Studije u inostranstvu - opste informacije

Started by pereca, 25-06-2007, 00:03:59

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

pereca

VELIKA BRITANIJA

ZA©TO STUDIRATI U UK?
UK je vodeæa zemlja u oblastima nauke i kreativnih inovacija, u kojoj mo¾ete da uèite zajedno s nekim od najveæih svetskih umova u izuzetnoj atmosferi. Naèin rada u britanskom sistemu obrazovanja jeste individualni rad sa studentima uz visok nivo podr¹ke, ¹to èini da ne budu u zaostatku i da se ne oseæaju izolovanim.

Moguænosti izbora mesta i naèina studiranja su beskonaène. Izaberite jedan od (doslovno) nekoliko hiljada kurseva koji vam stoje na raspolaganju u Engleskoj, Velsu, ©kotskoj i Severnoj Irskoj, sigurni u njihov kvalitet. Mo¾ete da izaberete univerzitet ili koled¾ na kome se stièe visoko obrazovanje. Mo¾ete se lako prijaviti preko Servisa za prijem na univerzitete i koled¾e (UCAS) www.ucas.com, a mo¾ete da se prijavite za najvi¹e ¹est institucija u jednom obrascu.

©TA VAM SE NUDI?
Najpopularnije redovne studije jesu studije za sticanje zvanja diplomiranog struènjaka (koje se naziva i diplomom redovnih studija ili diplomom prvog stepena), a koje je danas neophodno da bi ¹irok spektar razlièitih zanimanja u UK i u ostalim zemljama postao dostupan. Programi za sticanje diplome u UK obuhvataju najsavremenija dostignuæa u raznim oblastima, a  podupiru ih i najbolja svetska istra¾ivanja i povezanost s poslovnim i industrijskim svetom. Kursevi se dosta razlikuju u zavisnosti od koled¾a ili univerziteta na kojem studirate. Proverite pojedinaène informatore, koje mo¾ete naæi preko www.educationuk.org, ili u Pregledu izve¹taja o raznim predmetima. Agencija za osiguranje kvaliteta nastave u visokom obrazovanju (Quality Assurance Agency for Higher Education - www.qaa.ac.uk.) objavljuje izve¹taje po predmetima i institucijama. U Pregledu izve¹taja o kvalitetu predmeta procenjuje se nastava tog predmeta u datoj instituciji, ali se osvræe i na iskustvo studena

©TA JE NEOPHODNO ZA UPIS?
Kvalifikacije potrebne za upis razlikuju se od predmeta do predmeta i zavise od konkurencije prilikom upisa na odreðeni kurs. Trebalo bi da se detaljno raspitate ¹ta je neophodno za ¾eljeni kurs u aktuelnom informatoru odreðene institucije, ili direktno na fakultetu. U svakoj instituciji ¾ele da se uvere ispunjavate li kako op¹te tako i posebne uslove za odreðeni kurs. Uop¹teno govoreæi, osnovni zahtevi su:

         pet polo¾enih predmeta (dva GCE A-nivo i tri GCSE sa minimalnom ocenom C), ili
         èetiri polo¾ena predmeta (tri GCE A-nivo i jedan GCSE sa minimalnom ocenom C), ili
         ekvivalentne UK kvalifikacije (kao ¹to su ¹kotske standardne i visoke kvalifikacije, i struèna ocena A), ili
         ekvivalentne inostrane kvalifikacije (mo¾ete proveriti ekvivalentnost preko kancelarije British Councila u va¹oj zemlji, ili preko UK centra za nostrifikaciju diploma (United Kingdom National Academic Recognition Information Centre (NARIC)).

Potrebno je da dobro znate govorni i pisani engleski. Moguæe je da æe vam tra¾iti pismeni dokaz o nivou znanja jezika, o èemu bi trebalo da se raspitate na vreme kako biste imali vremena da testirate svoje znanje engleskog jezika. Veæina univerziteta i koled¾a prihvata jedan od sledeæih ispita:

• International English Language Testing System (IELTS), ocena 6 ili iznad;

• Cambridge Proficiency of English or Cambridge Advanced English, ocena C;

• Test of English as a Foreign Language (TOEFL), rezultat 550 ili vi¹e.

