posao spisak apotekacenovnik lekovatekstovikontakt

Author Topic: Jogurt najskuplji u pekarama  (Read 4603 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Bred

  • The S[h]ef
  • Administrator
  • Doktor daktilografskih nauka
  • *******
  • Posts: 17763
  • Gender: Male
  • Ekser koji se istupi sam sebe bruka
    • Farmacija forum
Jogurt najskuplji u pekarama
« on: 11-09-2008, 17:18:12 »

Autor: M. Škrbić | Blic

Veliki broj Beograđana jutarnji obrok najčešće kupuje u pekarama. I dok jedni uz burek ili peciva obavezno kupuju i jogurt ili mleko, ima i onih kojima nije teško da od pekare prošetaju do prve radnje jer im je u tim objektima kupovina mlečnih proizvoda isplativija. Primera radi, čaša jogurta u pekarama košta najmanje 20, dok u radnjama za ovaj proizvod treba izdvojiti oko 14 dinara.

Beograđanka Svetlana Pavković priča kako naviku da doručkuje kiflu i jogurt vuče još od osnovne škole, koje je kaže do skora kupovala isključivo u pekarama.
- Tako mi je bilo zgodnije jer je sve bilo na jednom mestu, međutim kad sam pre dva meseca slučajno sa koleginicom svratila u „Mini Maksi“ od te navike sam naglo odustala. Naime, razgledajući koje vrste jogurta nude u ovoj radnji, malo mi je falilo da padnem u nesvest kad sam videla da su njihove cene u zvaisnosti od vrste pakovanja niže nego u pekari za bar pet dinara. Tada sam odlučila da više nikada neću kupovati jogurt u pekari jer je to čisto bacanje para - kaže Svetlana.
Većina pekara u poslednje vreme nudi mleko i mlečne proizvode kompanije „Imlek“, čije se cene u odnosu na radnje znatno razlikuju. Tako na primer u pekari „Status“ u Ulici 27. marta za čašu jogurta „moja kravica“ treba izdvojiti 20 dinara, jogurt „moja kravica“ 250ml u pet ambalaži je 30 dinara, a toliko staju i jogurti „fit“ i „bio balans“ iste mililitraže. Jogurti „viva“, „fit“ i „bio balans“ u flašici od pola litra koštaju 55, dok su im voćni joguri „jogud“ od 330g 65 dinara. Za mleko AD od 250 ml ovde treba izdvojiti 30, a za čokoladno mleko „moja kravica“ 250ml 35 dinara. S druge strane u „Mini Maksi“ prodavnici koja je od ove pekare udaljena jedva 30-ak metara, jogurti su u zavisnosti od pakovanja jeftiniji za šest do osam, a mleka za pet do osam dinara.
- Nemamo iste uslove kupovine kao veliki lanci. Zbog velikih količina koje naručuju, pored rabata od 20 odsto, proizvođači im odobravaju i odloženo plaćanje robe od 30 do 60 i više dana. Za razliku od njih nama rabate ne daju, a robu moramo platiti u roku od sedam dana inače isporuke obustavljaju. Kad bi i mi dobili slične povlastice jogurt i mleko bi u pekarama bili jeftiniji. Ovako nemamo računicu da ih prodajemo po nižoj ceni - objašnjava Drago Bogićević, vlasnik pekare „Status“, i dodaje da pekari na ove proizvode obračunavaju maržu u visini do 20 odsto.
Istu priču čuli smo i u pekari „Fontana“ koja se nalazi u 27. marta 71, gde čaša jogurta „moja kravica“ košta 22, jogurti „fit“ i „viva“ i „bio balans“ od 0,25l su po 30, „viva“ od 05 je 60, a „jogud“ flašica od 330g je 60 dinara.
Jednostavno nemamo iste nabavne cene, što je i logično jer veliki lanci za razliku od nas malih nabavljaju ogromne količine ovih proizvoda. Tako je njihova prodajna gotovo izjednačena sa našom nabavnom cenom - kažu u ovoj pekari.

„Imlek“ izgurao manje proizvođače
o skoro smo u ponudi imali i proizvode manjih mlekara, ali je potražnja mušterija toliko opala da ih je većina pekara skoro isključila iz ponude. Evo i ja sam juče poručio dva paketa jogurta mlekare „Granice“ i sve mi je ostalo, pa sam za sutra otkazao novu narudžbu. Ljudi sve češće traže „imlekove“ proizvode čije je pakovanje atraktivnije, zbog čega su preuzeli primat na tržištu - kaže Bogićević.


 

ALIMS :: Ministarstvo zdravlja :: Farmaceutska komora :: RFZO :: Farmaceutski fakultet
Sajt info: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: Disclaimer
Tekstovi objavljeni na ovom sajtu su autorsko delo i zajednicko vlasnistvo vlasnika www.farmaceuti.com sajta i autora tekstova. Dalja distribucija tekstova dozvoljena je iskljucivo u nekomercijalne svrhe i uz jasno citiranje izvora i autora poruke, kao i internet adrese na kojoj se original nalazi. Za sve ostale vidove distribucije, obavezni ste da prethodno zatrazite odobrenje od vlasnika www.farmaceuti.com sajta ili autora teksta. Kompletnu odgovornost za sadrzaj objavljenih tekstova kao i posledice koje mogu nastati usled objavljivanja snose iskljucivo njihovi autori, ciji je pseudonim oznacen pored sadrzaja teksta.
Copyright © 2006-2021 "Farmaceuti.com", all rights reserved - sva prava zadrzana