posao spisak apotekacenovnik lekovatekstovikontakt

Author Topic: Miljenko Jergović: Poruka za studente u Banjaluci  (Read 5310 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline lingvaleta

 • Ambiciozni clan
 • ***
 • Posts: 50
 • Gender: Female

U vrijeme studentske pobune na Filozofskome fakultetu u Zagrebu hrvatske su novine objavile fotovijest: grafit na zidu beogradskoga Filozofskog fakulteta, na kojem je velikim crvenim slovima, baš kao i 1968, iskazana solidarnost sa zagrebačkim kolegama. Ista je fotografija prenesena u nekoliko različitih listova, uvijek uz mali komentar, ali nigdje, baš nigdje, u njemu nije bilo ni riječi cinizma. Da li zato što je podrška beogradskih studenata posve bezopasna, od nje u Zagrebu neće biti ni štete ni koristi, da li zato što čuvari ideološke čistoće i nacionalnog identiteta nisu u njoj prepoznali referencu na 1968, kada smo svi živjeli u Jugoslaviji i kada se studentska revolucija širila od zapada prema istoku, pa su ti ljetni dani i u Beogradu zauvijek upamćeni po hrvatskome nazivu - „Lipanjska gibanja“, tek činjenica je da smo na čas, u jednome beogradskom grafitu ponovo svi bili jedno, dio istoga svijeta i zajedničke misli, svedeni na iste probleme, iste mode i revolucije.

Ugledao sam taj grafit desetak dana prije nego što je objavljen u hrvatskim novinama. Bilo mi je milo oko srca, izvadio sam fotografski aparat iz ruksaka i uslikao sam ga, onako za uspomenu. Nisam nostalgičan za Jugoslavijom, jer tvrdoglavo ustrajavam u uvjerenju da psihički zdrav čovjek ne može biti nostalgičan za birokratskom institucijom i ustanovom, te je eventualna nostalgija prema nestaloj državi jednako budalasta kao i nostalgija prema pošti, policiji ili Službi društvenoga knjigovodstva (koja se danas u Hrvatskoj zove Zavod za platni promet), ali nekako su mi dragi ti rudimenti srpskohrvatske solidarnosti. Ali naravno, ako nisu na štetu trećega, a još bolje, ako nemaju veze s nacionalnim ili nacionalističkim pobudama i razlozima. A Zagrebački studentski bunt, kao ni njegov odjek po hodnicima beogradskih fakulteta, sa srpskim i hrvatskim nacionalnim ceremonijalima zaista nemaju nikakve veze.

Na neki način, danas su, 2009. godine Zagreb i Beograd u mnogočemu bliski gradovi. Ne kao u ona vremena koja pamti moja generacija, kada su ih povezivali Električni orgazam, Idoli, Azra, Film i Haustor, ali ipak se ta bliskost, bez obzira na svu pažnju čuvara nacionalnih isključivosti, živo osjeti i u nekim životno važnim stvarima. Eto, recimo, zagrebački su studenti inspirirali svoje beogradske kolege na solidarnost. A iz solidarnosti se, to znamo, može svašta roditi.

Mislim da je Banja Luka danas daleko od oba ta grada. Od Beograda je dijele kilometri, ali i svijest o tome da je svaka veza ova dva grada konotirana na isti, svesrpski, način, i još dugo će trebati da se tu nešto promijeni. Od Zagreba Banju Luku dijeli uspostavljena barijera, otpor prema vlastitoj prošlosti i jugoslavenskoj povijesti, kada je blizina u kilometrima ljudima bila od koristi, pa se iz Banje Luke češće i radije odlazilo u Zagreb, nego u bilo koji drugi grad. Na kraju, Banja Luka je danas daleko i od Sarajeva, od kojega je, opet, dijele političke konotacije i beskrajna, bespotrebna i unaprijed izgubljena bitka za nacionalni subjektivitet i ekskluzivitet. Kada se sve sabere, Banja Luka je, u mnogo čemu, grad koji je samome sebi nakraj svijeta. Drugima je, pak, nekako mimo ruke, nije im usput na koju god stranu da se zapute, tako da, evo, ni ja pojma nemam koji su grafiti aktuelni po zidovima banjalučkih fakulteta. Što uopće misle banjalučki studenti, jesu li razmišljali o protestu zagrebačkih kolega i je li kome palo na pamet da sjedne na autobus za Zagreb i da posjeti neki od studentskih plenuma na Filozofskom fakultetu? Ili bi to, opet, bilo pogrešno shvaćeno i krivo konotirano?