Studenti iz Evropske unije koji studiraju na univerzitetima i koled¾ima u Engleskoj, Velsu i Severnoj Irskoj plaæaju isti iznos ¹kolarine kao i studenti iz UK. Meðunarodni studenti izvan EU plaæaju iznos ¹kolarine predviðen za strane studente, koji se kreæe u rasponu od ₤6250 (studije umetnosti) do ₤18.000 (klinièke studije) za period od godinu dana. Veæini studenata u UK potrebno je oko ₤600 meseèno za ¾ivotne tro¹kove. Ovaj iznos pokriva tro¹kove stanovanja, ishrane, odevanja i osnovnih potreba. Neki od univerziteta nude i stipendije, ali je konkurencija velika i ne bi trebalo da se oslanjate na tu moguænost. Veæina stipendija je za postdiplomske studije.

Izvor: http://www.britishcouncil.org

pereca

FRANCUSKA

Informativni centar EduFrance     

http://www.ccf.org.yu   


Promovisanje studija u Francuskoj
u okviru Francuskog kulturnog centra u Beogradu u Srbiji

EduFrance je francuska agencija ciji je zadatak da promovise visoko skolstvo u Francuskoj i da pomaze studentima svih nacionalnosti i svih drustvenih slojeva da ostvare svoje profesionalne ili istrazivacke planove.

EduFrance u Beogradu u Srbiji osnovan je 2006. godine i predstavlja centar za informisanje i orjentaciju studenata i mladih profesionalaca u vezi sa studijama na francuskom jeziku kako u Francuskoj tako i u Srbiji.

Informativni centar EduFrance nalazi se u okviru Medijateke Francuskog kulturnog centra u Beogradu i otvoren je za sve koji zele da nastave svoje visoko obrazovanje u Francuskoj.

Informativni centar pruza neophodne informacije u vezi sa:

- visokim skolstvom u Francuskoj
- francusko-srpskim diplomama u Srbiji
- upisnim procedurama posebno za prvi ciklus studija
- studentskim zivotom u Francuskoj i mogucnostima za smestaj
- finansiranjem studija i stipendijama koje dodeljuju razne ustanove
- mogucnostima za stazeve ili poslove u Francuskoj

Prioritet informativnog centra jeste da promovise kompletnu francusku ponudu vezanu za visoko skolstvo u Francuskoj uz oslanjanje na programe Agencije EduFrance. Informativni centar ucestvuje na razlicitim studentskim sajmovima i pruza stalne informacije uz prethodno zakazivanje dva puta nedeljno gde zainteresovani mogu da dobiju sva neophodna obavestenja u vezi sa njihovim studijskim planovima.


I Uslovi da bi se upisale studije u Francuskoj koji se odnose na:
a) maturante, b) bruco¹e, c) studente II druge godine koji nisu polo¾ili sve ispite sa te godine:
•    veoma dobro znanje francuskog jezika,
•    srpska maturska diploma,
•    indeks Univerziteta u matiènoj zemlji,
•    formulari za upis koji se podi¾u u Odeljenju za kulturnu saradnju i delatnost decembra meseca tekuæe godine i vraæaju bri¾ljivo popunjeni pre 31. januara naredne godine uz po¹tovanje uputstava,
•    polaganje ispita iz znanja francuskog jezika koji prethodi upisu na neki od francuskih fakulteta (TCF), koji organizuje Odeljenje za kulturnu saradnju i delatnost Francuske Ambasade u Srbiji a koji se odr¾ava svake godine februara meseca.

II Uslovi da bi se upisale studije u Francuskoj koji se odnose na: a) studente III i IV godine; b) one koji bi ¾eleli da nastave postdiplomske studije:

• veoma dobro znanje francuskog jezika
• kontakt sa odabranim Fakultetom i slanje formulara
• odgovor od Fakulteta sa svim uputstvima u vezi sa upisom

Formulari obuhvataju :
• pismo motivacije na francuskom jeziku,
• curriculum vitae (CV) na francuskom jeziku,
• zvanièni prevod poslednje steèene diplome,
• zvanièni prevod svih polo¾enih ispita u Srbiji,
• izvod iz matiène knjige na francuskom.

©kolovanje zdravstvenih radnika     
     
Sto se tièe ¹kolovanja zdravstvenih radnika izdvajaju se dugi obrazovni ciklusi (minimum 6 godina za farmaciju i stomatologiju, 9 i vise godina za medecinu) kao i kratki ciklusi od 2 do 4 godine (za paramedikalne oblasti, babice, i dr.) Smerovi medecine, farmacije i stomatologije imaju specifiènu organizaciju. Broj upisanih studenata na godi¹njem nivou zakonom je odredjen. Odabir se odvija na kraju I godine na osnovu konkursa koji omoguæava 1 od 5 kandidata da predje u II godinu I ciklusa. Broj stranih studenata ogranièen je i kvotama.
Klasièan ciklus studija medecine ima 3 ciklusa i odvija se na 34 Univerziteta.

