posao spisak apotekacenovnik lekovatekstovikontakt

Author Topic: „Galenika“ vredi i do 600 miliona evra  (Read 5111 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Bred

 • The S[h]ef
 • Administrator
 • Doktor daktilografskih nauka
 • *******
 • Posts: 17763
 • Gender: Male
 • Ekser koji se istupi sam sebe bruka
  • Farmacija forum
„Galenika“ vredi i do 600 miliona evra
« on: 10-08-2008, 17:59:43 »

Autor: T. Nikolić-Đaković |

Farmaceutski giganti sa zapada bacili su oko na „Galeniku“, a njena prodaja, kako je najavio ministar Mlađan Dinkić, biće i najveći privatizacioni prihod naredne godine u Srbiji. Ova fabrika lekova, sto posto vlasništvo države, vredna je prema nekim procanama i do 600 miliona evra.

„Planirana je prodaja 80 odsto kapitala u privatizaciji, a ostatak će dobiti građani i zaposleni kroz besplatne akcije“, naveo je Dinkić.


Iako naše farmaceutsko tržište sve više zavisi od uvoza, u Republičkom zavodu za zdravstveno osiguranje, koje je vlasnik „Galenike“, kažu da nema nikakvih razloga da država ima svoju farmaceutsku kompaniju. Svetlana Vukajlović, direktorka Republičkog zavoda za zdravstveno osiguranje, napominje da nijedna evropska zemlja nema svoju nacionalnu fabriku lekova i da ne postoji nijedan razlog zbog kojeg bi Srbija trebalo da poseduje svoju.
- Niko u Evropi, ni u okruženju, ni Slovenija, nema nacionalnu fabriku lekova, sve su privatizovane - kaže ona.
Navodi da je proizvodnja lekova u današnje vreme industrija u kojoj cene iz dana u dan padaju i ne vidi razlog da se sumnja da bi došlo do poremećaja na domaćem tržištu ukoliko bi „Galenika“ bila privatizovana.
- Ona na tržištu posluje kao svaka druga kompanija i država nema nikakav uticaj na njen rad - dodaje Vukajlovićeva.
Ekonomista Miodrag Zec smatra da sa privatizacijom nacionalne farmaceutske kompanije treba biti oprezan nakon iskustva embarga i ratova.
- Niko nam ne može garantovati da u budućnosti Srbija neće biti uvučena u neki rat i zato bi bilo dobro da zadrži deo učešća u fabrici lekova - smatra Zec.
- Znate šta, ako ćemo da određujemo politiku privatizacije prema evenutalanom ratu, za šta je manja verovatnoća od jedan odsto, sve bi trebalo da zadržimo u okviru države - kaže Boško Mijatović, ekonomista.
On podseća da se ratne zalihe prave u državnim rezervama, ali ne i u državnom vlasništvu nad farmaceustkom industrijom.
- Ako ćemo da se spremamo za rat, treba da napravimo stokove za lekove, a ne da držimo fabriku u neefikasnom stanju. Naravno da sam za potpunu privatizaciju, iako lekovi jesu na izvestan način specifična roba. Ali, to se rešava kroz državnu regulaciju lista lekova, politiku uvoza i konkurenciju, a ne kroz državno vlasništvo - kategoričan je Mijatović.
On podseća da je „Galenika“ u neko srećno vremena proizvodila više od polovine lekova u Srbiji, dok je danas pala na niske grane. I razlog za to vidi u činjenici da ona nema privatnog vlasnika koji bi investirao i pokrenuo je.
Ipak, smatra da privatizaciji treba da prethodi liberalizacija uvoza i razumna regulacija tržišta lekova, a ne obrnuto.
Ne vidim mogućnost za korupciju pri privatizaciji ukoliko država bude striktno primenjivala Zakona o privatizaciji i ako postoji konkurentsko nadmetanje na tenderu. Ukoliko se, pak, ne bude primenjivao tender, već se vlada dogovara sa stranim investitorom, tada je rizik od korupcije priličan - kaže Mijatović


blic


:news:
Nebojša Ćirić: Tender za Galeniku odlaže se do kraja januara 2010.
Autor/izvor: SEEbiz / Tanjug
BEOGRAD – Državni sekretar u Ministarstvu ekonomije Nebojša Ćirić izjavio je Tanjugu da je danas sa predstavnicima rukovodstva i dva reprezentativna sindikata Galenike dogovoreno da se postupak privatizacije te kompanije odloži do kraja januara sledeće godine.

Dogovoreno je da se za to vreme sprovede prva faza investicija od oko 60 miliona evra i zatim istovremeno raspiše međunarodni tender za privatizaciju, rekao je Ćirić. Na sastanku, na inicijativu Ministarstva ekonomije, sindikati i rukovodstvo su prihvatili predlog Ministarstva da se buduća privatizacija Galenike odvija u dve faze.

Prva faza, koja će biti započeta u narednih nekoliko nedelja, odnosiće se na raspisivanje predkvalifikacionog tendera, u toku koga će Vlada Srbije i Agencija za privatizaciju, ali i samo preduzeće, utvrditi koliko je stvarnih strateških partnera zainteresovano da ulaže u Galeniku, objasnio je Ćirić.

„Insistiraćemo da to budu svetske kompanije iz branše, koje su sposobne da ispoštuju neki uslov, minimalne cene, ali i značajan investicioni program, socijalni program i neke druge aspekte koji su važni za poslovanje Galenike u narednom periodu”, naglasio je Ćirić.