U osnovi, banjalučki studenti imaju veću šansu da mijenjaju svijet od zagrebačkih ili beogradskih studenata. Hrvatska, kao već i srbijanska tranzicija iz socijalizma u kapitalizam, kao i bolonjeze univerziteti, otišli su jako daleko i potpuno mimo volje pa i znanja generacije rođene krajem osamdesetih i početkom devedesetih. Ta mladost u Zagrebu i Beogradu teško može išta promijeniti, jer je voz već odavno u tračnicama i juri punom brzinom, a da se ne zna ni kamo. U Bosni i u Krajini, u Banjoj Luci još ništa, ili još skoro ništa, nije pokrenuto. Sve je na početku, voz stoji u stanici, i svi imaju gotovo podjednake šanse da utječu na promjene i na pravac njegovog kretanja. Svaki banjalučki student u tom je smislu potencijalno stostruko moćniji i jači od svakoga svog zagrebačkog kolege. Pitanje je samo zna li to iskoristiti.

Zagrebački studentski protest bio je najorganiziraniji, najuredniji i – skoro - najdugotrajniji samoorganizirani društveni čin od uspostave hrvatske samostalnosti. Na kraju nije bilo rezultata. Došlo je ljeto, stigli su ispitni rokovi, raspust i siesta. A na jesen opet sve ispočetka. Studenti su osjetili da imaju društvenu moć, artikulirali su dio svojih ciljeva, i vjerojatno će pokušati opet. Poruke solidarnosti na beogradskim zidovima neće više biti nikakvo čudo. To je također dobro. Počinjemo normalno da živimo pa se onda normalno i bunimo i borimo za svoja prava. Šteta samo što tako malo naučimo od komšija i što sve dječje bolesti moramo odbolovati sami. Banjalučkim studentima želim da pokušaju nešto od toga i preskočiti, ali i da svoj grad približe gradovima kojima su po prirodi stvari i po kilometrima nekako najbliži. Djeca koja su se rađala u ratu danas bi svoj grad mogla približiti drugima i učiniti ga nekako važnijim na virtualnoj mapi zemlje i zemalja u kojima se ljudi međusobno savršeno razumiju čim progovore maternjim jezikom.

Miljenko Jergović
Da cujem komentare,svidja vam se,ne svidja vam se,nervira vas....bilo kakvo misljenje... :K2:


Offline Adonis_Vernalis

 • Profesor farmakognozije
 • Ultra mega giga forumas
 • **
 • Posts: 1840
 • Gender: Male
 • The Point of No Return...
Odg: Miljenko Jergović: Poruka za studente u Banjaluci
« Reply #1 on: 24-06-2009, 10:30:43 »
Lepo je to što su beogradski studenti izrazili solidarnost sa svojim zagrebačkim kolegama. Shvatam to dokazom širine beogradske akademske zajednice, osim ako sam taj grafit nije bio nečija neslana šala (što je moguće, jer je u naše nacionalno tkivo utkana i šabačka čivija, i valjevska podvala, a da ne govorim o erskim doskočicama, pa sam oprezan...)

Ali, i na beogradskom Univerzitetu bivalo je "gibanja" kojekakvih, u poslednjih 20 godina. Ne sećam se nijednog grafita, bilo koje boje, a kamoli crvene, da je osvanuo na zidovima bilo kojeg zagrebačkog fakulteta, a da izražava bilo kakav vid podrške beogradskim kolegama. O, da, bivalo je grafita, ali ne grafita podrške. Sa hrvatske strane, uvek je dopirala ledena šutnja.

Tekstove Miljenka Jergovića u principu volim da čitam, jer ume da opali i po srpskim i po hrvatskim budalaštinama. Ume, kad hoće, da razdrma čoveka i da ga natera da se upita da li su stvari baš onakve kakvima se čini da jesu. Ali, ovaj tekst mu nije bio baš ubedljiv. Mogao je da još dublje i oštrije elaborira temu, jer su događaji toliko višeslojni, da podsećaju na carsku pitu. Ovako, bombastično je krenuo... i, taman sam pomislio da će prevazići sebe... kad, ono - obična petarda. Banjalučani, dođite u Zagreb, jer je tako blizu, a Beograd je tako daleko... Od carske pite, ostao je prazan burek. Podgrejan.

Stoga, za umjetnički dojam Miljenku ovoga puta sleduje klimava trojka.

Offline frckica-j

 • Moderator
 • Ultra mega giga forumas
 • ***
 • Posts: 1369
 • Gender: Female
Odg: Miljenko Jergović: Poruka za studente u Banjaluci
« Reply #2 on: 24-06-2009, 17:09:07 »
Profesore, preduhitrili ste me. Taman sam razmišljala o načinu na koji su kolege iz Zagreba pružili podršku kolegama iz Bgd (kad god je to bilo potrebno) ili čak nama, jer ne tako davno i mi smo protestvovali oko mnogih stvari. Ali, Banja Luka je na kraju svijeta, Bogu iza nogu, i nikoga, čak ni same Banjalučane, nije briga gdje su. Mi baš volimo da budemo tako van svijeta i posvađani sa svima jer