Studije farmacije

Spremaju se na 24 univerziteta i traju 6 godina a organizovane su u 3 ciklusa od po 2 godine. Kao u medecini i stomatologiji, prelazak sa I na II godinu I ciklusa zavisi od veoma selektivnog konkursa (prima se 1 od 4 kandidata) sa stabilnim numerus claususom od polovine 80-tih godina (2250 primljenih svake godine).

III ciklus traje 2 ili 4 godine. Prva godina tog ciklusa pretstavlja ¹kolovanje u univerzitetsko-bolnièkom centru. Student bira:
• ili kratak ciklus sa struènom 6. godinom studija koja se zavr¹ava dr¾avnom diplomom doktora farmacije;
• ili, posle internatskog konkursa, dug ciklus od 4 godine specijalizacije, koji se zavr¹ava dr¾avnom diplomom doktora farmacije sa DES (diploma specijalistièkih studija).

Postoje neki smerovi za strane farmaceute, ali su moguænosti za rad u Francuskoj veoma ogranièene.

Za vi¹e informacija videti : www.sante.gouv.fr

Izvor: http://www.ccf.org.yu   

pereca

ITALIJA

Studiranje u Italiji

VALORIZACIJA DIPLOME – “DICHIARAZIONE DI VALORE IN LOCO”

Za upis na italijanske univerzitete, akademije lepih umetnosti i muzièke konzervatorijume, na osnovne ili postdiplomske studije, neophodno je izvr¹iti valorizaciju diplome ukoliko je steèena u inostranstvu. Valorizaciju diplome izdaje italijansko diplomatsko predstavni¹tvo u zemlji gde je diploma steèena.

Za diplome steèene u Srbiji u ¹kolama ili na univerzitetima koji su dr¾avni ili privatni ali priznati od strane Ministarstva prosvete i sporta Republike Srbije, valorizacija se radi u Odelenju za ¹kolstvo Italijanskog instituta za kulturu u Beogradu.

Za valorizaciju diplome – dichiarazione di valore in loco – dokument koji izdaje Ambasada Italije, u Odelenju za ¹kolstvo je neophodno predati sledecu dokumentaciju:

-    ORIGINAL diplome na uvid sa “Ha¹kim Apostilom” na poledjini (Ha¹ki Apostil je medjunarodna overa dokumenta od strane nadle¾nog suda, Palata pravde ili neki drugi nadle¾ni op¹tinski sud) i dve fotokopije.

-    prevod diplome na italijanski jezik od ovla¹æenog sudskog tumaèa, takodje overen “Ha¹kim Apostilom” i jedna fotokopija;

-    ukoliko se radi o diplomi fakulteta ili vise ¹kole prilo¾iti i overenu fotokopija uverenja o polo¾enim ispitima sa obaveznom naznakom o du¾ini trajanja zavr¹enih studija (bez prevoda i Apostila).

Odelenje za ¹kolstvo Italijanskog instituta za kulturu radi sa strankama:
sreda, petak od 10.00 do 12.00 i utorak, èetvrtak od 15.00 do 17.00
tel. (+381/11) 3629-346 [email protected] 

“Dichiarazione di valore in loco” se izdaje u roku od nedelju dana. Ne naplaæuje se ukoliko slu¾i za nastavak ¹kolovanja u Italiji, a ukoliko se potra¾uje radi zaposlenja neophodno je obratiti se Konzularnom odelenju Ambasade Italije u Beogradu, Birèaninova 11.


Upisi stranih studenata


Strani studenti koji su zainteresovani da studiraju na italijanskim univerzitetima mogu da pronadju korisne informacije o broju mesta koja su za njih rezervisana putem pretra¾ivaèa Cineca http://offertaformativa.miur.it/studenti/elenco/  i na sajtu MIUR-a http://www.miur.it/0002Univer/0023Studen/0059Studen/0619docume/4794Dispos_cf2.htm

Potrebna dokumenta za predupis na osnovne studije
"Laurea triennale" ili "Laurea magistrale a ciclo unico" :

-predupisna prijava/formular “MODULO A” za Univerzitete ili “MODULO A bis” za Akademije i Konzervatorijume, koji je potrebno citko popuniti i dva primerka overiti u Konzularnom odelenju Ambasade Italije u Beogradu, formular mozete dobiti u Insitutu ili preuzeti sa sajta Instituta;
-2 fotografije od kojih jednu overite u Konzularnom odelenju Ambasade;

