posao spisak apotekacenovnik lekovatekstovikontakt

Author Topic: Forcanova u sukobu interesa  (Read 2502 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Bred

  • The S[h]ef
  • Administrator
  • Doktor daktilografskih nauka
  • *******
  • Posts: 17763
  • Gender: Male
  • Ekser koji se istupi sam sebe bruka
    • Farmacija forum
Forcanova u sukobu interesa
« on: 24-10-2007, 14:08:17 »

Izvor: B92
Beograd -- Milka Forcan u sukobu je interesa i ne može da bude predsednica Saveta za brendiranje Srbije, zaključio nadlženi odbor.

Republički odbor za rešavanje o sukobu interesa zaključio je da potpredsednica Delta holdinga ne može da obavlja funkciju predsednice Saveta za brendiranje Srbije jer su te dve funkcije u sukobu interesa. U obrazloženju odluke navodi se da je položaj potpredsednika u jednoj privatnoj kompaniji isključuje istovremeno obavljenje funkcije predsednika ili člana Saveta Vlade Srbije.

Odbor je ocenio da su poslovi kojima se Milka Forcan profesionalno, kao zaposleno lice, bavi u kompaniji Delta holding u direktnoj vezi s poslovima člana Saveta i da bi između privatnog interesa i javne funkcije postojao potencijalni sukob interesa.

Odbor je zaključio da obavljanjem te dve funkcije dolazi do sukoba javnog i privatnog interesa.

Odbor je ispitivao da li je ona tom funkcijom postala službenica Vlade, dok je ministar trgovine Predrag Bubalo, koji je predložio, tvrdio da nema sukoba interesa jer ona neće primati platu.

Iako zaključak Odbora nije obavezujući za Vladu, ministar Bubalo izjavio je prethodno da oni za koje se pokaže da su u sukobu interesa neće moći da učestvuju u radu Saveta za brendiranje.

Vlada Srbije je osnovala Savet kako bi "kreativnim idejama popravio sliku Srbije u svetu".

-----
Milka Forcan ostaje na čelu Saveta
 Izvor: FoNet, Beta
Beograd -- Predrag Bubalo će predložiti izmene nadležnosti Saveta za promociju Srbije da se više ne bi govorilo o sukobu interesa.


Ministar trgovine i usluga rekao je na konferenciji za novinare da je predsednica Saveta i dalje potpredsednica Delta holdinga Milka Forcan, sve dok ne bude neke promene, a da će promenu nadležnosti samog saveta predložiti sutra na sednici Vlade.

"Da li će doći do promene predsednika Saveta, to ćemo videti", rekao je Bubalo i naveo da promene koje će predložiti nisu nikakva spektakularna stvar, ali će rešiti problem.

Podsetimo, Odbor za odlučivanje o sukobu interesa konstatovao je da je potpredsednica Delte u sukobu interesa ukoliko obavlja obe funkcije, ali je ministar tada taj stav odbacio kao apsurdan.

Vlada Srbije je 15. oktobra održala osnivačku sednicu Saveta za promociju Srbije, na predlog Ministarstva trgovine i usluga, kao rezultat "prepoznavanja potrebe da počne organizovan i sistematski rad na promeni i unapređenju imidža Srbije".

Dve nedelje posle toga, Republički odbor za rešavanje o sukobu interesa zauzeo je stav da Milka Forcan u sukobu interesa. Za samo dve nedelje iz ovog konsultativnog tela povukla su se tri marketinška stručnjaka.

LDP za anketni odbor o Delti

Poslanički klub Liberalno-demokratske partije zatražio je od predsednika parlamenta Olivera Dulića formiranje anketnog odbora koji bi se bavio ulogom u društvu kompanije "Delta" Miroslava Miškovića.

Na konferenciji za novinare u Skupštini Srbije, predsednik LDP-a Čedomir Jovanović rekao je da taj anketni odbor treba da dođe do odgovora na pitanja šta se dešava sa predmetima iz beogradske policije, u kojima se "utvrđuje kriminalna prošlost" kompanije "Delta".

On je optužio Miškovića da je "vladar Srbije u senci", a da su predsednik i premijer Srbije samo "izvođači radova".

Predsednik Skupštine Srbije Oliver Dulić na taj zahtev odgovorio je da očekuje da će sednica skupštinskog Odbora za trgovinu biti održana sutra, na koju bi trebalo da se pozovu "oni kojima je prećeno".

Dulić je, povodom zahteva LDP-a, rekao novinarima u Skupštini Srbije da bi najpre o tome trebalo da raspravlja nadležni skupštinski odbor.
"Ukoliko se ispostavi da Odbor za trgovinu nije u mogućnosti da 'svojim kapacitetom' raspravlja o toj temi, nemam ništa protiv da se formira anketni odbor. Naprotiv, za svaku sam otvorenu temu u ovom društvu, pogotovo kada su u pitanju diskriminacija nekih ljudi i pretnje", rekao je Dulić.

Prema njegvoj oceni, Srbija ne sme da bude društvo u kome se nekom preti i u kome se neko plaši.

Dulić se nada da će sednici Odbora za trgovinu prisustvovati osobe koje su navele da im je prećeno i da će otvoreno govoriti ko im je pretio, ko se usudio da preti njima i državnim telima.

On je dodao da bi o toj temi trebalo da raspravlja nadležni odbor, a ne poslanici na sednici Skupštine dok traje rasprava o nekoj drugoj temi.

Većina stranaka nema ništa protiv da se formira Anketni odbor, ali danas nisu bili spremni da se izjasne da li će i učestvovati u njegovom radu.

A u DSS-u odbacuju tvrdnje da prete bilo kome, jer kako kažu za to nemaju mandat.

b92

---
strasno!  :wall:
« Last Edit: 07-11-2007, 16:07:17 by Bred »


 

ALIMS :: Ministarstvo zdravlja :: Farmaceutska komora :: RFZO :: Farmaceutski fakultet
Sajt info: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: Disclaimer
Tekstovi objavljeni na ovom sajtu su autorsko delo i zajednicko vlasnistvo vlasnika www.farmaceuti.com sajta i autora tekstova. Dalja distribucija tekstova dozvoljena je iskljucivo u nekomercijalne svrhe i uz jasno citiranje izvora i autora poruke, kao i internet adrese na kojoj se original nalazi. Za sve ostale vidove distribucije, obavezni ste da prethodno zatrazite odobrenje od vlasnika www.farmaceuti.com sajta ili autora teksta. Kompletnu odgovornost za sadrzaj objavljenih tekstova kao i posledice koje mogu nastati usled objavljivanja snose iskljucivo njihovi autori, ciji je pseudonim oznacen pored sadrzaja teksta.
Copyright © 2006-2021 "Farmaceuti.com", all rights reserved - sva prava zadrzana