Poginula èetvorica speleologa

Started by Korisnicko Ime, 29-04-2007, 17:45:56

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Korisnicko Ime

Æuprija -- Èetvorica speleologa, studenata Rudarsko-geolo¹kog fakulteta u Beogradu nastradala su noæas u Ravanièkoj peæini kod Æuprije.

Istra¾ni sudija Op¹tinskog suda u Æupriji Mirjana Vr¾ina saop¹tila je da su u nesreæi u Ravanièkoj peæini, nastradali Sa¹a Èoliæ, roðen 1972. godine u Beogradu, Filip Avramoviæ, roðen 1983. godine u Mladenovcu, Bo¹ko Mad¾areviæ, roðen 1984. u Beogradu i Bojan Borokiæ, roðen 1982. godine u Beogradu.

Prema nezvaniènim informacijama do kojih je do¹ao B92, trojica studenata i asistent na Rudarsko-geolo¹kom fakultetu u Beogradu poku¹avali su da motornom pumpom izbace vodu iz peæine i ugu¹ili su se od isparenja ugljen monoksida. Pretpostavlja se da su speleolozi poku¹avali da prerone peæinu.

U cilju istrage uzroka smrti nalo¾ena je obdukcija tela nastradalih i analizla gasova u peæini.

Peæinu Ravanica duboku oko 1.500 metara èesto istra¾uju speleolozi. Uro¹ A¹kapoviæ iz Speleolo¹kog kluba Beograd ka¾e da je i sam poku¹avao da preroni taj kanal koji je bio fatalan za njegove kolege:

"On je dugaèak tri kilometra i ima devet sifona, mi smo ronili do devetog i tu smo odustali jer je bio zahtevan. Kako sam èuo, oni su se zaglavili na drugom jer je ne¹to komplikovaniji, nije pravolinijski", kazao je on.

Nastradali su bili èlanovi Kluba AS, Asocijacije spelolo¹kih organizacija Srbije i njih ukupno devet do¹lo je u petak radi istra¾ivanja.

Tokom dana mesto nesreæe posetili su ministri Velimir Iliæ i Zoran Stojkoviæ.

Dana¹nja sveèanost povodom 29. aprila, Dana Op¹tine Æuprija, zapoèeta je odavanjem po¹te nastradalim mladim istra¾ivaèima.

b92

zoe

Мој Боже! :( a005

Заболи најстрашније нарочито кад страдају млади људи, колеге наших година, ту негде из комшилука...

Masha

Cula sam ovo danas na televiziji. Tuzno zaista  :(

katarina


malena

Starsno,stvarno sve mladi ljudi,tek poceli da se bave speleologijom i to im se desilo.Stvarno tuzno...

Bred

pa bas je cudno da nisu bili svesni opasnosti...

Dukica

Па верујем да су били свесни, ал ајд сад...Мора и то неко да ради..
а и заМимљив је пос'о... :V
јбга...природа је то...

Girl

Toliko o zastiti na radnom mestu! Strasno!

zoe

Причала сам данас о овоме са једним другом са Рударско-геолошког... Он каже да је ту негде била пумпа која је црпла воду (ко је поставио и због чега, немам појма). Неко је заборавио да је искључи (или тако некако)... пошто је то машина која ради на гориво, она испушта угљен-моноксид, па су се ови несрећници угушили због тога...

:(

Masha

Kako li se sad oseca taj neko ko je zaboravio da iskljuci pumpu? Toliko o odgovornosti na radnom mestu.

Darker

Pa nekad i kad niko nije kriv, uvek se naðe krivac...To je stra¹no i sve to, ali ponekad jednostavno nema krivca...

Korisnicko Ime

Studenti umrli zagrljeni

ÆUPRIJA - Istraga je potvrdila da su se èetvorica mladih beogradskih speleologa pro¹le subote ugu¹ila ugljen-monoksidom u Ravanièkoj peæini kod Æuprije, ali jo¹ nije poznato kako je do¹lo do velike koncetracija otrovnog gasa koja je bila 25 puta veæa od dozvoljene.

