posao spisak apotekacenovnik lekovatekstovikontakt

Author Topic: Salmonela i ešerihija u soku  (Read 3897 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Bred

  • The S[h]ef
  • Administrator
  • Doktor daktilografskih nauka
  • *******
  • Posts: 17763
  • Gender: Male
  • Ekser koji se istupi sam sebe bruka
    • Farmacija forum
Salmonela i ešerihija u soku
« on: 12-08-2009, 01:48:24 »

Autor: Lana Bunčić |

U drugom uporednom ispitivanju kvaliteta prirodnih sokova, nektara i sirupa koje je uradio Pokret za zaštitu potrošača Beograd, čak trideset odsto uzoraka eliminisano je kao neispravno, a u jednom je pronađeno prisustvo salmonele, ešerihije koli, kvasca i plesni. Opšta ocena prirodnih sokova koji se prodaju na tržištu je prosečna.

Među eliminisanim uzorcima najveći broj, čak njih šest izopšteno je zbog manjeg sadržaja voća od deklarisanog i propisanog, dva zbog nepravilno deklarisanih aditiva i jedan zbog povećanog broja mikroorganizama bakterija, plesni i kvasaca.

- Najveći broj eliminisanih uzoraka su voćni nektari, a eliminisani su zbog malog sadržaja voća. Samo jedan uzorak označen je kao opasan za konzumaciju, ostali eliminisani uzorci nisu štetni za zdravlje potrošača, ali je nedopustivo da se u deklaracijama navode netačni podaci i na taj način zavaravaju potrošači. Ovi proizvođači za sada ne mogu biti kažnjeni, jer još nije izglasan novi pravilnik kojim se definiše sadržaj soka u nektaru, koji je napisan po pravilima koja važe u Evropskoj uniji, a koji je napisan još 2005. godine - kaže Branka Bukvić, predsednica stručne komisije.
Od trideset analiziranih uzoraka samo je jedan svrstan u zonu ekstra kvaliteta, pasirani paradajz proizvođača “Nektar” iz Bačke Palanke. Dok je kao odličnog kvaliteta ocenjeno šest uzoraka (“Takovo”, “Rauch”, “Rumapromet”, “Freš end Ko”, “Nektar”), a vrlo dobrog dvanaest uzoraka (“Freš end Ko”, “Fudlend”, PIMC d.o.o, “Rauch”, “Vino Župa” i “Takovo”). Sedam uzoraka ocenjeno je kao dobrog kvaliteta (“Vino Župa”, “Fruvita”, “Takovo”, “Beofruto”), dok su četiri svrstana u kategoriju zadovoljavajućeg kvaliteta (“Beofruto”).

nastavak -> http://www.blic.rs/drustvo.php?id=105674


 

ALIMS :: Ministarstvo zdravlja :: Farmaceutska komora :: RFZO :: Farmaceutski fakultet
Sajt info: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: Disclaimer
Tekstovi objavljeni na ovom sajtu su autorsko delo i zajednicko vlasnistvo vlasnika www.farmaceuti.com sajta i autora tekstova. Dalja distribucija tekstova dozvoljena je iskljucivo u nekomercijalne svrhe i uz jasno citiranje izvora i autora poruke, kao i internet adrese na kojoj se original nalazi. Za sve ostale vidove distribucije, obavezni ste da prethodno zatrazite odobrenje od vlasnika www.farmaceuti.com sajta ili autora teksta. Kompletnu odgovornost za sadrzaj objavljenih tekstova kao i posledice koje mogu nastati usled objavljivanja snose iskljucivo njihovi autori, ciji je pseudonim oznacen pored sadrzaja teksta.
Copyright © 2006-2021 "Farmaceuti.com", all rights reserved - sva prava zadrzana