Dete umrlo nakon zahvata u privatnoj klinici

Started by tarantulica, 09-06-2007, 13:52:56

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

tarantulica



Dete umrlo nakon zahvata u privatnoj klinici

Devojèica stara tri godine preminula je posle operacije katarakte u jednoj privatnoj klinici u Zemunu.
Mala A.G. umrla je posle operacije oka u privatnoj bolnici "Perfekta".

Kako prenosi "Blic", ta bolnica je samo iznajmila salu za izvodjenje zahvata drugoj privatnoj ordinaciji.

Tokom procedure, do¹lo je do nerazja¹njenih komplikacija, i dete se nije probudilo iz anestezije. A.G. je zapala u komu, nakon èega je prebaèena na Institut za majku i dete, gde je nekoliko dana kasnije preminula.

Rezultati obdukcije trebalo bi da uka¾u na moguæ uzrok smrti.

"Anesteziolog i ekipa koji su operisali devojèicu nemaju veze sa nama" istakao je dr Dejan Milutinoviæ, jedan od vlasnika "Perfekte".

Ministar zdravlja Tomica Milosavljeviæ izjavio je da je Ministarstvo zdravlja zabranilo rad privatnoj bolnici za plastiènu hirurgiju "Perfekta" i privatnoj oftalmolo¹koj klinici "Iliæ" jer su prekr¹ile Zakon o zdravstvenoj za¹titi.

"Zakon je prekr¹en jer su u obe ustanove vr¹ene zdravstvene usluge za koje nije bila izdata dozvola", rekao je Milosavljeviæ agenciji Beta.

Milosavljeviæ je rekao da je institut nadle¾nim organima i ministarstvu prijavio smrt devojèice i da je privatnim klinikama rad zabranjen posle "hitnog i detaljnog inspekcijskog nadzora"
ministarstva.

"S obzirom da postoje okolnosti koje bi mogle da upute na struènu gre¹ku, preduzete su sve mere, a istra¾ni i sudski organi pokrenuli su postupak utvrdjivanja svih èinjenica, dok su Srpsko lekarsko dru¹tvo i Srpska lekarska komora u osnivanju pokrenuli postupak utvrdjivanja odgovornosti", rekao je Milosavljeviæ.

Ministar zdravlja je dodao da æe biti preduzete sve zakonom predvidjene mere "ako budu utvrdjeni pojedinaèni i institucionalni propusti i utvrdjene nove èinjenice".

(Beta)

Masha

Pre nekog vremena je devojka umrla posle operacije cukljeva, takodje na privatnoj klinici, sada ova devojcica i onda neko posle toga dodje i zatvori klinike jer rade zahvate za koje nemaju dozvole ili nisu dovoljno strucni. Pa zasto neko lepo ne krene i proveri sve te klinike ne cekajuci da se nesto ovako desi? Privatne klinike nicu kao pecurke i nemam nista protiv toga, ali imam ukoliko rade stvari koje ne smeju, a nikoga to ne zanima. Tuzno je sto nam je zdravstvo tu gde jeste. Mnogih stvari ne bi bilo da su stvari u drzavnim zdravstvenim ustanovama drugacije.

