posao spisak apotekacenovnik lekovakontakt

Author Topic: Lutein i zeaksantin  (Read 5927 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Bred

  • The S[h]ef
  • Administrator
  • Doktor daktilografskih nauka
  • *******
  • Posts: 17763
  • Gender: Male
  • Ekser koji se istupi sam sebe bruka
    • Farmacija forum
Lutein i zeaksantin
« on: 26-05-2010, 20:43:30 »Lutein i zaksantin su žuto obojeni liposolubilni pigmenti iz grupe ksantofilnih karotenoida (karotenoidi koji sadrže kiseonik). Osnovna razlika u strukturi luteina i zeaksantina je jedna dvostruka veza više u molekuli zeaksantina.U prirodi se nalaze u biljkama, algama i nekim mikroorganizmima, kao slobodni ili u obliku estara i uglavnom u trans izomernom obliku. U biljkama imaju ulogu da apsorbuju vidljivu svetlost i da štite od delovanja kiseonika i svetlosti.

Stabilnost

Zbog prisustva većeg broja konjugovanih dvostrukih veza podložni su reakcijama oksidacije i izmomerizacije pod uticajem svetlosti i toplote i u prisustvu kiselina.

Namirnice koje sadrže lutein i zeaksantin

Lutein i zeaksantin se u najvećoj količini nalaze u kukuruzu, žumancu, zeleno i žuto obojenom voću i povrću kao što su brokoli, grašak, boranija, kupus, spanać, kivi, sok od pomorandže. Dozvoljena je upotreba luteina kao boje za bojenje namirnica. Dnevni unos luteina i zeaksantina hranom iznosi oko 1 mg, a kod vegetarijanaca može biti znatno veći.

Potencijalno povoljni fiziološki efekti luteina i zeaksantina

Najveća koncentracija likopena i zeaksantina se kod čoveka nalazi u žutoj mrlji i u sočivu. Smatra se da ova dva pigmenta imaju ulogu u zaštiti od fotooksidacije. Različita istraživanja su ukazala na direktnu vezu koja postoji između unosa luteina i stepena pigmentacije oka. Takođe postoje brojni podaci koji povećan unos luteina i zeaksantina (preko 6 mg dnevno) povezuju sa smanjenim rizikom od razvoja staračke makularne degeneracije, odnosno ukazuju na njihovo potencijalno oftaloprotektivno delovanje.

Dnevne potrebe za luteinom i zeaksantinom

Nema podataka o dnevno potrebnoj količini luteina i zeaksantina, niti o eventualnim posledicama deficita.

Neželjene reakcije i upozorenja

Likopen ne treba da uzimaju osobe koje su na njega preosetljive, a trudnice, dojilje i mala deca bi pre svega treba da unose likopen iz namirnica.

Interakcije luteina i zeaksantina sa lekovima, hranom i suplementima

Lekovi koji smanjuju apsorpciju masti utiču i na smanjenu apsorpciju luteina i zeaksantina (orlistat, holestiramin, mineralan ulja). Istovremeni unos biljnih ulja i beta-karotena se povećava, dok prisustvo pektina smanjuje apsorpciju likopena i zeaksantina.

Uobičajene suplementirane doze

0,25-10 mg u jednom doziranom obliku.


http://www.bbsoft.co.rs/infocentar/traziotc.php?p=10&l=57


 

ALIMS :: Ministarstvo zdravlja :: Farmaceutska komora :: RFZO :: Farmaceutski fakultet
Sajt info: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: Disclaimer
Tekstovi objavljeni na ovom sajtu su autorsko delo i zajednicko vlasnistvo vlasnika www.farmaceuti.com sajta i autora tekstova. Dalja distribucija tekstova dozvoljena je iskljucivo u nekomercijalne svrhe i uz jasno citiranje izvora i autora poruke, kao i internet adrese na kojoj se original nalazi. Za sve ostale vidove distribucije, obavezni ste da prethodno zatrazite odobrenje od vlasnika www.farmaceuti.com sajta ili autora teksta. Kompletnu odgovornost za sadrzaj objavljenih tekstova kao i posledice koje mogu nastati usled objavljivanja snose iskljucivo njihovi autori, ciji je pseudonim oznacen pored sadrzaja teksta.
Copyright © 2006-2021 "Farmaceuti.com", all rights reserved - sva prava zadrzana