Затворене четири апотеке у РС

Started by frckica-j, 24-03-2009, 22:37:03

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

frckica-j

Затворене четири апотеке у РС
Извор: Глас Српске

БAЊA ЛУКA - Због тога што нису имале запосленог фармацеута, Републичка здравствено-санитарна инспекција ове године је затворила четири апотеке.

Главни здравствено-санитарни инспектор РС Десимир Миљић, нагласио је да су затворене по двије апотеке у Бањој Луци и Приједору, од којих су двије запечаћене. То су апотека "Мелем три" у Бањој Луци и апотека "Фармамад" у Приједору.

- Иако прописи захтијевају то да фармацеут мора да буде присутан све вријеме док апотека ради, значајна неправилност која се често утврди је одсуство дипломираног фармацеута за вријеме рада апотеке. Због тога је у Српској прошле године затворено девет апотека - истакао је Миљић.

Он је истакао да су прошле године запечаћене по једна апотека у Бањој Луци, Козарској Дубици, Козарцу, Котор Варошу и Добоју, док су у Приједору и Требињу запечаћене по двије апотеке.

- Лани је у области производње и промета лијекова обављено 480 инспекцијских контрола, а том приликом утврђене су 252 неправилности - истакао је Миљић.

Он је додао да је због тога изречено 85 прекршајних налога.

- У неким су апотекама продавани лијекови, који нису били регистровани у Aгенцији за лијекове Републике Српске, лијекови са неправилном декларацијом, лијекови без упутства на разумљивом језику и слично - рекао је Миљић.

Миљић је раније рекао да не се може искључити могућност илегалне набавке лијекова разним каналима и да инспекцијски органи не откривају овако набављене лијекове, јер се они не излажу у апотеци већ продају "испод тезге".

Основни услови за рад апотеке су одговарајући стручни кадар, простор и опрема. Лијекови који се налазе у промету морају да буду регистровани у Aгенцији за лијекове РС, морају да буду одговарајућег квалитета и прописно декларисани.

Bred