U ovoj nesreæi ¾ivot su izgubili studenti Rudarsko-geolo¹kog fakulteta Bo¹ko Mad¾areviæ (23), Bojan Borokiæ (25) i Filip Avramoviæ (24), kao i asistent na ovom fakultetu Sa¹a Èoliæ (35).
- Na¹li smo ih zagrljene u poku¹aju da se spasu - rekao je juèe na sahrani Bojana Borokiæa Zoran Stevanoviæ, profesor Rudarsko-geolo¹kog fakulteta.
Rezultati obdukcije i analize vazduha iz peæine pokazale su vi¹estruko poveæane koncentracije ugljen-monoksida i ugljen-dioksida. Iz peæine su uzeti materijalni tragovi i dalji rezultati biæe poznati u toku sprovoðenja istrage.
- Analize vazduha iz peæine pokazale su da je koncentracija ugljen-monoksida bila 1.320 miligrama u kubiku, a dozvoljena je 55, ¹to je 25 puta vi¹e. Koncentracija ugljen-dioksida bila je 2,5 odsto, a dozvoljeno je 0,3 - ka¾e istra¾ni sudija Op¹tinskog suda u Æupriji Mirjana Vr¾ina.
Neboj¹a Atanackoviæ (24) iz Beograda, poslednji u koloni od petorice speleologa koja se spustila u peæinu i koji je pre¾iveo nesreæu, rekao je istra¾nim organima da je video kolegu do sebe koji se onesvestio i pao. Nije znao ¹ta je uzrok, pri¹ao je i poku¹ao da mu pru¾i pomoæ. Meðutim, osetio je jaku muèninu i glavobolju pa je odluèio da se vrati i potra¾i pomoæ kolega koji su bili u kampu na ulazu u peæinu.
- Za sada postoje samo pretpostavke kako je do¹lo do poveæanja koncentracije otrovnih gasova. Oni su imali odreðenu speleolo¹ku opremu i boce sa kiseonikom. Prilikom spu¹tanja u peæinu, jednu bocu su koristila dvojica speleologa. Da li je to po pravilima za istra¾ivanje peæina, to æemo utvrðivati u daljoj istrazi - napominje sudija Vr¾ina.
Istragom je takoðe utvrðeno da su speleolozi ostavili motornu pumpu i oko 120 metara gumenih creva, da bi iscrpli vodu iz prvog jezera u peæini. Utvrðeno je da je pumpa radila najmanje ¹est sadi pre njihovog poslednjeg ulaska u peæinu.
- Oèigledno je da u peæini nema provetravanja i da se stvorio gasni d¾ep izmeðu vode i vazduha sa visokom koncentracijom otrovnih gasova. Pri ovakvim koncentracijama ugljen-monoksida, bez opreme ne mo¾e da se izdr¾i ni minut. Oprema koju su koristili nije bila na njihovim licima i ¹tipaljke nisu bile fiksirane, tako da nisu udisali vazduh, veæ ugljen-monoksid. U takvom polo¾aju zatekli smo ih i izneli iz peæine - rekao je voða spasilaèke ekipe rudara iz Resavice Radenko Cvijetiæ, koja je prva stigla na mesto tragedije i izvukla tela speleologa iz peæine.
Juèe se u Beogradu sahranjeni Bojan Borokiæ i Sa¹a Èoliæ, a prethodnog dana Bo¹ko Mad¾areviæ i Filip Avramoviæ.

blic

Masha

Porodica jednog od mladiæa koji su se ugu¹ili u Ravanièkoj peæini tvrdi za „Blic“
Studenti su u peæinu poslati bez opreme

