posao spisak apotekacenovnik lekovatekstovikontakt

Author Topic: Nova poskupljenja u RS  (Read 5400 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline frckica-j

 • Moderator
 • Ultra mega giga forumas
 • ***
 • Posts: 1369
 • Gender: Female
Nova poskupljenja u RS
« on: 18-11-2008, 09:48:26 »

Umjesto pojeftinjenja nova poskupljenja
Izvor: Nezavisne novine

SARAJEVO, BANJALUKA - Iako se nakon snižavanja cijena nafte i žitarica na svjetskom tržištu očekivao i val pojeftinjenja prehrambenih proizvoda u BiH, umjesto toga dogodila su se nova poskupljenja.
Umjesto pojeftinjenja nova poskupljenja

Federalni zavod za statistiku objavio je juče da je indeks potrošačkih cijena u FBiH u oktobru veći za 0,76 odsto u odnosu na septembar.

"Zbog primjene višeg sezonskog tarifnog stava, stanovanje, voda, električna energija, plin i drugi energenti poskupjeli su 7,03 posto, hrana i bezalkoholona pića za 0,82 posto, usluge restorana i hotela za 0,73 posto, alkoholna pića i duhan za 0,23 posto. Pojeftinili su prevoz 1,85 posto i odjeća i obuća za 1,57 posto", kazao je Derviš Đurđević, direktor Zavoda.

Ovim statističkim podacima potvrđeni su nalazi iz analize koju je prije nekoliko dana objavilo Federalno ministarstvo trgovine, a prema kojoj je u oktobru pojeftinio tek mali broj proizvoda, i to uglavnom u simboličnom postotku.

"U oktobru nije došlo do promjene cijene mlijeka, šećera i soli. Cijena brašna tipa 500 pala je za četiri posto, ulja floriol za tri posto, dok je cijena domaćeg bimal ulja niža za 25 do 30 feninga po litru", navode u Ministarstvu trgovine.

U Zavodu za statistiku RS potvrdili su da je indeks potrošačkih cijena u oktobru, u odnosu na septembar viši za 0,7 odsto, te da je ukupan indeks potrošačkih cijena u odnosu na isti period prošle godine viši za 6,6 odsto.

''Stanovanje je u oktobru poskupjelo za 10 odsto, namještaj i pokućstvo za 0,4 odsto, alkoholna pića, duvan, odjeća, obuća, komunikacije i obrazovanje ostali su isti", kazali su u Zavodu.

Prema riječima Jage Lasića, predsjednika Privredne komroe FBiH, cijene u FBiH ne padaju zbog monopola u pojedinim sektorima.

"Svuda u svijetu država na pojavu monopola reaguje u roku od godinu, a kod nas se monopol održava dugi niz godina", kaže Lasić.

Ističe da su trgovačke marže u FBiH realne i da tu nema prostora za intervenciju, ali da su problem marže države, misleći na PDV koji iznosi 17 odsto jednako na jahte i plovila, kao i na hljeb, ulje, šećer i druge osnovne proizvode.

Dragovan Petrović, generalni sekretar Pokreta potrošača RS, ocijenio je da je tržište RS i BiH nesređeno i istakao da su problem monopoli unija i udruženja proizvođača, koji slobodno diktiraju cijene.

"Iako je cijena nafte pala na svjetskom tržištu sa 150 dolara na nešto više od 50 dolara, kod nas su cijene goriva pale za manje od 20 odsto. Cijena pšenice je pala za 40 odsto, a kod nas je pad cijene brašna i proizvoda od njega je skoro neprimijetan", kazao je Petrović.

On je dodao da je Vladina Uredba o maržama zaustavila rast cijena, ali samo na proizvode koji su njom obuhvaćeni, tako da cijena sira, ili pavlake, i drugih proizvoda koji nisu, konstantno raste.

"Cijene pavlake i sireva su stalno rasle po nekoliko feninga, što je teško uočiti, ali pavlaka koja je bila 1,29 sada je 1,43 KM", kazao je Petrović.

On je dodao da je cijena hljeba 1,20 KM nerealno visoka i da bi trebalo da budu kao i prošle godine, do 0,80 maraka.

Lakota: Velika sniženja  marketinški trik
Mesud Lakota, sekretar Udruženja potrošača u BiH, kaže da su se sniženja cijena koja su gromoglasno reklamirali veliki trgovački centri pokazala kao marketinški trik na koji su i građani nasjeli.