Masha

Zabrana rada zbog smrti devojèice



Specijalna bolnica za plastiènu hirurgiju "Perfekta" iz Zemuna i oftalmolo¹ka ordinacija "Iliæ" zatvorene su juèe zbog smrti trogodi¹nje Anje Grahovac, koja je preminula 4. juna posle operacije katarakte. Ministarstvo zdravlja obavilo je hitan inspekcijski nadzor, a ustanove su zatvorene jer su prekr¹ile zakon o zdravstvenoj za¹titi.
Po reèima ministra zdravlja Tomice Milosavljeviæa, zakon je prekr¹en jer su obe ustanove obavljale zdravstvene usluge za koje nisu imale dozvolu za rad.
Naime, Anju je, kako je "Blic" juèe objavio, operisao tim lekara oftalmolo¹ke ordinacije "Iliæ", ali u iznajmljenim prostorijama bolnice "Perfekta". Anja se nije probudila posle operacije, pa se na zna da li je uzrok smrti anestezija ili ne¹to drugo.
U stanu porodice Grahovac na Be¾anijskoj kosi kao da je vreme stalo. Igraèke trogodi¹nje devojèice stoje u uglu dnevne sobe, na istom mestu gde ih je ona ostavila kada je krenula na operaciju. U spavaæoj sobi, sve podseæa na nju. U krevecu ra¹iren pano "Seæanje na Anju". Na njemu nekoliko njenih fotografija i rukom ispisano "Te¹ko je bez Anje, ali ¾ivot ide dalje". Njeni vr¹njaci iz vrtiæa i ne znaju ¹ta se desilo. Njima je reèeno da se njihova drugarica odselila i ¾ivi u nekom drugom kraju.
Otac Aleksandar prièa da je njegova jedinica bila omiljeno dete u kraju, jer je uvek bila nasmejana i vesela. Majku Ivanu juèe nismo zatekli u stanu. Oti¹la je kod svojih roditelja jer se ne oseæa dobro.
- Anji je u treæem mesecu otkriveno da ima uroðenu kataraktu na levom oku. Od tada je oftalmolo¹ka ordinacija "Iliæ" sa Vidikovca pratila ovaj njen problem. Planirali smo èak da je vodimo u Sloveniju na operaciju, ali smo od toga odustali. Pro¹log meseca lekari ordinacije "Iliæ" predlo¾ili su nam da se operacija obavi u privatnoj klinici "Perfekta". Pre operacije uraðene su svi potrebni pregledi u Domu zdravlja "Ristiæ". Svi nalazi bili su dobri. Ritam srca bio je pravilan i u izve¹taju stoji da je devojèica sposobna za operaciju u op¹toj anesteziji. Nismo ni slutili da ne¹to mo¾e da krene po zlu - prièa za "Blic nedelje" Aleksandar Grahovac. Sva dokumentacija iz Doma zdravlja "Ristiæ" prosleðena je Ministarstvu zdravlja.
Otac Aleksandar ka¾e da je devojèica pre operacije bila vesela, nasmejana, da je govorila "idem kod lekara da mi skinu taèkice s oka". Niko nije ni slutio da ovako ne¹to mo¾e da se desi, jer devojèica nikada nije bila bolesna i nikada nije pila tablete.
Operacija je obavljena 21. maja, ali se Anja nije probudila iz anestezije. Hitno je prebaèena u Institut za majku i dete, meðutim, pomoæi nije bilo. Uraðeni su pregledi na kojima je konstatovano te¹ko o¹teæenje i edem na mozgu.
- Devojèica je kod nas stigla u stanju mo¾dane smrti. Sme¹tena je na odeljenje intenzivne nege. Odr¾avana je u ¾ivotu samo uz pomoæ aparata. Na¾alost, nije joj bilo spasa i preminula je 4. juna - prièa dr Dragutin Trièkoviæ, direktor Instituta za majku i dete. On ka¾e da su o ovom nemilom dogaðaju lekari Instituta obavestili Ministarstvo zdravlja i zdravstvenu inspekciju.
- Sve analize uraðene u Institutu, gde je Anja provela svojih poslednjih 15 dana ¾ivota, veoma su va¾ne, jer æe pomoæi da se utvrdi zbog èega je i kako do¹lo do komplikacija s ovako stra¹nim posledicama. Primera radi, pitanje je da li je edem u glavi nastao posle operacije ili je postojao pre, kao i da li je u tom sluèaju uticao na intervenciju. Meðutim, sigurno je da klasièan pregled u nekom Domu zdravlja ne bi pokazao postojanje tog edema - ka¾e anoniman izvor iz Instituta za majku i dete, nagla¹avajuæi da postoji moguænost da je Anja podlegla nekom virusu.
Zvaniènih informacija o uzrocima smrti devojèice jo¹ nema, jer se èekaju rezultati obdukcije sa VMA.
Roditelji male Anje ka¾u da æe saèekati rezultate obdukcije, ali da se samo na ovome neæe zaustaviti. Kako ka¾u, najverovatnije æe zapoèeti graðansku parnicu.

Perfekta
Klinika "Perfekta" je trenutno zatvorena po nalogu Ministarstva zdravlja, iako su inspektori iz iste institucije veæ obavili ispitra¾ivanje. Pokazalo se da su svi aparati i oprema, pa i za davanje anestezije, potpuno ispravni, a to potvrðuje i èinjenica da je posle operacije Anje odmah uraðeno jo¹ èetiri intervencije.
- "Perfekta" ima najsavremenije aparate, tako da nikakvom gre¹kom nisu mogla da se pome¹aju creva za anesteziju, jer je to nemoguæe uèiniti èak i namerno. ©to se tièe izbora anestezije, naèina i kolièine, tu mo¾e doæi do gre¹aka, mada sumnjam da se to desilo, ka¾e vlasnik "Perfekte" dr Milutinoviæ.

Ordinacija "Iliæ"
Niko se od zaposlenih u oftamolo¹koj ordinaciji "Iliæ", èiji su lekari operisali Anju Grahovac i kojoj je Ministarstvo zdravlja zabranilo rad do daljeg, ni juèe nije javljao na telefone, veæ se ukljuèuje telefonska sekretarica s porukom da ordinacija neæe raditi do 1. jula.

izvor www.blic.co.yu

josefina87

kao skupi¹ dovoljno para i bude¹ sreæan jer ide¹ na operaciu u privatnu kliniku,gde su vrhunski doktori i oprema,a na kraju ne zna¹ ni da li æe¹ posle neke banalne operacije ostati ¾iv!

