Lekovito bilje, biljni lekovi i racionalna fitoterapija

Started by Adonis_Vernalis, 20-09-2007, 15:57:05

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

philoserbiana

Postovani Adonise i kolege sa foruma,
molim vas da mi prporucite knjigu o lekovitom bilju sa ilustracijama,opisom biljaka i sl.za kucnu biblioteku...nista narocito strucno,vec za svakog i po znanju i po debljini budjelara...predstoji nam Sajam knjiga,pa se interesujem...hvala lepo  :love:

frckica-j

Jovan Tucakov "Leèenje biljem" je uvijek dobra ideja! Na sredini knjige ima¹ ne¹to slika, a uz skoro svaku biljku ima ilustracija. Ba¹ lijepa knjiga za èitanje, jer ima dosta i zanimljivih podataka koje nije lo¹e znati. Ja je imam i ba¹ mi je draga knjiga, ba¹ jedna od onih za kuænu biblioteku.
Imam i jedan lijep atlas "Ljekovito bilje", autori su Willi Schafner, Barbara Hafelfinger i Beat Ernst i izdao ga he Leo-commerce iz Rijeke. Kako je hrvatsko izdava¹tvo, malo je skuplji ali je dobar atlas, imaju slike biljaka:stabla, listova, cvjetova i plodova i najva¾nije droga, osnovni pregled sastojaka i upotreba, ali nije ba¹ za neko èitanje. Super mi je pomoglo kad sam spremala ispit.

dancho

Postoji jedna odlicna knjiga (Vodic kroz svet lekovitog bilja) koju su izdali saradnici Instituta za lekovito bilje. preporucujem. Mislim da moze da se kupi u njihovoj apoteci u Tadeusa Koscuska

AnaCrvena

http://www.geocities.com/lekovitebiljke/
evo philo,pogledaj ovde kako izgleda,gde da nabavis....deluje ok!

Enea

Quote from: dancho on 27-10-2008, 13:38:28
Postoji jedna odlicna knjiga (Vodic kroz svet lekovitog bilja) koju su izdali saradnici Instituta za lekovito bilje. preporucujem. Mislim da moze da se kupi u njihovoj apoteci u Tadeusa Koscuska

Pored navedene: priruchnik za sakupljanje lekovitog bilja, monografije o kamilici, nani, kantarionu, zalfiji, proizvodnja lekovitog bilja.. Tadeosha Koshcushka br. 1 =)

Mene neshto sada zanima...
Ako je racionalna, a doziranje utvrdjeno klinichkim studijama, ko i gde sve to finansira obzirom da su indikacije za primenu blazi simptomi?
Da li institut, gore pomenuti, izradjuje dozirane oblike po svojoj tajnoj recepturi, a u skladu sa farmakopejama (gde 2.jug ph iz praistorije, sadrzi u odnosu na 4. mnogo vise biljnih monografija) ili su u pitanju licence nekih drugih i trecih?
Pomocne materije farmaceutski doziranih oblika i alergijske reakcije na njih. U tom sluchaju veci rizik od dobiti...
Da li fitopreparati, koji kao takvi smeju da se reklamiraju i prodaju putem ptt i weba podlezu kontroli kvaliteta? Zashto ne mora registracija istih?
Nekom analogijom, kako homeopatski preparati ulaze u zakon iz 2004. svaka dalja pricha i razvoj na bilo koji nachin racionalne fitoterapije moze samo da donese dobro.. A dobro bi bilo da sachuvamo ono sto je nashe..  :gnjec:
I zashto mora specijalzacija za IPLB? =(


Mene zapravo zanima.. Koji su predmeti ovakve tematike, sada prisutni na y=ax+b?

bio balkan

Po¹tovani profesore, prilièno ste kritièni kada su biljni lekovi u pitanju, iako su oni pre puno godina nastali, delotvornost proverena na èitavim generacijama, a poneki i saèuvani do danaènjih dana. Tu nema statistike, nema procenata uspe¹nosti, ali se sla¾em da moraju imati sertifikat bar o ne¹kodljivosti. Imaæemo prilike da diskutujemo, pogotovo ¹to nisam student, ni moja æerka vi¹e nije student odavno, a leèenjem lekovitim biljem se bavim uspe¹no i zakonito.
veliki pozdrav

Adonis_Vernalis

Postovani bio balkan, ne treba meni objasnjavati sta su biljni lekovi, niti mene treba ubedjivati u njihovu efikasnost. Ali, smatram da cak i nisam dovoljno kritican, jer se kritickim stavom izostrava moc opazanja, koja vodi intenziviranju istrazivanja, a ona potvrdi ili negaciji efikasnosti i/ili bezbednosti pojedinog biljnog leka. Cime cemo lekovito bilje braniti, ako ne dokazima? A ko ce dokaze pribaviti? Pa, mi. Predlazem da pazljivije procitate onaj moj ogromni uvodni post, u kojem se nalazi moj naucni kredo. Onda ce vam biti sasvim jasno da smo obojica na istoj strani.

Adonis_Vernalis

Quote from: bio balkan on 20-12-2008, 21:36:09
Imaæemo prilike da diskutujemo, pogotovo ¹to nisam student, ni moja æerka vi¹e nije student odavno, a leèenjem lekovitim biljem se bavim uspe¹no i zakonito.

I, evo nama 2009. godine, pa i prve trecine februara iste, a prilika za diskusiju se ipak nije ulucila. Steta

endi

Поштовани професоре,
Имам пацијенткињу са трансплантираним бубрегом; на терапији је имуносупресивима и пије нолвадекс. Лекар јој је рекао да за упалу мокраћних канала и инфекцију може да пије неки биљни препарат.
Моје питање је који, односно препарат које биљке или мешавине биљака сме да пије, у ком облику је боље (чај или капсуле) и колико дуго?
Да ли можете да препоручите неку литературу или сајт на ком бих могла да нађем одговоре на оваква и слична питања?
Унапред хвала на одговору.