posao spisak apotekacenovnik lekovatekstovikontakt

Author Topic: Bob Marli  (Read 3113 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline nasty girl

  • Verna Grobarka
  • Daktilograf pocetnik
  • ***
  • Posts: 4230
  • Gender: Female
  • P*A*R*T*I*Z*A*N
Bob Marli
« on: 22-08-2006, 12:02:51 »Robert Nesta Marley rođen je 6. februara 1945. godine u Jamajci. Legenda svetske muzičke scene i prvak svetske rege muzike, svoje najveće hitove snimio je u grupi Bob Marley And The Wailers i na nekoliko solo albuma. Bob Marley And The Wailers zapravo je promenjeno ime grupe The Wailers, koja je formirana 1963. godine i u koju je Marli došao 1964. godine.

Grupa u kojoj je svirao bila je prilično nestabilna zbog toga što je Marli često išao u Jamajku, a ostali članovi benda imali su velike probleme sa zakonskim propisima, kao i puno ličnih problema. Često je menjan i sastav grupe. Marli se 1966. godine venčao sa Ritom Anderson, kasnije članicom sastava I-Threes. Zvuci Jamajke, koji su prožimali muziku ovog benda, dominirali su od 1974. godine. Te godine bend je još jednom promenio sastav i počeo saradnju sa grupom Marlijeve supruge, Rite Marli. Od tada pa sve do Marlijeve smrti bend je svirao rege muziku.

Novi zvuci učinili su bend svetskom atrakcijom. Albumi su imali najveće tiraže u muzičkoj industriji tog vremena. Hitovi grupe bili su po nekoliko nedelja na vrhu nacionalnih muzičkih top-lista. Album koji je postigao najveći uspeh u karijeri grupe i Marlija svakako je autobiografski album "No Woman No Cry".

U Marlijevo vreme rasistički pokreti bili su još uvek relativno jaki i Marli je zbog toga često bio na meti udara. Preživeo je atentat 1976. godine u Jamajci koji je organizovala jedna ovakva grupa. Uprkos tome, Marli je postao svetski simbol promocije mira među rasama. Često je na koncerte dovodio ekstremne političare i pokušavao da ih ujedini muzikom.

Međutim, rak stopala, koji mu je otkriven 1977. godine, brzo se proširio i već 1980. godine Marli je imao velike probleme sa zdravljem. Na koncertu u Britaniji doživeo je kolaps organizma. Umro je 11. maja 1981. godine u Majamiju. Bio je prvi pevač iz nerazvijene Afrike koji je svojim koncertima ukazao na probleme ovog kontinenta. Njegovi hitovi i danas su veoma popularni, a godišnjice njegove smrti obeležavaju se širom sveta.


 

ALIMS :: Ministarstvo zdravlja :: Farmaceutska komora :: RFZO :: Farmaceutski fakultet
Sajt info: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: Disclaimer
Tekstovi objavljeni na ovom sajtu su autorsko delo i zajednicko vlasnistvo vlasnika www.farmaceuti.com sajta i autora tekstova. Dalja distribucija tekstova dozvoljena je iskljucivo u nekomercijalne svrhe i uz jasno citiranje izvora i autora poruke, kao i internet adrese na kojoj se original nalazi. Za sve ostale vidove distribucije, obavezni ste da prethodno zatrazite odobrenje od vlasnika www.farmaceuti.com sajta ili autora teksta. Kompletnu odgovornost za sadrzaj objavljenih tekstova kao i posledice koje mogu nastati usled objavljivanja snose iskljucivo njihovi autori, ciji je pseudonim oznacen pored sadrzaja teksta.
Copyright © 2006-2020 "Farmaceuti.com", all rights reserved - sva prava zadrzana