-MATURANTI predaju ORIGINAL potvrde o pohadjanju zavrsnog razreda sa “Haskim Apostilom” na poledjini i prevod potvrde na italijanski jezik od ovlascenog sudskog tumaca, takodje overen “Haskim Apostilom” (Haski Apostil je medjunarodna overa dokumenta od strane nadleznog suda, Palata pravde ili neki drugi nadlezni opstinski sud);

Ukoliko zelite da nastavite vec zapocete studije:

-predupisna prijava/formular “MODULO A” za Univerzitete ili “MODULO A bis” za Akademije i Konzervatorijume, koji je potrebno citko popuniti i dva primerka overiti u Konzularnom odelenju Ambasade Italije u Beogradu, formular mozete dobiti u Insitutu ili preuzeti sa sajta Instituta;
-2 fotografije od kojih jednu overite u Konzularnom odelenju Ambasade;

-ORIGINAL maturske diplome sa “Haskim Apostilom” na poledjini (samo na uvid) i prevod diplome na italijanski jezik od ovlascenog sudskog tumaca, takodje overen “Haskim Apostilom”;

-uverenje o polozenim ispitima sa fakulteta (ili vise skole) sa prevodom na italijanski jezik od ovlascenog sudskog tumaca, sa Haskim Apostilima na orginalu i prevodu;

-nastavni plan i program polozenih ispita sa prevodom na italijanski jezik od ovlascenog sudskog tumaca, sa Haskim Apostilima na orginalu i prevodu.


fotokopija cele dokumentacije !!!


Izvor: http://www.iicbelgrado.esteri.it

Ivke

Da li neko mozda zna kakvi su uslovi studiranja farmacije u Grckoj? Konkretno u Solunu postoji fakultet i  ja sam pokusala da stupim u kontakt sa nekim ljudima odande, ali odgovora nije bilo...  Pa ako neko ima neku useful informaciju neka pise...

tarantulica

Da li si probala preko ovog sajta:

http://www.pharm.auth.gr/en/ (http://www.pharm.auth.gr/en/)

Ivke

 Da , to je to. Sa njima sam i pokusavala da stupim u kontakt. Verovatno da moram biti malo upornija...Thanks

tarantulica

Moj brat studira na tom Univerzitetu i prezadovoljan je, tako da mislim da vredi da se malo iscimash  :cvet

Vanja9

Ivke, da li si uspela da saznas nesto vise o studijama u Solunu? HVALA

Ivke

Jesam...Oni su mi rekli da trenutno u Solunu ne postoji program za strane studente,ali da rade na pripremi...Naravno,  to je bilo na tom Aristotelis univerzitetu koji je i najbolji u Solunu. Ja sam kontaktirala i neke ljude u nasem konzulatu  i oni su mi rekli da bi oko administracije trebalo sve zavrsavati u  Ministarstvu prosvetu ovde.Ali kako  su oni tada  imali samo studije na grckom jeziku, ja se nisam dalje raspitivala...

Jex

Zna li neko sta je potrebno za nostrifikaciju diplome za rad u Engleskoj?

Ivke

Nostrifikacija traje dve godine, prilicno je obimno sve sto je potrebno poloziti (ne znam tacno o kojim ispitima se radi), ali se svakako kasnije, ako planiras da ostanes tamo, isplati.Mogucnosti za posao su stvarno velike, a i plate su  daleko iznad proseka za njihove uslove...

ivana

Da bi kao farmaceut radila u UK, moras da budes registrovana u njihovom Royal Pharmaceutical Society,a da bi se registrovala moras da proðes kroz neku vrstu obuke koja traje dve godine, sa zavrsnim ispitom na kraju. Vise imformacija http://www.rpsgb.org.uk/pdfs/regpack.pdf

MiKy

koliko je komplikovano prebaciti se sa Bg univerziteta na neki Italijanski?    da li znate mozda nekog ko studira gradjevinu u Italiji?

Masha

Ne znam nikoga ko studira gradjevinu, ali jedan moj drug tamo zavrsava arhitekturu. On je, doduse, tamo upisao faks, nije se prebacivao, ali ako ti treba neka informacija ja cu ga pitati da se raspita. Samo reci, sta te konkretno zanima.

mickic

Jel ima neko neke informacije ,kako stoje stvari u Kanadi?
Sta je potrebno za nostrifikaciju diplome farmaceuta? Ja sam razmisaljala da probam da upisem post-diplomske tamo kad zavrsim...
svaki info je znacajan, pa, hvala :)