posao spisak apotekacenovnik lekovakontakt

Author Topic: Loše strane najpopularnijih dijeta  (Read 3347 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Bred

  • The S[h]ef
  • Administrator
  • Doktor daktilografskih nauka
  • *******
  • Posts: 17763
  • Gender: Male
  • Ekser koji se istupi sam sebe bruka
    • Farmacija forum
Loše strane najpopularnijih dijeta
« on: 28-03-2010, 13:47:30 »

Probali ste dijetu po krvnim grupama, Atkinsonovu dijetu, dijetu s kupusom, svakodnevno prebrojavali kalorije, ali niste uspeli da se rešite suvišnih kilograma. Pitate se zašto? Zbog čuvenog „jo-jo efekta“ i dupliranja kilograma po povratku na stari režim ishrane.

Američki nutricionisti Harli Pasternak i Majat Marfi, autori knjige „Dijeta 5 faktora“ u izdanju V.B.Z., bavili su se nedostacima najpopularnijih dijeta i objasnili zbog čega su one tako nedelotvorne. Prema njihovim saznajima jedina prava formula da trajno izgubite kilograme i zadržite željenu težinu je promena životnih navika i izbalansirana ishrana.

ATKINSOVA DIJETA
Zabranjuje unos hleba, testenina, krompira i svih ugljenih hidrata jer su oni, kako tvrdi njen autor, najzaslužniji za gomilanje kilograma. Mnogima je pak Atkinsonova dijeta omiljena pošto im ovaj režim ishrane dozvoljava da bez ograničenja jedu meso, sir, jaja, maslac…
NEDOSTACI:
Sloboda koju pruža Atkinsonova dijeta ipak se skupo plaća jer ćete izgubiti vodu i mišićnu masu, dok će procenat masti u telu ostati isti ili će čak porasti. Dijeti nedostaju voće, žitarice, vlakna i vitamini, pa se povećava i rizik od osteoporoze. Ujedno se povećava i rizik od nastanka srčanih bolesti zato što se podstiče uzimanje masnog mesa i sireva, s velikom količinom zasićenih masnih kiselina koje zapušavaju arterije.

nastavak -> http://www.b92.net/zdravlje/ishrana.php?yyyy=2010&mm=01&nav_id=406404


 

ALIMS :: Ministarstvo zdravlja :: Farmaceutska komora :: RFZO :: Farmaceutski fakultet
Sajt info: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: Disclaimer
Tekstovi objavljeni na ovom sajtu su autorsko delo i zajednicko vlasnistvo vlasnika www.farmaceuti.com sajta i autora tekstova. Dalja distribucija tekstova dozvoljena je iskljucivo u nekomercijalne svrhe i uz jasno citiranje izvora i autora poruke, kao i internet adrese na kojoj se original nalazi. Za sve ostale vidove distribucije, obavezni ste da prethodno zatrazite odobrenje od vlasnika www.farmaceuti.com sajta ili autora teksta. Kompletnu odgovornost za sadrzaj objavljenih tekstova kao i posledice koje mogu nastati usled objavljivanja snose iskljucivo njihovi autori, ciji je pseudonim oznacen pored sadrzaja teksta.
Copyright © 2006-2021 "Farmaceuti.com", all rights reserved - sva prava zadrzana