BEOGRAD - Tri studenta i asistent Rudarsko-geolo¹kog fakulteta u Beogradu, koji su se 28. aprila ugu¹ili zbog visoke koncentracije ugljen-monoksida u peæini kod manastira Ravanica, nisu imali instrumente kojima se meri kolièina tog gasa u vazduhu, tvrdi za „Blic“ majka nastradalog Bo¹ka Mad¾areviæa.
Istra¾ni sudija Op¹tinskog suda u Æupriji Mirjana Vr¾ina potvrdila je za „Blic“ da je ta informacija taèna i da je to ustanovljeno u istrazi. Sudija Vr¾ina dodaje da æe istraga odgovoriti na pitanje da li su ti instrumenti nu¾ni prilikom takvih ekspedicija.
U peæini su nastradali studenti Bo¹ko Mad¾areviæ (23), Bojan Borokiæ (25) i Filip Avramoviæ (24), kao i asistent Sa¹a Èoliæ (35). Kao èlanovi Speleolo¹kog dru¹tva „As“, oni su i¹li u istra¾ivanje peæine u organizaciji jednog od profesora beogradskog Rudarsko-geolo¹kog fakulteta.
Biljana Mad¾areviæ, ka¾e za „Blic“ da su oni i¹li u istra¾ivanje peæine u organizaciji jednog od profesora beogradskog Rudarsko-geolo¹kog fakulteta koji nije poneo merne aparate za merenje gasova u peæini. Ona dodaje da Fakultet sada pere ruke od svega.
- Postoji video-snimak s predavanja na kojem se vidi da profesor obja¹njava studentima da je ta peæina poznata po visokoj koncentraciji ugljen-monoksida. Meni je to potvrdio i naèelnik gorske slu¾be spasavanja, a to govori da je profesor znao gde ih je poslao. On je sve vreme bio ispred peæine, koja se nalazi 30 metara od manastira Ravanica, gde su postavljeni ¹atori u kojima je trebalo da borave - prièa Biljana Mad¾areviæ, koja je dobila zapisnike iz istrage.
Èlanovi spasilaèke ekipe „Rembasa“, koji su se prvi na¹li na mestu nesreæe, prvo su zapitali da li su mladiæi imali merne instrumente. Prema njihovim reèima, oni nikada ne silaze u jamu bez njih. Rudari istièu da je za takvu ekspediciju potrebna i druga oprema - boce za kiseonik, gas-maske, rasveta i druga za¹titna oprema poput kaciga.
Sudija Vr¾ina ka¾e da æe ve¹taèenje utvrditi da li su nastradali imali odgovarajuæu opremu i da li su boce za kiseonik, koje se nalaze u sudu, bile ispravne.
Biljana Mad¾areviæ ka¾e da je drugi propust u organizaciji bila pumpa koja je ispumpavala vodu iz jednog sifona peæine u jezero, kako bi mladiæi mogli da preðu to mesto koje je, inaèe, potpuno pod vodom.
- Pumpa je radila ¹est sati bez prestanaka i kori¹æena je me¹avina benzina koja je stvarala ugljen-monoksid. Kori¹æena je stara pumpa iz 1986. godine jer se nova pokvarila i bila je potpuno zastarela - ka¾e ona.
Istra¾i sudija Vr¾ina je rekla da je obdukcija utvrdila da je uzrok smrti trovanje gasom. Ona je potvrdila da je pumpa radila neprekidno ¹est sati i da je to pumpa marke „tomos“ koja se obièno koristi za zalivanje njiva.
Vr¾ina je rekla da su toksikolo¹ke analize uzoraka vazduha iz peæine izvr¹ene u beogradskom Zavodu za javno zdravlje, pokazale da je koncentracija ugljen-monoksida bila 25 puta veæa od dozvoljene. Ugljen-monoksid je jedan od produkata nepotpunog sagorevanja benzina koji se koristi za pogon pumpe. Speleolozi su pronaðeni na oko 1.200 metara od ulaza u peæinu, pored peæinskog jezera iz kojeg su motornom pumpom izbacivali vodu.

Porodice tra¾e odgovornost fakulteta
Biljana Mad¾areviæ ka¾e za „Blic“ da ih je stra¹no povredilo kada su im u Dekanatu Rudarsko-geolo¹kog fakulteta rekli da oni ne snose odgovornost jer su studenti bili punoletni.
- Kada ih je profesor pozvao da idu na speleolo¹ku ekspediciju, studenti su, naravno, pristali jer ipak je on profesor kod koga je trebalo da pola¾u ispite - ka¾e Biljana Mad¾areviæ.
Maja Novak, sestra poginulog Bojana, ka¾e da Fakultet mora da odgovori zbog èega tvrde da nemaju ni¹ta sa nesreæom i sa studentima koji su stradali.
- Ekspedicija je izvedena u organizaciji Rudarsko-geolo¹kog fakulteta i kluba speleologa koji je pod krovom ovog fakulteta. Porodice su tra¾ile razgovor sa dekanom Fakulteta Bo¾om Kolonjom, koji je bio vrlo neljubazan i zakazao nam razgovor za ponedeljak - rekla je Maja Novak.
Dekan: Fakultet nije odgovoran
Dekan Rudarsko-geolo¹kog fakulteta Bo¾a Kolonja ka¾e za „Blic“ da fakultet apsolutno nije odgovoran za nesreæu.
- Fakultet nije organizovao ekspediciju i apsolutno nije taèno da su mladiæi i¹li u peæinu u ime fakulteta. Ne postoji slu¾beni nalog ili projekat fakulteta za tu ekspediciju. To je organizovala asocijacija èije se kancelarije nalaze u kabinetu jednog od profesora. Nevolja je ¹to su na¹i profesori u toj asocijaciji, a jedan od njih je i predsednik te asocijacije - ka¾e je dekan Kolonja.
On je rekao da zbog obaveza u ponedeljak neæe prisustvovati razgovoru s porodicama stradalih mladiæa.

izvor www.blic.co.yu

Ne mogu da verujem da dekan ove roditelje nece udostojiti ni jednog sastanka. Tuzno.