Portal farmaceuta

Farmaceutski fakulteti u regionu => Farmaceutski odsek Novi Sad => Topic started by: milantom on 21-05-2008, 22:20:02

Title: Privatni Fakultet za Farmaciju u NS
Post by: milantom on 21-05-2008, 22:20:02
Da li neko nesto zna o Omega MS Pharmacy u NS?

Sajt im je na www.omegams-pharmacy.com

Mislim kakvi su i sl ...
Title: Odg: Privatni Fakultet za Farmaciju u NS
Post by: Ben on 23-05-2008, 09:18:48
Ne znam nista o njima, ali: kako im je samo lep i pregledan sajt... a tek sto imaju fancy stranicu sa predmetima - ispre svakog slicica. A i predmeti su poprilicno fancy. Samo, nigde nisam nasao spisak nastavnog osoblja, tj. ko ce sve to da predaje. U svakom slucaju, bas me interesuje sta ce biti sa njihovom akreditacijom. Postoji li jos koji privatni farmaceutski fakultet u Srbiji?
Title: Odg: Privatni Fakultet za Farmaciju u NS
Post by: Enea on 23-05-2008, 14:19:36
:pegla:
Title: Odg: Privatni Fakultet za Farmaciju u NS
Post by: joa on 23-05-2008, 14:58:30
Znam da se otvara ove godine,i da se polaze samo hemija,sto je super...
Title: Odg: Privatni Fakultet za Farmaciju u NS
Post by: AnaCrvena on 26-05-2008, 16:20:55
ma,daj!moderno stakleno zdanje u centru grada?!to im je glavni adut?! :bljak:
a predavaci?
ko ima viska 3000evra,bolje neka ih da za nas faks,ostace mu i kusur! :roll:
bas nemam poverenja u privatne fakultete kod nas...
Title: Odg: Privatni Fakultet za Farmaciju u NS
Post by: milantom on 31-05-2008, 09:00:56
E pa bio sam da vidim to zdanje. Jos se rade unutrasnji radovi, tj prilagodjava ...

To ako odrade i zavrse ... to ce stvarno biti extra ... sve je hi tec, internet, ulazi na karticu ...

vidi se da su ulozili i to bas bas ...

A predavaci ce isto biti pravi ... Tako su mi bar rekli ...

No treba sacekati jos malo pa videti ...  :smekerica:
Title: Odg: Privatni Fakultet za Farmaciju u NS
Post by: pig_am_am on 31-05-2008, 12:28:35
sta je to fitness farmacija?

odmah mi je privuklo paznju :D

kad bi to bio fakultet koji pruza mnoooooogo prakse (bar za sve te silne pare) ja uopste ne bih imala nista protiv... al da ne bude da mozes da prolazis na lepe oci  :smekerica:
Title: Odg: Privatni Fakultet za Farmaciju u NS
Post by: Bred on 31-05-2008, 12:38:35
svinjo, ne budimo nerealni, ko bi platio 3,5 ili vise hiljada evra godisnje da bi ga driblali kao na drzavnim fakultetima?
Niko normalan.
:wink:
:K
Title: Odg: Privatni Fakultet za Farmaciju u NS
Post by: kruger on 31-05-2008, 12:41:18
Blago njima :>,placaju kao mi :batina,a zavrsavace lakse i sigurno ce biti modernije tj. nece uciti neke nebuloze koje im nista ne znace u zivotu ili da polazu kolokvijume od kojih nema efekta :hmm,a vjerovatno i mnogo vise prakse,koliko li ce trajati 4 godine?
Title: Odg: Privatni Fakultet za Farmaciju u NS
Post by: zerocool on 07-06-2008, 15:59:03
Ma super je, imas 4 god 5 iz hemije i to je 60 bodova. Tako lepo neko dodje iz neke sklj skole, nema blage hemiju, a ni profesorka i svi srecni. Moze privatni fakultet za ekonomiju i prava, ali za medicinu i farmaciju nisam bas sigurna. Jedino, ako je uslov da polazu pred neku komisiju na kraju, mada i to nije dovoljno. Pa nije to za frizera, pa ako su krive siske, niko nece da umre
Title: Odg: Privatni Fakultet za Farmaciju u NS
Post by: Enea on 08-06-2008, 13:51:27
a koliko je inache shkolarina na nashem u bgdu?

na kojoj dubini je izvor gasa za laboratoriju?

kakav je protivpozarni sistem, ako postoji uopste?

sistem cevi za vodu, ventilacija?

da li ce se tamo raditi bojene ili hromatografija?
Title: Odg: Privatni Fakultet za Farmaciju u NS
Post by: zerocool on 08-06-2008, 14:37:09
Ma bitno je da su oni nama rekli da smo mi sigurni na vezbama, a to sto nas posle svakih boli glava, sto se smejemo ko lud na brasno i sto svi imamo problema sa licem odjednom, to je samo slucajnost  :1
Title: Odg: Privatni Fakultet za Farmaciju u NS
Post by: pig_am_am on 08-06-2008, 14:46:35
znam samo prvo eneino pitanje - 130 000 dinara je nasa skolarina.

a sta je to fitnes farmacija?  :>
Title: Odg: Privatni Fakultet za Farmaciju u NS
Post by: KaBoom on 08-06-2008, 15:03:03
@milantom: Gde se nalazi ta privatna farmacija? Na sajtu nisam na¹ao ni ko je otvara, ni gde, ni nastavno osoblje... Zapamtio sam samo reèenicu da je osigurano polaganje ispita "iz prve ruke". Mora da imaju izvanredne profesore, koji ti toliko dobro objasne da samo malo proèita¹ i sve zna¹... :D

Eh, ba¹ bih voleo da posle polo¾ene gnozije tamo doðu kod nas na ispit, da vidim kako æe uraditi. Ili kod vas farmaceutsku, èuo sam da je dosta gadna... :)

I onda æe takvi da nam uzimaju radna mesta... Ali, pokazaæe se kvalitet vremenom. ;)
Title: Odg: Privatni Fakultet za Farmaciju u NS
Post by: Adonis_Vernalis on 09-06-2008, 12:39:41
A, moji Novosadjani, frka?

Nemojte se brinuti, ima mesta u Velikoj Srbiji za sve nas. Pokusajte sada da razumete kako se beogradska Farmacija osecala kada se na 80 km od Beograda otvorio konkurentski NS odsek.

Vi sad imate direktnu konkurenciju par blokova dalje. Ne treba mi ni kristalna kugla, ni ovcija plecka, ni pasulj da bih predvideo: dok dlanom o dlan, eto nama Farmacije u Zrenjaninu, Pancevu i Vrscu. Mozda, i Kikindi. Definitivno: u Subotici. Privatno, naravno. Sto privatnije, to bolje...

P.S. Pitao sam gospodu sa privatne Farmacije ko im koje predmete drzi. Proslo je vec nedelju dana, a odgovora nisam dobio. Tipicno novosadski: na e-mail poruke ostaju mrtvi-hladni, a na telefone niko ne odgovara. Nije mi prvi put da "ignore" iz Novoga Sada dobijem kao odgovor, sta god pitao, sta god zahtevao. Makar zvao Maticu Srpsku da im ponudim knjigu na stampanje, makar zvao Autobusku stanicu, da pitam kad polazi bus za Vrsac. Hvala. Vise nista nikoga necu pitati. Odgovora necu dobiti.
Title: Odg: Privatni Fakultet za Farmaciju u NS
Post by: KaBoom on 09-06-2008, 13:36:28
Pa nisam mislio samo frka za nas Novosaðane, mislio sam generalno za farmaceute u Velikoj Srbiji. I poenta je bila da ne znam koliki kvalitet æe se dobiti na fakultetu na kojem je obezbeðeno polaganje ispita "iz prve ruke". Ali po¹to vidim kako te¹ko dolaze do posla oni sa diplomama privatnih fakulteta, tj. da ih izbegavaju, ne verujem da æe i ove svi èekati oberuèke. No videæemo, ako je kvalitet bolji od na¹eg faksa, svaka èast. Prvi æu savetovati ljude da ga upi¹u, ako imaju sredstava.

Vama je bilo frka i kad se Ni¹ i Kragujevac otvorio. ©ta ja da vam radim. I dalje smatram da je BG farmacija "iznad" svih ostalih, pre svega zbog tradicije, ali i kvaliteta koji se iskristalisao godinama. No, i kod nas zavr¹avaju studenti faks i ostaju kao asistenti, pi¹u doktorate, biæe i od nas ne¹to. :) I drago mi je da postoje univerzitetski centri i fakulteti i u drugim gradovima, a ne samo u BG-u, bio to matematièki, elektrotehnièki, ma¹inski ili bilo koji drugi fakultet.

Meni je izuzetno drago da studenti meðusobno odlièno komuniciraju (BG-NS-NI), dru¾e se i poma¾u si. A ¹to se rukovodstvo jednog i drugog faksa ne podnosi, ne mogu ja tu ni¹ta. Nadam se da æe ovi "matori" otiæi i da æe doæi neke nove mlade generacije, koje æe imati vi¹e razumevanja jedni prema drugima.

A ¹to se tièe P.S.-a :D Morate da razumete da je ovo ravnica, ovde toliko sporo vreme prolazi da jo¹ koristimo kalendare iz 1980 i neke... :D Gotovo, separatisti rade, vi¹e se ni na telefon ne javljaju! :K Ipak priznajem da je autobusku izuzetno te¹ko dobiti. Privatni faks nisam nikad kontaktirao kao ni maticu Srpsku... Upornost! :)
Title: Odg: Privatni Fakultet za Farmaciju u NS
Post by: Adonis_Vernalis on 09-06-2008, 13:38:25
U Novome Sadu nema odgovora, jer nema ni pitanja.

Vojvodjanin sam poreklom, vec par stotina godina. Imam li koga ista da pitam?

KaBoome, znas li bar ti ista o tome svemu?


KaBoome, nemoj me pogresno shvatiti.

Sto vise Farmacija unaokolo, to vise konkurenata. Boli me uvo sta ko ima da pruzi kao svoju komparativnu prednost: ja pruzam ovo sto pruzam. Ko prepozna kvalitet u ovome sto ja pruzam, OK. Ko vise zeli da u maminom i tatinom okrilju zavrsi faks, i to je OK. Ko nece da mrdne iz NS, i to je OK (da sam odrastao u NS, ko sto sam mogao, ni ja ne bih odatle mrdalo). Kome su skupe beogradske gazdarice, i to je OK, jer i meni su bile vazda skupe.

Ja Novi Sad volim. I svaki njegov kvart, i svaku njegovu ulicu. I svakog coveka ponaosob (jer medju njima imam i svojih prijatelja, koji pricaju divnim, mekim, novosadskim akcentom). Moze biti da su mi prijatelji samo zbog nikad zavrsene recenice, koja se zvucno manifestuje upitnim oblikom "na gore".

Hocu samo da saznam ko gde radi. I ko gde sta moze da objavljuje, a da ne mora krstenice iz 1600 i neke prilagati kao dokaz "plave krvi".
Title: Odg: Privatni Fakultet za Farmaciju u NS
Post by: Lili on 09-06-2008, 14:15:03
Profesore,jedna stvar mi nije jasna...jel u ovoj drzavi moze da otvori fakultet svako ko za to ima dovoljno materjalnih sredstava ili je potrebno i "nesto vise"? Ili-ko vrsi selekciju sta moze,a sta ne moze da se desava u nasem obrazovnom sistemu? Stice se utisak da je otvaranje fakulteta postao unosan biznis...i nista vise...
Title: Odg: Privatni Fakultet za Farmaciju u NS
Post by: Adonis_Vernalis on 09-06-2008, 14:23:40
Lili,

u ovoj drzavi, koliko mi se cini (a ostavljam ovo kao rezervu), fakultet moze otvoriti bilo ko, pod uslovom da ima novca (kako god ga je stekao) i ko je dovoljno pametan da popuni komplikovane akreditacione tabele. Napises-popunis-i... hop, cup, na kalup.

Visoko obrazovanje (fakulteti) odavno jesu unosan biznis. Videti primer privatnih fakulteta diljem Srbijice. Licno, nemam nista protiv. Naprotiv. Hocu da se ovaj T-Rex iza mojih ledja jednom probudi i da kvalitetom porazi sve oponente i konkurente. Prevazidjeni dinosaurus moze biti da jeste... ali i dalje ima opake zube, ovaj moj fakultet.
Title: Odg: Privatni Fakultet za Farmaciju u NS
Post by: Enea on 09-06-2008, 14:30:14
... mislite nash fakultet?
Title: Odg: Privatni Fakultet za Farmaciju u NS
Post by: Adonis_Vernalis on 09-06-2008, 14:37:25
Enea, sta nas fakultet?

Ako sumnjate, pogledajte one silne CV-je po nasem sajtu.

Buduci da ste beogradski student, sta vas interesuje? Odgovorice vam bivsi beogradski, cikaski i pekinski student...
Title: Odg: Privatni Fakultet za Farmaciju u NS
Post by: Enea on 09-06-2008, 14:57:35
Quote from: Adonis_Vernalis on 09-06-2008, 14:23:40
Lili,
Prevazidjeni dinosaurus moze biti da jeste... ali i dalje ima opake zube, ovaj moj fakultet.

Quote from: Enea on 09-06-2008, 14:30:14
... mislite nash fakultet?

zar stvarno mislite da posle toga da kada stanem u prizemlju i pogledam svaka vrata od onih stotinu koliko ih ima, i kazem sebi da ne verujem da je ostalo josh samo par onih koje nisam otvorila, ja mogu da pomislim da iko od zaposlenih tu ne treba tu da bude? Sve i da ne treba, neka bude tamo gde cje ta znanja i veshtine bolje i vishe ceniti..

Htedoh da se prebacim pre koju god na NS, da ostanem tamo, a nisam zato sto je uslov bio tri F.. Ja sam tada uslov dala sa dva F i josh nechim.. Posle toga nije moglo..

Drugarica je zavrshila Ekonomski, ne moze da dobije posao od onih silnih shto su zavrshili te privatne shkole..

Da sada upisujem fax, birala bih liniju manjeg otpora..
Title: Odg: Privatni Fakultet za Farmaciju u NS
Post by: Bred on 09-06-2008, 14:59:24
mislila je nas=vas i obrnuto.
:wink:
Quote from: Adonis_Vernalis on 09-06-2008, 12:39:41
P.S. Pitao sam gospodu sa privatne Farmacije ko im koje predmete drzi. Proslo je vec nedelju dana, a odgovora nisam dobio. Tipicno novosadski: na e-mail poruke ostaju mrtvi-hladni, a na telefone niko ne odgovara. Nije mi prvi put da "ignore" iz Novoga Sada dobijem kao odgovor, sta god pitao, sta god zahtevao. Makar zvao Maticu Srpsku da im ponudim knjigu na stampanje, makar zvao Autobusku stanicu, da pitam kad polazi bus za Vrsac. Hvala. Vise nista nikoga necu pitati. Odgovora necu dobiti.
Da ste u emailu stavili do znanja da ste zainteresovani da budete njihov student nimalo ne sumnjam  da bi Vam expresno odgovorili ...
:wink: :K
Imali smo vec temu o tome Bg farmaceutski fakultet Vs ostali ...
A ja cu konacno da kazem da mislim da farmaceutski fakultet treba da postoji samo u Bgu ... Mozda sam pristrasan ali to je na nivou promila.
:wink:
Brine me ovo nicanje farmaceutskih fakulteta/odseka/visih fakulteta kao pecurki posle kise ...
Studiranje na visim skolama u Bgu sa onim u unutrasnjosti ne moze da se poredi, sa privatnim jos manje, a o fakultetima da ne pricam ... :face:
Mada, s druge strane, ni ono sve sto mi ucimo, koliko se od nas trazi i kakav kriterijum postoji na bg fakultetu nije opravdano i zbog toga otvaranje ovih farmaceutskih fakulteta mozda moze uticati kao stimulans na sam farmaceutski fakultet u bgu da se menja, osavremenjuje i redukuje nepotrebno a ubaci potrebno...  :wink: Mada ...  :ohwell:
Title: Odg: Privatni Fakultet za Farmaciju u NS
Post by: Adonis_Vernalis on 09-06-2008, 15:06:16
Brede,

postaje nebitno ko je na sta mislio. Pa cak ponistio sve moje "grbave godine", a 8 ih bese, i sakrio ih u nemustu formulaciju "Vas, odani, potencijalni student privatne farmacije". Cisto da bih, iz vica, saznao ko sta predaje.

Pogledajte nas (novi, bolonjski) i njihov program. Svaka slicnost je slucajna, zar ne?
Title: Odg: Privatni Fakultet za Farmaciju u NS
Post by: Enea on 09-06-2008, 15:09:19
Ako me secjanje ne vara, znalo se da cje ovakav sistem to doneti..
Zar ne?
Title: Odg: Privatni Fakultet za Farmaciju u NS
Post by: Adonis_Vernalis on 09-06-2008, 15:14:52
Enea,

kad god sam mogao da biram, ja sam birao "liniju veceg otpora", jer sam mislio da je to ispravno. Kad vec govorimo o stotinama vrata kojekude, niko mi iz glave ne moze izbiti miris memle na starom fakultetu... makar imao satisfakciju u mnogobrojnim prizorima ohmm... lepih... koleginica sa Medicine koje u istom podrumu rucavahu pljeskavicu sa pohovanim sirom u lepinji + pomfrit + pecurke u fiseku...

Jeste da smrdi kao i svaki podrum... ali... neke koleginice sam video samo tada i nikada vise...
Title: Odg: Privatni Fakultet za Farmaciju u NS
Post by: Enea on 09-06-2008, 15:26:43
linijom vecjeg otpora, danas, moje dete moze da postane samo broj, a kao takvo, broj je broj bez lichnosti.
Title: Odg: Privatni Fakultet za Farmaciju u NS
Post by: Adonis_Vernalis on 09-06-2008, 15:38:09
Moje dete nikada brojem nece postati, a to garantujem imenom, prezimenom i svim ostalim...
Title: Odg: Privatni Fakultet za Farmaciju u NS
Post by: Bred on 09-06-2008, 15:41:27
ajmo nazad na temu
:cop:
:K
Title: Odg: Privatni Fakultet za Farmaciju u NS
Post by: Enea on 09-06-2008, 15:49:49
evo ja sada da ostavim link, na kome uchitelj jedne OS iz Beograda svakodnevno obaveshtava roditelje kako protichu dani na rekreativnoj.. slike su lepe, deca su srecja, ali veliko oko je sasvim suvishno.. veoma suvishno.. roditelji te dece to ne vide tako, chak naprotiv.. tako da.. malo cje ostati onih koji cje sutra tu istu decu podrzati da upishu drzavni fakultet, ako takav uopshte do tada i bude opstao.
Title: Odg: Privatni Fakultet za Farmaciju u NS
Post by: KaBoom on 09-06-2008, 17:29:36
Koliko odgovora za tako kratko vreme. Dok sam ja odradio turu spavanja posle ispita vi se raspiali. :)

Quote from: Adonis_Vernalis on 09-06-2008, 13:38:25
U Novome Sadu nema odgovora, jer nema ni pitanja.

