Danas sam izasla na pismeni ispit prvi put i verovatno necu poloziti al evo nekih informacija ako vas zanima. Dakle, Agbaba opustena cetiri pitanja,prokain benzilpenicilin i par pitanjaca (a,b,c...) u vezi sa tim, zatim hormoni isto (a,b,c...) od toga za estradiol nomenklatura,sledece par diuretika i antihipertenziva cini mi se dase napise kako deluju i poslednje metabolizam valjda kateholamina, ne mogu da se setim.
Zorica, isto pristojna pitanja malo metadon,ako ne znate sta znaci skracenica LAAM to je L alfa acetil metadon,ja na primer nisam znala.Zatim nesteroidni antiinflamatori,vitamini, holinergici, antiholinergici, operazol cini mi se i vise se ne secam.
Sote je "zabiberio udarac", pa sam ja videci da ine znam bas materiju lepo bar zapisala sva njegova pitanja i evo ih ovde:
1. A) KLOMIPRAMIN B)KLOZAPIN C)KVETIAPIN D) MOKLOBEMID
Zajednicka metabolicka reakcija za A, B, C je ______ i odvija se u prisustvu enzima _________ , a molekul D je inhibitor_________ .
Navedi hemijske nazive i osnovnu farmakoterapijsku pripadnost za A, B, C.
Oznaci izosternu zamenu u B i C. Molekuli sa istom farmakoterapijskom primenom su___i___.
2. A) LIDOKAIN B)PROKAIN C)STADAKAIN D)KARTIKAIN
Jedinjenja A, B, C i D pripadaju farmakoterapijskoj grupi_______.
Napisati hemijski naziv jedinjenja A i reakcije biotransformacije.
Na datim formulama oznaci sve izosterne zamene od znacaja za aktivnost.
Optimalna pKavrednost za aktivnost je____.
Oznaci najstabilniji molekul. Sa adrenalinom A se koristi u _______ praksi kao __________.
3. A) HLORAZEPINSKA KISELINA B)DIAZEPAM C)HLORDIAZEPOKSID D)OXAZEPAM E)FLUMAZENIL
Oznaciti farmakofore.Agonisti su ______ receptora molekuli______, a antagonist je _______.
Objasni mehanizam gradjenja dikalijumove soli i degradacionu reakciju in vivo i in vitro za A.
Oznaci hemijske nazive C i D, a opticki aktivni su ______.
Oznaci dva zajednicka aktivna metabolita za A, B, C i D.
Navedi formulu konjugata koji je zajednicki za B i D.
4. Predstavi i napisi hemijski naziv sulfizoksazola (A), pro drug supstancu zaa primenu u pedijatriji (B) i njegov neaktivni metabolit (C).
pKa sulfizoksazola je 5,4. Predstavi dominantni oblik molekula i njegov maseni udeo pri fizioloskom pH.
Sulfizoksazol je antagonist__________, oznaci farmakofornu grupu koja je odgovorna za ________ dejstvo.
5. Predstavi 5-hloro-N-[2[4[[[cikloheksilamino]karbonil]amino]sulfonil]fenil]etil-2-metoksibenzamid.
Predstavi jedan aktivni metabolit.
Jedinjenje pripada grupi________,oznaci funkcionalnu grupu.
Jedinjenje ima slabo______osobine.
6. Prikazi hemijskim formulama pro drug supstance (A i B) i hemijski naziv aciklovira (C).
Aktivni i neaktivni metaboliti aciklovira su (D i E).
Aciklovir deluje kao__________. U terapiji se koristi kao________.
7. Predstavi i imenuj klotrimazol i flukonazol.
Mehanizam dejstva se zasniva na _____________.
U terapiji se klotrimazol daje ___________.
Hidrofilniji molekul je___________.
8.Predstavi strukturu ciklofosfamida i estramustina koji prema mehanizmu dejstva pripadaju__________.
Sematski predstavi metabolicku aktivnost ciklofosfamida.
Predstavi stereoizomere ciklofosfamida.
Eto toliko od mene.