posao spisak apotekacenovnik lekovatekstovikontakt

Author Topic: Sok za mozak  (Read 2048 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Bred

  • The S[h]ef
  • Administrator
  • Doktor daktilografskih nauka
  • *******
  • Posts: 17763
  • Gender: Male
  • Ekser koji se istupi sam sebe bruka
    • Farmacija forum
Sok za mozak
« on: 01-09-2006, 20:59:17 »

Pijete li negazirani sok od voća ili povrća više od tri puta tjedno imate za 76 posto manje šanse da obolite od Alzheimerove bolesti. Pijte li zaslađene gazirane napitke - tko vam je kriv, poručuju američki znanstvenici.
 
Učestalo konzumiranje sokova od voća i povrća može znatno smanjiti opasnost od razvoja Alzheimerove bolesti, sugerira studija objavljena u časopisu American Journal of Medicine, prenosi BBC.

Američki znanstvenici pratili su 10 godina skupinu od gotovo 2.000 ljudi i utvrdili da je opasnost za 76 posto manja u osoba koje piju sok više od triput tjedno u usporedbi s onima kojih ih piju manje od jednom tjedno.

Alzheimerova bolest vezuje se uz gomilanje nakupina proteina beta-amiloida.

Prema nekim studijama polifenoli - koji su prisutni u mnogim prehrambenim namirnicama - mogu prekinuti te procese i donekle zaštititi od Alzheimerove bolesti neutralizirajući učinak oštećivanja spojeva zvanih slobodni radikali.

Sokovi od voća i povrća posebno su bogati polifenolima i "mogli bi igrati važnu ulogu odgađajući napad bolesti", drži vodeći znanstvenik Dr. Qi Dai sa sveučilišta Vanderbilt.

Prethodne studije ukazivale na dobrobit konzumiranja voća i povrća, no najnovija je studija obuhvatila dulje vremensko razdoblje te je pouzdanija, kazala je Dr. Harriet Millward te zaključila "Pravilna prehrana igra važnu ulogu u opasnosti od Alzheimerove bolesti - i prehrana je ključna za istraživanje jer nudi relativno jeftin način borbe protiv bolesti koja uništava brojne živote a čiji troškovi liječenja stoje zdravstvo više nego moždana kap, srčane bolesti i rak zajedno".
 
 
Net.hr


 

ALIMS :: Ministarstvo zdravlja :: Farmaceutska komora :: RFZO :: Farmaceutski fakultet
Sajt info: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: Disclaimer
Tekstovi objavljeni na ovom sajtu su autorsko delo i zajednicko vlasnistvo vlasnika www.farmaceuti.com sajta i autora tekstova. Dalja distribucija tekstova dozvoljena je iskljucivo u nekomercijalne svrhe i uz jasno citiranje izvora i autora poruke, kao i internet adrese na kojoj se original nalazi. Za sve ostale vidove distribucije, obavezni ste da prethodno zatrazite odobrenje od vlasnika www.farmaceuti.com sajta ili autora teksta. Kompletnu odgovornost za sadrzaj objavljenih tekstova kao i posledice koje mogu nastati usled objavljivanja snose iskljucivo njihovi autori, ciji je pseudonim oznacen pored sadrzaja teksta.
Copyright © 2006-2020 "Farmaceuti.com", all rights reserved - sva prava zadrzana