posao spisak apotekacenovnik lekovakontakt

Author Topic: Oko 40 odsto građana Crne Gore na ivici siromaštva  (Read 4368 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Bred

  • The S[h]ef
  • Administrator
  • Doktor daktilografskih nauka
  • *******
  • Posts: 17763
  • Gender: Male
  • Ekser koji se istupi sam sebe bruka
    • Farmacija forum

Nedavno sprovedeno istraživanje Svetske banke pokazalo je da je oko 40 odsto građana Crne Gore blizu linije siromaštva, koja po metodologiji te institucije iznosi 145 evra po odrasloj osobi.

Podaci Svetske banke su zaista alarmantni: samo za dve godine broj siromašnih je u Crnoj Gori porastao za čak tri puta! Ono što još više zabrinjava jeste očekivanje nezavisnih ekonomista u Podgorici da će se ovaj trend nastaviti.

 
Tako, na primer, prosečna plata sada iznosi 415 evra, a za mesečne potrebe četvoročlane porodice nužno je izdvojiti bar tri puta više. Zato se građani dovijaju na razne načine, posebno na nerazvijenom severu, gde živi više od polovine siromašnih u Crnoj Gori.


Izvori prihoda iz domena poljoprivrede i malog biznisa

Da nije poljoprivrede...?Bildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift:  Da nije poljoprivrede...?

Kućni budžet se, uglavnom, popunjava prihodima od poljoprivrede i malog biznisa, kao i sve manjim doznakama članova porodice koji žive u inostranstvu.

 
U Savezu samostalnih sindikata Crne Gore smatraju da bi samo uvođenjem minimalne zarade, koja bi iznosila 60 odsto prosečne plate, mogla da se preskoči granica siromaštva, koja po metodologiji Svjetske banke, iznosi 145 evra.
 

Ali, prihvatanje tog predloga, značilo bi i povećanje zarada svih onih koji primaju platu iz državne kase. Kako se radi o polovini građana Crne Gore, sadašnji crnogorski budžet to ne bi mogao izdržati.
 

(Ne)uspešan model tranzicije?


Konstatujući da je porast stope siromaštva jasan pokazatelj neuspješnosti crnogorskog modela tranzicije, profesor na Ekonomskom fakultetu u Podgorici Saša Lakić je u izjavi za Dojče vele rekao:


„Siromaštvo postaje urbani problem i pogađa, uglavnom, one koji žive od fiksnih primanja. Stopa inflacije koja je sve veća, i veliki stepen nezaposlenosti, utiču takođe, u značajnoj mjeri, na problem siromaštva u Crnoj Gori. Mislim da je očito da je taj problem stavljen ad acta i da u prvi plan isplivava stvaranje moćnih i bogatih pojedinaca. Za siromašne, izgleda, nikome više nije ni stalo.“
 
Istraživanja pokazuju da bogati u Crnoj Gori troše osam puta više od siromašnih!

Mustafa Canka
 

http://www.dw-world.de/dw/article/0,,3549405,00.html?maca=ser-Blic%20Online-2569-html-box


 

ALIMS :: Ministarstvo zdravlja :: Farmaceutska komora :: RFZO :: Farmaceutski fakultet
Sajt info: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: Disclaimer
Tekstovi objavljeni na ovom sajtu su autorsko delo i zajednicko vlasnistvo vlasnika www.farmaceuti.com sajta i autora tekstova. Dalja distribucija tekstova dozvoljena je iskljucivo u nekomercijalne svrhe i uz jasno citiranje izvora i autora poruke, kao i internet adrese na kojoj se original nalazi. Za sve ostale vidove distribucije, obavezni ste da prethodno zatrazite odobrenje od vlasnika www.farmaceuti.com sajta ili autora teksta. Kompletnu odgovornost za sadrzaj objavljenih tekstova kao i posledice koje mogu nastati usled objavljivanja snose iskljucivo njihovi autori, ciji je pseudonim oznacen pored sadrzaja teksta.
Copyright © 2006-2021 "Farmaceuti.com", all rights reserved - sva prava zadrzana