Quote
je Banja Luka danas daleko od oba ta grada. Od Beograda je dijele kilometri, ali i svijest o tome da je svaka veza ova dva grada konotirana na isti, svesrpski, način, i još dugo će trebati da se tu nešto promijeni. Od Zagreba Banju Luku dijeli uspostavljena barijera, otpor prema vlastitoj prošlosti i jugoslavenskoj povijesti, kada je blizina u kilometrima ljudima bila od koristi, pa se iz Banje Luke češće i radije odlazilo u Zagreb, nego u bilo koji drugi grad. Na kraju, Banja Luka je danas daleko i od Sarajeva, od kojega je, opet, dijele političke konotacije i beskrajna, bespotrebna i unaprijed izgubljena bitka za nacionalni subjektivitet i ekskluzivitet. Kada se sve sabere, Banja Luka je, u mnogo čemu, grad koji je samome sebi nakraj svijeta.

Ali da ne bude da u cijeloj priči nema ništa istinito, reći ću da ima. Istinito je to da smo pomalo uspavani i da bi trebalo da protresemo neke stvari. Kada sam se uključila u priču oko foruma, mislila sam da neću biti jedina koja će da visi pred oglasnim tablama i da stavlja informacije ovdje, ali vidim da to niko drugi ne čini sem mene, a ja nemam baš uvijek vremena da zapalim i obiđem sve ploče kad god nešto treba nekome. O nekim krupnijim stvarima da ne pričamo. Kako mi reče drugarica, mi smo male grupe studenata, sve se sazna preko telefona, pa čemu onda trud? Ali, mislim da neke stvari ipak idu nabolje, kornjačinom brzinom ali čini mi se da se pomiču. A možda me samo drži optimizam?


Offline Adonis_Vernalis

 • Profesor farmakognozije
 • Ultra mega giga forumas
 • **
 • Posts: 1840
 • Gender: Male
 • The Point of No Return...
Odg: Miljenko Jergović: Poruka za studente u Banjaluci
« Reply #3 on: 24-06-2009, 21:42:53 »
Pre ili posle, doći će vremena kada će manji gradovi prirodno gravitirati većim. Na primer: da li iko zna da je nekada, davno, Temišvar bio glavni grad Banata kao provincije, u okviru Austrougarske monarhije? Od Vršca do Temišvara ima 70 i kusur km, a od Vršca do Beograda celih 84. Do Zrenjanina čak 92 km. Kad Srbija jednom bude ušla u EU, gde će Vršac (kao mali grad) gravitirati?

No, do tih vremena ima još puno. U međuvremenu smo uspostavili neke druge veze. Održavajmo ih što življim, da nam svima potraju. A na ledenu šutnju odgovarajmo bar šutnjom.

I ne šarajmo svoje zgrade natpisima iza kojih slabo da stojimo. Jer, kada bude gusto, nijedan grafit na njihovim zgradama neće biti u našu korist... Iskustvo mi tako nalaže da tvrdim.

Offline mladen

 • Pocetnik
 • *
 • Posts: 9
 • Gender: Male
Odg: Miljenko Jergović: Poruka za studente u Banjaluci
« Reply #4 on: 30-10-2009, 01:48:54 »
čitam danas članak Miljenkovog "saborca" Jurice Pavićića
http://www.jutarnji.hr/srbi-su-nama-k-o-casa-konjaka/312391/ (http://www.jutarnji.hr/srbi-su-nama-k-o-casa-konjaka/312391/)
Nije toliko bitan napisani članak koliko je velika pljuvačina po autoru istog po cijeloj lijepoj njihovoj.
Čovjek je odmah proglašen izdajnikom, sramotom ponosnog hrvatskog naroda...dobar pokazatelj stanja svijesti bliskom nam "susjeda"!
E sad zamišljam koliko je prosječnog hrvata briga za stanje Banjalučkog ili Beogradskog studenta?
Čini mi se da je odgovor jasan sam po sebi.

 

ALIMS :: Ministarstvo zdravlja :: Farmaceutska komora :: RFZO :: Farmaceutski fakultet
Sajt info: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: Disclaimer
Tekstovi objavljeni na ovom sajtu su autorsko delo i zajednicko vlasnistvo vlasnika www.farmaceuti.com sajta i autora tekstova. Dalja distribucija tekstova dozvoljena je iskljucivo u nekomercijalne svrhe i uz jasno citiranje izvora i autora poruke, kao i internet adrese na kojoj se original nalazi. Za sve ostale vidove distribucije, obavezni ste da prethodno zatrazite odobrenje od vlasnika www.farmaceuti.com sajta ili autora teksta. Kompletnu odgovornost za sadrzaj objavljenih tekstova kao i posledice koje mogu nastati usled objavljivanja snose iskljucivo njihovi autori, ciji je pseudonim oznacen pored sadrzaja teksta.
Copyright © 2006-2020 "Farmaceuti.com", all rights reserved - sva prava zadrzana