posao spisak apotekacenovnik lekovakontakt

Author Topic: Brojke kažu da Srbija napreduje  (Read 2957 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Bred

  • The S[h]ef
  • Administrator
  • Doktor daktilografskih nauka
  • *******
  • Posts: 17763
  • Gender: Male
  • Ekser koji se istupi sam sebe bruka
    • Farmacija forum
Brojke kažu da Srbija napreduje
« on: 26-12-2006, 09:48:48 »

Rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) po glavi stanovnika Srbije sa 3.285 dolara u 2004. na sadašnjih 4.028 dolara, predstavljen je kao jedna od najbitnijih stavki u izvešataju koji je Vlada Srbije predstavila povodom 1.000 dana rada. U izveštaju su komparativno navedeni ekonomski podaci iz 2004. i 2006. godine.

USPEH - Ekonomisti ipak upozoravaju da, iako su sve cifre u izveštaju tačne, treba uzeti u obzir da su rezultati predstavljeni u dolarima, a zna se da je dolar 2004, u odnosu na dinar imao veću vrednost.

- Tačno je da u Srbiji imamo rast BDP od sedam odsto, ali on mora da se još poveća. Takođe je negativno to što čak 50 odsto našeg društvenog proizvoda čini javna potrošnja. Ta brojka mora da se smanji na 35 do 45 odsto udela - objašnjava ekonomski stručnjak Milan Kovačević.

U izveštaju takođe stoji da su od 2004. strane direktne investicije u Srbiju uvećane su za više od četiri puta, jer su s 966 miliona dolara u toj godini povećane na 4,1 milijardu dolara u ovoj godini. Srbija je u 2004. beležila budžetski deficit od -0,1 odsto BDP-a, dok se do kraja ove godine očekuje budžetski suficit od 0,7 odsto BDP-a.

Ukupan iznos obaveza prema poveriocima Londonskog kluba na kraju 2000. bio je 2,7 milijardi dolara, ali je smanjen na sadašnjih nešto preko milijardu dolara. I deo duga zemlje prema Pariskom klubu je otpisan, tako da sada iznosi oko dve miljarde dolara.

Smanjena je i stopa inflacije u odnosu na 2004, kada je na godišnjem nivou iznosila 13,7 odsto, na 7,5 odsto. Javni dug Srbije je takođe smanjen sa 56,6 odsto BDP-a u 2004. na 38,8 odsto u ovoj godini. Takođe, od 2004. godine prihodi od privatizacije uvećani su 17 puta. U 2004. godini iznosili su 7,8 milijardi dinara, dok će u ovoj godini dostići 130,8 milijardi dinara.

Prema Kovačevićevim rečima, Vlada je za 1.000 dana napravila napredak, ali je ostalo dosta pitanja koje treba rešiti.

- Pored toga što rastu naše devizne rezerve raste i inostrani dug. Deficit u spoljnoj trgovini raste, aktuelan je problem nezaposlenosti, a standard penzionera je gori iz godine u godinu - dodaje Kovačević.
I. Jovanović ||||

24sata


 

ALIMS :: Ministarstvo zdravlja :: Farmaceutska komora :: RFZO :: Farmaceutski fakultet
Sajt info: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: Disclaimer
Tekstovi objavljeni na ovom sajtu su autorsko delo i zajednicko vlasnistvo vlasnika www.farmaceuti.com sajta i autora tekstova. Dalja distribucija tekstova dozvoljena je iskljucivo u nekomercijalne svrhe i uz jasno citiranje izvora i autora poruke, kao i internet adrese na kojoj se original nalazi. Za sve ostale vidove distribucije, obavezni ste da prethodno zatrazite odobrenje od vlasnika www.farmaceuti.com sajta ili autora teksta. Kompletnu odgovornost za sadrzaj objavljenih tekstova kao i posledice koje mogu nastati usled objavljivanja snose iskljucivo njihovi autori, ciji je pseudonim oznacen pored sadrzaja teksta.
Copyright © 2006-2021 "Farmaceuti.com", all rights reserved - sva prava zadrzana