Nestalo celo jezero u Èileu

Started by Masha, 22-06-2007, 19:08:20

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Masha

Nauènici poku¹avaju da dokuèe misteriju

Nestalo celo jezero u Èileu



Iznenadni nestanak gleèerskog jezera na jugu Èilea je zaprepastio nauènike koji poku¹avaju da utvrde kako se to dogodilo.
Kada su ¹umari u martu obilazili oblast Magaljanes, jezero povr¹ine dva hektara bilo je normalne velièine. Meðutim, pro¹log meseca zatekli su ogroman suvi krater i nekoliko preostalih komada leda koji su ranije plutali po vodi.
„U martu je sve bilo uobièajeno“, izjavio je Huan Hose Romero iz èileanske Nacionalne ¹umarske korporacije. „U maju smo, na na¹e veliko zaprepa¹æenje, otkrili da je jezero potpuno nestalo.“
Prema jednoj teoriji, dogodio se zemljotres i napravio pukotinu u tlu kroz koju je voda jezera iscurila.
U podruèje koje se nalazi nekih 2.000 kilometara ju¾no od prestonice Santjaga, poslati su geolozi i drugi struènjaci da ispitaju ¹ta se zaista dogodilo. U toj oblasti èesto se dogaðaju potresi tla, pa se pretpostavlja da je sna¾an zemljotres koji je pogodio susednu pokrajinu Ajsen u aprilu napravio pukotinu na dnu jezera. Andres Rivera, struènjak za gleèere, izjavio je za èileanski list „Tersera“ da je nestanak jezera po svoj prilici sastavni deo preoblikovanja pejza¾a.
U podruèju Magaljanes su se dogodile brojne zanimljive promene u poslednjih nekoliko decenija, dodao je on: „Uostalom, samo jezero nije ni postojalo pre 30 godina.“

izvor www.blic.co.yu

malena

Tako nekako je oteklo i nase Panonsko more,pa sad ni Srbija nema more...  :K

Bred

Pa da, ali 2 hektara nije malo. Kuda je otisla sva ta voda? U Zemlju ali ce valjda morati negde i da izadje?

stef

 Pa da! Nije to WC solja pa da samo pustis vodu :K

Adonis_Vernalis

Na Sokolskoj planini, blizu Ljubovije, nekada je postojalo pravo pravcato jezero. Ucesnici akcije FID-a 2004 godine na Sokolskoj planini, svedoci su da je u vojne karte nekadasnje Kraljevine Jugoslavije, to jezero ucrtano. I mi krenusmo tamo, verujuci da jezero postoji. Kad, ono, livada. Kartu citaj, a seljaka pitaj, to je staro pravilo, te mi pitasmo mestane kud se dede nemalo jezero. Rekose nam dobri ljudi: posle II Svetskog rata, dogovorili se mestani, pa minirali najnizu tacku tog jezera i pustili ga nizbrdo. Drugim recima, pustili vodu. Bukvalno. Eto. Ne mora biti wc-solja da bi se voda pustila.