"Istina, nekim proizvodima cijena je pala, ali ne i onima na koje potrošači najviše troše novca", kaže Lakota. Dodaje da građani, kojih je sve više na granici siromaštva, prelaze na jeftiniju varijantu ishrane i zadovoljavaju se više kvantitetom nego kvalitetom.
"Trgovci su to prepoznali, pa su nekim proizvodima, poput tjestenine, kojoj je tražnja porasla za 300 posto, enormno povisili cijene", ističe Lakota. Smatra da su trgovci znatno informisaniji i dalekovidniji od predstavnika vlasti, te da udruženi u interesne grupe i lobije ostvaruju ekstra profite na muci građana.


Offline frckica-j

 • Moderator
 • Ultra mega giga forumas
 • ***
 • Posts: 1369
 • Gender: Female
Odg: Nova poskupljenja u RS
« Reply #1 on: 18-11-2008, 09:49:23 »
Ja bih samo voljela da znam otkud njima podatak da su pojeftinili obuća i odjeća? Gdje je to pojeftinjenje?

Offline frckica-j

 • Moderator
 • Ultra mega giga forumas
 • ***
 • Posts: 1369
 • Gender: Female
Odg: Nova poskupljenja u RS
« Reply #2 on: 18-11-2008, 09:53:48 »
Gorivo u RS jeftinije za još deset feninga
Izvor: Nezavisne novine

BANJALUKA - Cijena goriva na većini benzinskih pumpi u RS u ponoć je trebalo da bude snižena za deset feninga po litru.

Nakon novog pojeftinjenja, kao posljedice povoljnijih cjenovnika koje domaći distributeri dobijaju iz rafinerija, litar euro dizela koštaće 1,89, dok će vozači litar supera i bezolovnog benzina plaćati 1,69 KM.

Vojin Mitrović, predsjednik Udruženja vlasnika benzinskih pumpi RS, kaže da je prema novim rafinerijskim cijenama litar goriva trebalo da pojeftini za šest feninga, ali da su zbog silaznog trenda nabavnih cijena odlučili da pojeftinjenje goriva u RS bude za deset feninga po litru. On je objasnio da će cijena goriva i dalje padati, ukoliko bude nastavljen trend pada cijene sirove nafte na svjetskim berzama na osnovu kojih rafinerije kreiraju svoje cjenovnike.

Za razliku od RS cijene goriva u FBiH za sada ostaju na nivou prošlosedmičnih kada je posljednji put došlo do pojeftinjenja. Litar euro dizela na pumapama u FBiH košta 1,99 KM, supera 1,84, dok bezolovni benzin košta 1,82 KM.

"Još nemamo najava da će doći do ponovnog pojeftinjenja, ali mislim da će pad cijene nafte na svjetskom tržištu i kod nas dovesti do ponovnog sniženja cijena goriva", rekao je Izudin Ahmetlić, predsjednik Sekcije naftnih derivata FBiH.

On je dodao da će naftni distributeri u FBiH danas dobiti nove rafinerijske cijene nakon kojih će donijeti odluku o eventualnom pojeftinjenju.

Barel nafte na svjetskom tržištu trenutno je na najnižem nivou u posljednjih nekoliko mjeseci i košta oko 55 dolara

Offline bozana

 • Redovan clan
 • *
 • Posts: 210
 • Gender: Female
Odg: Nova poskupljenja u RS
« Reply #3 on: 18-11-2008, 09:55:03 »
Kod nas da nesto pojeftini. :nene:

 

ALIMS :: Ministarstvo zdravlja :: Farmaceutska komora :: RFZO :: Farmaceutski fakultet
Sajt info: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: Disclaimer
Tekstovi objavljeni na ovom sajtu su autorsko delo i zajednicko vlasnistvo vlasnika www.farmaceuti.com sajta i autora tekstova. Dalja distribucija tekstova dozvoljena je iskljucivo u nekomercijalne svrhe i uz jasno citiranje izvora i autora poruke, kao i internet adrese na kojoj se original nalazi. Za sve ostale vidove distribucije, obavezni ste da prethodno zatrazite odobrenje od vlasnika www.farmaceuti.com sajta ili autora teksta. Kompletnu odgovornost za sadrzaj objavljenih tekstova kao i posledice koje mogu nastati usled objavljivanja snose iskljucivo njihovi autori, ciji je pseudonim oznacen pored sadrzaja teksta.
Copyright © 2006-2021 "Farmaceuti.com", all rights reserved - sva prava zadrzana