Brat i sestra umrli od gladi

Started by Bred, 20-03-2008, 14:43:20

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Bred

Autor: Neboj¹a Radi¹iæ |


TOPOLA - U staroj porodiènoj kuæi u selu Belosavci kod Topole prekjuèe su pronaðena tela Radi¹e Pavloviæa (61) i njegove sestre Radenke (55) u poodmaklom stanju raspadanja. Ulazna vrata su bila zakljuèana iznutra, a prvi rezultati uviðaja govore da su oni tu mrtvi le¾ali oko mesec dana.

Kako je za „Blic“ izjavio referent Mesne zajednice ®ivko Vukajloviæ, Radi¹a i Radenka su ¾iveli od socijalne pomoæi i nisu se ni sa kim dru¾ili.
- Bili su povuèeni, viðali smo ih samo kada idu do prodavnice da kupe parèe hleba ili malo salame. Otac im je umro pro¹le godine u aprilu, i od tada ¾ive sami - ka¾e ®ivko Vukajloviæ dok pokazuje ulaz u ruinirani sobièak.
Kroz otvorena vrata na ovoj kuæici, u kojoj su pronaðena dva le¹a, vidi se krevet, na njemu prljavo æebe, stari fri¾ider bez vrata koji je slu¾io kao ormar... Cela prostorija je zapu¹tena, puna buba, tu je i stara grejalica sa kojom su pre¾ivljavali zimu. ©poret na drva, par klompi. Na krevetu, na improvizovanom jastuku, jo¹ se vide ostaci kose. Kako saznajemo u selu, od ljudi koji su bili tu kada su brat i sestra pronaðeni, lekari i policija su ih zatekli kako Radi¹a le¾i na krevetu, dok je njegova sestra pronaðena na podu. Vrata su iznutra bila zakljuèana katancem, a sa spolja¹nje strane je pronaðena ceduljica na kojoj je rukom ispisano: „Oti¹li smo do grada“.
Prve kom¹ije Pavloviæa, Miliæ i Du¹anka Ðokiæ, ka¾u da kod njih nikada nisu i¹li jer nisu hteli nikog da prime u kuæu.
- Ima jedno èetiri nedelje, mo¾da i vi¹e, od kako je moj sin Radi¹u dovezao iz Topole od lekara. Od tada ga nismo videli. Imali su obièaj da se zakljuèaju u kuæu i da nikog ne pu¹taju. Èak ni lekare. Ni ljude iz Centra za socijalni rad koji su hteli da im pomognu nisu primali. Radi¹a je bio èudan i samo je prièao da voli da jede pekarski hleb. Nekad smo mu dali pone¹to da jede - ka¾e Miliæ.
Seljani iz Belosavaca ka¾u da je Radenka mnogo para meseèno davala za lekove, vi¹e nego za hranu, pa sumnjaju da su umrli od gladi.
Obdukcija je pokazala da su Radi¹a i Radenka umrli prirodnom smræi i da je smrt nastupila pre oko mesec dana.

blic