Vojvodjanin sam poreklom, vec par stotina godina. Imam li koga ista da pitam?

KaBoome, znas li bar ti ista o tome svemu?


KaBoome, nemoj me pogresno shvatiti.

Sto vise Farmacija unaokolo, to vise konkurenata. Boli me uvo sta ko ima da pruzi kao svoju komparativnu prednost: ja pruzam ovo sto pruzam. Ko prepozna kvalitet u ovome sto ja pruzam, OK. Ko vise zeli da u maminom i tatinom okrilju zavrsi faks, i to je OK. Ko nece da mrdne iz NS, i to je OK (da sam odrastao u NS, ko sto sam mogao, ni ja ne bih odatle mrdalo). Kome su skupe beogradske gazdarice, i to je OK, jer i meni su bile vazda skupe.

Ja Novi Sad volim. I svaki njegov kvart, i svaku njegovu ulicu. I svakog coveka ponaosob (jer medju njima imam i svojih prijatelja, koji pricaju divnim, mekim, novosadskim akcentom). Moze biti da su mi prijatelji samo zbog nikad zavrsene recenice, koja se zvucno manifestuje upitnim oblikom "na gore".

Hocu samo da saznam ko gde radi. I ko gde sta moze da objavljuje, a da ne mora krstenice iz 1600 i neke prilagati kao dokaz "plave krvi".

Nisam ba¹ najjasnije razumeo, ¹ta o èemu svemu da li znam? Privatnom fakultetu? Nemam blage veze. Hteo sam da odem da vidim tu zgradu, meðutim ne znam ni di je. Na sajtu ne pi¹e adresa. Ne znam ni¹ta. A ba¹ me zanima! :)

A vidim da se stra¹na frka di¾e oko konkurencije, kad je farmacija u pitanju. Ne znam da li neki drugi fakultet pravi toliko problema oko postojanja istovetnog na 80 km daljine... Kako medicinari i stomatolozi, jel se i oni ne vole? Ja razumem konkurenciju. A razumem i da je farmacija trenutno jedan od najunosnijih fakulteta. Ali to je kao i sa Kosovom :>, gotova stvar, priznati smo, postojimo, funkcioni¹emo i mo¾emo 100 sledeæih godina da se mrzimo i preziremo i svaðamo, ta realnost te¹ko da æe se promeniti... (Al sam izabrao primer u p.m. ...) Hoæu da ka¾em da na temu BG-NS nemam ¹ta da ka¾em, svi znamo situaciju iz svog ugla gledi¹ta. Mnogo mi je privlaènija tema odnos dr¾avnih i privatnog fakulteta farmacija, koji je novitet u dr¾avi. Verujem da æe imati uslove i sprave bolje od na¹ih (a mi imamo bolje od va¹ih :P) i da im neæe manjkati ni hemikalija, ni prostora i da æe svako imati svoj HPLC i super. ©teta bi samo bilo da ih pu¹taju da prolaze lagano, samo zato ¹to su platili. Ipak to nije menad¾ment, pa ako ne¹to pogre¹imo, ode malo novca. Mi smo zdravstveni radnici i èini mi se da tu ne bi trebalo da postoji privatni faks (upravo zbog pu¹tanja studenata) ili da se uvede neka stroga kontrola! Ovako, da svako dobije diplomu jer je platio 15000 evra, a pri tom nema blage veze... Sramota za profesiju, te¹kpo onima koje oni budu leèili...

Ja sam hteo da upi¹em u BG-u farmaciju. Tetka, koja je zavr¹ila farmaciju u BG-u, mi je rekla da idem u NS, nikako u BG. Nemam pojma za¹to... Ali niko od mojih nije bio raspolo¾en da idem na studije u BG. Ljudi ba¹ ne vole BG ovde... Nisam odrastao u NS a dan pre prvog dana faksa sam sa tatom i¹ao od stana do faksa pe¹ke, da bih znao sutra da odem na faks. Ja sam dete sa sela, za mene je i NS bio pojam. :)

Ne brinite profesore, ne shvatam vas pogre¹no. Razumem va¹ stav, kao i stav va¹ih studenata, da NS farmacija ne treba da postoji. Svako ima svoje mi¹ljenje, razumem. Da li treba, da li je po¾eljno da postoji Ni¹ka ili Kragujevaèka farmacija?

A ovi za¹to ne odgovaraju ne znam. Za koji dan poèinjem sa izradom oficijelnog sajta NS farmacije. Okupljen je tim asistenata koji æe redovno a¾urirati obave¹tenja i kaèiti ih, kao i tim studenata koji æe napraviti sajt. Po¹to veæ uspe¹no funkcioni¹u e-grupe iz pojedinih predmeta, slobodno pitajte na sajtu (kad ga napravim), verujem da æete odgovor dobiti u rekordnom vremenu. ;) To je ¹to znam zasigurno. Ove ostale ustanove, institucije itd ne znam za¹to tako rade. Pogledajte samo sluèaj izdavanja liènih karata, ljudi kampuju po nedelju dana ispred policije da dobiju liènu... Stra¹no. Sistem mora da se menja...

Al se raspisah... :a
Title: Odg: Privatni Fakultet za Farmaciju u NS
Post by: Wlada on 09-06-2008, 20:00:49
Quote from: KaBoom on 09-06-2008, 17:29:36
Hoæu da ka¾em da na temu BG-NS nemam ¹ta da ka¾em, svi znamo situaciju iz svog ugla gledi¹ta. Mnogo mi je privlaènija tema odnos dr¾avnih i privatnog fakulteta farmacija, koji je novitet u dr¾avi.

Мислим да је за мене још привлачнија тема односа државе према фармацеутима уопште.

Када ће људи почети да фармацеуте гледају очима пацијента, а не очима купца?
Када ће фармацеути престати да једни другима праве конкуренцију?
Да ли је улога фармацеута у здравственој заштити или у згртању пара, експорт-импорт, купим-купиш?

На ова питања су Французи, Енглези, Италијани, Немци и остала цивилизована багра, давно дали одговор...

Ја сам ипак мислио да ћу се бавити једним племенитим послом када завршим факултет, племенитим у најмању руку колико је то и медицина...
Плашим се да ће неконтролисаним отварањем нових приватних (намерно ћу рећи) КВАЗИфакултета цела фармација у Србији (оваквој каква јесте) отићи у неком другом правцу.
Title: Odg: Privatni Fakultet za Farmaciju u NS
Post by: Adonis_Vernalis on 09-06-2008, 21:05:14
KaBoome, prijatelju,

kao sto sam pretpostavio: apsolutno si me pogresno shvatio. No dobro. Profe i sluze zato da ih niko ne shvati, tako da se nemoj osecati prozvanim. Sto vise farmaceutskih fakulteta unaokolo, to lepse nebo i sigurniji zdravstveni sistem.

Wlado, prijatelju,

i ja sam bio ubedjen da se sve vreme bavim jednim jos plemenitijim poslom: da skolujem svoje naslednike i sledbenike. Do skora, osecao sam se ponosno, skoro kao luk koji ce strelu hitnuti kilometar daleko. Sto dalje strelu hitnem, to ponosniji. Nedavno sam se probudio u 21. veku, a zaspao sam tamo negde jedva posle donosenja Salernskog Edikta.

Nema vise ni luka, ni strela. Birokratija rules. Eventualno, fotografija.
Title: Odg: Privatni Fakultet za Farmaciju u NS
Post by: buu on 10-06-2008, 11:07:53
QuoteЈа сам ипак мислио да ћу се бавити једним племенитим послом када завршим факултет, племенитим у најмању руку колико је то и медицина...
pa i hoces!!! pravi ljudi valjda treba da cene neciji trud, a ne to da li mi je tata ovo, mama ono!!! mada je kod nas malo poremecen sistem vrednosti!!! :ohwell: para vrti gde burgija nece, na veliku zalost!!!
mi ne mozemo protiv toga!!! najvaznije je da nastavimo ono sto smo poceli i to na pravi nacin, a ja verujem da ce se to isplatiti!!!
  :wink:
Title: Odg: Privatni Fakultet za Farmaciju u NS
Post by: Wlada on 10-06-2008, 11:39:49
Адонисе, пријатељу,
Енглезима су Французи у Стогодишњем рату одсецали средњи прст и кажипрст не би ли спречили затезање дугих лукова и подсећање на Ажинкур, Креси и Поатје.
А Французи су били паметни. :wink:
Када изгубите лук и стреле, а ви ћете наћи нове (кад тад), битно је да имате прсте... Све је у прстима.

Мислим да није угрожена Ваша улога фармасофисте (и софисте, уопште) , него наша - фарманезналица (и незналица, уопште).
Title: Odg: Privatni Fakultet za Farmaciju u NS
Post by: KaBoom on 10-06-2008, 17:44:46
Quote from: Adonis_Vernalis on 09-06-2008, 21:05:14
KaBoome, prijatelju,

kao sto sam pretpostavio: apsolutno si me pogresno shvatio. No dobro. Profe i sluze zato da ih niko ne shvati, tako da se nemoj osecati prozvanim. Sto vise farmaceutskih fakulteta unaokolo, to lepse nebo i sigurniji zdravstveni sistem.

Quote from: KaBoom on 09-06-2008, 17:29:36
Nisam ba¹ najjasnije razumeo, ¹ta o èemu svemu da li znam? Privatnom fakultetu? Nemam blage veze. Hteo sam da odem da vidim tu zgradu, meðutim ne znam ni di je. Na sajtu ne pi¹e adresa. Ne znam ni¹ta. A ba¹ me zanima! :)

:>

Potrudio sam se da razumem, ali sad definitivno vi¹e ne razumem ¹ta ste me pitali i ¹ta ste poku¹ali da mi objasnite... :) Nema veze prijatelju, idemo dalje. :) Jeste Vi neki mlad profesor? Tako mi delujete... ;) Mo¾e konsultacije iz gnozije? Veæ 4 puta sam iza¹ao i nikako da polo¾im, vatrom izgorela! :djavo

Eh tako æe nam biti, dok zvezde Granda i policajci otvaraju apoteke, a dipl. farmaceuti ¹ljakaju za njih. Taka nam dr¾ava...
Title: Odg: Privatni Fakultet za Farmaciju u NS
Post by: Adonis_Vernalis on 11-06-2008, 11:16:10
Ma neee, KaBoome, moj potencijalni sagovornice na konsultacijama... Moj je problem sto stalno zaboravljam da ovo nije "ziva prica", no forumsko kuckanje. Kada se vodi zivi razgovor, moze se postaviti vise pitanja i dobiti vise odgovora, istovremeno. Na forumima, bilo bi krasno drzati se pravila: "jedno pitanje - bar jedan odgovor". Hajde da probam da se objasnim, da ne bi bilo ovo ili ono.

Sto se privatne farmacije u NS tice, a za razliku od drzavnog odseka pre nekoliko godina, ovog puta BG farmacija nije ni trepnula. Velom mirisnog zaborava ogrnula se i ogradila se od zbivanja unutar masnog kolaca trzista aktuelnih znanja, buduci da je svoj deo tog kolaca dobila i masnim se obrokom uglavnom zadovoljila. Prema mojim saznanjima, frka je ovog puta izbila ne na relaciji BG-NS, vec NS(d)-NS(p), pri cemu se oznake u zagradi odnose na drzavni i privatni fakultet. Zabunu je unela paralela koju sam u diskusiju uneo.

Inace, svojevremeno sam napravio nesto kao "virtuelne konsultacije" na forumu Farmakognozija, sto je preraslo u podforum "Pitanja i odgovori iz farmakognozije". Za sada, to je najvise sto mogu da ponudim.

A pitanje koje sam uputio nema veze sa temom "privatna farmacija", te ga povlacim. Ima veze sa sledecom cinjenicom: institucija XY se bavi tom-i-tom delatnostu. Sledstveno tome, ima krs telefona na lepom i preglednom sajtu, kao i surnajst e-mail adresa di se potencijalni korisnik te-i-te usluge mogao obratiti. Ali, ne lezi vraze: kontakt-telefoni i mejlovi postoje, ali kanda ne postoje kontakt-osobe... Mnogo sto sta sam pokusao u NS da uradim. Na zalost, moram da kazem da bi sve to propalo, da mi nije mojih dobrih drugara, Novosadjana: zovem Miku, da on cimne Pantu, a Panta pecne Tozu da bi Djura saznao kad sa buske stanice krece bus za Sremske Karlovce. Zasto je to tako, to sam zeleo da znam, pa sam pomislio da bi ti mogao znati jer u NS zivis, pa te pitao. Zasto se na sajtu privatne farmacije pojavi divan i caroban program, a nigde ne pise ko drzi nastavu? A kad neko i postavi pitanje na za to predvidjenom mestu, pitalac ostaje bez ikakvog odgovora? Na ovom mestu, cini mi se da je zabunu unelo to sto sam sve to pokusao da podvedem pod jedan zajednicki imenilac: i neazurnost osoblja na buskoj stanici, i neposlovnost institucije XY, i nezainteresovanost Matice Srpske, i ko zna sta na privatnom fakultetu.

Inace, privatna farmacija u NS je negde u Mite Ruzica.
Title: Odg: Privatni Fakultet za Farmaciju u NS
Post by: Enea on 11-06-2008, 16:02:45
zavrshila ja na privatnom ili drzavnom, ko cje meni dati da radim u addict drug designingu? niko, a kad bolje razmislim i necju, al' sta cje mi onda sve ovo sto do sada nauchih.. samo da polozim i zaboravim, jel? a nije tako.
ne znam.
iskljuchujem se iz daljeg razgovora na temu.  :pst
Title: Odg: Privatni Fakultet za Farmaciju u NS
Post by: nirre on 11-06-2008, 17:11:08
@enea
doci ce vrijem kada ce se cijeniti znanje(kao na zapadu) a ne ko su roditelji.
Samo imaj strpljenja i sve ce na svoje doci,kad tad  :wink:
Title: Odg: Privatni Fakultet za Farmaciju u NS
Post by: Enea on 11-06-2008, 17:18:18
[off]hocju_hvala[/off]  :a
Title: Odg: Privatni Fakultet za Farmaciju u NS
Post by: KaBoom on 11-06-2008, 18:20:28
Iskreno, nema problema na relaciji privatna i dr¾avna farmacija... To je bila moja lièna reakcija, ali generalno o tome uop¹te nema reèi na faksu. Èak nisam èuo da ni studenti pominju to, a apsulutno ne profesori. Mi smo mali odsek i sve se odmah sazna. Za sada nismo èuli ni da æe neko od na¹ih asistenata ili profesora iæi tamo da radi. Ba¹ sam se zapitao da mo¾da neæe neko iz BG-a. Plate æe sigurno biti veæe, a ako te¾e kvalitetu bilo bi mi logièno da uzmu vas, profesore iz BG-a ili bar neke profesore, asistente, koji veæ imaju iskustvo... Video sam sinoæ zgradu, to je u centru, ia Katolièke porte. Zgradica ko zgradica... Mene kopka ¹ta ima unutra! :) Da li æe imati 20 HPLC-ova kao Ljubljanska farmacija (koja je uzgred jedna od najopremljenijih u Evropi)? Pa da svaki student ima svoj na ve¾bama...

Izgleda da otvaranje privatne farmacije nije ba¹ potreslo profesore i rukovodstvo na¹eg faksa. Oèekivao sam to, ali... Vi¹e mo¾da studente, nego nastavno osoblje... I meni je apsulutno glupo ¹to toliko informacija na njihovom sajtu nema! U jesen treba da se tamo upisuju studenti i ako neko ¾eli da se tamo upi¹e, gde da se informi¹e? Evo, Vi ka¾ete da ne odgovaraju na e-mail, vrlo moguæe da se niko ne javlja ni na telefon (tamo se jo¹ izvode radovi). Nema info na sajtu, sem cene i plana i programa, koji je isti sa na¹im programima.

A frka na relaciji BG-NS, BG-NI, BG-KG, BG-PG, mo¾da i BG-Banjaluka je sveprisutna... Novi Sad i Ni¹ saraðuju. Ni¹ka farmacija je izgraðena prema na¹em fakultetu (slièni su nacrti) i po savetima na¹ih profesora. Èak su na¹i profesori i¹li da konsultuju izgradnju Podgorièke, koliko sam upoznat... Mo¾da su i iz BG, mada èisto sumnjam. ;)

Za telefone u NS ne znam. Znam za sluèaj autobuske stanice, jer je i sam pozivam povremeno i nemoguæe je dobiti ih. Ali za sada imam samo sa njima takvo iskustvo. Ne¹to negde oèigledno ne valja...

Kad opet skupim hrabrosti za farmakognoziju, javljam se u temi za konsultacije! :)
Title: Odg: Privatni Fakultet za Farmaciju u NS
Post by: pig_am_am on 11-06-2008, 20:32:21
Quote from: nirre on 11-06-2008, 17:11:08
@enea
doci ce vrijem kada ce se cijeniti znanje (kao na zapadu) a ne ko su roditelji.
Samo imaj strpljenja i sve ce na svoje doci,kad tad  :wink:

:Bog e tako je!  :pljes:

ko zna znanje njemu nema zime  :pljes:
Title: Odg: Privatni Fakultet za Farmaciju u NS
Post by: Adonis_Vernalis on 11-06-2008, 21:39:01
Quote from: KaBoom on 11-06-2008, 18:20:28
Kad opet skupim hrabrosti za farmakognoziju, javljam se u temi za konsultacije! :)

Uh, uh... pa zar je bas toliko mnogo hrabrosti potrebno za samo jednu farmakognoziju?  :cvet
Title: Odg: Privatni Fakultet za Farmaciju u NS
Post by: KaBoom on 12-06-2008, 01:02:34
Quote from: Adonis_Vernalis on 11-06-2008, 21:39:01
Uh, uh... pa zar je bas toliko mnogo hrabrosti potrebno za samo jednu farmakognoziju?  :cvet

Uh, kod nas je to jedan od najte¾ih ispita, definitivno... Te¹ko da mu mo¾e parirati ne¹to. :)
Title: Odg: Privatni Fakultet za Farmaciju u NS
Post by: Enea on 12-06-2008, 12:50:50
[off]a sta ti je problem da ga polozish? mislim, sta ga chini najtezim? [/off]
Title: Odg: Privatni Fakultet za Farmaciju u NS
Post by: Bred on 12-06-2008, 13:51:20
ajmo, drzite se teme.

mozda je ovo samo buva, ljudi nabudzili sajt, postavili ovde linkove da ispitaju puls i reakcije i sad cekaju ...
:wink: :K

Nije problem otvaranje farmaceutskih fakulteta/odseka/visih skola po svim vecim gradovima u Srbiji ali to vodi eroziji struke i padu kvaliteta. A time bi najvise gubila bg farmacija jer ko je lud da se guli 5-6god u bgu kada moze, recimo u jagodini sa 3x manjim trudom da zavrsi fax i radi za istu platu kao onaj ko zavrsi u bgu.
To nikako ne moze biti isto.
Dakle, problem je nelojalna konkurencija.
Mene brine i kakav ce status biti onih ljudi koji zavrse te vise farmaceutske. Da li ce i oni moci da otvaraju apoteka? Koja ce njihova uloga biti u smaoj apoteci??
:hm
Title: Odg: Privatni Fakultet za Farmaciju u NS
Post by: KaBoom on 12-06-2008, 14:32:56
Mene takoðe zanima ¹ta si kad zavr¹i¹ vi¹u farmaceutsku, gde mo¾e¹ i ¹ta da radi¹... Ne¹to tipa "glavni tehnièar", kao ¹to ima "glavna sestra" u medicini? Medicinari imaju smer Zdravstvena Nega, koji se jo¹ deli na dva podsmera od 3 i 4 godine studija (dva programa) i uop¹te mi ne ide u glavu ¹ta æe ti ljudi biti kad zavr¹e to...

