Tumor na jajniku i kod devojèica

Started by Bred, 18-10-2008, 17:19:09

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Bred

 U Institutu za majku i dete operisan rak devojèici specijalnom laparoskopskom metodom. – Najveæi tumor devet kilograma

®ivot èetvoroipogodi¹nje devojèice O. F., koja je imala zloæudni tumor na jajniku, spasen je zahvaljujuæi struènom timu lekara Instituta za zdravstvenu za¹titu „Dr Vukan Èupiæ”. Oni su operaciju laparoskopskim putem, koja je trajala oko 50 minuta,prvi put na ovim prostorimaobavili pre deset dana, a juèeje uraðena prva kontrola na kojoj je utvrðeno da se devojèica dobro oseæa.Devojèica je 24 sata posle operacije oti¹la kuæi oporavljena, a dalje æe se o njoj voditi raèuna.

– Sreæan sam, jer smo imali prvu kontrolu na kojoj su lekari mojoj æerki skinuli konce i objasnili da je sada sve u redu. Bili smo u ¹oku kada smo èuli o kojoj bolesti je reè. Lekari u Subotici su sumnjali na cistu na jajniku, ali u Institutu za majku i dete se ispostavilo da je, ipak, kancer. Upla¹ili smo se misleæi da æemo mesecima da boravimo sa detetom u bolnici, ali se to nije dogodilo zahvaljujuæi dr ZoranuB. Stankoviæu. Posle intervencije je odmah poèela da se igra i smeje – objasnio je tata operisane devojèice.

Dr Zoran B. Stankoviæ, deèji ginekolog u Institutu za majku i dete,koji je zajedno sa dr Lukom Anðeliæem, mentorom za laparoskopiju u ginekologijiu ovoj ustanovi, obavio ovu te¹ku intervenciju, ka¾e da se u poslednjih nekoliko godina sve veæi broj devojèica i adolescentkinja operi¹e zbog tumora jajnika, ne klasiènim naèinom, veæ rezom preko prednjeg trbu¹nog zida koji se u medicini zove laparotomija. On istièe da su vrednosti novog naèina operacije brojni, poputmanjetraume za pacijenta, br¾egoporavka, u bolnici se ne ostaje kao ranijesedam, veæ jedan ili dva dana.

– Manja je i moguænost gubitka krvi u toku operacije, jer kamera kojom se posmatra unutra¹njost abdomena znaèajno poveæava sliku i time omoguæava veoma precizne operativne zahvate. Na rani nema klasiènog reza od¹est do 10 centimetra, veæ se koriste tri reza od 0,5 do 1,5 centimetra. Jedina negativna strana ovog naèina operacije je ¹to se tako ne operi¹u ogromni tumori jajnika, a najveæi operisan u Slu¾bi za deèju i adolescentnu ginekologiju Instituta u poslednjih godinu dana imao je èak devetkilograma. Do sada su se laparoskopijom operisale dobroæudne promene na jajniku – istakao je dr Stankoviæ, dodajuæi da æe o ovoj temi veæ koliko sutra govoriti na kongresu u Rusiji.

Deèja i adolescentna ginekologija, gde je obavljena ovakva intervencija, postoji na Institutu za zdravstvenu za¹titu majke i deteta Srbije veæ 38 godina i, kako ka¾e dr Stankoviæ, jedinstvena je na na¹im prostorima. Godi¹nje se ovde obavi izmeðu 40 i 50 operacija devojèica sa dobroæudnim tumorima, dok pomoæ zbog zloæudnih tumora potra¾i od osam do 10 devojèica. Lekari obja¹njavaju da su simptomi oboljenja kod devojèica bol u stomaku, znaci prevremenog puberteta poput rasta grudi, a kod adolescentkinja i pojaèana maljavost.

D. Davidov-Kesar

politika.rs