U slucaju kradje mobilnog telefona

Started by Bred, 19-09-2008, 18:43:59

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Bred

Posto je to u Beogradu svakodnevna pojava ono sto treba da uradite jeste:

1. OBAVEZNO I STO PRE prijaviti slucaj policijskoj stanici u cijem reonu se desila kradja (mozete proveriti zvanjem na 92). Potrebno je da imate IMEI broj koji ste dobili sa telefonom uz garanciju i racun. U policiji popunjavate izjavu sa svojim podacima i IMEI brojem ukradenog telefona kao i brojem koji je u telefonu bio u trenutku kradje.

2. Otidji do najblize poslovnice mobilnog operatera ciju ste karticu koristili i karticu ugasiti i izvaditi novu. Ovo je posebno vazno ako se radi o POSTPAID broju ...  :wink:

Verovali ili ne, policija sasvim uspesno nalazi ukradene telefone. Kazu da odmah pronadju oko 20tak telefona od oko 200 koji se  dnevno ukradu u Bgu ... Obicno se ceka od 2 nedelje do skoro 3 meseca (ovaj slucaj mi je licno poznat da im je toliko trebalo da nadju ali su ga nasli sto je najvaznije).

Policija kaze da IMEI NE MOZE da se menja.
Sama policija salje dopis svim mobilnim operaterima koji "skeniraju" kad ce se telefon sa tim IMEI-om naci u sistemu i koji broj se koristi nakon cega obavestavaju policija a ova dalje preduzima korake.

Vecina lopova ni ne promeni karticu vec nastavi odmah sa koriscenjem ukradenog telefona i broja i zato ih tako brzo i uhvate. U slucaju da lopov/i bace vasu karticu  i stave svoju, sistem mobilnog operatera registruje koji se IMEI koristi uz tu karticu tako da je to zapravo jos laksi nacin da se dodje do lopova.

MOja iskustva su sasvim pozitivna i veliki plus za policiju, treba ipak imati poverenja u njih, bar sto se tice kradja mobilnih telefona, trude se da ga nadju bez obzira na trzisnu vrednost samog telefona ...

Sve ovo gore navedeno sam dobio u direktnom razgovoru sa policijom i ostecenim ljudima ...  :K2:

I zbog svega ovoga NIKAKO ne preporucujem kupovinu polovnih mobilnih telefona ...  :wink: :hm

Unknown

#1
Pozdrav.

Ovo saveti su dobri.Postoje 2 nacina da se resi ovaj problem.
Nabavio sam ovaj program (http://www.killermobile.com/newsite/mobile-software/s60-applications/secureme-%11-anti%11theft-security-application-for-s60-3rd.htm) koji u slucaju kradje mobilnog telefona moze dosta da pomogne.Ako neko izvadi karticu,mobilni se zakljuca,izbrise sve poruke i pocne da pisti i time postaje bezvredan lopovu.

U slucaju da se tako nesto desi imam osecaj da cu pre naci polomnjen mobilni.

Da li je bolje to da se zakljuca mobilni tako da lopov ne moze nikako da vidi sms poruke i sl i da ne moze da ga proda ili je bolje da misli da je sve ok dok ga policija prati?

Slabo se ja oslanjam na policiju.=(Izvinjavam se zbog gresaka u pisanju i zbog duble-posta.Kasno tj rano ujutru sam poslao poruku.=)

Bred

Nema frke, spojio sam.

Koliko procitah na brzinu, ova aplikacvija je namenjena smart telefonima?

I izgleda je samo za nokia telefone

Posebno zanimljivo mi je bilo ovo
QuoteSecureMe also features remote SMS commands which can allow  you to lock the device down remotely, hide or delete information such as contacts, SMS's, photos, videos and more. You can even be informed of the SIM change along with the SIM details to help locate the thief, as well as any mobile activity via SMS to up to three secondary numbers of your choosing.

Ali mislim da je dovoljno i samo da se podesi PIN na telefonu i kartici sto takodje cini telefon beskorisnim ako se promeni SIM sem ako lopovi nisu toliko vesti da i PIN promene ili deaktiviraju ako je to uopste izvodljivo mada vecina lopova nije bas toliko tehnicki potkovana.

:wink:

Ja znam par slucajeva u kojim je policija nasla mobilni tel. ali posle 5-6 meseci dok npr. mojoj rodjaci, kojoj su telefon bukvalno iz ruku oteli usred centra i usred bela dana, jos uvek nisu pronasli a to se desilo bas prilicno davno, sad ce skoro godinu dana ...

:ohwell:

Takodje kazu da telefoni koji imaju podrzan GPS sistem mogu mnogo lakse da se lociraju a opremu za to ima 29.novembar, samo je pitanje koliko su oni radi da se time bakcu.

Unknown

Da,namenjena je smart telefonima.Licno sam testirao i radi. :wink:

Negde sam nasao sajt koji moze dosta da pomogne oko kradje telefona.Na tom sajtu se registrujete,platite,dobijete program koji posle instairate na vas telefon koji podrzava GPS sistem.U slucaju kradje telefona ili cisto iz zabave,ulogujete se na taj sajt i mozete da vidite gde vam se nalazi telefon.Mozete videti tacno u kojoj ulici je.

Pokusacu da nadjem link tog sajta pa cu postaviti ovde.