A ¹to se tièe kvaliteta i struènosti, mo¾da æe otvaranje farmaceutskih fakulteta stvoriti pozitivnu konkurenciju, jer æe svi te¾iti da budu bolji. BG farmacija je do pre 8 godina bio jedini farmaceutski fakultet i tu su studenti diplomirali i zapo¹ljavali se i to je to... Nema drugog, nema boljeg, to je sve ¹to imamo. Sada se javljaju i drugi fakulteti i ljudi ih zavr¹avaju i zapo¹ljavaju se. Meðutim, pitanje koje bi moglo da se postavi je koji su bolji kad zavr¹e fakultet? Ako se recimo ja iz NS zaposlim negde i poka¾em da ne znam da radim, farmakologiju imao 10 a nemam pojma ili tehnologiju 9 a ne znam kremicu da napravim, dok onaj iz BG-a sa 7 zna, postavljaæe se pitanje kakva li je ta farmacija u NS? Dobiæu lepo otkaz, a kad doðe neki moj kolega iz NS samo æe mu reæi "neka hvala, imali smo veæ jednog sa va¹eg faksa i to odliènog studenta, ali...". Tako da mislim da æe se svi truditi da ne doðe do toga, jer æe se vest pro¹iriti i ko æe hteti da upi¹e farmaciju u NS nakon takvih situacija? Dakle, nije ni u interesu fakulteta, ni samih studenata, da ne uèe, da prepisuju, da samo pokupe diplomu, jer treba i raditi, kako studentima, tako i fakultetu.

Eto, nadam se da ste razumeli poentu... Dakle, zdrava konkurencija. :) Mo¾da bi bilo pametnije da rukovoðstva svih fakulteta i profesori sednu lepo i nekako usklade literature i naprave neki standard, da bi bili potpuno ravnopravni. Kontam da bi to bilo dobro za "sveop¹te dobro". Ali naravno, to se neæe desiti, jer svi te¾e da budu najbolji i da svi upisuju kod njih i plaæaju im itd...
Title: Odg: Privatni Fakultet za Farmaciju u NS
Post by: ðurða on 13-06-2008, 09:49:42


Mene brine i kakav ce status biti onih ljudi koji zavrse te vise farmaceutske. Da li ce i oni moci da otvaraju apoteka? Koja ce njihova uloga biti u smaoj apoteci??

postoji privatna vi¹a ¹kola za farmaceute u Ko¹utnjaku-univerzitet Milutin Milankoviæ.Iz prve generacije oko 80% studenata se zaposlilo na VMA kao vi¹i frmaceutski tehnièar.Ima puno na¹ih kolega koji su pre¹li sa faxa tamo.Na toj vi¹oj su rekli da æe moæi da rade u proizvodnji, u apoteci ili ko struèni saradnici, ali neæe moæi da otvore apoteku.To su njihove informacije, a koliko su pouzdane ne znam :hm
Title: Odg: Privatni Fakultet za Farmaciju u NS
Post by: philoserbiana on 13-06-2008, 10:56:24
postoji ili je postojala visa farmaceutska u cupriji...meni su rekli u toj skoli da je zvanje njihovih studenata diplomirani farmaceut,a mi sa fakultetom smo masteri ili magistri  :hm
Title: Odg: Privatni Fakultet za Farmaciju u NS
Post by: Adonis_Vernalis on 08-07-2008, 15:54:46
Zanimljivo. Ovi sa Omega MS mi nikada nisu odgovorili na pitanje koje sam im postavio, ali su mi zato uredno poslali vec dve poruke kojima me obavestavaju da ih akreditacija u necemu sprecava, ali tek sto nije. I dalje ne znam ko sta tamo predaje, ali znam da se niko nece upisati ako ne prodju akreditaciju. Posteno.

Imam i ja prijatelje, sa matorom decom, eto, pokoja pokusavaju da upisu farmaciju diljem Srbijice. Neka uspevaju, neka ne uspevaju. A onda mi se telefon usija od silnih poziva: pomagaj, spasavaj, preporucuj! Gde sad da probamo? Beograd je ko Bastilja, neprobojan, Novi Sad je kao Petrovaradin, neprobojan, Nis je kao Niska tvrdjava, neprobojan... Buduci da su ispusili svuda, ostaje mi kao preporuka privatna farmacija, akreditovana/neakreditovana, ko te pita. Upisuj bilo sta, bilo gde.

Na osnovu cega svoju preporuku da izgradim? Na osnovu fancy programa skinutog sa sajta, ili na osnovu imena i prezimena ljudi koji ce iza tog programa stati i izneti ga?
Title: Odg: Privatni Fakultet za Farmaciju u NS
Post by: Kamicak on 08-07-2008, 15:59:15
Samo da nam se ne desi jos jedan Megatrend, to bi stvarno bilo da  :bljak:
Title: Odg: Privatni Fakultet za Farmaciju u NS
Post by: Adonis_Vernalis on 08-07-2008, 16:17:40
Ja samo insistiram na tome da saznam ko predaje farmakognozijske predmete, farmaceutsko-hemijske i farmaceutsko-tehnolosko predmete tamo. I to je sve. Ne mora biti jos jedan Megatrend. Neka to bude i najbolja farmacija u Srbiji. Samo hocu da znam imena i prezimena predavaca. Mnogo li je?

Quote from: milantom on 31-05-2008, 09:00:56
E pa bio sam da vidim to zdanje. Jos se rade unutrasnji radovi, tj prilagodjava ...

To ako odrade i zavrse ... to ce stvarno biti extra ... sve je hi tec, internet, ulazi na karticu ...

vidi se da su ulozili i to bas bas ...

A predavaci ce isto biti pravi ... Tako su mi bar rekli ...

No treba sacekati jos malo pa videti ...  :smekerica:

Sacekali smo. Mislim da je bilo dovoljno, bar fiksni telefon da se u telekomu registruje.
Title: Odg: Privatni Fakultet za Farmaciju u NS
Post by: Bred on 09-07-2008, 12:11:29
sve mi to smrdi ...  :wink:

licno mislim da za farmaceutske predmete nema boljih profesora od nasih na beogradskom farmaceutskom fakultetu ...
:wink:

Title: Odg: Privatni Fakultet za Farmaciju u NS
Post by: KaBoom on 13-07-2008, 14:42:17
Ne¹to sam naèuo da to otvara jedan nekada¹nji asistent Novosadske farmacije, koji je dobio sredstva od nekoga... Starije generacije ga se seæaju i ka¾u da je bio odlièan kao asistent i misle da æe dovesti odlièan kadar i sve da bude cakom-pakom. Ali to su pretpostavke, rekla-kazala... Videæemo.
Title: Odg: Privatni Fakultet za Farmaciju u NS
Post by: philoserbiana on 14-07-2008, 10:13:35
odakle ce da nabavi taj strucni kadar  :hm
Title: Odg: Privatni Fakultet za Farmaciju u NS
Post by: nirre on 14-07-2008, 11:56:46
Ako ima para dovoljno odakle oce. Pare sve vrte.
Title: Odg: Privatni Fakultet za Farmaciju u NS
Post by: KaBoom on 15-07-2008, 14:51:17
@philoserbiana: Nemam pojma... ©ta, ako da duplo veæu platu va¹im profesorima, verujem da bi bar neki pristali... Navodno æe svi profesori biti farmaceuti, ¹to nije sluèaj sa nama. Mi imamo samo jednog profesora farmaceuta, iz istorije farmacije. Ni¹ka farmacija ima vi¹e profesora farmacije, ali to je veæ jedna sasvim druga prièa na na¹em zavodu...
Title: Odg: Privatni Fakultet za Farmaciju u NS
Post by: philoserbiana on 16-07-2008, 08:22:09
ne mogu pare sve da kupe,postoji nesto sto se zove etika  :nene:
Title: Odg: Privatni Fakultet za Farmaciju u NS
Post by: nirre on 16-07-2008, 09:22:10
Izvini,o cemu ti pricas. Ne placa on njih na nista nemorlano nego jednostavno mu nudi isti posao za vece pare.
Title: Odg: Privatni Fakultet za Farmaciju u NS
Post by: Adonis_Vernalis on 16-07-2008, 13:09:42
Nije etika u pitanju, niti eticnost, jer se te dve kategorije ogledaju u necemu drugome.

Sukob interesa je u pitanju.

Ako bude bilo potrebe, rado cu elaborirati temu. Ukoliko ne, rekao sam sta je trebalo reci, i znati.
Title: Odg: Privatni Fakultet za Farmaciju u NS
Post by: Adonis_Vernalis on 16-07-2008, 13:44:53
Jos jedna stvar, upucena Bredu.

Da li je moguce nekim temama ograniciti pristup? Nisu sve teme jednako vazne, slozices se samnom, Brede? Neke su strateski vazne, neke su takticki vazne, a nekima ne mozemo proceniti vaznost. Mnoge su bezvredne. Izvini, govorim kao korisnik, a ne kao administrator foruma... Nase se perspektive ne moraju podudariti.

Kako se moze selektovati mogucnost pristupa pojedinim temama? Negde se "Gosti" roje kao musice, a negde ih nema, sve svecom da ih vabimo da dodju. Nekim temama (npr. SEX ovo ono) nije moguce pristupiti iz BiH, jerbo se u svakom postu nalazi rec SEX, a to je rec na no-no listi administratora servera preko kojeg BiH dobija informacije iz Srbije. Znaci, seks ne moze, a sve ostalo moze?

Izvini na off-u, ali bi mi zgodno. Prestajem, a vi deco nastavite sa temom, ne obaziruci se na profu...
Title: Odg: Privatni Fakultet za Farmaciju u NS
Post by: Bred on 16-07-2008, 14:54:53
hm, jedino da se teme prebace u poseban forum pa da se  tom forumu ogranici pristup, tako je za sad jedino moguce dok ne izadje smf 2.0.  :wink:
ako imate jos nekih konkretnih primedbi ili zapazanje, pm-ujte me, to za sex i bih nisam imao pojma a to sto ima o sexu je davno postovano ovde, kada smo tek pocinjali.
:wink: :K
Title: Odg: Privatni Fakultet za Farmaciju u NS
Post by: Adonis_Vernalis on 16-07-2008, 15:49:28
Da se ne bi pogresno shvatilo, moram da skliznem u debeli off.

Pre godinu ipo dana, forum je bio bitno manji nego sto je sada. U to neko vreme (a mozete iz djubreta iskopati i temu "Pozdrav sa Jahorine" ili tako nesto) ja sam bio u BiH i, pritome, kao adikt vezan za ovaj forum, javljao sam se gde god da sam bio.

U to vreme, sa tog mesta, odredjenim temama nije bilo moguce pristupiti, jer je pristup unapred bio ogranicen nekakvim sivim poljem. Pola foruma je bilo osenceno sivim.
Title: Odg: Privatni Fakultet za Farmaciju u NS
Post by: KaBoom on 16-07-2008, 22:58:54
Jel mogu ¾itelji ili korisnici interneta u BiH pristupiti ovoj temi? ©teta da propuste tako divnu moguænost studiranja na privatnoj farmaciji...

I da, jel neko probao da ih kontaktira skoro? Vidim da su metili broj telefona na koji se mo¾e informisati, po¹to je veæ krenula prijava kandidata... I ako datuma o polaganju prijemnog jo¹ nema, èekaju akreditaciju. Mogao bih ja da pro¹etam malo do zgrade, kad se veæ prijava kandidata vr¹i u holu, onda valjda mo¾e svako da uðe, malo porazgleda... :>
Title: Odg: Privatni Fakultet za Farmaciju u NS
Post by: Adonis_Vernalis on 17-07-2008, 11:00:19
Mislim da korisnici neta u BiH mogu da pristupe ovoj temi, jer se nigde ne pominje rec sa no-no liste.
Title: Odg: Privatni Fakultet za Farmaciju u NS
Post by: Bred on 17-07-2008, 14:49:32
[off]a koje su sve reci na no-no listi.
Profesore, molim da me pm-ujete  [/off]:wink:
Title: Odg: Privatni Fakultet za Farmaciju u NS
Post by: philoserbiana on 30-07-2008, 10:12:26
molim vas da mi date adresu tog fakulteta i da mi malo blize pojasnite gde se nalazi u novome sadu...icicu avgusta na izlet u novi sad,pa bih zelela malo da procunjam pored te velelepne zgrade i da se malo raspitam...zivo me zanima,ipak je to sada konkurentan fakultet...mada je sve to za sada paucina i skrivanje zmijskih nogu  :K
Title: Odg: Privatni Fakultet za Farmaciju u NS
Post by: KaBoom on 30-07-2008, 22:33:34
Iza katolièke porte, u centru NS, ima jedan mali trgiæ (ne znam ime) sa fontanom. E tu ima i jedna zelena zgrada (pored kluba Pipping) za koju nikad ne bih rekao da je fakultet. To je to. Mislim da nema ni jedna druga zelena zgrada, tako da ne bi trebalo da bude problema. Pogledaj njihov sajt, videæe¹ kako izgleda... ;)

I napi¹i utiske, ako veæ sazna¹ i vidi¹ ne¹to. :)
Title: Odg: Posao za FARMACEUTE
Post by: cmokoncica on 29-08-2008, 20:51:44
 Sta mislite da li je Omega dobila akreditaciju?
Title: Odg: Privatni Fakultet za Farmaciju u NS
Post by: philoserbiana on 30-08-2008, 05:09:05
ako su dobili onda to pise na njihovom sajtu  :streber:
Title: Odg: Privatni Fakultet za Farmaciju u NS
Post by: zerocool on 30-08-2008, 05:14:46
Meni tata kaze da je cuo da je privatni farmaceutski fakultet u NS dobio akreditaciju. Ne znam koji, kako, sta, ali uzas u svakom slucaju
Title: Odg: Privatni Fakultet za Farmaciju u NS
Post by: Bred on 30-08-2008, 15:23:22
Receno je da ce se imena fakulteta koji su dobili akreditaciju u 2. krugu objaviti kada izmire troskove prema komisiji za akreditaciju ...
Title: Odg: Privatni Fakultet za Farmaciju u NS
Post by: Enea on 30-08-2008, 21:15:24
Quote from: zerocool on 30-08-2008, 05:14:46
Meni tata kaze da je cuo da je privatni farmaceutski fakultet u NS dobio akreditaciju. Ne znam koji, kako, sta, ali uzas u svakom slucaju

sta uzas, ja cju da se prebacim  :K2:
Title: Odg: Privatni Fakultet za Farmaciju u NS
Post by: AnaCrvena on 02-09-2008, 07:27:58
vidim da je pocela prijava kandidata...bolje pozuri! :streber:
posto su rekli da nece upisivati dok ne dobiju akreditaciju,otvoren konkurs verovatno znaci da imaju informaciju da su je dobili! :hm
Title: Odg: Privatni Fakultet za Farmaciju u NS
Post by: frckica-j on 02-09-2008, 13:07:38
Ovo je malo off, ali ne znam gdje drugo da pitam. Da li su kod vas privatni fakulteti formalno-pravno u rangu dr¾avnih? Tj, da li studenti sa privatnih fakulteta imaju ista prava na domove i stipendije kao i sa dr¾avnih i ista prava pri zapo¹ljavanju?
Mi smo u RS dobrano popi_dili kada su nas izjednaèili jer su kod nas privatni fakulteti "extra" te¹ki a sad æe podobijati sve stipendije i domove.I naravno, nismo uspjeli da poni¹timo odluku jer svi politièari imaju svoj neki faksiæ (ne)zvanièno. 
Title: Odg: Privatni Fakultet za Farmaciju u NS
Post by: Bred on 02-09-2008, 13:33:24
Ne, hvala Bogu, jos nam samo to fali ...

:wall: :dole: :namcor :*: .blah.
Title: Odg: Privatni Fakultet za Farmaciju u NS
Post by: frckica-j on 02-09-2008, 14:02:59
Ma da, i mislila sam da je tako. Definitivno smo najgori!
Ionako ima toliko ljudi koji dobiju stipendiju ili dom prije onih koji to zaslu¾e a tek sad! Ma u¾as! Nekad se samo pitam koliko je duboka ljudska prokletija? Beskrajno, izgleda.
Title: Odg: Privatni Fakultet za Farmaciju u NS
Post by: Bred on 02-09-2008, 14:45:16
da,nema dna ...
:ohwell:
Title: Odg: Privatni Fakultet za Farmaciju u NS
Post by: Adonis_Vernalis on 09-09-2008, 22:39:22
Dobra ili losa vest?

Privatni farmaceutski fakultet je jos pre nedelju dana dobio akreditaciju.
Title: Odg: Privatni Fakultet za Farmaciju u NS
Post by: KaBoom on 10-09-2008, 00:02:40
Svaka èast! Dovode profesore iz insotranstva, mislim da su neki iz Rusije, rade punom parom.

