posao spisak apotekacenovnik lekovatekstovikontakt

Author Topic: U BiH stigao gas iz Srbije  (Read 3796 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline frckica-j

  • Moderator
  • Ultra mega giga forumas
  • ***
  • Posts: 1369
  • Gender: Female
U BiH stigao gas iz Srbije
« on: 10-01-2009, 19:19:46 »

U BiH stigao gas iz Srbije
Izvor: Nezavisne novine

SARAJEVO - Kompanija "BH gas" sklopila je aranžman sa "Srbijagasom" o interventoj isporuci prirodnog gasa, koja bi trebalo da bude dovoljna za potrebe većine individualnih potrošača u Kantona Sarajevo

Ovu informaciju sinoć su nam potvrdili direktor "BH gasa" Almir Bećarević i glasnogovornik "Sarajevogasa" Adis Salkić.

"Gas bi u subotu u ranim jutarnjim satima mogao biti u domaćinstvima. Pošto je količina ograničena, energent će biti usmjeren samo prema domaćinstvima koja se isključivo griju na gas i obećana količina će biti dovoljna za svih 73.000 korisnika", kazao je sinoć Salkić.

Prema riječima Bećarevića, aranžman sa Srbijom je rezultat saradnje "BH gasa" i "Srbijagasa", uz političku podršku predsjednika Srbije Borisa Tadića.

"Predsjedniku Tadiću zahvaljujem jer je, u vrijeme nestašice gasa u Evropi, dao političku saglasnost za ovu pomoć", naglasio je Bećarević.


Tadić je ranije s premijerom Mađarske Ferencom Đurčanjom dogovorio da Mađarska Srbiji iz svojih rezervi isporuči određene količine gasa. Istovjetan ugovor Srbija je potpisala i s Njemačkom.

Dogovorena je dnevna isporuka pet miliona kubnih metara gasa, što bi trebalo da riješi problem grijanja u gradovima Srbije u kojima gas nije moguće zamijeniti drugim energentima.

Isporuka gasa BiH i drugim zemljama potpuno je obustavljena od 6. januara zbog spora između Ukrajine i Rusije. Mediji su juče izvještavala o skorom nastavku isporuke gasa i iz Rusije. U Ukrajini je juče počelo raspoređivanje posmatrača EU, što je bio uslov za otvaranje ventila. Ipak, niko sa sigurnošću nije mogao potvrditi kada bi gasovod mogao biti otvoren.

"Brzina dotoka gasa u BiH, nakon otvaranja ventila u Rusiji, zavisiće od sistema Ukrajine, Mađarske i Srbije", kazao je Bećarević.

Iz "Sarajevogasa" su najavili da je sistem spreman, ali da će biti potrebno određeno vrijeme da se sistem ponovo uspostavi.

"Na terenu će biti 20 naših ekipa koje će nadzirati situaciju, a biće otvorene dežurne telefonske linije", kazao je Salkić juče popodne.

U sarajevskim "Toplanama", koje zagrijavaju više od 50.000 domaćinstava, kažu da imaju zaliha za još za sedam dana, ali da ih i stalno obnavljaju. Kotlovnice, koje su sasvim bile van pogona, uspijevaju osposobiti za rad na alternativno gorivo.

"Dopremili smo novih 2.700 tona mazuta i 1.500 tona lož-ulja. Snabdjevači izabrani tenderom su 'Hifa petrol' za lož-ulje i 'BH petrol' za mazut", kazao je Suad Zeljković, direktor "Toplana".

Iz Vlade Kantona Sarajevo saopštili su da su pripremili 4.000 kubnih metara drva koji bi od 12. januara trebalo da budu dijeljeni građanima koji imaju pravo na subvenciju za gas i grijanje ukoliko u međuvremenu ne stigne gas.

S obzirom na to da je od obustave dotoka gasa potrošnja struje u Sarajevu povećana za 37,6 posto, iz "Elektroprivrede BiH" građane mole za oprez kod istovremenog korištenja većeg broja električnih aparata.

Premijer FBiH Nedžad Branković planira danas da organizuje sastanak na kojem će biti analiziran razvoj situacije u vezi s prekidom isporuke gasa. Ministar vanjskih poslova BiH Sven Alkalaj zatražio je od diplomatskih predstavnika BiH u evropskim zemljama da obavještavaju MIP o svim događajima u vezi s krizom s gasom.

Iz Srbije stiže 20.000 kubnih metara na sat

Direktor "Sarajevogasa" iz Istočnog Sarajeva Slavo Krajišnik juče je rekao da će isporuka gasa iz Srbije trajati dok ne bude normalizovan dotok gasa iz Rusije.

"Riječ je o 20.000 metara kubnih ovog energenta na sat. To je pomoć iz količina koje ima Srbija i usmjerena je prema Sarajevu", rekao je Krajišnik Srni.

On je naglasio da u Zvorniku ostaje oko 1.000 metara kubnih prirodnog gasa na sat za podmirivanje osnovnih potreba za ovim energentom, dok će ostatak prirodnog gasa, koji će stići tokom noći biti isporučen području Istočnog Sarajeva i Sarajeva.


 

ALIMS :: Ministarstvo zdravlja :: Farmaceutska komora :: RFZO :: Farmaceutski fakultet
Sajt info: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: Disclaimer
Tekstovi objavljeni na ovom sajtu su autorsko delo i zajednicko vlasnistvo vlasnika www.farmaceuti.com sajta i autora tekstova. Dalja distribucija tekstova dozvoljena je iskljucivo u nekomercijalne svrhe i uz jasno citiranje izvora i autora poruke, kao i internet adrese na kojoj se original nalazi. Za sve ostale vidove distribucije, obavezni ste da prethodno zatrazite odobrenje od vlasnika www.farmaceuti.com sajta ili autora teksta. Kompletnu odgovornost za sadrzaj objavljenih tekstova kao i posledice koje mogu nastati usled objavljivanja snose iskljucivo njihovi autori, ciji je pseudonim oznacen pored sadrzaja teksta.
Copyright © 2006-2021 "Farmaceuti.com", all rights reserved - sva prava zadrzana