Lijeèenja plaæamo dva puta

Started by frckica-j, 14-01-2009, 14:39:19

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

frckica-j

Лијечење плаћамо два пута
Извор: Глас Српске

БAЊA ЛУКA - Иако су издвајања за здравствену заштиту по сваком запосленом у РС 11,6 одсто од бруто плате, осигураници Фонда здравственог осигурања Српске додатно плаћају велики број медицинских услуга, а неке чак и у пуном износу.

Поред високих износа које дају за специјалистичке прегледе, осигураници у Републици Српској морају чак да партиципацију и за преглед код доктора опште праксе у домовима здравља са једном марком, а код специјалисте  са 1,5 марака. У болницама, иако су осигурани, грађани РС преглед код специјалисте плаћају 2,5 марака.

Замјеник извршног директора Сектора за развој здравственог осигурања Фонда здравственог осигурања РС Биљана Родић-Обрадовић каже да за услуге консултативно-специјалистичке заштите које пружају хонорарно ангажовани специјалисти, попут интерниста, хирурга, дерматолога, офтамолога, осигураници морају да плате од десет до 20 марака, иако их је Фонд већ платио болницама.

- То представља кршење права из здравственог осигурања  - казала је Родић-Обрадовић.

У Фонду здравствене заштите РС кажу да и поред тога што финансирају готово све услуге здравствене заштите, које могу да пруже домови здравља и болнице у РС, дешава се да се осигураницима поједине услуге наплаћују и у пуном износу.

- Сви, осим лица старијих од 65 година за тоталну и парцијалну зубну протезу плаћају пуну цијену - рекла је Родић - Обрадовић.

Она је навела да у болницама и клиникама осигураници са овјереном здравственом књижицом плаћају за доплер крвних судова и екстремитета 23 марке, ултразвук срца 16 марака, ергонометрију осам марака, налазе за штитну жлијезду од три до шест марака, комплетну крвну слику четири марке, те комплетан преглед урина са тест траком 1,5 марака.

Међутим, како тврде пацијенти у Дому здравља у Бањој Луци цијене ових услуга су знатно више. Наводе да осигураник преглед крвне слике и урина плаћа 15 КМ.

Осигураници Фонда, иако редовно издвајају новац за љекарске услуге, за коронарографију морају да плате 260 марака, за преглед магнетном резонанцом 90 марака без контраста, а са контрастом 108,5 марака. Они који су осигурани преглед на ЦТ-апарату плаћају 40 марака.

У приватним ординацијама цијена прегледа магнетном резонанцом са контрастом износи око 300 КМ, али се знатно краће чека на преглед. Преглед на ЦТ-апарату код приватника је око 230 КМ.

Здравствена заштита коштаће нас ове године 60 милиона КМ, колико је за ту област предвиђено републичким буyетом.

Бесплатно

Фонд у цјелости плаћа здравствену заштиту за превенцију болести, заштиту у вези са трудноћом и порођајем, лијечење дјеце до 15 година и лица старијих од 65 година, те лијечење заразних болести, малигних болести и тешких хроничних болести.

Министарство

Осигураници који имају здравствено осигурање, самим тим имају и плаћене консултативно специјалистичке услуге. Новим уговорима са здравственим установама, домовима здравља и амбулантама породичне медицине, који су у фази припреме, дефинисаћемо консултативно специјалистичку заштиту.

Рекао је ово министар здравља и социјалне заштите РС Ранко Шкрбић. Он истиче да ће се на овај начин избјећи неспоразуми и недоумице у вези с плаћањем, али и свих грађана Српске.