Dakle da sumiramo: Akreditovani su Beograd, Ni¹, privatni u NS. Nisam siguran da li je Kragujevac prijavljen za akreditaciju, koliko sam naèuo jeste. Neakreditovan, èak ni naznaka tome, je dr¾avni u NS. Toliko o tome.
Title: Odg: Privatni Fakultet za Farmaciju u NS
Post by: nirre on 10-09-2008, 10:24:13
cek,cek kaboom,tvoj faks nije akreditovan?
Title: Odg: Privatni Fakultet za Farmaciju u NS
Post by: Bred on 10-09-2008, 14:18:37
Pa nema zvanicne informacije ti da je Bg fakultet dobio akreditaciju, valjda jos nisu platili kintu ... :nonono:
Title: Odg: Privatni Fakultet za Farmaciju u NS
Post by: KaBoom on 10-09-2008, 18:39:34
Moguæe, ali sigurno da je podneta dokumentacija za akreditaciju i ja verujem da æe biti akreditovan. Mislim, ako BG nije akreditovan, onda kako Ni¹ i NS budu akreditovani?

Na¹ fakultet jedini jo¹ nije ni podneo dokumentaciju za akreditaciju, a od profesora koji su zadu¾eni za akreditaciju sam èuo (indirektno, ¹u¹ka se meðu studentima) da nema dokumentacije, ne ispunjavamo zahteve i uop¹te ne znaju kako da ga akredituju...
Title: Odg: Privatni Fakultet za Farmaciju u NS
Post by: frckica-j on 10-09-2008, 18:50:28
E ako vi ne ispunjavate uslove, ¹ta tek onda mi da ka¾emo?  :wall: a005
Title: Odg: Privatni Fakultet za Farmaciju u NS
Post by: KaBoom on 10-09-2008, 19:08:10
Ne znam na ¹ta si taèno mislila... Ako misli¹ na opremu, dobro to da, imamo svu aparuturu novu... I ako nemamo ba¹ sve, aseptiènu komoru recimo, mada treba da se otvori aseptièna prostorija, kako je dekan obeæao. O tom potom. Na¹ problem je ¹to nemamo kadar, odnosno nemamo profesore farmaceute, veæ doktore, hemièare, fizièare itd... I recimo da oko 50% profesora nije sa na¹eg fakulteta (raèunaju se profesori sa medicine, jer nam je on matièni ustvari, mi smo smer). Tu mi uop¹te nije jasno kako da nas akredituju bez ovih preduslova. Ili æe nabrzaka zaposliti neke profesore ili ¹ta æe uraditi... Videæemo. Znam da vreme za podno¹enje dokumentacije za akreditaciju istièe, a mi smo jo¹ daleko. Nismo jedini dodu¹e, ne znam ni kako æe zdravstvenu negu i defektologiju akreditovati. Za sada samo medicina i stomatologija ispunjavaju sve zahteve, koliko sam upoznat. Nama samo prièaju da uèimo, a da to prepustimo njima, ali studenti brinu. Treba se i zaposliti posle sa tom diplomom, ne samo zavr¹iti fakultet. Ipak je i ugled kako fakulteta, tako i studenata koji ga zavr¹e u pitanju. Ne bih da mi sutra negde ka¾u "ah ti si iz NS-a, vi ni¹ta ne valjate itd". Ja se nadam da æe ne¹to "izmajmunisati", da se tako izrazim.
Title: Odg: Privatni Fakultet za Farmaciju u NS
Post by: frckica-j on 10-09-2008, 19:22:56
Vi ste sjajni u NS! Mi, u BL, nemamo zasad NIJEDNU svoju prostoriju ni laboratoriju. Vje¾be radimo na drugim fakultetima: tehnologiji, poljoprivrednom i na medicini, mada mi jesmo odsjek pri medicinskom faksu, ali NI©TA nije nama prilagoðeno.  :wall:
Imamo samo jednog profesora koji je farmaceut, a sve struène "uvozimo" iz BG, a hemije isl. predaju sa ostalih fakulteta. Medicinske predmete uèimo kao medicinari, jedino nam je anatomija skraæena. Bolje da nije, jer je to uraðeno navrat-nanos pa kad dodje¹ na ispit i zabiberi ti pitanje za koje nikad nisi èuo ne zna¹ da li da se smije¹ ili plaèe¹. :wall: Doðe¹ na fiziologiju i vidi¹ Gajtona, i ka¾u "a kako vi to ne znate iz anatomije?"
O aparaturi da ne govorim. Negdje sam napisala da ne znam kako hromatogram izgleda jer mi ZAMI©LJAMO mnogo toga. Imamo pistile i tarionike. Bravo mi. :sarcasm:

Na ovo sam zapravo mislila:
Quote from: Bred on 10-09-2008, 14:18:37
Pa nema zvanicne informacije ti da je Bg fakultet dobio akreditaciju, valjda jos nisu platili kintu ... :nonono:
Title: Odg: Privatni Fakultet za Farmaciju u NS
Post by: AnaCrvena on 10-09-2008, 19:38:21
Iskreno,ne znam kakva je situacija u NS-u,ali imam drugaricu koja studira u Kragujevcu,i znam da su oni prosli akreditaciju jos u prvom krugu,kao odsek pri medicini...I stvarno su izmajmunisali-prava rec!U poslednjem trenutku nesto pregradjivali,budzili,'vamo-tamo...No,nebitno to-prostorije i te stvari,nego program!Bio je onaj fazon-predavanje u toku,kaze profa
"danas radimo to-i-to,ali cu ja,za svaki slucaj,da pripremim ovo sto pise u programu da treba da radimo,posto su tu chike iz komisije za akreditaciju!pa,ako banu na vrata,ja samo podignem ovo,spustim ono i sve po propisu"
I tako,kao akreditacija,da se srede stvari u obrazovnom sistemu,a ono samo na papiru... :dole:
Dakle,KaBoom,ako je oni dobise,i vi cete sigurno! :K2:
Title: Odg: Privatni Fakultet za Farmaciju u NS
Post by: KaBoom on 10-09-2008, 21:32:48
Nadam se. Ali mene vi¹e brine to, ¹to se kod nas ni¹ta, bar vidljivo, ne radi po tom pitanju. Znaèi KG je pregraðivao, bud¾io, verovatno doveo profesore farmaceute i ispunili zahteve akreditacije. Kod nas nema naznaka novih profesora i slièno. Mo¾da se ne¹to i radi po tom pitajnu, ali obièno se sve to èuje. Imali smo nekoliko sastanaka sa ¹efom katedre i dekanom, prodekanima, ja sam prisustvovao kao èlan studentske organizacije i obeæanja su pr¹tala na sve strane. Nakon pola godine nije bilo nikakvih rezultata. Kao da nema volje da se to uradi. Kao da ih je ba¹ briga.

Evo KG, Ni¹, privatni faks, svi su se potrudili, radili, bud¾ili, ¹ta god - ali su to izdejstvovali! Ja znam da nije cilj samo dovesti profesore dipl. farmaceute, a oni ni¹ta ne valjaju. Mo¾da je veæi kvalitet ovih profesora, sa drugih fakulteta, ja to ne sporim. Ali oèigledno se to mora ispuniti i od neèega krenuti. Ja verujem da bi farmaceut bolje obja¹njavao neke stvari, jer zna na ¹ta vi¹e da skrene pa¾nju, bitno za na¹u struku. Da su primeri upotrebe neke metode vezani konkretno za farmaciju, a ne tehnologiju ili ¹ta ja znam. Trude se ovi profesori, sve je to ok. Ali akreditacija nala¾e farmaceute... ©to je najgore, bilo je par ljudi koji su poznati nauènici iz oblasti farmacije kako u Srbiji, tako i u insostranstvu, ¾eleli su da doðu da rade BA© na farmaciju u NS. Odbijeni su, uz obrazlo¾enje, da su imali prosek studiranja ni¾i od 8,5... Isti ti su bez problema primljeni u Ni¹u! Znaèi, nekome su dobri, ali ne i za medicinski fakultet u NS... Opet napominjem, nisu to "neki tamo" profesori, veæ su poznati nauènici.

I tako, ima tu jako puno stvari, koje ne ¾elim da iznosim, jer æe post biti èitava knjiga. Ja se iskreno nadam da æe sve to biti u redu do kraja.

frckice, mislio sam da si se u prethodnom postu nadovezala na mene, jer je posle mog odgovora bilo ono "E ako vi ne ispunjavate uslove, ¹ta tek onda mi da ka¾emo?". Naravno, ako BG nije akreditovan, kao fakultet, sa katedrama, sopstvenim kadrom itd... Onda stvarno...

Pozdrav drage kolege.
Title: Odg: Privatni Fakultet za Farmaciju u NS
Post by: pig_am_am on 11-09-2008, 10:43:07
"Profesori Fakulteta, koji dolaze kao struènjaci svoje bran¹e sa teritorije cele biv¹e Jugoslavije, najveæim delom su doktori farmaceutskih nauka, a zatim i doktori medicinskih, hemijskih, biohemijskih i biolo¹kih nauka, odnosno doktori nauka odreðenih humanistièkih nauka u sluèaju predmeta vezanih za Menad¾ment u farmaciji.
Takoðe, asistenti na struènim farmaceutskim predmetima na Fakultetu mahom su diplomirani farmaceuti, odnosno masteri farmacije." To je sve sto na sajtu pise o profesorima.

Mene najvise interesuje koliko ce biti priznat u svetu ovaj fakultet.

Svidja mi se jer mislim da studenti nece uciti Mokranjca (koji je dobar,ne kazem, ali ga neko vec jednom treba malo prepraviti,dopuniti...bar da ne pise "prosle godine -1951"), jer ima predmeta kao sto su forenzièka biohemija,bioterorizam,wellness farmacija... (sto ne znaci da mi se nas fakultet ne svidja i da ne bih volela da bude bolji od privatnog :a )
ali naravno da ne bih volela farmaceutski "megatrend"...to bi bila losa vest.
Volela bih da to bude fakultet koji ce biti za "da ne moras da ides u inostranstvo kad kod kuce imas" - to bi bila dobra vest. zar ne? :happy:
Title: Odg: Privatni Fakultet za Farmaciju u NS
Post by: nirre on 11-09-2008, 11:09:26
Moram se sloziti sa frkicom oko onog kada predaju prof sa drugih fakulteta jer takva ista situacija i kod nas u pg.Nama dodje neki profa sa medicine,npr histologiju i ona predaje i predaje skoro kao za medicinu i kaze onda izvucite vi ono najbitnije( kao da ja znam sada sta je tu sve najbitnije) a onda ti na kolokvijum(ispit) zabiberi neka pitanja koja nadjes malim crnim slovima na kraju lekcije.Mislim,nema sta gore nego kada ti dodje profa sa drugog faxa na kojem je njegov predmet od 8 do 10 kredita pa krene da predaje na farmaciji gdje taj predmet ima od 2 do 4 kredita pa pravi od misa slona(kao sada nama mikrobiologija).
Kod nas na stomatologiji je npr fino sto biohemiju predaje stomatolog a ne biohemicar i ona onda tacno zna njih da usmjeri sta da uce i koliko tj sta ce im konkretno trebati a ne kao neki biohemicari pa te uce sitnice koje ajde sto ces odma zaboraviti nego ih nikad vise u zivotu cuti neces a od kojih ti zavisi ispit tj godina.
Title: Odg: Privatni Fakultet za Farmaciju u NS
Post by: Bred on 11-09-2008, 13:50:17
Ja sam za to da farmaceutima predaju FARMACEUTI cak i iz manje "farmacetuskih" predmeta, tacnije medicinskih, dakle profesori koji su zavrsili specijalizacije i doktorate ali da su primarno dipl.farmaceuti jer ce oni, po nekoj logici, najbolje znati sta farmaceutima treba ponajvise od tih "manje farmaceutskih" predmeta...

I imam utisak da su kod nas na faxu upravo problem ispiti i profesori koji nisu "maticno" farmaceuti ...
Ima i biologa i medicinara itd ...
Oni nikad ne mogu znati sta farmaceutima treba koliko mogu znati profesori koji su zavrsili Farmaceutski fakultet i radili i rade u praksi ...  :wink:

Quote from: KaBoom on 10-09-2008, 19:08:10
Ne bih da mi sutra negde ka¾u "ah ti si iz NS-a, vi ni¹ta ne valjate itd". Ja se nadam da æe ne¹to "izmajmunisati", da se tako izrazim.

Zbog toga ja nisam hteo da upisem fakultet u nsu ...  :wink: :kul:
Title: Odg: Privatni Fakultet za Farmaciju u NS
Post by: nirre on 11-09-2008, 13:56:30
Quote from: Bred on 11-09-2008, 13:50:17

Quote from: KaBoom on 10-09-2008, 19:08:10
Ne bih da mi sutra negde ka¾u "ah ti si iz NS-a, vi ni¹ta ne valjate itd". Ja se nadam da æe ne¹to "izmajmunisati", da se tako izrazim.

Zbog toga ja nisam hteo da upisem fakultet u nsu ...  :wink: :kul:

To je relevantno,moze biti iz bg,iz pg,iz ns pa cak iz harvarda ali da pojam nema.Bitan je samo  probni rad koji je danas obavezan svugdje(ili provjera znanja) i fino provjeri ga odma da li je osposobljen za obavljane funckija koje oni traze i odluci da li je za rad ili ne.
Nikad ne treba gledati ostale zbog pojedinca ali ni pojedinca zbog ostalih.
Title: Odg: Privatni Fakultet za Farmaciju u NS
Post by: Bred on 11-09-2008, 14:07:04
Kolega, apsolutno nije tacno. Pisao sam vec da iskustva nekih nasih kolega govore da one koji zavrse farmaciju u ns najlakse primaju u Vojvodini, u ostalom delu Srbije je vec malo teze ...  :wink:

Bila je tema o tome i to je bilo pre god-dve, ne znam kakvo je stanje sad ..
Title: Odg: Privatni Fakultet za Farmaciju u NS
Post by: Adonis_Vernalis on 11-09-2008, 14:54:03
Quote from: Bred on 11-09-2008, 14:07:04
Kolega, apsolutno nije tacno. Pisao sam vec da iskustva nekih nasih kolega govore da one koji zavrse farmaciju u ns najlakse primaju u Vojvodini, u ostalom delu Srbije je vec malo teze ...  :wink:

Bila je tema o tome i to je bilo pre god-dve, ne znam kakvo je stanje sad ..

Mmmm, lepa i divergentna, masna tema. Moglo bi se ovde cereciti stosta...

Batalicu slasne, a masne, zalogaje, i baciti se na suvu krtinu...

Buduci da sam profa, imam i ja svoje profesorske snove. A jedan od njih je da jednom, bilo kada, stvorim "univerzalnog farmaceuta". Ja ga zamisljam kao nacitano, prefinjeno ljudsko bice, profesionalca koji zna sopstvena ogranicenja i tezi da ih prevazidje, evoluirajuci pritom iz amorfne mase u kristal, glatko, kao kroz puter, bez skokova i kvantnih prelaza. No, Praksa meni na uvo vristi: daj mi androide, sa sve setom rezervnih delova pride. I bio-mehanicarom, za sve pare...

Imam srecu, pa sam zavrsio Farmaciju u Beogradu. Da sam "dete srece" dokazuje i cinjenica da radim na predmetu koji ima bitnu istrazivacku, ali i teorijsku, i "zanatsku" komponentu. Doraslost istrazivackoj komponenti dokazuje se brojem i kvalitetom objavljenih radova. Sposobnost da se uhvati sa teorijskom komponentom, dokazuje se kvalitetom predavanja, a to se vec pri letimicnom pogledu na ankete studenata lako da uociti. A i zanatsku komponentu lako je proveriti. Bacis pred ispitanika kesu sa smesom grubo usitnjenih droga. Ispitivac kompetentnosti kaze: "hocu kvalitativni i kvantitativni sastav iste. Tolerisem 10 % odstupanja". Identifikuj. Odredi". Ne umes? Zao mi je, ali nema sledeceg puta. Drzi se svoje branse. Tu si svoje nerve, osecanja, znoj i sve ostalo vec utkao.

Zato je na Farmaciji divno raditi, jer podrazumeva multitasking.

A sta ce poslodavci misliti, i od vas traziti... hmmm... Pa, vidite sa poslodavcima. Faks vas, vec dokazano, ne moze stvoriti "univerzalnim farmaceutima". Ali, postoji resenje. Vec cu zvale dobiti od mantre koju godinama ponavljam: kad zavrsite faks, vi ste crno-na-belo intelektualci. Intelektualac mora da razlikuje dobro od loseg, da bude moralna osoba, da bude neko ko je sposoban da problem uoci, prouci i resi, da bude samostalan, ali istovremeno i deo tima... Zato intelektualac dobija vecu platu od fizikalca, jer kubikas treba da iskopa 5 kubika zemlje dnevno i pri tome pojede 2 paradajza, 300 g salame (one najgore, jer je najjeftinija), 0,5 l prokislog jogurta i 0 ml alkohola (jer nam nije u interesu da nam se kubikasi lopatama pobiju). A vi treba da budete intelektualci. Pa, onda, budite. Citajte, istrazujte, pitajte, tragajte... Onda vam nece biti problem da se, zavrsivsi Odsek u NS, zaposlite u KG i vice versa.

Kad kanite intelektualcima postati, onda tu corbu kusajte. Nije lako razlopatati brdo pred vama, ali nije lako ni steci, zauzeti i odbraniti svoj profesionalni stav. Znoja kosta i jedno i drugo.
Title: Odg: Privatni Fakultet za Farmaciju u NS
Post by: ale on 14-09-2008, 12:54:02
skolarina u Novom sadu je 160 000, bas me zanima dali ce da smanje, jer vecina zbog cene ce sada ne taj fancy privatni,,,,,e mooji farmaceuti  :wink:
Title: Odg: Privatni Fakultet za Farmaciju u NS
Post by: Bred on 14-09-2008, 13:06:14
a kolika je cena na tom fancy faxu ako iko zna?
Title: Odg: Privatni Fakultet za Farmaciju u NS
Post by: AnaCrvena on 14-09-2008, 13:20:10
Broj studenata koje æe Fakultet upisati na prvu godinu 2008/09. ¹k. god.
= 60 studenata
Cena ¹kolarine za dr¾avljane Srbije
= 2.900 EUR u dinarskoj protivvrednosti
Cena ¹kolarine za strane dr¾avljane
= 3.400 EUR
Broj meseènih rata
= 8
Prvim troje studenata rangiranih na listi prijemnih ispita Fakultet æe finansirati po prve tri rate u 2008/09. ¹k. godini!

tako kazu na njihovom sajtu!  :wacko:
Title: Odg: Privatni Fakultet za Farmaciju u NS
Post by: Bred on 14-09-2008, 13:36:00
3000e=240000din sto i nije mala razlika u odnosu na 160000 din koliko placate na drzavnom sem ako neko bas nema para za bacanje ...  :wink:
Title: Odg: Privatni Fakultet za Farmaciju u NS
Post by: Ankh on 17-09-2008, 20:13:38
Quote from: Adonis_Vernalis on 11-09-2008, 14:54:03

.....A jedan od njih je da jednom, bilo kada, stvorim "univerzalnog farmaceuta". delova pride. I bio-mehanicarom, za sve pare...