Bred

ovo je ogroman udarac za lekarsku profesiju u celini, ja bih se stideo da sam doktor[hvala Bogu pa neupisah medicinu]. ovakve greske se sve cesce desavaju nasim lekarima a za ovakve slucajeve neko treba da odgovara! ]i treba menjati u obrazovanju buducih lekara, ocigledno i tu nesto ne stima.....

pereca

Ma te stvari se stalno desavaju, cak i na drzavnim klinikama.
Samo se sve to lepo zataska.

Nemam reci za ovo, ali sve se cesce desava. Nazalost.


Al-Jasmina

Placene diplome, hajka na dinar...?
I nepostojanje zakona kojim lekar pojedinacno odgovara za svoj
nehat, nemar i sta sve ne ...?

Bred

zakon stiti lekare ko bele medvede plus su oni medjusobom toliko solidarni da je to strasno.
ok je to kad jedan lekar spasi na stotine zivota ali NIJE OK kada i jedan zivot upropaste ili uniste zbog nepaznje ili neznanja ili bahatosti...

mikele

Ма катастрофа. :wall:
Као што рече Маша,прво требају све да провере,па тек онда да им дају дозволу за рад.
А не овако,тек када се нешто деси,онда затварају клинику.Па шта ће сада родитељи те девојчице?Шта њима значи то што је министарство здравља затворило ту приватну клинику?Ништа :shock
Могу смао да замислим како ће бити у блиској будућности,техника је напредовала па маса људи завршава факултете на бубице или шта већ.
Па како ће тек они да раде свој посао :wall:

Bred

najjadnije je sto studenti medicine zavrsavaju ispite na kvarno. o korupciji da ne pricam....
roditelji jadnog deteta ne mogu nista i za njih nema utehe.
mi ostali mozemo samo da se molimo Bogu da se to vise nikad nikom ne dogodi...

Masha

OBDUKCIJA POKAZALA DA JE ANJA BILA ZDRAVA

Ubio je nemar lekara



BEOGRAD - Trogodi¹nja Anja Grahovac iz Zemuna, koja je 4. juna tragièno preminula nakon operacije katarakte, bila je zdrava pre hiruri¹kog zahvata koji su 21. maja obavili lekari oftalmolo¹ke ordinacije „Iliæ“ na privatnoj klinici „Perfekta“ u Zemunu, navodi se u obukcionom zapisniku koji su uradili lekari Vojnomedicinske akademije u Beogradu.

Prema nezvaniènim informacijama, prvim rezultatima obdukcije nije otkriven uzrok smrti male Anje, a jedino se zna da je devojèica bila zdrava i da nije postojao medicinski razlog koji bi doveo do smrti. Kako je ranije pisano, èinjenicu da je devojèica pre odlaska na intervenciju bila potpuno zdrava potkrepljuju i medicinske analize obavljene u Domu zdravlja „Dr Ristiæ“.
Obdukcioni zapisnik u toku juèera¹njeg dana nije stigao u Okru¾no tu¾ila¹tvo u Beogradu, iako se u ponedeljak pojavila informacija da su nalazi tamo prosleðeni. U tu¾ila¹tvu navode da æe znati kako da usmere dalji postupak „tek kada im rezultati obdukcije budu poznati“.
- Ne znamo da li æe nam rezultati obdukcije biti prosleðeni narednih dana. Kada sve bude pristiglo, usmeriæemo istragu kako èinjenice budu nalagale - rekao je za „Blic“ prvi zamenik okru¾nog tu¾ioca Vojislav ©o¹kiæ.
Okru¾no tu¾ila¹tvo je ranije nalo¾ilo policiji da izvr¹i sve provere povodom smrti trogodi¹nje devojèice. Kako „Blic“ saznaje, sada se nastavljaju dalje analize koje bi trebalo da rasvetle ceo sluèaj.
- Najverovatnije je do¹lo do biohemijskog procesa pod uticajem anestezije. Jer, dejstvo anestezije mo¾e da blokira prenos impulsa sa nerava na mi¹iæe, ¹to mo¾e da izazove prestanak disanja. To se javlja jednom u 10.000 sluèajeva i ne mo¾e da se predvidi - obja¹njava dr Marko Kontiæ, predsednik Etièkog komiteta SLD.

izvor www.blic.co.yu

mikele

Баш не волим када ово прочитам ујутру,одмах поп***им. :wall:

