posao spisak apotekacenovnik lekovatekstovikontakt

Author Topic: Helsinški odbor o Pravnom fakultetu  (Read 3918 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Bred

  • The S[h]ef
  • Administrator
  • Doktor daktilografskih nauka
  • *******
  • Posts: 17763
  • Gender: Male
  • Ekser koji se istupi sam sebe bruka
    • Farmacija forum
Helsinški odbor o Pravnom fakultetu
« on: 26-09-2008, 20:54:02 »

 Izvor: B92
Beograd -- Izveštaj Helsinškog odbora za ljudska prava o stanju u Srbiji, u kojem se nalazi i spisak članova "antihaškog lobija Pravnog fakulteta", izazvao burne reakcije.

Uz kritike aktuelne političke situacije u zemlji, u izveštaju je naveden i spisak profesora Pravnog fakulteta u Beogradu koji, kako se navodi, čine antihaški lobi u Srbiji. Pravni fakultet je u javnom oglasu odbacio sve optužbe koje su mu upućene.

U izveštaju "Samoizolacija: realnost ili cilj", na čijoj je naslovnoj strani karta Srbije bez Kosova, na nešto više od 500 strana analizira se politička situacija u zemlji u protekloj godini.

U izveštaju se, između ostalog, Pravni fakultet u Beogradu označava kao uporište srpskog nacionalističkog projekta, učesnik u antievropskoj kampanji, stub režima Slobodana Miloševića i protivnik Haškog tribunala.

U izveštaju je naveden i spisak 51 profesora Pravnog fakulteta koji su 2001. godine potpisali inicijativu za ocenu ustavnosti uredbe o saradnji sa Tribunalom u Hagu.

Pomenuta inicijativa prva je u nizu oglašavanja koja će uslediti u kontinuitetu i grupi doneti epitet antihaškog lobija, navodi se u izveštaju.

Predsednica Helsinškog odbora Sonja Biserko je gostujući u emisiji "Poligraf" izjavila i da profesori na Pravnom primoravaju studente da za diplomski rad pišu odbranu Vojislavu Šešelju. Ona smatra da je takvo ponašanje nedopustivo, posebno u zemlji koja pretenduje da bude član Evropske unije.

Za javnost u Srbiji nepoznanica je ko su stručnjaci koji su napisali izveštaj. Njihova imena nije htela da otkrije ni Sonja Biserko, koja kaže da je to politika Helsinškog odbora. Sporna je i naslovna strana na kojoj je prikazana Srbija bez Kosova, a za koju Sonja Biserko kaže da treba metaforično da ukaže da Srbija još nema precizan stav da li želi ili ne želi u Evropsku uniju.

Na Fakultetu odbacuju sve navode i ističu da je normalno da u ustanovi koja ima veliki broj studenata i zaposlenih ima različitih političkih opcija i stavova.

"Ne treba mešati individualne nastupe tih ljudi koji nastupaju kao građani u odnosu na ono što rade ovde na Fakultetu. Znači, inputiranje da su udžbenici zastareli, da se neko ovde ideološki indoktrinira na nastavi i vežbama - potpuno su apsurdni", kaže Miodrag Jovanović, prodekan za nauku na Pravnom fakultetu.


 

ALIMS :: Ministarstvo zdravlja :: Farmaceutska komora :: RFZO :: Farmaceutski fakultet
Sajt info: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: Disclaimer
Tekstovi objavljeni na ovom sajtu su autorsko delo i zajednicko vlasnistvo vlasnika www.farmaceuti.com sajta i autora tekstova. Dalja distribucija tekstova dozvoljena je iskljucivo u nekomercijalne svrhe i uz jasno citiranje izvora i autora poruke, kao i internet adrese na kojoj se original nalazi. Za sve ostale vidove distribucije, obavezni ste da prethodno zatrazite odobrenje od vlasnika www.farmaceuti.com sajta ili autora teksta. Kompletnu odgovornost za sadrzaj objavljenih tekstova kao i posledice koje mogu nastati usled objavljivanja snose iskljucivo njihovi autori, ciji je pseudonim oznacen pored sadrzaja teksta.
Copyright © 2006-2021 "Farmaceuti.com", all rights reserved - sva prava zadrzana