Hmm... Nisam ovaj deo dobro razumela :).
U svom kratkom i dosadnom zivotu nisam vidjala ljude koji su univerzalno kompetentni - makar i u okviru jedne profesije, makar i dela/grane profesije, makar i "fah-idioti" (zato to i jesu, lol). Bila bih slobodna da smatram utopijskom vasu davnasnju zamisao da stvorite "univerzalnog" farmaceuta, lekara, stolara, IT strucnjaka, ako cemo tako, to jednostavno nije realno  :wink:. Ako nisam jako indiskretna, koliko ste imali godina kada vas je drzala ta "ideja vodilja"?

BTW, "mi ovde" isto kao i vi vise znamo o privatnoj novosadskoj farmaciji po principu "rekla-kazala", nego iz nekog "zvanicnijeg" izvora....
Title: Odg: Privatni Fakultet za Farmaciju u NS
Post by: Adonis_Vernalis on 18-09-2008, 01:42:56
@Ankh...

Ja sam napisao ovo: "Buduci da sam profa, imam i ja svoje profesorske snove. A jedan od njih je da jednom, bilo kada, stvorim "univerzalnog farmaceuta". Ja ga zamisljam kao nacitano, prefinjeno ljudsko bice, profesionalca koji zna sopstvena ogranicenja i tezi da ih prevazidje, evoluirajuci pritom iz amorfne mase u kristal, glatko, kao kroz puter, bez skokova i kvantnih prelaza. No, Praksa meni na uvo vristi: daj mi androide, sa sve setom rezervnih delova pride. I bio-mehanicarom, za sve pare...

a ne ovo:

Quote from: Ankh on 17-09-2008, 20:13:38
Quote from: Adonis_Vernalis on 11-09-2008, 14:54:03


.....A jedan od njih je da jednom, bilo kada, stvorim "univerzalnog farmaceuta". delova pride. I bio-mehanicarom, za sve pare...


Podebljao sam recenicna tezista svoje Utopije.

Ankh, "univerzalni farmaceut" je onaj koji ume da misli svojom glavom, koji ume da uvidi problem i resi ga. A to je samo jedan obicni Intelektualac. Takvi mogu da budu i stolari, i pekari, i IT strucnjaci, i svi oni koje si pomenula. No, posto pricamo o farmaceutima, oslusni sledece: takvih je u mojoj 15-godisnjoj nastavnickoj praksi bilo podosta: bejahu jednako sposobni da rade i na fakultetu, i u apoteci, i u proizvodnji, i u predstavnistvima... a onda se udase/ozenise se i jednako sposobno postase majke i ocevi lepe i pametne dece. I sada su sve to na gomili. Pri tome, nikada nisu zaboravili da citaju knjige razlicite od udzbenika Toksikoloske hemije, vec im se omakne i pokoji "Parfem" npr., niti su zaboravili da posecuju koncerte i pozorisne predstave... a ni ispred crkve nikada ih nisam video da psuju prosjake, vec im uvek doture po koji dinar.

Posto vidim da imas ukupno 1 post, sklon sam da (preterujem, naravno) pomislim da si se na ovaj Forum prijavila samo da bi meni na ovoj temi dostojno odgovorila, onako da mi usi zabride.

E, posto su mi usi zabridele, pozivam te da procitas bar neki od mojih hiljadu petstotina osamdeset i kusur postova na ovom forumu. Kada ih (ako ih) budes procitala, saznaces da sam oduvek bio decak, ali nikada nezrelo dete. Mozda i saznas nesto o ovoj osobi koju jedna budalasta "ideja vodilja" baca vamo-tamo kroz burne valove Farmacije. Jesi indiskretna, ali cu te udostojiti odgovora: otkada imam posla sa Farmacijom, od svoje 18. godine, imam svoj san o Farmaceutu. A snove nisam duzan da ti obrazlazem. Pogotovo one skupe: da bi taj moj san zaziveo, na lomaci sam spalio sve sto sam ikada voleo.

Kada me upoznas, tada presudi mojoj utopiji.

U medjuvremenu, razmisli o svojoj. Imas li je?

Nemam nameru da vise javno polemisem. Mojim studentima je itekako jasno sta im nudim i zasto i kako to radim. Preporucujem PM kao buduci vid komunikacije.
Title: Odg: Privatni Fakultet za Farmaciju u NS
Post by: Ankh on 18-09-2008, 06:51:55

Adonise,
vrlo mi je zao ako se osecate ugrozenim, zaista mi to nije bila namera, molim da ne zamerite. Sinoc je bilo kasno, a ja samo nisam razumela dobro taj deo teksta, a i sad mi svice :).
Ja sam napisala da "ja nisam dosad videla" tako univerzalno svestrane osobe, misleci primarno na svoju sopstvenu bazicnu  profesiju/fakultet....dapace: kod nas je problem sto je vecina ljudi "jednotracna", ima samo jedan (eventualno dva) nivoa, a neki od udzbenika novijih od 2005., recimo, moze da stoji kod mene na stolu nedeljama da niko od kolega, ukljucujuci i ponekog univerzitetskog nastavnika, ne pokaze cak ni marginalno zanimanje za isti. O filmu, stripu, deci, mackama :), Dunavu, ma cemu sto ne ukljucuje "kostalo-me-je-toliko-" nema neke komunikacije. BTW, sad sam videla da mi u profilu (greskom) stoji da sam prva godina farmacije - prvu godinu sam upisala 1981., a i to nije bila farmacija, kako ste vec shvatili dosad :).

Dakle, hvala vam sto ste mi objasnili na sta mislite, a nadam se da ste i vi mene bolje razumeli, kako gore negde rekoste, ovo je virtual. Izuzetno sam impresionirana time sto ste u svojoj praksi vidjali vise (ili mnogo) multitasking osoba, farmaceuta ili ma koje druge profesije, jer ja - evo - pijem kafu i mislim, secajuci se jednog kolege sa drugog smera koji je zavrsio i reziju, koji ima porodicu, koji i danas stalno "vrti kliker" sto bi deca rekla, i jos jednog (na zalost, pokojnog) koji je u starosti od skoro 80 godina i izmedju dve dijalize isao na casove francuskog i - slikanja.... I - to je otprilike to. Na zalost. Mislim da se i vi i ja dobro razumemo na temu definicije - ja ne govorim o ljudima koji o sebi MISLE da su intelektualci :).

Ako mogu jos jedno pitanje: ako se dobro secam, ova nasa zemlja ima jedno 2-5% fakultetski obrazovanih ljudi, ili nesto slicno. Koliko vi procenjujete da od toga ima... funkcionalno pismenih? Znate ono: da imaju obradu informacije, da ne gledaju stvari crno-belo, da proveravaju informaciju iz vise izvora, da misle, da imaju jos zivu znatizelju,  i sve tome slicno? Ne mislim samo na farmaciju, i vase iskustvo nastavnika, nego na vase licno sagledavanje drustva. Ako sam opet indiskretna, slobodno mi pisite na PP :).

I jos jednom vas molim: nema nikakvog razloga da se osecate ugrozenim, zaista. Ja samo pijem kafu i pomalko, na pola mozga, razmisljam kuckajuci i budim se, a previse godina sam u virtualu da bih napadala ma koga, osim sto me i mrzi i nije u mojoj prirodi :). Kad popijem kafu, sklopim masinu, prelazim u rl, i to je to :). Registrujem se ma gde samo ako me sta dodatno interesuje, a vrlo davno me je prosla faza the games people play, te ste s moje strane mirni. Naravno da iz mog jednog zalosnog posta ne mozete imati neku predstavu, ali ne vidim ni zasto bi, iskreno receno - "ja sam onaj koji jesam", isto kao i vi, kao i ma ko drugi ovde, ako sta treba naopako da se pokaze, to se nece dati sakriti... Tako da ne nameravam da citam vase postove, ne zamerite, vi ste za mene onako - i crno i belo, ni crno ni belo, kako neko rece :), nema potrebe da sticem jasan stav o vasoj licnosti da bi mogli normalno da komuniciramo. Moj licni utisak je da nam zasad ide dobro :).

Sto se tice mojih "utopija", one su sve na ovaj ili onaj nacin resene za proteklih - recimo - 25 godina. Pod znacima navoda, jer sam tip coveka koji je pretezno jasno prakticno nastrojen, te ima ciljeve, a ne zelje, snove ili sta slicno.
Od nekih sam vrlo davno odustala, jer su bili... "vodolijanski" nerealni: imali su altruizam, entuzijazam neprimeren realnom zivotu,  a nisam zelela da razbijam glavu o vec okrvavljeno mesto na zidu :), a ostale "utopije" su jasno realizovane, ili cvrsto hodaju ka realizaciji. 'Ocu reci, da mi poverujete na rec, bila promislila i jos uvek promisljam, i tako nameravam do daljnjeg :).

Hvala vam na odgovoru i svako dobro.
Title: Odg: Privatni Fakultet za Farmaciju u NS
Post by: Ankh on 18-09-2008, 07:01:59
P. S. Izvinjenje administratoru zbog (naoko) OT postova. Imala sam utisak da Adonis u nekom generalnom pravcu zeli da utice na studente u smislu stvaranja svestranijeg intelektualca, te u tom pravcu otprilike i cavrljam. Sapienti sat, jel'da :).   
Title: Odg: Privatni Fakultet za Farmaciju u NS
Post by: Adonis_Vernalis on 20-09-2008, 09:29:54
Draga Ankh,

ne osecam se ugrozenim. Iako nas, farmakognosta (s pedigreom), trenutno, u ovoj drzavi ima svega 4. Naprotiv. Ali, imam vazna posla. Primetio sam da moji studenti, mahom savrseni djaci u napacenoj i namucenoj srednjoj skoli, cast izuzecima, termine za konsultacije arce, uglavnom, na pitanja tipa: a odakle dokle ja treba iz udzbenika da ucim? Prolaze iz ispitnog pitanja u ispitno pitanje, zaglupljujuci se detaljima, a propustivsi da sebi naprave "siru sliku". A ja necu tako da zivim, niti na ta pitanja da odgovaram. Posto iz vaseg posta predosecam da ste par godina stariji od mene, pitam vas: da li ste citali (a verujem da jeste) knjigu "Pesma"? Ili bar gledali istoimeni film, crno-beli i, danasnjim generacijama krajnje dosadan? Poznat li vam je lik Mice Ranovica?

Dakle, ponavljam, ne osecam se ugrozenim. Ali, ne mogu da "progutam" konverzaciju "sa pola mozga". Od svih svojih sagovornika ocekujem bar pricu sa celim mozgom. Sto od njih ocekujem, to od sebe i trazim. I obrnuto. Moze biti da sam nemilosrdan prema drugima. Ali, sta od sebe sve trazim, to samo ja znam. A od svojih sagovornika trazim samo da "upale mozak". Cemu im inace glava sluzi? Da nosi kapu!? Na svojim predavanjima, govoreci o ergot-alkaloidima, svoji studentima prikazujem slike iz epoha kada se ergotizam nazivao "Sacer Ignis", a nesrecnici, otrovani crnim hlebom imali "Iskusenja Sv. Antonija"... Sira slika, ne zaboravite...

Moze biti da je doslo vreme da i ja raskrstim sa utopijama. Raskrsticu, verovatno. Ali, necu se samom sebi svideti.
Title: Odg: Privatni Fakultet za Farmaciju u NS
Post by: Ankh on 21-09-2008, 07:10:59
Hm... Bila bih slobodna da primetim da je vas profesionalni stav za danasnje vreme vrlo redak (sudim samo po osnovu poznavanja mnogih  sadasnjih profesora - vecina njih je moja generacija ili tu negde). Ja sam - kao student - jos uvek imala na svakoj katedri ponekog sa vasim stavom, ali ti ljudi su pretezno davno pokojni, oprosti Boze.... Ako slucajno poznajete dr Milana Stanulovica, mozda se secate i njegovog pok. oca - on je meni predavao internu medicinu, bio je lekar i u doba kada ni antibiotici nisu postojali, a ne samo da jeste imao sirinu, nego nas je terao da MISLIMO, uvek ispravno smatrajuci da je obrada informacije sledeca, daleko bitnija faza od prostog sticanja kvantuma informacija. Jos da budem bezobrazna pa da kazem da mogu samo da zamislim kako vam je sa vasim, za danasnje vreme mozda "prometejskim" stavom, cim pominjete Micu, (za mene) arhetip... herojstva i stradanja.

Ako nam je tema - sirina :), moje (amaterske, jer nisam u nastavi) ideje na tu temu su otprilike te: prvo da se stekne informacija (bar je kod nas tako bilo), dakle - mnooogo bazicnih nauka koje se nadovezuju jedna na drugu, i gde u nekom momentu, na klinickim predmetima, dolazi do sumiranja prethodnih znanja, i do prave potrebe za smislenom integracijom prethodno stecenih informacija. Takodje, mislim da je potrebno jos nesto sto ne umem da imenujem - intuicija, recimo, jer se i meni i kolegama/koleginicama dogadjalo da jednostavno krenemo u "neocekivanom" pravcu, da bi ipak stigli do zeljenog rezultata, znate onaj efekat: kao da vam pticica na ramenu sapuce da vase cisto strucno znanje "negde gresi", i da treba da napravite kvalitativni skok da bi resili problem.

U celoj mojoj prici, kad pogledam unazad i unaokolo, po kolegama, mislim da je svako od nas imao neki, ili neke uzore, sa nekim se identifikovao tokom studija, najcesce. Ako je to, Boze srece, bio pozitivan primer, cestitog i inteligentnog coveka i profesionalca, obicno su i studenti sebe "oblikovali" u tom pravcu...
Ja sam bila slobodna da imenom i prezimenom pomenem neke "pozitivne likove", jer prof. Stanulovic mladji je nas na klinickoj farmakologiji neprekidno ganjao da mu se suprotstavimo svojim stavom - sto je znacilo, naravno, i da imamo i da umemo da branimo taj stav :). To je za nas bilo nezamenljivo, i ja ga se i danas secam onako vedrog i simpaticnog, sa teskim "r" u engleskom :), i od svih tih ljudi su mi ostale i danas cele recenice... Ja vas zamisljam kao takvog profesora, mozda u malko ostrijoj varijanti, cini mi se :).

Ono sto me uzasava je to sto pretezni deo moje generacije, licno i profesionalno, zivi negde izmedju - recimo - 1977. i 1985. Na 25 godina mature su mnoge moje cenjene kolege otvoreno izjavljivale skandalozne stvari, i ja - iz nekog..."zasticenog" sveta, bar po tom pitanju, sam gledala samo da cutim i da se smeskam, jer su mi moji ukucani naredili da cutim i da se smeskam :). Salu na stranu, da se opet setim jednog od svojih profesora koji nam je rekao da pisaci sto nikad necemo izbaciti iz kuce, i da vodimo racuna, jer ima izgleda da ce dobar deo naseg znanja da zastareva za oko 5 godina, po njegovoj proceni....

Za komunikaciju "sa pola mozga" ne mislim da ste zahtevni, niti da ste prestrogi prema sebi ili prema drugima - rekla bih da ste jednostavno odabrali taj put. Ja komuniciram sa pola mozga pretezno kad dodjem pre podne iz teretane, a posle trece smene :), da ne nabrajam ostale situacije, a podrzavam vas stav, jer - vidjam cesto impresivno inteligentnu decu, i zaista mislim da se od njih moze mnogo naciniti drzeci ih "on the edge" :). Nece im nista biti :). A dace Bog pa ce se, zahvaljujuci tome, setiti na vreme ma cega treba da se sete.
Sto se tice utopije, mislim isto kao i za gornje: rekli ste kljucnu rec: "necete se mozda sami sebi svideti". I to je jedino od znacaja. Vidite, ja mislim da svako od nas ima profesiju (nesto od cega zivi i zaradjuje novce) i poziv (nesto zbog cega je pozvan da bude na ovoj zemlji). Smatram da je znacajno da svako za sebe otkrije sta mu je jedno, a sta drugo, a izuzetno je ako uspe da poveze na ma koji nacin ta dva. Ako je vas poziv to sto jeste, vi to ne mozete bitno promeniti a da sebe ne destruirate u (mozda) i znacajnoj meri, i to je to. Naravno i normalno da su moji profesija i poziv moguce bitno razliciti nego vasi, ali ja to ne vidim kao dovoljno dobar razlog da se menjate ni vi ni ja :), i nadam se da ne zamerate na ovoj usputnoj opservaciji. Kako vec rekoh, ne cini mi se da nas razlicitosti posebno ometaju u vl komunikaciji :).
Molim vas jos jednom - ako sta nisam razumela, ili vrlo pogresno napisala, pokazite mi prstom, em smo u virtualu, em - kako i sami vidite - imam malo problema sa srpskim jezikom.

Popih kafu, i zelim vam prijatan dan :).

Title: Odg: Privatni Fakultet za Farmaciju u NS
Post by: Adonis_Vernalis on 22-09-2008, 15:15:12
@ Ankh... Problema sa srpskim nemate. Ni samnom. Imate zavidan cv. Imate i p.m.

Da se vratimo na temu... Studirajte di ocete. Da me ne razumete pogresno: nemam nista protiv bilo kog Fakulteta u zemlji, a i sire... Samo, studirajte ono sta ocete, i budite srecni sa svojom odlukom. I, nema nazad! To ste, sto ste. Ima samo napred. To cete biti, sto cete biti.
Title: Odg: Privatni Fakultet za Farmaciju u NS
Post by: Bubi90 on 16-10-2008, 20:27:58
Cao svima. Mo¾e li mi neko reæi sta se pola¾e na projemnom pored hemije i da li je velika gu¾va pri upisu na Farmaciju u NS-u kao i u BG-u. I da li je moguæe da u jednoj zemlji postoje dva fakulteta u dva tako velika grada kao sto su NS i BG, a da je jedan manje priznat od drugog. Zar sistem obrazovanja i samo gradivo nije isto u NS kao u BG. Ja mislim da je sve do nas, koliko mi ¾elimo da se potrudimo i da  znamo.
Title: Odg: Privatni Fakultet za Farmaciju u NS
Post by: KaBoom on 17-10-2008, 23:30:19
Tema je o privatnom fakultetu farmacije u NS, ali iz tvog posta pretpostavljam da misli¹ na dr¾avnu farmaciju na medicinskom fakultetu. Ja sam davno upisivao faks u NS (pre 5 godina, sad sam apsolvent), tako da ne znam kolika je gu¾va. Pola¾u se hemija i matematika. I da, isti je plan i program studiranja u NS kao i u BG. Za¹to je jedan vi¹e ili manje priznat je mnogo komplikovana stvar i ne bih sad da se upu¹tam u diskusiju, jer mo¾e da preraste u svaðu izmeðu studenata ova dva fakulteta. Farmacija u BG je daleko stariji fakultet od na¹eg, sa veæom tradicijom i "iskusniji". Verovatno zbog toga. Na farmaciji u NS praktièno nema profesora koji su diplomirani farmaceuti, ali su doktori nauka u svojoj oblasti (hemièari, tehnolozi, matematièari, fizièari itd.). Meðutim, asistenti su uglavnom farmaceuti, koji te¾e da postanu profesori. Sve æe to vremenom doæi na svoje.

