posao spisak apotekacenovnik lekovatekstovikontakt

Author Topic: I slatkisi su uzrok masnoce u krvi  (Read 2597 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Bred

  • The S[h]ef
  • Administrator
  • Doktor daktilografskih nauka
  • *******
  • Posts: 17763
  • Gender: Male
  • Ekser koji se istupi sam sebe bruka
    • Farmacija forum
I slatkisi su uzrok masnoce u krvi
« on: 07-09-2013, 15:31:17 »

Izvor: novosti.rs, A. Radulović             Povišeni trigliceridi podjednako su opasni kao i povišen holesterol. Njihov hronično uvećan nivo nije simptom koji se sme zanemariti, jer značajno doprinosi aterosklerozi. Nažalost, malo ljudi preventivno kontroliše masnoće u krvi, već se povišeni rezultati otkrivaju tek kada dođe do posledica - kardiovaskularnih i cerebrovaskularnih oboljenja, od kojih su najopasniji srčani i moždani udar.
Važan faktor masovnosti povišenih triglicerida na našim prostorima je ishrana, obilata upravo namirnicama koje se optužuju za porast masnoća u krvi.

 - Organizam sintetiše trigliceride iz supstanci koje unosimo hranom. Previše namirnica bogatih ovim supstancama, kao i nedovoljan kapacitet organizma da metaboliše trigliceride, dovode do povećanja njihove koncentracije u krvi - kaže za Novosti (http://www.novosti.rs/vesti/zivot_+.304.html:452346-I-slatkisi-podizu-masnoce-u-krvi) profesor dr Sonja Radaković, načelnik Centra za preventivnu medicinu Vojnomedicinske akademije.


nastavak -> http://www.b92.net/zdravlje/vesti.php?yyyy=2013&mm=09&nav_id=750710


 

ALIMS :: Ministarstvo zdravlja :: Farmaceutska komora :: RFZO :: Farmaceutski fakultet
Sajt info: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: Disclaimer
Tekstovi objavljeni na ovom sajtu su autorsko delo i zajednicko vlasnistvo vlasnika www.farmaceuti.com sajta i autora tekstova. Dalja distribucija tekstova dozvoljena je iskljucivo u nekomercijalne svrhe i uz jasno citiranje izvora i autora poruke, kao i internet adrese na kojoj se original nalazi. Za sve ostale vidove distribucije, obavezni ste da prethodno zatrazite odobrenje od vlasnika www.farmaceuti.com sajta ili autora teksta. Kompletnu odgovornost za sadrzaj objavljenih tekstova kao i posledice koje mogu nastati usled objavljivanja snose iskljucivo njihovi autori, ciji je pseudonim oznacen pored sadrzaja teksta.
Copyright © 2006-2021 "Farmaceuti.com", all rights reserved - sva prava zadrzana