Patofiza - 1000 zasto 1000 zato

Started by mullala, 08-10-2006, 17:56:30

Previous topic - Next topic

0 Members and 3 Guests are viewing this topic.

mina-L

Ljudi, da li je ko sad na ispitu znao sta je akutni koronarni sindrom?  :wall:

elpida

da li bi neko, ko ima sva ona predavanja/seminare sa neta od pro¹le godine, bio ljubazan da mi ih nare¾e/prebaci na flash, nije mi problem da doðem gde treba
ili, mo¾da, da mi po¹alje preko neta... ?

(po¹to se sada mogu skinuti samo ovogodi¹nja za 1.semestar, fale mi ona iz 2.  :ohwell: )

Vogrin

http://kardionet.org/akutni-koronarni-sindrom.html

Marince

U rc-u bi trebalo da stoje sva predavanja iz patofize pa skini odatle  :wink:

elpida

marince, hvala, misli¹ - stoje skinuta sa neta, na onim kompjuterima?

mina-L

Da, da, evo ja sam pre neki dan skinula tamo predavanja, mislim da imaju sva i za 1. i za 2.semestar!

Marince

Da stoje skinuta,samo da prebacis.Mislim da tamo ima sve i svasta i stara predavanja i nova od bolonjaca i ti seminari. :cvet

elpida

e, hvala vam za info!!  :~    :ljubav:

ajsa

Jel zna neko da li su izasli rezultati iz patofize?

misisipi


malena

jel zna neko sto su glukokortikoidi neefikasni u th astme ako je primenjen i aspirin?

dekky

Pa ja bih rekao da je to zbog toga sto se glukokortikoidi generalno ne koriste prilikom astmaticnog napada vec u profilaksi, jer sporije dolazi do ispoljavanja njihovog efekta i ne deluju direktno na glatku muskulaturu bronhija (za razliku od beta-agonista, npr.)... A opet, aspirin provocira napad astme, znaci potrebno je nesto sto brze deluje...  :K2:

angel_ma

Asmatični napad izazvan uzimanjem aspirina ne spada u tzv."alergisku"-atopisku astmu kod koje dolazi do imunološkog odgovora i sekrecije brojnoh medijatora inflamacije čiji je rezultat delovanja bronhokonstrikcija.Kortikosteroidi kao imunosupresivi se daju da bi sprečili inflamaciju."Aspirinski" napad spada u neatopisku intrinzičnu astmu kod koje je bronhokonstrikcija uslovljena disbalansom simpatičkog i parasimpatičkig uticaja pa je zato terapija 1.bronhodilatatorima.Smatra se da je jedan od uzroka kod ovog tipa astme nedostatak u broju ili funkciji beta rec. ili u povećanju alfa adrenergičkog odgovora.

Mainstream

Malena, konkretno u tom pitanju sa ispita, nije bilo bitno delovanje Aspirina. Rezistencija se javila, jer se radilo o decaku koji ima dugo vremena atopijsku astmu koja je usled ponovljenih inflamacija (pri napadu) dovela do remodelovanja disajnih puteva i ostecenja receptora za gk, pa je izostala njihova reakcija, nakon primene gk pumpicom. Astma je u slucaju bila atopijska, a aspirin 2x500mg je pacijent uzeo naknadno da spusi temperaturu. Uloga aspirina u pitanju je bila da objasnis ostecenje zeluca (krv u stolici..) tj. inhibiciju sinteze prostaglandina koji ucestvuju u zastiti zeludacnog epitela.
Svako dobro!

angel_ma

Hvala za odgovor.Ovo muči više studenata.