Inaèe, postoji farmacija i u treæem najveæem gradu u Srbiji - Ni¹u. Gde je situacija slièna Novosadskom. Samo je Ni¹ki godinu dana mlaði od na¹eg. Takoðe je tretiran ispod Beogradskog. Ni¹, Novi Sad i Kragujevac (najmlaði fakultet farmacije) saraðuju meðusobno. Beograd ne saraðuje ni sa kime iz njima opravdanih razloga, a to je konkurencija. ©to mogu da razumem donekle, ali oèigledno se pojavljuje potreba za vi¹e fakulteta, jer je dr¾ava deficitarna u farmaceutima. Bila. Sada veæ ima po nekima previ¹e fakulteta farmacije i pretpostavlja se da æe doæi do prezasiæenja tr¾i¹ta farmaceutima. A BG kao jedini samostalni fakultet (ostalo su odseci, smerovi medicinskog) ¾eli da zadr¾i "monopol" kao jedini kompetentan, najbolji, najjaèi itd. Ipak su ostali konkurencija sa te¾njom da postanu samostalni fakulteti, pa èak i moderniji. Te¹ko je prestiæi BG farmaciju sa njenom reputacijom, ali ni¹ta nnije nemoguæe. tako da razumem njihovu zabrinutost i postupke. E sad, koliko æe to uroditi plodom, vreme æe pokazati.

Meni je izuzetno drago da studenti sa svih fakulteta meðusobno odlièno saraðuju. :wink: Novi nara¹taji æe valjda biti produktivniji od trenutnog voðstva svih fakulteta. Bar bi tako trebalo da bude.

Evo ti link ka jednj temi u kojoj sam diskutovao sam jednim bruco¹om, koji je ove godine upisao farmaciju u NS, mo¾da ti on mo¾e vi¹e pomoæi oko upisa i prijemnog: http://www.farmaceuti.com/forum/index.php/topic,15228.0.html

Pozdrav.
Title: Odg: Privatni Fakultet za Farmaciju u NS
Post by: maki on 13-12-2008, 02:10:29
iako studiram na Beogradskom univerzitetu..pomalo zavidim ovima u NS-u na nekim veoma interesantnim predmetima..
Title: Odg: Privatni Fakultet za Farmaciju u NS
Post by: KaBoom on 13-12-2008, 03:55:20
Ne znam na èemu mo¾e¹ da zavidi¹, ako je u pitanju dr¾avni fakultet, tj Zavod za Farmaciju Medicinskog Fakulteta u NS... Tu su predmeti svi isti, kao i plan i program u BG. Verovatno onda zavidi¹ ovima na privatnom faksu... :wink:

Inaèe, koliko sam informisan, nisu uop¹te opremljeni. Mislim, jesu za prvu godinu, koja tek pohaða, a ostalo æe iæi u letu... Mo¾e to na dobro ispasti. Mo¾da æemo svi ¾aliti do kraja ¹to tamo nismo upisali. Al gotovo sad... Tu sam di sam, ne idem ja odavde nikud! :K2:
Title: Odg: Privatni Fakultet za Farmaciju u NS
Post by: bojanaa on 13-12-2008, 09:54:15
Uh..Evo ovako-zavrsila sam srednju Medicinsku(farmaceutski smer) u Beogradu,pre dve godine.Iz silnih razloga nisam mogla da upisem fax do sad,medjutim nisam odustala,naravno.S obzirom na to da imam slab prosek iz srednje(oko 24 :shock2:)ne znam da li uopste da se upustam u upisivanje dragog nam Bg-skog faxa(samofinansiranje) ili da razmisljam o Novom Sadu,Kosutnjaku itd.Napominjem da bih za novac mogla da se snadjem,samo je pitanje da li bih ga,ako smem tako da kazem, uzaludno potrosila,jer vidim da se vodi polemika oko prihvatanja odradjenih fakulteta..Sta da radim?Privatni mi je pozitivniji zbog lakseg upisa :K2:,zavrsavanja i svega toga,samo sto ne znam,nisam se jos raspitala,da su predavanja obavezna,jer bih htela i da radim..Molim vas da mi neko da svoje misljenje,dok se nisam ubila
Title: Odg: Privatni Fakultet za Farmaciju u NS
Post by: Bred on 13-12-2008, 20:43:23
Mojne se ubijas ali je izbor samo na tebi.

Izvagaj jedno i drugo, plus i minus svake opcije pa vidi ...  :wink:
Title: Odg: Privatni Fakultet za Farmaciju u NS
Post by: KaBoom on 14-12-2008, 00:57:34
Kao ¹to reèe kolega Bred, izvagaj sama... Najbolje ti je da se informi¹e¹ o Beogradskom fakultetu, koliko ljudi ide na upis, kako se prolazi, takoðe isto i za NS farmaciju, pa na kraju i privatni faks. Recimo, u NS je konkurencija jako velika, 4:1, tj èetvoro kandidata na jedno mesto. Primaju 75 ljudi, s'tim ¹to se lista uvek malo pro¹iri (ljudi imaju isti broj bodova itd)... Interesovanje je veliko. Fakultet ima nove sprave, aparature. Mada mislim da je kadar bolji u BG-u. Mi imamo profesore koji su stvarno dobri u svojim oblastima, samo nisu dipl. ph. veæ hemièari, fizièari, tehnolozi itd.

E sad, ¹to se tièe privatnog faksa, èuo sam da oni dovode i profesore iz inostranstva, valjda i iz Rusije i ¹ta ja znam, nisam ba¹ upuæen, samo sam naèuo neke stvari. Ja ba¹ i nisam vi¹e kompetentan da savetujem oko upisa, po¹to strudiram po starom programu, a sada je veæ Bolonja tri godine na sceni, pa su se neke stvari promenile...
Title: Odg: Privatni Fakultet za Farmaciju u NS
Post by: maki on 14-12-2008, 19:34:09
Danas sam bas pogledala da su npr. predmeti po Bolonji na Farmaciji u Beogradu i na privatnoj u NS slicni..medjutim ono sto je lose kod Farmac. fakulteta u BG jeste neosporna cinjenica da su laboratorije,kao i aparatura veoma zastareli i ukoliko ne budes radila neke istrazivecke radove HPLC mpr. neces nikad upotrebiti za celo svoje studiranje.
S obzirom da je praktican rad ono sto ce ti biti od velikog znacaja u buducnosti i ukoliko imas novca da priustis sebi studiranje privatnog fakulteta..ja bih dala prednost privatnom (ali ukoliko je stvarno tacno sve ono sto se prica o opremljenosti istog).
Ali odluka je samo tvoja naravno...
Title: Odg: Privatni Fakultet za Farmaciju u NS
Post by: bojanaa on 16-12-2008, 08:54:05
Hvala..posle 5 dana..Maki,ne brine mene toliko opremljenost,stavise navikla sam na praistorijske tara-vage i kompletnu starudiju u srednjoj,samo je pitanje priznavanja faxa kroz 5 god(NS-privatni),a nije da mi se daje 3000e godisnje na puko tipovanje :nene:
Title: Odg: Privatni Fakultet za Farmaciju u NS
Post by: zekszeks on 25-02-2009, 19:26:49
Procitah sve ove vase diskusije, pa ne mogu a da vam ne odgovorim. Razlika izmedju privatnog i drzavnog fakulteta je ta da na privatnom ne zavrsava samo onaj koji nema para. To je mozda za neke bolna ali istinita cinjenica.Drugo, gluposti oko napredne i zastarele aparature su tako suvisne kada cete dragi moji raditi za recepturom i prepisivati uput lekara"2 puta po 1" ...ili pak raditi kao administrativni moljac Velefarma,ili pak kao trgovacki putnik...Nije istina da na beogradskom fakultetu necete videti uredjaj za HPLC.A i da nekim cudom treba da uradite nesto na nekakvom visoko modernom uredjaju, uz izuzetno razumevanje hromatografije, sto itekako savlada i najprosecniji student beogradskog fakulteta, sve vam se to nauci tek na samom poslu.Koliko sam ja video plan fakulteta u Nisu, za NS se ne secam bas, program mozda jeste isti, ali su nasi megalomni ispiti iscepkani na 2-3 dela. Zivo me interesuje kako profesor fizike i hemije na novosadskom fakultetu objasnjava visokostrucne predmete kao sto je FARMACEUTSKA TEHNOLOGIJA, KOZMETOLOGIJA, FARMACEUTSKA HEMIJA..?I konacno: ja sam apsolvent, ostalo mi je jos 3 ispita do kraja, nije mi bilo lako, ali nikada svoje znanje ne bih menjao za farmaciju naucenu od fizicara i hemicara. Jos se nije desilo da na nekom fakultetu fizike ili hemije farmaceut drzi predavanja, jednostavno zato sto nije strucan za to, kao ni oni za farmaciju.
Title: Odg: Privatni Fakultet za Farmaciju u NS
Post by: zekszeks on 25-02-2009, 19:35:30
A da, i jos ovo da dodam, jos ne cuh da je se neko iz Novog Sada ili Nisa prebacio na studije farmacije u Beogradu, dok poznajem bar dvoje ljudi, licno, koji su zbog teskoce na studijama u Beogradu ucinili suprotno.Zao mi je, ali istinito. To naravno ne znaci da smo sada na ratnoj nozi, ali ni da smo kod ociju slepi .Pozdrav
Title: Odg: Privatni Fakultet za Farmaciju u NS
Post by: Adonis_Vernalis on 25-02-2009, 20:00:35
Kod ociju nisu slepi ni poslodavci.

No, ionako cemo se svi negde lepo zaposliti, zar ne?
Title: Odg: Privatni Fakultet za Farmaciju u NS
Post by: Kamicak on 25-02-2009, 23:56:53
Hmmm vidim da ima kolega, koji nikako da odluce hoce li fakultet ili kurs  :wink:
Title: Odg: Privatni Fakultet za Farmaciju u NS
Post by: KaBoom on 26-02-2009, 02:00:35
Quote from: Kamicak on 25-02-2009, 23:56:53
Hmmm vidim da ima kolega, koji nikako da odluce hoce li fakultet ili kurs  :wink:

Ovo nisam ba¹ razumeo, na ¹ta ovde aludira¹?

Inaèe, ¹to se tièe prebacivanja na drugi faks, ima nekoliko (da ne ka¾em dosta) ljudi koji bi se prebacili da studiraju u BG-u. Ali pogodi u èemu je caka! Beograd ne priznaje druge farmacije... I nemoguæe je tako ne¹to uraditi. Ja bih prvi voleo da odem u BG na postdiplomske studije, ali se pla¹im da æu izvisiti. Poku¹aæu verovatno, ali sam 99% siguran da od toga ni¹ta neæe biti! Dok prebacivanje iz BG-a na druge fakultete ili odseke, da budem precizniji, nije problem...

Zakljuèak - u Beogradu je problem, Beograd koèi, ne drugi... A onda kad se to prevede èak i na politiku itd., svi ¾ele da se cepaju, svi ¾ele ne¹to svoje i ne znam ni ja ¹ta. Samo je BG u redu i tamo je najbolje i to jedino valja...

Ba¹ me zanima kako je bilo kad su se otvarali univerziteti i drugi fakulteti ¹irom Srbije, da li je bilo ovakve frke. Ili se samo mi farmaceuti moramo svaðati??? Koliko znam, ta svaða je jo¹ produbljenija u BG izmeðu Medicine i farmacije... Pa onda ona tema sa biohemièarima. Stvarno se ponekad zapitam, u kome je ovde problem? Mi sa medicinom u NS super saraðujemo i sa studentima medicine i nema problema, isti smo fakultet. Super i sa BG farmaceutima, Ni¹lijanma i Kragujevèanima... Sve u svemu, BG farmacija mi se èini da se apsulutno sa svima svaða i uzdi¾e iznad svih.

Izvinite ako sam nekoga uvredio ovim, ali tako ja to vidim. Ne krivim studente, jer imam gomilu prijatelja sa BG farmacije i mnogo su uradili da se i ostali studenti farmacije izvan BG integri¹u u razmenu studenata i sve ostale studentske aktivnosti, ali generalno rukovoðstvo fakulteta... Pa ne znam ko je ustvari tu kriv...
Title: Odg: Privatni Fakultet za Farmaciju u NS
Post by: Adonis_Vernalis on 26-02-2009, 08:14:51
Prièa o omrazi izmeðu pojedinih fakulteta Beogradskog univerziteta i srodnih fakulteta svih drugih univerziteta stara je bar 40 godina, tj. bar onoliko dugo koliko postoje ti drugi univerziteti. Meðutim, iako sam se jako trudio da proniknem u su¹tinu te omraze (kad veæ radim tu gde radim, pa se "ni¹anim" sa nekim, volim da znam ¹to se meðusobno "ni¹animo"), bojim se da sam uspeo da doprem samo do jednog ogromnog i ljigavog polja neraskidivo prepletenih, a praistorijskih, politièkih i politikantskih zame¹ateljstava. Kad se u celu tu èorbu doda jo¹ i zaèin aktuelnih i manje aktuelnih politièkih previranja, op¹te krize u dru¹tvu, nedovr¹enih a nevoðenih ratova i sliènih lepota trenutnog nam ¾ivota, dobija se jedna otrovno-eksplozivno-zapaljiva smesa, koja truje, razara i sagoreva krhko tkivo srpske akademske zajednice. Razlozi su brojni; nijedan nije konkretan, ali je zato svaki prilièno iracionalan.

Trudiæu se da maksimalno sa¾mem svoje viðenje stvari. Nagla¹avam da to sve ne mora biti taèno, ali je bar moje.

Mislim da je problem u tome ¹to dana¹nje generacije akademskih graðana uèestvuju u svaðama i raskolima koje su nasledili od svojih prethodnika, te stoga to i nisu njihove svaðe i raskoli. Protokom vremena, uzroci su se zamaglili i sakrili negde, a sada se krvimo i glo¾imo oko posledica, koje su prerasle u uzrok, a ni sami ne znamo za¹to. Verovatno se zato i toliko srèano borimo da poka¾emo da smo upravo mi (u zavisnosti od strane sa koje se javljamo) ti èuvari svete vatre izvorne farmacije. Ne¹to kao bespo¹tedna, vi¹emilenijumska borba izmeðu Pravoslavlja i Katolièanstva, ili vi¹evekovna borba izmeðu Katolièanstva i Protestantizma, ili vi¹edecenijska borba izmeðu Srba i Hrvata, ili vi¹egodi¹nja borba izmeðu DS i DSS. ©to su meðusobne razlike manje, to ih srèanije branimo i insistiramo na njima, pa ih naduvavamo do besmisla.

U SFRJ je postojalo svega par farmaceutskih fakulteta. Gledano sa severa na jug, to su bili Ljubljana, Zagreb i Beograd. Kasnije su osnovani fakulteti u Skoplju i Sarajevu, tako da je, do raspada SFRJ, na njenoj teritoriji radilo ukupno 5 fakulteta. Raspadom SFRJ, svaki fragment je dobio po jedan farmaceutski fakultet. Ne ka¾em da je to vreme bilo bolje od sada¹njeg, jer svako vreme nosi svoje breme. Ka¾em da je tada postojala rigidna i vrlo centralizovana uprava, èiji je integritet poèeo da se naru¹ava posle 1968, da bi od 1974. godine svaka republika u sastavu SFRJ bila zaokru¾ena kao zasebna administrativna celina, kojoj one druge nisu ne¹to ni bile potrebne. Meðutim, industrija i poljoprivreda (koje nas lebom rane), nisu bile same sebi dovoljne, nego su bile komplementarne. Kada se SFRJ raspala, svaki fragment je imao zaokru¾enu celinu bud¾etskih ustanova, ali krnju industriju i kilavu poljoprivredu... no, to je druga prièa. Poenta ove digresije je u tome da smo stvorili sve preduslove da postanemo i ostanemo gladni. Prva podela.

Srbija je imala dve autonomne pokrajine, koje su posle 1974. godine postale dr¾ave u dr¾avi. Ne ka¾em ni da je to ni dobro, ni lo¹e, samo nagla¹avam da je posle 1991. godine pokrenut obrnut proces, tj. proces ukidanja autonomije Vojvodine i Kosova, ¹to se mnogima nije svidelo. Druga podela.

Do 1991. godine, postojao je jednopartijski sistem. Danas ne. Treæa podela.

Do, recimo 1995. godine, u Srbiji je postojao jedan farmaceutski fakultet. Danas vi¹e nije tako. Èetvrta podela.

Do 2008. godine, u Srbiji su postojali samo dr¾avni farmaceutski fakulteti. Danas, i privatni. Peta podela.

©esta podela je posledica regionalizacije Srbije, ¹to se mnogima sviða, a mnogima ne.

Sedma podela je ona po profesionalnim esnafima. Mi protiv njih i obrnuto.

Osma podela je podela na¹ih liènosti. ®ivimo u ¹izofrenom dru¹tvu, jer smo ga takvim napravili, pa nam je dru¹tvo uzvratilo podelom nas samih na krhotine koje bi istovremeno i da u¾ivaju i u klasici, i u turbo-folku, i u slikarstvu, i u pornografiji, i da zaraðuju debele novce, i da im ti zaraðeni novci ne znaèe ba¹ ni¹ta...

Mo¾da sam jo¹ neku podelu mogao da smislim, ali i od ovoga mi se di¾e kosa na glavi: osam nivoa podeljenosti. Ukrsti, pa raspleti. Svaka podela ima svoje sledbenike, i protivnike. Svako od nas mo¾e biti istovremeno vi¹estruko podeljen, i najèe¹æe je tako.

Onda i ne treba da èudi ¹to se mrzimo. U stvari, bilo bi èudno i da se volimo. A najèudnije je ¹to uop¹te raspravljamo o emocijama (glagoli mrzeti i voleti se odnose na emocije, zar ne?)... Uop¹te ne vidim razlog ni da volim, ni da ne volim ni¹ki odsek, ili privatnu farmaciju u NS. I ovde gde radim, imam i suvi¹e posla, a premalo vremena da se bavim problemima drugih.

