posao spisak apotekacenovnik lekovakontakt

Author Topic: Srpskih top šest firmi i banaka  (Read 2512 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Roben

  • Ultra mega giga forumas
  • **
  • Posts: 1868
  • Gender: Male
  • Гуча је закон
Srpskih top šest firmi i banaka
« on: 03-10-2007, 12:22:48 »

Srpskih top šest firmi i banaka

Samo šest firmi i dva osiguravajuća društva iz Srbije uspeli su da se upišu na listu od 500 odnosno 30 najboljih u srednjoj Evropi, objavio je "Blic" pozivajući se na istraživanja konsultantske kompanije "Deloit", češkog dnevnika "Hospodarske novini" i poljskog lista "Zečpospolita".

S druge strane na listi 100 najuspešnijih banaka, ni jedna naša se ne nalazi na prvoj polovini liste, što pokazuje da je bankarsko tržište kod nas još uvek u razvoju.

U odnosu na republike iz bivše Jugoslavije moglo bi se reći da je Srbija "u zlatnoj sredini". Na listi se ne pojavljuje nijedna kompanije iz Crne Gore i samo jedna iz Makedonije. S druge strane, najviše ima slovenačkih kompanija (16) i hrvatskih (14).

Srpskih top šest su Naftna industrija Srbije, "Delta holding", "Telekom Srbija", "Srbijagas", "Ju-Es stil“ i Elektroprivreda Srbije.

"Blic" je pitao čelne ljude ovih kompanija koliko im znači pojavljivanje na ovoj listi, kao i koliko će to uticati na potencijalne investitore.

Srdjan Bošnjaković, generalni direktor naše najbolje rangirane kompanije Naftne industrije Srbije, kaže da 22. mesto na listi potvrdjuje da su svi pojedinačni uspesi ostvareni doveli do približavanja osnovnom cilju, a to je da budu što bliže regionalnom tronu.

"Ovo je i motivacija za naše buduće poslovne korake, a verujemo da će ova lista biti i jedna od referenci koje će nas preporučiti i potencijalnom strateškom partneru i bankama" priča direktor NIS-a.
Miloš Milanković, generalni direktor Javnog preduzeća "Srbijagas", smatra da to što su se našli na ovoj listi znači da imaju potencijala i mogućnosti da postanu regionalni lider u gasnoj privredi u ovom delu Evrope.

"Svakako da godi to što smo se dobro pozicionirali medju najboljim kompanijama u regionu. Ta činjenica nam otvara velike mogućnosti jer ne samo da će to uticati na interesovanje potencijalnih investitora, već će biti i podsticajni faktor za povezivanje u gasnom sektoru", kaže Milanković.

Milka Forcan, potpredsednik "Delta holdinga", slaže se da je to vrlo značajno priznanje njihovom uspešnom i kvalitetnom poslovanju, ali da oni neće biti zadovoljni sve dok se na ovoj listi ne nadju medju prvih deset.

"Podatak da se šest naših firmi nalazi na listi 500 najboljih zvuči ohrabrujuće, ali tek kad se uporede podaci sa Hrvatskom i Slovenijom dobija se realna slika odnosa ekonomske moći zemalja u regionu i vidi se naša objektivna slabost", kaže Milka Forcan.

Generalni direktor "Ju-Es stila Srbija" Daglas Metjuz kaže da za njih mesto medju najuspešnijim kompanijama srednje Evrope znači da su napravili veliki napredak. Gospodin Metjuz takodje smatra da je generalno napravljen i veliki pomak medju firmama koje rade u Srbiji.

Prema rečima ekonomiste Dejana Šoškića, ukupni prihodi jesu interesantan, ali i nedovoljan podatak da bi se Srbija tretirala kao dobro investiciono područje.

"Investitore bi više trebalo da zanima kolike su profitne stope u delatnosti kojom planiraju da se bave, a bitan je i nivo pravne zaštite, efikasnost sudova, kao i stepen korupcije. Prihodi neke kompanije mogu biti i posledica monopola", objašnjava sagovornik "Blica".

(MONDO)


Offline Wlada

  • Predstavnik I godine
  • Ultra mega giga forumas
  • **
  • Posts: 1843
Odg: Srpskih top šest firmi i banaka
« Reply #1 on: 13-10-2007, 12:41:08 »
За годину дана све ће бити приватно!  :roll:

 

ALIMS :: Ministarstvo zdravlja :: Farmaceutska komora :: RFZO :: Farmaceutski fakultet
Sajt info: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: Disclaimer
Tekstovi objavljeni na ovom sajtu su autorsko delo i zajednicko vlasnistvo vlasnika www.farmaceuti.com sajta i autora tekstova. Dalja distribucija tekstova dozvoljena je iskljucivo u nekomercijalne svrhe i uz jasno citiranje izvora i autora poruke, kao i internet adrese na kojoj se original nalazi. Za sve ostale vidove distribucije, obavezni ste da prethodno zatrazite odobrenje od vlasnika www.farmaceuti.com sajta ili autora teksta. Kompletnu odgovornost za sadrzaj objavljenih tekstova kao i posledice koje mogu nastati usled objavljivanja snose iskljucivo njihovi autori, ciji je pseudonim oznacen pored sadrzaja teksta.
Copyright © 2006-2021 "Farmaceuti.com", all rights reserved - sva prava zadrzana