posao spisak apotekacenovnik lekovatekstovikontakt

Author Topic: Proteini iz povrća i sniženje krvnog pritiska  (Read 2554 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Bred

  • The S[h]ef
  • Administrator
  • Doktor daktilografskih nauka
  • *******
  • Posts: 17763
  • Gender: Male
  • Ekser koji se istupi sam sebe bruka
    • Farmacija forum
Proteini iz povrća i sniženje krvnog pritiska
« on: 18-05-2006, 13:14:36 »Studija urađena u Londonu pratila je podatke o krvnom pritisku 4600 osoba, starosti 40 do 59 godina iz četiri zemlje u periodu od tri do šest meseci. Takođe, su prikupljani podaci o navikama u ishrani, piću, kao i uzorci urina.

Studija je pokazala da su osobe koje su jele više proteina poreklom iz povrća imale niže vrednosti krvnog pritiska u odnosu na one koje su konzumirale manje količine ovih proteina. Suprotno ranijim istraživanjima ova studija nije pokazala vezu između totalnog unosa proteina i visine krvnog pritiska.

Iako nisu u potpunosti sigurni kako ovi proteini utiču na krvni pritisak, istraživači kažu da aminokiseline mogu imati uticaja, kao i drugi sastojci povrća, poput magnezijuma koji može u interakciji sa aminokiselinama snižavati vrednosti krvnog pritiska.
   

Definitivne dokaze o uzročnoj povezanosti između unosa proteina poreklom iz povrća i krvnog pritiska daće buduće randomizirane kontrolisane studije, ali se smatra da ovo saznanje može biti jedan od koncepata zdrave ishrane.
M.M.


 

ALIMS :: Ministarstvo zdravlja :: Farmaceutska komora :: RFZO :: Farmaceutski fakultet
Sajt info: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: Disclaimer
Tekstovi objavljeni na ovom sajtu su autorsko delo i zajednicko vlasnistvo vlasnika www.farmaceuti.com sajta i autora tekstova. Dalja distribucija tekstova dozvoljena je iskljucivo u nekomercijalne svrhe i uz jasno citiranje izvora i autora poruke, kao i internet adrese na kojoj se original nalazi. Za sve ostale vidove distribucije, obavezni ste da prethodno zatrazite odobrenje od vlasnika www.farmaceuti.com sajta ili autora teksta. Kompletnu odgovornost za sadrzaj objavljenih tekstova kao i posledice koje mogu nastati usled objavljivanja snose iskljucivo njihovi autori, ciji je pseudonim oznacen pored sadrzaja teksta.
Copyright © 2006-2020 "Farmaceuti.com", all rights reserved - sva prava zadrzana