Prvi srpsko-engleski reènik u izdanju „Oksforda“

Started by Bred, 12-06-2006, 16:31:40

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Bred

London u Beogradu
Nauèna ali i ¹ira javnost reèima hvale ispratila je nedavnu izlo¾ba struène literature u knji¾ari „Ingli¹ buk“ koja je obuhvatila izuzetno ¹irok spektar naslova iz razlièitih nauènih i akademskih oblasti.

Iza ove izlo¾be stoji gospoða Lisa Braun, ¾ena koja je najsavremeniju nauènu literaturu iz Londona dovela u Beograd. „Za svaku oblast od, recimo, matematike i medicine, preko umetnosti i lingvistike pa do menad¾menta i raèunovodstva ili za¹tite ¾ivotne sredine u svetu postoje specijalizovane izdavaèke kuæe, koje su naravno u kontaktu sa Londonom. A izbor koji smo prikazali u Beogradu naèinjen je na osnovu konsultacija sa njima, kao i sa nauènim kadrom“, ka¾e Lisa za „Blic“.

U Beogradu, veli gospoða Braun, postoji izrazito interesovanje za savremenu nauènu literaturu. „Moj utisak je da ovde postoji veliki nauèni potencijal, puno je mladih ljudi pokazalo interesovanje za najrazlièitije naslove. Samo im treba omoguæiti jaèu sponu sa onim ¹to se dogaða u svetu. Tu, naravno, veliku ulogu igra internet ali, rekla bih, nije dovoljan.“

Izmeðu ostalog, kako èitaoci „Blic“ prvi imaju priliku da saznaju, Gospoða Braun inicirala je prvi srpsko-engleski reènik koji izdaje „Oksford junivrsiti pres“. „Priznajem, posebno sam uzbuðena kada u podnaslovu najpresti¾nijeg izdavaèa enciklopedijskih i reènièkih izdanja proèitam ‘srpsko-engleski’. A u radu su, razume se, uèestvovala. Metaforièno, a mo¾da i ne samo metaforièno, nastojim da dovedem London u Beograd kao ¹to æu se potruditi i da Beograd odvedem u London“, napominje gospoða Braun.

Recimo i to da je u knji¾ari „Ingli¹ buka“ uprilièila neoèekivano za ovakve prostore i izlo¾bu najfinijeg engleskog porcelana: „Pro¹li mesec posvetili smo èuvenim engleskim proizvoðaèima ‘Spoud’ i ‘Ved¾vud’. Ovog meseca akcenat je baèen na moderan dizajn i neobiène oblike. Najzastupljeniji biæe proizvodi kuæe ‘Hadson’ i ‘Midlton’. Naravno, tu su i drugi proizvoðaèi, kao ¹to su ‘Rojal Vinton’, ‘Rojal Daulton’, ‘Spoud’, ‘Ved¾vud’ i drugi. Neæu da otkrivam sledeæi korak, ali moje iskustvo govori da ovda¹nje graðanstvo vrlo dobro zna ¹ta je dobro i ¹ta je vredno, ¹ta je pravo.“

Lisa Braun je na¹eg porekla, èetrdeset godina provela je radeæi u inostranstvu, a i sada ¾ivi u Notingenu (Engleska) gde se i dalje bavi knjigom. No, o njoj drugom prilikom.

T. Nje¾iæ