Inaèe, da li æete odabrati kurs ili fakultet, va¹e je demokratsko pravo. Ukoliko je kurs dovoljan da vas uèini funkcionalnim u va¹em profesionalnom okru¾enju, onda ostaje samo da se duboko zagledate u sopstvene oèi, pa da sebi iskreno odgovorite na par pitanja: ¹ta ja ¾elim od ¾ivota, od profesije, od sebe? I kad saznate ¹ta ¾elite od ¾ivota, profesije i sebe samog, onda æete doneti odluku.

A prièe tipa "ja imam digitalnu tara-vagu", ili "ja studentima mogu da poka¾em HPLC u¾ivo, a ne na slici" su najobièniji prizemni marketing i sirotinjsko razmetanje. Ja nemam rols-rojs, ali zato imam biciklo. Tek kad ga operem, ala æe da ¹lja¹ti...
Title: Odg: Privatni Fakultet za Farmaciju u NS
Post by: zekszeks on 26-02-2009, 10:34:09
Ovakve gluposti, da neko govori nesto o nekoj profesiji a da ne kaze nista normalno i konkretno, odavno nisam cuo. Niko nije ni rekao da mrzi nekog sa drugog fakulteta, vec da ako zavrsis kurs, onda moras da budes svestan i iskren i kazes i pred drugima da si zavrsio kurs i da ne ispunjavas iste kriterijume kao kolege koje su ucile ozbiljne studije 5 godina. Ona "visokoumna" blago politicki obojena misljenja mudrosera su ovde suvisna. I dragi moji, 0,5% ljudi od onih koji zavrse fakultet su mozda akademski gradjani, ostalo su prosecni umisljeni mediokriteti koji misle da su mnogo pametni i koji tokom svojih studija prave domske zurke i padaju u sevdah uz " Case lomim ruke mi krvave....", i misle da su samo oni stvoreni za neki dobro placeni posao, i, naravno, ostanak u Beogradu. Ja od sve vase price o "mrznji" i autokratskom ponasanju beogradskog fakulteta ne cuh ni jedan odgovor na konkretna pitanja u vezi sa naukom kojom se bavite, dragi moji. Dakle, kako vam profeori fizike i hemije drze predavanja iz visoko strucnih predmeta:farmaceutske tehnologije, kozmetologije, farmakologije, farmaceutske hemije?....I da, kada budete culi da na nekom fakultetu fizike i hemije, farmaceut drzi predavanja, MOLIM VAS JAVITE, ima zainteresovanih.I jos ovo, HPLC vam niko ne pokaze da samo vidite, nego debelo grejete stolicu i naucite 1000 puta od 1. do poslednje godine studija, a onda i na vezbama zajedno sa asistentkinjom izvodite 1 analizu.Vise ne raspravljam o ovoj temi fakulteta, jer je to zaista bez smisla raspravljati sa nekim ko vise prica o izmisljenoj mrznji nego o konkretno postavljenim strucnim pitanjima. Dakle kada budete u dilemi kako da u uslovima apoteke razblazite specijalitet, kako da pospesite dispergovanje hidrofobnih praskova u  izradi suspenzija, da li je opravdana upotreba  vitamina A i njegovih derivata u kozmetickim preparatima i slicna pitanja, javite se. Do tada, zbogom
Title: Odg: Privatni Fakultet za Farmaciju u NS
Post by: KaBoom on 26-02-2009, 15:15:54
Ovde nisu ba¹ tema hidrofobni pra¹kovi, ali siguran sam da neka veæ na celom sajtu ima... Svako se pronalazi u svom opusu interesa... :wink:

Adonis Vernalis - sla¾em se sa vama! Previ¹e ima podela, za koje mi uop¹te nismo krivi, koje smo nasledili, a pravi razlog ni ne znamo! Sem mo¾da neke zavisti, ljubomore ili tako ne¹to. Nagaðam.

Meni je samo drago, da smo mi studenti uspeli meðusobno da saraðujemo i gledamo na sebe kao ravnopravne. Eto, Novi Sad, Beograd i Ni¹ su u¹li u NAPSer, èeka se jo¹ Kragujevac, da srede prvo svoju lokalnu asocijaciju... A i na¹a delegacija sa dr¾avne farmacije u NS ide u posetu privatnom fakultetu, veæ smo se dogovorili sa dekanom i jedva nas èekaju, te æemo im pomoæi da se integri¹u u NAPSer takoðe. Tako da je podelama valjda kraj i da æemo svi biti u jednom sosu. A posle æe se neki od tih studenata zaposliti na fakultetu, ovom - onom, pa æe valjda i jazovi izmeðu fakulteta biti sve manji i izvuæi æe se samo ono najbolje od svih. Bar bi tako trebalo da bude. A da li æe biti - videæemo. Bilo bi lepo.

®ao mi je ¹to je sada lak¹e otiæi na postdiplomske u drugu dr¾avu, nego u drugi grad. Da druge dr¾ave priznaju va¹e diplome, a da u sopstvenoj ne priznaju... Ali na¾alost to je tako, a nadam se da æe i to sve doæi na svoje i da æe se veæ neko re¹enje naæi. Moraæe se naæi, hteli - ne hteli.

Uglavnom, po¹to je tema privatna farmacija u NS, veæ se tamo zaposlila moja drugarica i koleginica, koja je nedavno diplomirala, kao asistent. Èini mi se neorganske hemije po¹to je tamo tek prva godina... I potpuno su otvoreni za saradnju, te æemo otiæi kod njih, delegacija studenata, i pomoæi im u integraciji. Na¾alost, rukovoðstva fakulteta ne verujem da æe na bilo koji naèin saraðivati...
Title: Odg: Privatni Fakultet za Farmaciju u NS
Post by: bilja_tb on 26-02-2009, 15:39:22
Da li je uopste taj privatni fakultet poceo sa radom ja kolko sam obavestena nije jer imaju problem sa akreditacujom....
Title: Odg: Privatni Fakultet za Farmaciju u NS
Post by: KaBoom on 26-02-2009, 21:57:33
Poèeo.
Title: Odg: Privatni Fakultet za Farmaciju u NS
Post by: Adonis_Vernalis on 26-02-2009, 22:35:45
@ bilja_tb> Ja sam obavesten da jeste, i to direktno iz njihovog dekanata. No, to je bilo davno, jos krajem septembra, a od tada se mozda nesto promenilo.

@ zekszeks... kada pravis piruetu govoreci "zbogom", molim te, povedi racuna o tome da eksplicitno naglasis koga sibas repom. Cisto da se ne desi ono sto se cesto na forumima i chatovima desava, a to je da se ne razumemo najbolje. A priznajem da nisam razumeo najbolje na ciju adresu je upuceno ono "mudroser" i ponesto oko njega. No, verovatno cu ostati uskracen za odgovor (jer si rekao "zbogom"), pa i ja odustajem od napora da razgovaram sa nekim ko nije tu, a i od napora da se bavim ovom temom. Zapaljiva jeste, ali ne moraju moji prsti goreti samo zato sto mislim da ipak imam sta da kazem.

Pre nego sto preskocim na manje skakljive teme, zelim da naglasim jos i ovo. Radim na faksu od 1994. godine i prisustvovao sam porodjajnim mukama nastajanja mnogih novih fakulteta i odseka u blizem i daljem okruzenju. Ne bas kao babica, ali da kao prilicno zainteresovan kibicer. I, imalo je tom prilikom i sta da se vidi, i sta da se cuje... a naravno, i sta da se zaboravi, sto ipak nisam ucinio.

O svim tim stvarima nasiroko i nadugacko sam, tokom ove tri godine koliko se javljam na ovaj forum, pisao u mnogim temama. Ne bih da neuspesno parafraziram sopstvene izjave. Ako vas interesuje, sve ih mozete iskopati i to u kontekstu u kome su date, jer Bred nista ne brise.

Za sada, toliko.
Title: Odg: Privatni Fakultet za Farmaciju u NS
Post by: KaBoom on 27-02-2009, 02:05:13
Meni je stvarno ¾ao ¹to ovakve teme uop¹te i postoje... Gde se studenti prepiru ko je bolji, ko se priznaje ili ne i ¹to ima toliko zavisti i ne znam ni ja èega. Ali opet æu ponoviti, tu sami studenti nisu krivi... Ja, kao student NS farmacije mislim da je BG jaèi po kadru, tradiciji, ugledu u svetu itd... Eto, mo¾da mi imamo i neke sprave modernije i to, ali ni to nije su¹tina farmacije. Èujem da je privatni jo¹ bolji po tim tehnièkim pitanjima, koja su, u dana¹nje vreme neizostavan deo na¹e struke (zavisi gde radimo). Bio je na¹ student na razmeni u ©vajcarskoj. Ka¾e sam, da je radio u apoteci, koja je bolje opremljena, modernijim aparatima, nego na¹a farmacija. A to je bila praktièno obièna apoteka... I nije znao da radi na njima, veæ je morao da uèi! Svi smo mi jo¹ daleko, ¹to se tièe aparatura... Nadam se samo, po¹to nemam iskustva, da bar po znanju ne zaostajemo, a to je izuzetno bitno!

Evo, verujem da æe i Adonis Vernalis potvrditi, koliko se samo prirodnih lekova, na prirodnoj bazi, vi¹e koristi u Nemaèkoj u poreðenju sa Srbijom. Pogotovo kad su sedativi u pitanju. Kod nas se Bensedin guta na lopate...

Daleko je na¹e zdravstvo od svetskog, bar koliko sam ja upoznat, a nisam kompetentan kao student da to govorim, ali tako mi se èini. A i na¹a svest o zdravom ¾ivotu! Da ne pominjem da smo prvi po broju srèanih udara u Evropi...

No, tema je privatna farmacija i to je realnost koju treba prihvatiti. Oni postoje! Pa ko ¾eli da plati, mo¾e da to sebi priu¹ti ili kakav god veæ bio razlog, izvolite... Tek su poèeli, videæemo kako æe to iæi, vreme æe pokazati. Za sada èujem samo pozitivne komentare, mada od zaposlenih tamo. A da poredimo, prerano je... Jedva da postoje....

Pozdrav dobri ljudi.
Title: Odg: Privatni Fakultet za Farmaciju u NS
Post by: Adonis_Vernalis on 09-03-2009, 14:37:53
Zao mi je sto sam se uopste "primio" na ovu temu. No dobro. Kad sam se vec "primio", onda sam vam bar nesto i objasnio? Ili, nista niste shvatili, buduci da obicno pricam retkim dijalektom ujgurskog jezika, a ne srpskim?
Title: Odg: Privatni Fakultet za Farmaciju u NS
Post by: mijauu on 22-03-2009, 21:01:31
Sta mislite kakva ce situacija biti sa zaposljavanjem posle zavrsenog privatnog fakulteta u Novom Sadu?
Title: Odg: Privatni Fakultet za Farmaciju u NS
Post by: Adonis_Vernalis on 23-03-2009, 12:23:37
Mislim da ce situaciju odredjivati poslodavci: sta od kadrova bude zeleo posedovati, takve ce i konkurse napraviti.
Title: Odg: Privatni Fakultet za Farmaciju u NS
Post by: cobanovigor on 21-04-2009, 16:42:13
 Ljudi,da se razumemo,sto se tice privatnih i drzavnih fakulteta u Srbiji,pa i farmaceutskih. Privatni se otvaraju iz licne koristi,a znamo i koje su to,a kvalitet pruzenog znanja je zanemaren. Drzavna farmacija u NS je sasvim ok odsek,sa svim bitnim i neophodnim predmetima u planu, detaljnim programom istih,kao i spiskom predavaca za svaki predmet posebno. A gde je to kod privatnih fakulteta,ukljucujuci i ovaj u NS? Tako da mislim da je stvar jasna  :K2:
Title: Privatni fakultet - akreditacija
Post by: frenkyonline on 09-06-2009, 16:30:06
Pozz svima...
Zna li neko da li ce poceti sa radom privatni fakultet omegams u NS-u?
Ja sam cuo da imaju problema sa akreditacijom. Nisam uspeo da dodjem u kntakt sa njima posto im je zgrada zatvorena kad god sam prolazio.
Title: Odg: Privatni Fakultet za Farmaciju u NS
Post by: frenkyonline on 09-06-2009, 16:33:24
Nisu uspeli da ispune ili im drzava neda akreditaciju tako da nista od privatne farmacije u ns i u Srbiiji. Ako neko ima neke informacije o pocetku rada neka postuje... Pozz
Title: Odg: Privatni Fakultet za Farmaciju u NS
Post by: KaBoom on 09-06-2009, 22:55:57
Moja drugarica tamo radi kao asistent... Znaèi fakultet radi. :wink: Detaljnije info nemam, ali izuzetno lako mogu da pribavim...
Title: Odg: Privatni Fakultet za Farmaciju u NS
Post by: frenkyonline on 10-06-2009, 10:38:41
Radi? Na neki nacin da na neki ne. Studenti ne idu na predavanja zbog problema sa akreditacijom koji moze da se oduziii. Ali verujem da je kadar koji je zapolsen tamo jos u radnom odnosu itd.
P.S
Da nije Jana, mozda iz organske hemije?
Title: Odg: Privatni Fakultet za Farmaciju u NS
Post by: KaBoom on 10-06-2009, 14:07:02
Jeste, Jana je moja drugarica! :K2:

Stvarno ne znam detalje... Uop¹te nisam upuæen. Znam da mi je rekla da tamo radi kao asistent, pa pretpostavljam da faks radi... Ali kako i ¹ta, ne bih znao. :wink:

Odkud je ti zna¹?
Title: Odg: Privatni Fakultet za Farmaciju u NS
Post by: bilja_tb on 10-06-2009, 15:31:27
Fakultet mozda radi ali nije akreditovan a izgleda da nece ni biti...
Title: Odg: Privatni Fakultet za Farmaciju u NS
Post by: Bred on 11-06-2009, 15:08:57
Upis na privatne fakultete (http://www.farmaceuti.com/forum/index.php/topic,16424.0.html)
Title: Odg: Privatni Fakultet za Farmaciju u NS
Post by: mijauu on 30-06-2009, 13:47:56
Da li neko zna kako je zaista na privatnom u Novom Sadu? Da li su dobili akreditaciju?
Title: Odg: Privatni Fakultet za Farmaciju u NS
Post by: KaBoom on 30-06-2009, 14:20:04
Delimièno su akreditovani po mojim najnovijim saznanjima. Nisu apsulutno sve uslove ispunili, ali rade na tome punom parom. Imaju jako sposobnog dekana i ja sam siguran da æe sve biti u redu! :wink:
Title: Odg: Privatni Fakultet za Farmaciju u NS
Post by: mijauu on 30-06-2009, 18:33:54
Hvala.
Sem neizvesne akreditacije, kakvi su ovako? Kakvi su profesori, asistenti, literatura...?
Kako sam svhatila prve godine su imali akreditaciju, druge nisu, a sada za trecu godinu je neizvesna. Da li sam u pravu?
Ako je tako, sta se desava sa tom drugom godinom prakticno?
Razsmisljam da se prebacim tamo ako sada dobiju akreditaciju, ali sta ce se desiti ako je za cetvrtu godinu ne dobiju?
Title: Odg: Privatni Fakultet za Farmaciju u NS
Post by: Bred on 30-06-2009, 19:24:03
Pa upravo razmisli o tome da li ti vredi rizikovati sa njima ...  :wink:
Title: Odg: Privatni Fakultet za Farmaciju u NS
Post by: mijauu on 30-06-2009, 21:04:43
Quote from: Bred on 30-06-2009, 19:24:03
Pa upravo razmisli o tome da li ti vredi rizikovati sa njima ...  :wink:
Razmisljam. Bas zato i postavljam ova pitanja. :) Znas li odgovor na neko?
Title: Odg: Privatni Fakultet za Farmaciju u NS
Post by: Bred on 30-06-2009, 21:21:42
Znam. Ja se ne bih kockao sa privatnim fakultetom.

Kakvo je trenutno stanje u drzavi, tesko se zaposljavaju i ovi sa drzavnih fakulteta a kamoli sa privatnih ...  :wink:

Ja se ne bih kockao sa svojom buducnoscu a i parama vala ...  :wink:
Title: Odg: Privatni Fakultet za Farmaciju u NS
Post by: mijauu on 30-06-2009, 22:10:06
Hvala!  :K2:

Quote from: mijauu on 30-06-2009, 18:33:54
Hvala.
Sem neizvesne akreditacije, kakvi su ovako? Kakvi su profesori, asistenti, literatura...?
Kako sam svhatila prve godine su imali akreditaciju, druge nisu, a sada za trecu godinu je neizvesna. Da li sam u pravu?
Ako je tako, sta se desava sa tom drugom godinom prakticno?
Razsmisljam da se prebacim tamo ako sada dobiju akreditaciju, ali sta ce se desiti ako je za cetvrtu godinu ne dobiju?
Jel zna neko ODGOVORE na ova pitanja?
Title: Odg: Privatni Fakultet za Farmaciju u NS
Post by: KaBoom on 01-07-2009, 03:03:29
Ovo ¹to si navela je totalni proma¹aj! :K2:

Ova ¹kolska godina je prva kako privatni farmaceutski fakultet u Novom Sadu postoji... Tako da nema prve godine akreditovani, druge ne itd... Drugu godinu æe studenti tek da upi¹u. A moja dobra drugarica radi kao asistent tamo, koja je bila fenomenalan student, ne samo po proseku, veæ i anga¾ovana u rad studentskih organizacija, posetila je mnogo Evropskih fakulteta, uèestvovala na kongresima itd. Nije samo jedna od onih ¹treberki koje su imale prosek oko 10,00 i popili svo znanje sveta, veæ ima daleko vi¹e iskustva i prisustvovala je daleko vi¹e inostranih predavanja... Tako da nije ba¹ neupuæena!

Dekan im je jedan izuzetan èovek, koliko sam èuo od najbli¾ih drugara, kolega, jer ja tada nisam bio u moguænosti da prisustvujem sastanku dra¾avna farmacija VS privatna. Ali po onome ¹to su mi preneli, svaka mu èast!

Zgradu sam video samo u prolazu spolja...

Konkretnije ti na ¾alost ne mogu preneti. Veæ se i ovako ponavljam ko ¹vab tra-la-la... Odi lepo kod njih i vidi sve na licu mesta. Ako ti se svidi, ako ima¹ novaca... Eto ti odgovora! I onako se danas tra¾e sposobni ljudi, kao prvo. A onda koji faks, koji prosek, kojom ocenom si diplomirao... To zaboravi! :wink: Dodu¹e, zavisi i od tvojih ambicija...

