Usmeni ispit kod prof. Mirjane Djukic

Started by HoochieMan, 17-11-2006, 13:23:38

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

bocca

Drugarica mi polaze kod Djukicke, pa je intweresuje zna li neko da li kod nje imaju 3 ili 4 pitanja i sta su to toxikomanije?

Nina

Quote from: bocca on 17-06-2007, 12:16:25
Drugarica mi polaze kod Djukicke, pa je intweresuje zna li neko da li kod nje imaju 3 ili 4 pitanja i sta su to toxikomanije?

Она даје 3 питања.
Токсикоманија је ''стање периодичног или хроничног тровања, штетног за појединца или друштво и проузроковано поновљеним узимањем природних или синтетских дрога а према препоруци WHO овај се термин замењује са термином ''зависност од лека'' која може бити психичка и/или физичка.'' - тако пише у мојим предавањима.

Jex

Da li je neko polagao ovih dana kod Djukicke? Kako je bilo? Koja ste pitanja imali?

pop

Dadoh :V kod Djukicke ovaj prokleti ispit, mogu da kazem da je zena O.K. i da pita normalne stvari u vezi ispitnih pitanja (koje inace diktira iz glave po kriterijumu sta joj se slusha, a po pravilu ne ponavlja ih iz dana u dan u tom roku). Medjutim, problem je sto ona daje 2 pitanja (u 99% slucajeva) sa onih njenih predavanja, a 3. pitanje moze da dodje bukvalno iz bilo cega sto su sve ostale ispredavale, sto znaci da se ovaj ispit kod nje pretvara u stvarno gomilu informacija koje treba svariti i reprodukovati. Na kraju umalo pa da ispadne da pita sve osim radioaktivnosti. Ponovicu, zena je stvarno O.K. bila prema svima u ovom roku, nama je cak malo i pustala muziku i nudila chaj, kafu, vodu da se opustimo dok smo pisali koncept. Pita normalne stvari, a forsira mehanizme, odnosto nacine na koji se nesto desava.

Moja pitanja su bila: Trovanje antimonom, SKIZ-stimulatori i Nefrotoksicnost.  Koleginice su imale jos i Aerozagadjenje, Trovanje Hg, As, H2S, Procenu rizika itd.

Nina

Ево питања од понедељка код Ђукић:
- Деф. отрова и подела
- Токсодинамика
- Врсте тровања и примери
- Дерматотоксичност
- Хепатотоксичност
- Етанол
- Метанол
- Пропиленгликол
- Водоник сулфид
- Загађење воде
- Загађење ваздуха
- Арсен
- Инсектициди - и органохлорни и органофосфатни

mullala

#20
Juce sam polagala kod prof Djukic.
Imala sam sledeca pitanja:
 • Pulmotoksicnost
 • Trovanje H2S-om
 • Plasticne mase
  Polozila sam, dvoumila se da li da mi da 7 ili 8, ali posto je za 8 trebalo jos malo da me ispituje, ja sam joj rekla da mi da 7, da se ne bi desilo da se dvoumi oko neceg drugog :K

  Inace, jako malo pita van koncepta.
  U prvom pitanju, potpitanje je bilo vezano za azbest - na koji nacin izaziva ostecenje pluca.
  U drugom me je pitala mehanizam delovanja H2S, tj. zasto je terapija izazivanje methemoglobinemije. To sam objasnila, uz malo zbunjivanja. I pitala je koja je propisana reakcija za odredjivanje H2S u vazduhu - pa to malo nisam znala (moj princip za analitiku dok sam ucila je bio da uvek kazem GC (+MS) ili eventualno HPLC) i to je pitala drugu koleginicu koja je polagala sa mnom.
  Iz treceg pitanja me nista nije pitala. Iz cega se uopste uce te plasticne mase?

  Dodatno pitanje je bila terapija trovanja valjda propilen-glikola, ili etilen glikola, nisam vise sigurna sta me je pitala, pa ni to nisam znala... Mislim, znala sam kad mi je rekla :>

  Sve u svemu, prof je ok, mada smo je mnogo dugo cekali - prvo je kasnila oko 45 minuta, posle smo koncept pisali jos malo manje od 2 sata.

