Uloga oca u detinjstvu

Started by Bred, 06-01-2014, 18:00:04

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Bred

Članak iz časopisa:  PharmaMedica Broj 35
Očevi i majke su nezamenljive figure kada je reč o pravilnom odrastanju i razvoju deteta. Deci su potrebni i majke i očevi, odnosno muške i ženske figure u odrastanju. Najomiljeniji su angažovani i brižni očevi koji svesno priznaju postojanje nejednakosti između polova i generacija. Ta potvrda čini značaj oca u životu deteta još većim. Činjenica je da se i očevi ponekad ponašaju kao majke ali i da se majke povremeno ponašaju kao očevi. Važno je da roditelji imaju izbalansirane uloge, jer one omogućavaju svakom mlađem detetu i adolescentu da postanu samostalni i samosvesni.
Očevi i sinovi
Očevi imaju veliki uticaj na psihoseksualni razvoj dečaka. Kao jedini muškarci u porodici i emotivni partneri majke, očevi imaju funkciju muškog uzora i objekta identifikacije, koji doprinose razvoju samosvesnog i stabilnog seksualnog identiteta sinova. Već u drugoj godini života počinje proces usvajanja takozvanog polnog identiteta.

Mlađi dečaci otkrivaju svoju muškost i razvijaju je u komunikaciji sa socijalnim okruženjem, koje ih sada doživljava kao ,,male muškarce". Kod dečaka se sada javlja potreba za orijentacijom: ko su zapravo muškarci i dečaci? Kako izgledaju? Kako se ponašaju? Mnogi dečaci svakodnevno posmatraju svoje drugove u obdaništu i školi, ili dok se igraju u slobodno vreme.
Kod nekih dečaka teško je govoriti o njihovom muškom uzoru iz svakodnevice. Naime, veliki je broj dečaka koji raste bez prisustva oca. Takvoj deci muški uzori obično su učitelji ili vaspitači. Takođe, dečacima su potrebni i muški modeli iz neposrednog okruženja, kako bi mogli da uporede poznate muške uzore (sportske zvezde, muzičare, ratnike, junake) i muške osobine (poput hladnoće, grubosti, neustrašivosti, nezavisnosti i agresivnosti) sa osobinama i načinom ponašanja prosečnih muškaraca.

Važno je napomenuti da prisustvo oca kao muškog uzora ne garantuje da će se dete razviti u sigurnu i pozitivnu ličnost. Važno je i to kako se otac kao muški uzor ponaša i šta očekuje od sina. To povlači za sobom određena pitanja: kako se otac ponaša prema svom sinu? U čemu je otac sličan majci deteta, a u čemu se razlikuje od nje? Kako i u kojim situacijama otac pokazuje svoja osećanja? Da li je osećajan i da li pruža podršku detetu? Kako otac reaguje u konfliktnim i problematičnim situacijama? Kako se ophodi prema drugima? Koje obaveze preuzima na sebe u porodici, na poslu, i čime se bavi u slobodno vreme? Dečacima je u odrastanju izuzetno potrebno prisustvo pouzdane muške figure.
nastavak -> http://www.pharmamedica.rs/iz-ugla-psihologa/uloga-oca-u-detinjstvu/