Pozdrav.
Title: Odg: Privatni Fakultet za Farmaciju u NS
Post by: Adonis_Vernalis on 01-07-2009, 04:53:22
Potvrðujem KaBoom-ovu prièu, ali samo delimièno, jer nisam upuæen u detalje koji se nalaze iza njihovih vrata.

Ne preterano ¾ivahnu korespondenciju sa njima uspostavio sam kada sam im postavio pitanje ko æe im predavati struène predmete, sa posebnim osvrtom na farmakognoziju, s obzirom na èinjenicu da je Univerzitet u Beogradu objavio na svom sajtu informaciju o tome koji fakulteti u Srbiji predstavljaju direktnu konkurenciju fakultetu u Beogradu, pa istovremeni rad na oba predstavlja manifestaciju sukoba interesa. Dobio sam, vrlo a¾urno, odgovor da se ni¹ta ne brinem, jer su anga¾ovali najbolje profesore (mada imena predavaèa nikada nisam dobio). Zatim sam dobio obave¹tenje iz njihovog dekanata da su dobili akreditaciju, te da æe upisati prvu generaciju studenata farmacije. Meðutim, onda je korespondencija utihnula.

Zaista bih voleo da znam ko predaje tamo. Mislim da to ne bi trebalo da bude tajna, jer da jeste, zar bi se na¹a imena i detalji poput fotografije, e-mail adrese, broja telefona, CV-ja i referenc-liste za svakog profesora nalazili na sajtu Farmaceutskog fakulteta u Beogradu?
Title: Odg: Privatni Fakultet za Farmaciju u NS
Post by: mijauu on 01-07-2009, 15:52:57
Hvala vam puno.
Bas takve stvari mi i nisu logicne, pa sam obazriva.
Provericu sve na licu mesta.  :wink:
Javite ako saznate jos nesto.
Pozdrav!
Title: Odg: Privatni Fakultet za Farmaciju u NS
Post by: Bred on 01-07-2009, 16:09:13
Javi i ti to sto saznas na licu mesta ...

:wink: :cvet
Title: Odg: Privatni Fakultet za Farmaciju u NS
Post by: frenkyonline on 16-08-2009, 14:37:54
neko nesto? Kad ce se zavrsiti akreditacija vise da znaju ljudi na cemu su. Sramota...  :namcor
Title: Odg: Privatni Fakultet za Farmaciju u NS
Post by: Bred on 16-08-2009, 15:46:49
Liste akreditovanih fakulteta (http://www.kapk.org/index.php?option=com_content&task=view&id=17&Itemid=29)
Title: Odg: Privatni Fakultet za Farmaciju u NS
Post by: cobanovigor on 03-09-2009, 00:34:46
I ljudi,sta je ostalo sa akreditacijom privatnog Farmaceutskog fakulteta u Novom Sadu? Jesu li je dobili ? Hoce li poceti da rade tj. hoce li krenuti predavanja u oktobru ?
Title: Odg: Privatni Fakultet za Farmaciju u NS
Post by: frenkyonline on 03-09-2009, 20:13:43
25 septembra ce znati da li ce upisivati studente i sta ce biti sa njima...koliko sam ja upucen :wink:
Title: Odg: Privatni Fakultet za Farmaciju u NS
Post by: Lesko987 on 04-09-2009, 09:43:31
Na sajtu za akreditaciju ovaj fakultet ga nema ni kao akreditovan, ni kao fakultet koji podneo akreditaciju u poslednjem krugu. Fakulteti koji nemaju akreditaciju mogu sada da upisu studente na trogodisnje studije ali ne i na master (5 god.), pa ako ne dobiju akreditaciju u naredne 3 god. studenti ostaju sa diplomom  kao visa i ne mogu da upisu ostale dve godine master u Srbiji nego za master moraju od pocetka na akreditovanom.
Title: Odg: Privatni Fakultet za Farmaciju u NS
Post by: cobanovigor on 02-10-2009, 16:14:50
Izgleda nista od privatne farmacije u ns,jer se ni ne spominje akreditacija. Dakle,svi na drzavnu farmaciju  :K2:
Title: Odg: Privatni Fakultet za Farmaciju u NS
Post by: Lesko987 on 02-10-2009, 20:34:04
Jasta bogami!!! :streber: :streber: :streber:
Title: Odg: Privatni Fakultet za Farmaciju u NS
Post by: frenkyonline on 03-10-2009, 09:06:23
 :ok: ma da! Od njih se moze cuti samo odlaganje datuma. Nista novo, to pricaju od pocetka. :namcor Verovatno ce se znati 25 okt da li ce dobiti :) Btw jedino od farmacije sto ostaje iz priv. sektora je u Bijeljini mada i tamo ima pretumbavanja koje-kakvih. Zivi bili pa videli  :Z
Title: Odg: Privatni Fakultet za Farmaciju u NS
Post by: Adonis_Vernalis on 04-10-2009, 13:39:05
Upravo sam pro¹ao ulicom Mite Ru¾iæa u Novom Sadu, zastao pred brojem 4 i pogledao ¹ta ima. Èvrsto zamandaljena vrata i oglas "Izdaje se poslovni prostor", plus jo¹ par plakata, bilo je sve ¹to sam video. Ne znam ¹ta se to de¹ava, a ne znam ni koga da pitam. Bolje da si gledam pos'o, ¹to bi rekao narodni genije.
Title: Odg: Privatni Fakultet za Farmaciju u NS
Post by: nirre on 04-10-2009, 15:02:42
Quote from: frenkyonline on 03-10-2009, 09:06:23
jedino od farmacije sto ostaje iz priv. sektora je u Bijeljini mada i tamo ima pretumbavanja koje-kakvih.

Nisam znao da je to privatni. Da li imaju svoj sajt jer na googlu nisam mogao naci?
Title: Odg: Privatni Fakultet za Farmaciju u NS
Post by: Bred on 04-10-2009, 22:08:03
http://www.mfk.ba/
Title: Odg: Privatni Fakultet za Farmaciju u NS
Post by: frenkyonline on 05-10-2009, 11:43:02
 :ok:
Title: Odg: Privatni Fakultet za Farmaciju u NS
Post by: AnaCrvena on 06-10-2009, 13:39:49
Jao,Boze,pa to je koloedz?!  :>:
Cekaj,ovaj koledz vec radi? Oni nisu prvo napravili super-fensi sajt na kome ustvari nema nijedne vazne informacije,kao ovi Novosadjani? luda kuca,stvaaarno...
Title: Odg: Privatni Fakultet za Farmaciju u NS
Post by: Adonis_Vernalis on 06-10-2009, 16:39:56
Nije luda kuæa, jer je to eufemizam za ludnicu. Ludnica. To je prava reè. Ludnica... Na primer: ko koga ¹koluje, ko ¹ta radi, ¹ta ko mo¾e da radi, ¹ta ko ne mo¾e da radi... Koliki je porez, a koliki doprinos... Mislim da bi nadle¾na Ministarstva Republike Srbije morala imati pojma o strategiji i taktici svega ¹to se u Srbiji de¹ava. Ili, jedina strategija i taktika imaju veze sa ju¾nom srpskom granicom, i sa time ¹ta èiniti kada se deca zaigraju, pa mali Srpèiæi poubijaju male Francu¹èiæe na domaæem terenu, zato ¹to su se okupili na zajednièkom zadatku vijanja naduvane me¹ine oko livade, ¹to se zove fudbalom u savremenom reèniku.

Tako i privatna Farmacija u NS ne postoji. A ljudi platili da je upi¹u. Nikom ni¹ta, idemo dalje. ®elim im svu sreæu. No, ovde sreæa ima veze i sa Bingom, i sa Lotoom. Sa detelinom sa 4 lista, sreæa odavno nema nikakva posla.
Title: Odg: Privatni Fakultet za Farmaciju u NS
Post by: frenkyonline on 07-10-2009, 13:09:24
Nisu platili novcem, sem takse za upis, nista vise. Zamisli da su jos platili bilo bi  :puca2: Platili su vremenom koje su gubili tamo dok su ih nadlezni lagali da imaju akreditaciju, kad ono ispaala zesca  :1
Title: Odg: Privatni Fakultet za Farmaciju u NS
Post by: Bokizeka on 13-10-2009, 16:03:41
Moj dobar prijatelj vodi ovaj fakultet tj. pokusava da postupak akreditacije privede kraju i da fakultet konacno pocne sa radom.Cujemo se i postupak akreditacije je u toku,znaci,nije jos definitvno NE,bar za ovu godinu.Covek je optimista,i ja sam,ali svi znamo da to nije dovoljno.
Ono sto mogu sigurno reci jeste da je covek u svemu onome sto je do sada radio u svome zivotu veoma ozbiljan,odgovoran i savestan.Otvoriti privatni farmaceutski fakultet je veoma tezak i odgovoran posao,pogotovo u nasoj zemlji gde pored svih logicnih potrebnih uslova i dozvola,uvek treba i mnogo vise od toga..
Sve u svemu..do kraja ovog meseca ce se definitivno znati sta i kako ce biti.
Title: Odg: Privatni Fakultet za Farmaciju u NS
Post by: frenkyonline on 14-10-2009, 12:13:54
Slazem se sa tobom Bokizeka. Poznajem i ja tvog prijatelja i znam koliko je cimanje oko svega toga. Ne verujem da je problem u njima vec u glupom postupku akreditacije koji se razvlaci u nedogled, al sta da se radi. Pa na njihovom sajtu pise da se postupak trebao zavrsiti u junu. Po zakonu je trebao se zavrsiti u junu. i nista...Sta dalje reci... Zivi bili pa videli
Title: Odg: Privatni Fakultet za Farmaciju u NS
Post by: frenkyonline on 01-11-2009, 00:58:33
Gotova akreditacija for now .blah.
Title: Odg: Privatni Fakultet za Farmaciju u NS
Post by: cobanovigor on 03-11-2009, 17:05:31
Znaci Omega MS Pharmacy krece sa radom ?! Posle tolikog vremena,bilo je i vreme ! Jos samo da urede i sajt  :K2:
Title: Odg: Privatni Fakultet za Farmaciju u NS
Post by: frenkyonline on 03-11-2009, 19:19:47
e to vec niko nije pomenuo da krecu,niti da ce ikad kretati....... :run
Title: Odg: Privatni Fakultet za Farmaciju u NS
Post by: frenkyonline on 09-01-2010, 11:06:15
ima i VI krug akreditacije i ocigledno su u njemu...  :streber:
Title: Odg: Privatni Fakultet za Farmaciju u NS
Post by: Bred on 10-01-2010, 21:17:17
Ma bice krugova dok god ne dobiju akreditaciju!  :shock2: :K2:
Title: Odg: Privatni Fakultet za Farmaciju u NS
Post by: frenkyonline on 12-01-2010, 16:13:27
i treba  :streber:
Title: Odg: Privatni Fakultet za Farmaciju u NS
Post by: Bred on 12-01-2010, 18:06:20
Sta treba? Da ima krugova dok ne dobiju akreditaciju?!
:face:
:dole:
Title: Odg: Privatni Fakultet za Farmaciju u NS
Post by: frenkyonline on 13-01-2010, 13:47:17
jos ovaj krug ce biti dovoljan za akreditaciju  :ok:
Title: Odg: Privatni Fakultet za Farmaciju u NS
Post by: Bred on 13-01-2010, 21:04:20
Quote from: KaBoom on 11-06-2008, 18:20:28
Video sam sinoæ zgradu, to je u centru, ia Katolièke porte. Zgradica ko zgradica... Mene kopka ¹ta ima unutra! :)

Da, zgrada je u samom centru NSa, iza Katedrale, zgrada je lepa ali ono sto mi je bilo bitnije jeste da taj fakultet ima samo suteren, prizemlje i prvi sprat, sve ostalo je izdato drugim firmama.  :wink:
Title: Odg: Privatni Fakultet za Farmaciju u NS
Post by: frenkyonline on 13-01-2010, 22:12:28
fakultet je u osnivanju... vremenom ce biti vise studenta sto znaci i vise prostora... :K2:
Title: Odg: Privatni Fakultet za Farmaciju u NS
Post by: Bred on 14-01-2010, 18:25:31
Bas ste optimisti ... :K
Title: Odg: Privatni Fakultet za Farmaciju u NS
Post by: frenkyonline on 15-01-2010, 13:43:40
...su Bred, ne ste vec su!I treba da budu kad SU se vec trudili oko svega, steta da propadne  :smekerica:
Title: Odg: Privatni Fakultet za Farmaciju u NS
Post by: cobanovigor on 19-01-2010, 22:13:45
Meni je sumnjivo da im toliko dugo traje akreditacija. Cudno mi je da nigde ne pise spisak profesora,plan i program studija,svih smerova.
Title: Odg: Privatni Fakultet za Farmaciju u NS
Post by: Bred on 19-01-2010, 23:53:10
Pa bice sve to odma', sam' da dobiju tu akreditaciju vec jednom ...  :wink: :K2:
Title: Odg: Privatni Fakultet za Farmaciju u NS
Post by: frenkyonline on 20-01-2010, 10:51:39
Quote from: cobanovigor on 19-01-2010, 22:13:45
Meni je sumnjivo da im toliko dugo traje akreditacija. Cudno mi je da nigde ne pise spisak profesora,plan i program studija,svih smerova.

Traje svima. Odes na kapk.org pa vidis koliko jos fakulteta ceka akreditaciju. Plus fak koji su dobili akt upozorenja.
A valja ce i to objaviti cim dobiju akreditaciju i pocnu sa radom, valjda im zato sajt jos nije osvezen  :ok:
Title: Odg: Privatni Fakultet za Farmaciju u NS
Post by: cobanovigor on 23-03-2010, 13:25:16
Ljudi sta je sa Omega MS pharmacy ? Jel su dobili akreditaciju ? Jel teku predavanja i vezbe ?
Title: Odg: Privatni Fakultet za Farmaciju u NS
Post by: stephen on 24-03-2010, 19:14:05
op op konkurencija  :smekerica:
Title: Odg: Privatni Fakultet za Farmaciju u NS
Post by: rosenrot on 30-03-2010, 13:27:01
da li neko zna koliko kosta godina na fakultetu Omega MS pharmacy? I da li se taj fakultet uopste prihvata pri zaposlenju?  :help2:
Title: Odg: Privatni Fakultet za Farmaciju u NS
Post by: stephen on 30-03-2010, 16:26:05
Prelistaj celu temu procalo se o tome  :love:

Inace godina je oko 3.5 *10^3 evrica ako si Srbin ako nisi par hiljada vise  :roll:
Title: Odg: Privatni Fakultet za Farmaciju u NS
Post by: Adonis_Vernalis on 02-04-2010, 11:23:46
Ju, a ova tema jos postoji?

KaBoom nit' je dosao na prave konsultacije, nit' je postavio pitanje na virtuelnim konsultacijama, a u medjuvremenu je nestao sa foruma.

Da nije diplomirao?
Title: Odg: Privatni Fakultet za Farmaciju u NS
Post by: Bred on 02-04-2010, 13:25:40
Evo ovde imaju liste akreditovanih fakulteta (http://www.kapk.org/index.php?option=com_content&task=view&id=17&Itemid=29) pa trazite  :wink:

Mislim da nisu jos dobili.
Title: Odg: Privatni Fakultet za Farmaciju u NS
Post by: cobanovigor on 08-04-2010, 19:33:15
Visoko obrazovanje ce biti vecito aktuelna tema,pogotovo privatni fakulteti. A Omega MS Pharmacy se nigde ne pominje da je dobio akreditaciju,izgleda da je nece ni dobiti.
Title: Odg: Privatni Fakultet za Farmaciju u NS
Post by: bozana on 08-04-2010, 20:22:33
I zavrsi se na kraju privatni fakultet i jedino sta imas jeste diploma,a mozda ni to jer je bila privatna farmacija u BL ali nije jos dobila licencu i nadam se da je nece ni dobiti :djavo.Svi bi do diplome lako i onda se porede sa nama sa drzavnih fakulteta,a mi ucimo kao ludjaci a do uspijeha tesko. :streber:
Title: Odg: Privatni Fakultet za Farmaciju u NS
Post by: frenkyonline on 10-04-2010, 14:31:34
polako ljudi, dje ba zapelo
Title: Odg: Privatni Fakultet za Farmaciju u NS
Post by: frenkyonline on 20-04-2010, 09:10:28
Odbjeni su. Nema anista od akreditacije. Mozda se Nacionalno vece sazali pa im udeli mada testo. Agonija se zavrsila tacka!  :indi:
Title: Odg: Privatni Fakultet za Farmaciju u NS
Post by: frenkyonline on 11-06-2010, 16:41:56
od sada je kafana tu. isplativije je  :ziveli
Title: Odg: Privatni Fakultet za Farmaciju u NS
Post by: Bred on 11-06-2010, 18:20:08
A?
Title: Odg: Privatni Fakultet za Farmaciju u NS
Post by: frenkyonline on 12-06-2010, 11:10:08
Axa!
Doduse ima i sladoleda tako da i nije neka kafana. fancy :fancy:
A od farmacije nema ni f
Title: Odg: Privatni Fakultet za Farmaciju u NS
Post by: Bred on 12-06-2010, 16:47:11
Hahahaha.
Title: Odg: Privatni Fakultet za Farmaciju u NS
Post by: Kasapin on 15-06-2010, 09:01:04
ja sam juce zvao faks i tamo su mi rekli da nisu dobili akreditaciju jer ima fali strucno osoblje, ali iz istog razloga i filoloski fakultet u Bgd-u, tako da imam neku nadu da ce se ovo lepo zavrsiti :)
Title: Odg: Privatni Fakultet za Farmaciju u NS
Post by: frenkyonline on 16-06-2010, 16:31:40
 :indi:
Title: Odg: Privatni Fakultet za Farmaciju u NS
Post by: frenkyonline on 24-08-2010, 17:44:45
imaju bruka sladoled a nije ni skup  :bljak:
Title: Odg: Privatni Fakultet za Farmaciju u NS
Post by: Bred on 24-08-2010, 18:45:15
i sta bi s tim faxom?

ocigledno nista. :)
Title: Odg: Privatni Fakultet za Farmaciju u NS
Post by: frenkyonline on 03-09-2010, 15:54:43
akreditacija sstize samo sto nije..treba im jos par sitnica da srede..da zaposle kadar..srede fakultet..opreme ucionioce i laboratorije.. zatvore profitabilnu slasticarnu ...

mislim da ce ovo poslednje biti najteze izvesti...

uostalom sve pise na sajtu www.omegams-pharmacy.com   :wink:
Title: Re: Privatni Fakultet za Farmaciju u NS
Post by: Prunus domestica on 20-07-2011, 13:33:18
Toliko buke ni oko cega...
Sve se ugasilo pre nego sto je i pocelo...  :~
Ziveo NS!!! I svi mi koji smo preziveli gnozuuu!!! :-D