Nakon isteka 90 dana, Ministarstvo ekonomije će zatražiti od svih koji se jave da pošalju jedno zvanično pismo o zainteresovanosti, gde će iskazati svoju spremnost da učestvuju pod tim uslovima koje smo pomenuli, u procesu privatizacije Galenike, naveo je Ćirić i dodao da će posle analize pisama i zainteresovanosti biti raspisan tender.
 

http://wbx.me/l/?u=http%3A%2F%2Fwww.seebiz.eu%2Fsr%2Fkompanije%2Ffarmacija%2Fnebojsa-ciric-tender-za-galeniku-odlaze-se-do-kraja-januara-2010.%2C56254.html
« Last Edit: 19-09-2009, 00:10:01 by Bred »


Offline Adonis_Vernalis

 • Profesor farmakognozije
 • Ultra mega giga forumas
 • **
 • Posts: 1840
 • Gender: Male
 • The Point of No Return...
Odg: „Galenika“ vredi i do 600 miliona evra
« Reply #1 on: 22-06-2009, 13:14:18 »
Vredi onoliko koliko kome od gazda treba.

Offline Bred

 • The S[h]ef
 • Administrator
 • Doktor daktilografskih nauka
 • *******
 • Posts: 17763
 • Gender: Male
 • Ekser koji se istupi sam sebe bruka
  • Farmacija forum
Odg: „Galenika“ vredi i do 600 miliona evra
« Reply #2 on: 22-06-2009, 13:59:23 »
:K

Hm, iz Galenike su pokrali sve sto se moze pokrasti kao i u svakoj drzavnoj firmi ...

A ni Galenika nije vise ono sto je bila a i pitanje je da li ce ikada i biti ...  :wink::news:
Galenika od sutra na prodaju
Autor/izvor: SEEbiz / Tanjug

BEOGRAD - Pretkvalifikacioni tender za izražavanje interesa za privatizaciju farmaceutske fabrike Galenika biće objavljen u utorak, 15. decembra.

Ministar ekonomije i regionalnog razvoja Mlađan Dinkić je objasnio da je planiran dvoetapni tender koji podrazumeva da se u prvoj fazi vidi da li ima zainteresovanih kupaca koji će biti spremni da za 100 odsto kapitala Galenike ponude cenu koja nije manja od 200 miliona evra.

nastavak -> http://www.seebiz.eu/sr/kompanije/farmacija/galenika-od-sutra-na-prodaju,63484.html


:news:
Grci zainteresovani za “Galeniku“
| Izvor: Beta
Beograd -- Grčka farmaceutska kompanija “Alapis“ saopštila je da je podnela traženu dokumentaciju kao dokaz zainteresovanosti za učešće u ponudi za kupovinu “Galenike“.

Direktor “Alapisa“ i generalni direktor “Šumadijaleka“, Džon Georgakopoulos, rekao je da će, čim zahtev grčke kompanije prihvate konsultanti Vlade Srbije - Rodšild i Cie i BNP Paribas, “Alapis“ kupiti odgovarajuću dokumentaciju od srpske vlade, kako bi konsultanti “Alapisa“ dalje procenili sve aspekte poslovanja "Galenike".

nastavak -> http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2010&mm=01&dd=25&nav_category=9&nav_id=406599


:news:
Alapis: Galenika ima šansu da postane jak izvoznik
Autor/izvor: SEEbiz / Tanjug
BEOGRAD - Direktor Alapisa, kompanije koja je zainteresovana za privatizaciju Galenike, John Georgakopoulos izjavio da je ta kompanija zainteresovana za Galenike radi zauzimanja pozicije koju zaslužuje na tržištu Srbije i pozicioniranja kao jakog izvoznika lekova u jugoistočnoj Evropi.

nastavak -> http://www.seebiz.eu/sr/kompanije/farmacija/alapis-galenika-ima-sansu-da-postane-jak-izvoznik,67042.html


:news:
Četiri kompanije u trci za "Galeniku"
Tanjug |

Pisani zahtev za otkup dokumentacije neophodne za učešće na pretkvalifikacionom tenderu za preduzeće "Galenika" poslale su četiri kompanije, od čega su tri renomirane farmaceutske kompanije i jedan internacionalni finansijski investitor, saopštila je danas Agencija za privatizaciju.

"Do isteka roka, danas u 15 časova, pisani zahtev za otkup informacionog paketa u postupku prikupljanja indikativnih ponuda za prodaju preduzeća Galenika a.d. iz Beograda, podnela su četiri zainteresovana investitora, od čega su tri renomirane farmaceutske kompanije i jedan internacionalni finansijski investitor", navela je Agencija.

nastavak -> http://www.blic.rs/Vesti/Ekonomija/177466/Cetiri-kompanije-u-trci-za-Galeniku-
« Last Edit: 19-02-2010, 19:33:40 by Bred »

 

ALIMS :: Ministarstvo zdravlja :: Farmaceutska komora :: RFZO :: Farmaceutski fakultet
Sajt info: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: Disclaimer
Tekstovi objavljeni na ovom sajtu su autorsko delo i zajednicko vlasnistvo vlasnika www.farmaceuti.com sajta i autora tekstova. Dalja distribucija tekstova dozvoljena je iskljucivo u nekomercijalne svrhe i uz jasno citiranje izvora i autora poruke, kao i internet adrese na kojoj se original nalazi. Za sve ostale vidove distribucije, obavezni ste da prethodno zatrazite odobrenje od vlasnika www.farmaceuti.com sajta ili autora teksta. Kompletnu odgovornost za sadrzaj objavljenih tekstova kao i posledice koje mogu nastati usled objavljivanja snose iskljucivo njihovi autori, ciji je pseudonim oznacen pored sadrzaja teksta.
Copyright © 2006-2020 "Farmaceuti.com", all rights reserved - sva prava zadrzana