Kako se najbolje predstaviti na razgovoru za novi posao

Started by Bred, 19-05-2011, 16:30:55

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Bred

Autor: B.S.

Sredili ste svoju biografiju i do¹li na intervju za posao. Ali ¹ta treba da radite kada se jednom naðete licem u lice sa buduæim poslodavcem. Iskoristite ovih nekoliko saveta...


Razgovor za posao


INTERVJU
1. Kontakt oèima, osmeh, èvrst stisak ruke. Ovo je va¾no kako na samoj prijemnici u firmu, tako i u samoj kancelariji
2. Ako ste se prijavili za uslu¾nu delatnost, neka vam glas i brada idu na gore na kraju svake reèenice, tako da delujete kao da se sla¾ete. Ako se radi o upravljaèkoj poziciji, koristite stil glasa koji ima smirujuæi, skoro monoton ton, a neka vam brada malo ide na dole.
3 . Sedite uspravno i odr¾avajte kontakt oèima, ali ne sve vreme - nema potrebe da upla¹ite nekoga suvi¹e intenzivnim pogledom. Takoðe, je va¾no gde gledate: ostanite u “zoni profesionlanosti”, od korena nosa do vrha èela.
4 . Kada èujete toliko poznato pitanje: “Isprièajte mi ne¹to o sebi”, budite spremni, i to spremni da ka¾ete ne¹to dobro. Recite toj osobi ¹ta je vama va¾no, na naèin koji æe je naterati da tu prièu zapamti i preneti drugim ljudima.
5 . Veæina kandidata na kraju intervjua dobija pitanje: “Da li vi imate neko pitanje za nas?” Preporuèuje se da pitate veæ u poèetku kako izgleda savr¹eni kandidat. Na taj naèin mo¾ete da prilagodite svoje odgovore u skladu sa tim. Pre nego ¹to odete, pitajte da li poslodavac ima bilo kakve rezerve po pitanju razgovora.

Izvor: 24sata.rs (http://www.24sata.rs/specijal/posao/vest/kako-se-najbolje-predstaviti-na-razgovoru-za-novi-posao/306.phtml)

jaca

Brede htela sam da pitam direktor Z.U. kaze da prednost pri zaposljavanju u odnosu na mene ima kandidat koji je odstazirao neki mesec pre mene sa zavrsene 4 godine fakulteta u Kragujevcu,istovremeno je dovrsavao i dovrsio petu godinu za mastera.Ja sam zavrsila u Beogradu po starom programu.Kako da se izborim za svoja prava?Molim za savet.

Bred

Cek, kakav to master?
Farmacija bi trebalo da svuda traje 5 godina i studije nisu stepenovane.

Sto se tice konkretne situacije, ako sam dobro razumeo, za svoja prava ne znam kako ces da se izboris posto direktor moze da zaposli koga kod hoce. Tako ti je to u Srbiji. Stvarni vlasnik apoteke moze da bude i mesar i da zaposli i frizera, dok inspekcija to provali - procice godine.

Dakle, ako ne uspes u konverzaciji da ga ubedis da treba bas tebe da zadrzi - ne ostaje ti nista drugo do da se pomiris sa tom odlukom.