpisase svi oni sporazum u Dejtonu. Mnogo ljudi izginulo, mnogo poruseno i mi dobismo to sto smo dobili, sto teritorije to i epiteta. `99`. ne damo Kosovo, pobedismo NATO, porusise nam ono malo sto nam je ostalo i potpisa isti Milosevic rezoluciju 1244. Mozemo mi i sada do mile volje da objasnjavamo sta je Kosovo i da nama po svim pravima pripada i mozemo da ne prihvatimo predlog, koji nije pravedan, ali Kosovo vise nece biti deo Srbije, bar ne onako kako smo mi to hteli. Ako nekome Kosovo znaci to sam onda ja, ali zbog toga necu glasati za radikale niti verovati Kostunici kada kaze da Kosovo ne moze i ne sme biti nigde sem u Srbiji.
Evidentirano
darusaz
Moderators
Extra forumas

« Odgovor #8 : 03-02-2007, 23:13:18 »

Док год се не измени 1244, Косово и Метохија су део Србије.  smekerica
Evidentirano
Masha
Ultra mega giga forumas
**

« Odgovor #9 : 03-02-2007, 23:21:52 »

Pa i da je tako mi smo svoje dane tamo odbrojali.
Evidentirano
Roben
Ultra mega giga forumas
**

Гуча је закон

« Odgovor #10 : 03-02-2007, 23:23:59 »

tako je za sve je Milosevic kriv i za rat i za sve a drugi su svi nevini dajte ljudi  pitanje
to sto su nas Sipteri ubijali jer i za to kriv  pitanje
on je samo imao lose saveznike i pravio je debilne greske a da je samo on kriv to ne pije vodu
Evidentirano
Vampire 666
Ultra mega giga forumas
**

Ja sam takav, ja to želim, a vas neka đavo nosi!!!

« Odgovor #11 : 03-02-2007, 23:34:15 »

naravno da nije on kriv. glavni krivci su razna korumpirana komunisticka govna od 45 do 86, a najvishe zasluga pribada onom sljamu josipu brozu-titu...nazalost mi moramo danas da poznjemo ono sto su oni sejali 50 godina...sloba je samo lepo "okopao" taj "zasad"...
Evidentirano
Masha
Ultra mega giga forumas
**

« Odgovor #12 : 03-02-2007, 23:52:13 »

Kriv je Josip Broz koji je posle Drugog svetskog rata tamo naselio Albance u tolikom broju da bi uzivao u multietnickoj drzavi koju tako uspesno vodio putem prospirariteta. Kriv je Milosevic koji je `89. rekao "Niko ne sme da vas bije", a tu svoju recenicu pokrio tako sto je gomilom novca ulaganog u Kosovo i Metohiju odrzavao vestacke odnose nasledjene od Broza. I kriv je sto je, kao predsednik, pravio debilne greske, kako nije??? Roben, da li si ikada bio na Kosovu? Ako si tamo proveo bar koliko i ja , koja sam isla tamo kod bake i deke mnogo leta i pre  `99. i imala tatu koji je rodjen tamo, onda sebi ne bi mogao da dozvolis takve tvrdnje.
Evidentirano
Roben
Ultra mega giga forumas
**

Гуча је закон

« Odgovor #13 : 04-02-2007, 00:16:36 »

ne razumem kakve tvrdnje kazi konkretno sta sam lose rekao  pitanje
Evidentirano
Masha
Ultra mega giga forumas
**

« Odgovor #14 : 04-02-2007, 00:20:44 »

Roben, nisam ja ljuta na tebe. Samo sam pitala da li si ikada bio tamo iz prostog razloga sto u poslednje vreme sve vise ljudi koji nikada nisu bili tamo govore o tome sta je i kako je tamo bilo ili jeste.
Evidentirano
Tags: tadic ahtisari nezavisnost kosovo kosovo i metohija metohija 
 Str: [1] 2 3 ... 13   Gore
  Ispis  

Skoči na:  

Tekstovi objavljeni na ovom sajtu su autorsko delo i zajednicko vlasnistvo vlasnika www.farmaceuti.com sajta i autora tekstova. Dalja distribucija tekstova dozvoljena je iskljucivo u nekomercijalne svrhe i uz jasno citiranje izvora i autora poruke, kao i internet adrese na kojoj se original nalazi. Za sve ostale vidove distribucije, obavezni ste da prethodno zatrazite odobrenje od vlasnika www.farmaceuti.com sajta ili autora teksta. Kompletnu odgovornost za sadrzaj objavljenih tekstova kao i posledice koje mogu nastati usled objavljivanja snose iskljucivo njihovi autori, ciji je pseudonim oznacen pored sadrzaja teksta.
eXTReMe Tracker Powered by SMF 1.1.7 | SMF © 2006, Simple Machines LLC
TinyPortal v0.9.8 © Bloc || arhiva | kalendar
Copyright © 2006-2008 "Farmacija Forum", all rights reserved.
Stranica je generirana za 0.15 sekundi uz 31 upita.