Roditelji utièu na emotivni razvoj

Started by Bred, 12-07-2007, 16:55:16

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Bred

Koliko smo spremni da se poveravamo partneru i da se predajemo u vezi, uglavnom odreðuje na¹e detinjstvo. U porodici se prvi put sreæemo sa svaðom i pomirenjem, zajednièkim radosnim ili te¹kim trenucima, a pre televizije, ¹kole ili dru¹tva roditelji su prvi „par u vezi“ koji vidimo.

Ako uèimo od samohranih roditelja, stvaramo i sliku ¹ta znaèi biti sam. Ali ako dete mora da se bori za roditeljsku pa¾nju, odra¹æe u ljubomornog partnera.
Pravila nametnuta kao stroge dogme, kod deteta æe pobuditi ljubavnog buntovnika i svaðalicu.
Treba da im objasnite da su ta pravila tu zbog njihovog dobra pa æe lak¹e prihvatati kompromise.
Kasnije, moraju da nauèe da na najbolji moguæi naèin iskoriste ono ¹to su poneli iz kuæe, i dobre i lo¹e stvari.

Samopouzdanje
Ako nauèimo dete da deli stvari i emocije u detinjstvu, kada odraste znaæe da se nosi sa konkurencijom. Ako se tome doda i samopouzdanje, koje se trenira davanjem odgovornosti, uspeh je zagarantovan, ne samo u vezi nego i u svim drugim aspektima ¾ivota.

Primeri
-©ta roditelji govore deci svojim primerom.
-©ta su poslovi mu¹karca, a ¹to ¾ene u porodici
-Kako, kada i pred kime je primereno izmenjivati ne¾nosti
-Koliko vremena partneri provode zajedno i kako ga ispune
-©ta partneri rade da bi usreæili jedni druge

Poverenje
Gubitak bliske osobe ili nesigurnost u detinjstvu od deteta mogu da stvore ljubomornog partnera ili osobu koja se te¹ko ve¾e i otkriva oseæaje. Voljeno dete, koje je u porodici uvek moglo da naðe upori¹te, lak¹e æe i partneru pru¾iti sigurnost i podr¹ku.



Emocije
Osoba koje je gledala kako se roditelji svaðaju, a zatim pomire, neæe sukob kasnije da do¾ivljavaju kao kraj sveta. Kada dete, u èijoj su se porodici potiskivale emocije, odraste, te¹ko æe da poka¾e ¹ta oseæa, a ako je raslo u kuæi punoj besa, neæe znati da prepozna emocije.


blic