Студенти пријете блокадом Универзитета

Started by frckica-j, 01-10-2009, 14:35:05

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

frckica-j

Студенти пријете блокадом Универзитета
Datum: 26.09.2009 18:00
Autor: Glas Srpske

БAЊA ЛУКA - Aко Универзитет у Бањој Луци у року од седам дана не испуни захтјеве студената о побољшању услова студирања и не направи помак ка спровођењу реформе високог образовања, студенти ће блокирати Универзитет и своја права тражити изласком на улице Бање Луке, саопштено је у петак из Студентског парламента овог Универзитета.

У саопштењу се наводи да је то закључено на првом студентском пленуму, којем је присуствовало око хиљаду студената.

- Захтијевамо хитну анализу стања на Универзитету и узрока мале пролазности, као и доношење пакета мјера за побољшање алармантног стања. Неопходан је и пренос 15 бодова за студенте који студирају по новом закону о високом образовању, док за студенте који студирају по старом систему захтијевамо безуслован упис године и могућност парцијалног полагања испита -  наводи се у саопштењу и додаје да студенти траже и обавезне апсолвентске рокове, осим у мају и августу.

У случају неиспуњавања захтјева, истиче се у саопштењу, студенти захтијевају оставке ректора Станка Станића, проректора и свих декана Универзитета у Бањој Луци.

Проректор за наставу и студентска питања на Универзитету Симо Јокановић рекао је да су захтјеви студената нагли, брзоплети и непромишљени.

- Добро је да су студенти почели да се организују и боре за своја права, али није добро то што као противника виде Универзитет на коме студирају. Кључно питање је пренос бодова и испита и безусловни упис године, што им не иде у корист јер тако одгађају своје обавезе - рекао је Јокановић.

Са ректором бањолучког Универзитета Станком Станићем у петак нисмо успјели да ступимо у контакт.
Реални захтјеви

Јокановић је истакао да су реални захтјеви студената да се проводи анализа пролазности, периода студирања, предметне грађе, те отклањају корупција и мито, али да то нису процеси који се рјешавају преко ноћи.