  [hide]S obzirom da nismo bili kod nje u mini-kancu, nego u nekoj drugoj sobici gde su bili neki asistenti koji su se pravili da mi ne postojimo :> , imali smo dovoljno vremena da se malo "prokonsultujemo". Od nas tri koje smo pisale koncept niko nije imao puskice, ne znam kako bi na to reagovali, ali je bilo dogovaranja.[/hide]

  Bas me zanima sta su druge dve devojke uradile :)

  Pozz
  Mull

besno pile

e,i ja sam bila kod djukicke,isti dan kad i mullala  :wink:
moja pitanja su bila :
-hepatotoxicnost
-trovanja Hg
-trovanja propilen glikolom

e,ja sam vratila pitanja,posto sam ucila selektivno(citaj:isla na srecu),
zena mi se cini vrlo korektno.....

Jex

Ima li ko jos koje pitanje sa ispita?

mala plava

Evo jos nekih pitanja-dermatotoksicnost(potrebno je i ono iz tabela),vodoniksulfid,procena rizika,probit jedinice i akutna i hronicna toksicnost,a za biohemicare obavezno genotoksicnos,hemijska karcinogeneza,SKIZ.U septembru je trazila i metabolicke reakcije za svaki otrov i metabilizam heroina.Nekada moze da da i sva tri pitanja iz opsteg dela

Jex


jdjeka

juce sam polagala, moja pitanja su bila:

 • definicija otrova i podela
 • trovanje talijumom i rodenticidima
 • zagadjenje vode
polozila sam, profesorka je extra!!! :a za svaku pohvalu!!! :pljes: kod prvog pitanja me nista nije pitala, kod drugog samo sta su u stvari kumarinski rodenticidi, a kod treceg samo koji se otrovi kumuluju u vodi. ni devojku pre mene nije puno ispitivala, uglavnom cita koncept i na njemu se bazira ocena.
jedino smo dugo cekali da udjemo, bilo nas je devetoro danas, a ulaze po troje. koncept se pise po sat i po i vise, a ja sam bila u poslednjoj grupi koja je usla, pa smo se bas nacekali.
neka od ostalih pitanja koja su bila: toksikokonetika, toksikodinamija, antimon, dermatotoxicnost, neurotoxicnost, plasticne mase, pcb, i u svakoj grupi neko je dobio procenu rizika. pitala je i jos neke od mineralnih otrova, ali ne mogu da se setim koje (valjda arsen, zivu...)
ne znam kako je prosla prva grupa, iz druge su dvoje polozili, a treceg nisam videla, iz moje smo nas dve polozile, i ostala je devojka posle mene.
toliko od mene! :cvet

Ingrid

...i devojka posle tebe je polozila :> :~
ja sam imala
1.Toxini  (ja sam biohemicar, ne znam da li farmaceuti imaju ovo pitanje)
2.Genotoksikologija
3.Stimulativne droge koje izazivaju zavisnost
Samo je procitala koncept i dala mi ocenu, bas nista me nije pitala, ili zato sto se smorila (jer je to bilo oko 17h) ili zato sto je moj koncept bio bas opsiran i detaljan (pisite bas sve sto vam padne na pamet)... tako da je moj usmeni ustvari bio pismeni :smekerica:

mislim da nije tesko poloziti kod ove profesorke, jer bas vrti svoja pitanja
srecno
:~ :~ :~ :~

Anka

jel ima neko jos neke kombinacije kod prof.Djukic? ako ima nek napise...

Anka

ljudi , znam da Djukicka pita 17.18.i 19. pa ko izadje na usmeni nek napise sta je imao od pitanja!

Veca

Danasnje kombinacije su bile sledece:

Toksikokinetika,CO,organofosfati
Toksikodinamika,H2S,organohloridi
Dermatotoksicnost,N-oksidi,karbamati
Hepatotoksicnost,HCN,procena rizika

Moja preporuka je da sto vise napisete na konceptu,prof. procita koncept i pita ono sto nemate na njemu.
Sto se tice hepatotoksicnosti morate da napisete neki primer jedinjenja(ceo metabolizam) koje dovodi do promena,a da nije etanol ili paracetamol.
Za procenu rizika treba da se ispisu formule.
Cini mi se da prof ne daje bas visoke ocene. Srecno!!!