posao spisak apotekacenovnik lekovatekstovikontakt

Author Topic: Nezaposlenost 18,8 odsto  (Read 3689 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Bred

  • The S[h]ef
  • Administrator
  • Doktor daktilografskih nauka
  • *******
  • Posts: 17763
  • Gender: Male
  • Ekser koji se istupi sam sebe bruka
    • Farmacija forum
Nezaposlenost 18,8 odsto
« on: 24-07-2008, 00:35:02 »

Izvor: FoNet, Beta
Beograd -- Stopa nezaposlenosti od 18,8 odsto je visoka iako predstavlja smanjenje od 2,8 odsto u odnosu na prethodnu godinu, kažu nadležni.


Državni sekretar u Ministarstvu ekonomije i regionalnog razvoja Vladimir Ilić upozorio je, na konferenciji za novinare, da smanjenje stope nezaposlenosti ne mora samo po sebi biti pozitivno jer se broj onih koji rade u Srbiji ne menja treću godinu za redom, a broj nezaposlenih opada zato što sve veći broj ljudi, iz raznih razloga, prestaje da traži posao.

"Otvaranje novih radnih mesta je ključ rešenja problema nezaposlenosti", istakao je Ilić ukazujući da su direktne investicije, domaće i strane, i to ne manje od pet milijardi dolara godišnje, jedino rešenje za taj problem.

Struktura nezaposlenih je i dalje nepovoljna jer je više od trećine bez ikakvih kvalifikacija, više od polovine čeka na posao duže od dve godine, a među njima je 55 odsto žena.

Ilić je naglasio i da u Srbiji u ovom trenutku radi oko 2,5 miliona ljudi i taj broj stagnira poslednje tri godine.

Od ukupno zaposlenih, prema njegovim rečima, za platu radi 1,5 miliona ljudi, dok oko 500.000 radi u samostalnim delatnostima, a oko 500.000 u poljoprivredi.

"Oko 20 odsto onih koji rade je zaposleno u poljoprivredi, a to je daleko više od evropskog proseka koji je od pet do sedam odsto", kazao je Ilić.

On je kazao da su poslodavci za oko pola miliona onih koji rade za platu država kroz državnu administracija ili javna preduzeća.

Prema Ilićevim rečima, osnovna pretpostavka za smanjenje nezaposlenosti i povećanje zaposlenosti u Srbiji jeste makroekonomska stabilnost, nastavak strukturnih reformi i približavanje Evropskoj uniji, kao i obezbeđenje stope privrednog rasta u proseku od sedam odsto.

"Nivo direktnih stranih investicija ne bi smeo biti manji od pet do osam milijardi dinara godišnje", kazao je Ilić i naglasio da su to osnovne pretpostavke kako bi se ostvario cilj da se u narednom četvorogodišnjem periodu zaposli oko 200.000 ljudi.

On je najavio i potpuno novi koncept javnih radova u 2009. godini u koji će biti uključene kategorije koje teže nalaze posao (stariji od 50 godina, osobe sa invaliditetom i oni koji žive na nedovoljnio razvijenim područjima gde nema otvaranja novih radnih mesta).

U taj novi koncept, kako je dodao, planiranio je da naredne godine bude uključeno minimum 20.000 osoba.

b92


 

ALIMS :: Ministarstvo zdravlja :: Farmaceutska komora :: RFZO :: Farmaceutski fakultet
Sajt info: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: Disclaimer
Tekstovi objavljeni na ovom sajtu su autorsko delo i zajednicko vlasnistvo vlasnika www.farmaceuti.com sajta i autora tekstova. Dalja distribucija tekstova dozvoljena je iskljucivo u nekomercijalne svrhe i uz jasno citiranje izvora i autora poruke, kao i internet adrese na kojoj se original nalazi. Za sve ostale vidove distribucije, obavezni ste da prethodno zatrazite odobrenje od vlasnika www.farmaceuti.com sajta ili autora teksta. Kompletnu odgovornost za sadrzaj objavljenih tekstova kao i posledice koje mogu nastati usled objavljivanja snose iskljucivo njihovi autori, ciji je pseudonim oznacen pored sadrzaja teksta.
Copyright © 2006-2021 "Farmaceuti.com", all rights reserved - sva prava zadrzana