posao spisak apotekacenovnik lekovakontakt

Author Topic: Koji su biznismeni radili na Kipru  (Read 2863 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Roben

 • Ultra mega giga forumas
 • **
 • Posts: 1868
 • Gender: Male
 • Гуча је закон
Koji su biznismeni radili na Kipru
« on: 05-03-2007, 22:19:52 »

Koji su biznismeni radili na Kipru
 
Mnogi srpski biznismeni su tokom 90-ih otvarali sopstvene "of šor" kompanije radeći preko državnih firmi i poslujući s državom

Novinari emisije Insajder otkrivaju državni mehanizam iznošenja novca preko "of šor" kompanija na Kipar tokom sankcija, ali i ko je sve učestvovao u tome. Tokom 90-ih godina državni vrh Srbije odlučio je da "of šor" zonu na Kipru koristi za prevazilaženje sankcija Ujedinjenih nacija.

Dok je to bio način da se pojedinci bliski režimu Slobodana Miloševića obogate na Kipru, bilo je i sve više srpskih biznismena koji su otvarali sopstvene "of šor" firme. Radeći preko državnih firmi i poslujući s državom, mnogi od njih su napravili neke od svojih prvih velikih poslova.

"Bio je Karić prisutan i, recimo , Mišković, Zoran Drakulić. On je kasnije počeo da radi, ali vrlo ga cenim. On je pošten, počeo je od nule i treba mu čestitati", priča Borka Vučić, tada na čelu Beogradske banke, preko koje je obavljena većina tih transakcija.

"On ne ulazi u ovu kategoriji. Znam ga dok je bio u Geneksu, ovi ostali su radili kroz Englesku, Ameriku, Nemačku. Onda su počeli da se bogate“, priča Vučićeva.

Prema dokumentaciji do koje je došao Insajder, od sadašnjih biznizmena na Kipru su sa Beogradskom bankom radili Miroslav Mišković, Predrag Ranković Peconi, Filip Cepter , Bogoljub Karić, Jovica Stefanović Nini.

Takođe, zajedničku firmu tada su imali Zoran Drakulić i Vuk Hamović, a Milan Beko je poslovao sa državnom bankom pri prodaji Telekoma.

Pošto novac koji je preko Beogradske banke ulazio na Kipar niko na ostrvu nije kontrolisao, to je ujedno bio i put da se, uz legalne transakcije, provuku i one nelegalne.

Dokumenti o takvom poslovanju bili su dostupni i državnim organima još 2002. godine, ali istraga nikada nije vođena.

"Ja koliko znam, policija oko Kipra nikada nije ozbiljno dobila u zadatak da radi taj posao“, kaže Josip Bogić, šef odeljenja za finansijski kriminal u UBPOK-u do 2005. godine.

Na pitanje šta znači da policija ’nije ozbiljno’ dobila taj zadatak, on kaže da njemu nije poznato da je neko to istraživao.

"Ja koliko znam, barem meni nije poznato, možda je nekom drugom poznato, ali ja sam bio od 2001. u Upravi za borbu protiv organizovanog kriminala (UBPOK), odnosno u odeljenju za finansijski organizovani kriminal. Mi nikad nismo dobili takve podatke, odnosno da vršimo određene provere, da prikupljamo dokaze", rekao je on.

Ekipa emisije Insajder došla je do bankarskih transakcija u milionskim iznosima, koje se tada prebacuju na firme današnjih uspešnih biznismena. Za te transakcije ne postoji nikakva namena. Sumnjive transakcije nadležni organi nisu ispitivali.

 
Izvor: B92


Offline Bred

 • The S[h]ef
 • Administrator
 • Doktor daktilografskih nauka
 • *******
 • Posts: 17763
 • Gender: Male
 • Ekser koji se istupi sam sebe bruka
  • Farmacija forum
Odg: Koji su biznismeni radili na Kipru
« Reply #1 on: 06-03-2007, 13:10:47 »
Gledah sinoc to. Srecom sto su rekli da se od tih para finansirala drzava i da smo tako zapravo ostali zivi za sve vreme trajanja sankcija inaci  :djavo
I naravno da niko nece da radi za dz i da svako uzima proviziju i odatle razlika  u parama koje su dostavljene na Kipar i one koje su potrosene za kupovinu onoga sto je bilo potrebno

 

ALIMS :: Ministarstvo zdravlja :: Farmaceutska komora :: RFZO :: Farmaceutski fakultet
Sajt info: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: Disclaimer
Tekstovi objavljeni na ovom sajtu su autorsko delo i zajednicko vlasnistvo vlasnika www.farmaceuti.com sajta i autora tekstova. Dalja distribucija tekstova dozvoljena je iskljucivo u nekomercijalne svrhe i uz jasno citiranje izvora i autora poruke, kao i internet adrese na kojoj se original nalazi. Za sve ostale vidove distribucije, obavezni ste da prethodno zatrazite odobrenje od vlasnika www.farmaceuti.com sajta ili autora teksta. Kompletnu odgovornost za sadrzaj objavljenih tekstova kao i posledice koje mogu nastati usled objavljivanja snose iskljucivo njihovi autori, ciji je pseudonim oznacen pored sadrzaja teksta.
Copyright © 2006-2021 "Farmaceuti.com", all rights reserved - sva prava zadrzana