Masha

U srpskim sudovima retko koji zdravstveni radnik je progla¹en krivim

Lekarske gre¹ke bez kazne

Javnost sa pa¾njom i¹èekuje da li æe zbog smrti trogodi¹nje Anje Grahovac iz Zemuna, koja je umrla dve nedelje posle operacije katarakte, neko biti pozvan na kriviènu odgovornost.
U dosada¹njim postupcima pred srpskim sudovima, malo ko je progla¹en krivim za fatalne lekarske gre¹ke. Dobar primer je upravo doneta prvostepena oslobaðajuæa presuda lekaru iz Instituta za majku i dete, koju je izrekao Èetvrti op¹tinski sud u Beogradu. On je jo¹ krajem oktobra 1997. godine operisao krajnike petogodi¹njem Stefanu Gavriloviæu, posle èega je deèak umro od trovanja krvi.
Stefanova majka Milena morala je da èeka gotovo pet godina da lekar bude optu¾en.
Dug put do optu¾nice ote¾avala je nekompletna dokumentacija. Nedostajala je otpusna lista, podaci o bolesti, a i lekarski karton je bio nepotpun. Posle dve godine suðenja, lekar je progla¹en krivim. Izreèena mu je kazna od deset meseci zatvora, uslovno na pet godina. Na presudu su se ¾alili tu¾ilac i odbrana i postupak je vraæen na poèetak. Za to vreme, izvedena su dva ve¹taèenja, saslu¹ano je 13 svedoka i ¹est od ukupno 11 èlanova Medicinskog odbora.
Po¹to se suðenje pre nekoliko dana zavr¹ilo oslobaðajuæom presudom, Èetvrto op¹tinsko tu¾ila¹tvo je najavilo ¾albu. U tu¾ila¹tvu ka¾u da bi ishod bio drugaèiji da su imali potpunu medicinsku dokumentaciju o ovom sluèaju.
- Na¹a zemlja je jo¹ 1989. godine ratifikovala protokol o zdravstvenoj za¹titi dece i ljudi kojim je predviðen nivo za¹tite prilikom pru¾anja medicinske pomoæi. Na¾alost, kod nas ne postoje podzakonski akti kao u zemljama Zapadne Evrope koji bi predvideli koje su obaveze lekara i medicinskog osoblja prilikom pru¾anja medicinske pomoæi. Kod nas nije jasno definisano ¹ta sve lekar treba da uradi kada pru¾a pomoæ. U Srbiji svaki lekar sam procenjuje ¹ta æe raditi u tom konkretnom sluèaju. Na Zapadu je vrlo precizno odreðeno ¹ta ko mora da odradi - ka¾e prvi zamenik tu¾ioca Èetvrtog op¹tinskog tu¾ila¹tva Jelena Panèiæ, koja zastupa optu¾nicu u ovom predmetu.
Jo¹ jedan primer nerazja¹njene gre¹ke lekara je smrt Jelice Radoviæ (19). Ona je 5. septembra pro¹le godine operisala èukljeve u privatnoj klinici „Decedra“, a èetiri dana kasnije je preminula. Za lekarsku gre¹ku koja je dovela do smrti 19-godi¹nje devojke poèetkom januara su osumnjièeni hirurg ortoped Slavko Tomiæ, koji je vodio operaciju, njegov asistent Nenad Dakiæ, anesteziolog Aleksandar Stojanoviæ i sestra Vesna Milojeviæ. Istraga je kasnije pro¹irena i na anesteziologa Oliveru Jeremiæ, koja je o Jelici trebalo da vodi raèuna posle operacije. Jelica je preminula od sepse i ambolije pluæa, a pre odlaska na operaciju bila je potpuno zdrava. Njena majka Dijana Radoviæ ka¾e za „Blic“:
- Mislim da æe proces biti okonèan kako treba i da æe krivci odgovarati pred zakonom zbog nesavesnog leèenja i nepru¾anja pomoæi. Objasnili su mi da ve¹taèenje dosta dugo traje, u toku su i godi¹nji odmori, ali najkasnije do kraja godine ja se nadam da æe biti presuðeno - ka¾e Dijana, majka Jelice Radoviæ.
U Treæem op¹tinskom sudu u Beogradu vodi se i sudski proces protiv vi¹e lekara jer su pacijentkinji oboleloj od raka nakon operacije ostavili u telu gazu. Sumnja se da je ovaj propust ubrzao smrtni ishod. Tu¾ila¹tvo je u ovom sluèaju tra¾ilo od suda da novèano kazni ve¹take lekare koji su odbili da obave ve¹taèenje po nalogu suda i utvrde koje su bolnice koristile gazu otkrivenu u telu pacijentkinje.
Treæi op¹tinski tu¾ilac Gordana Èoliæ ka¾e za „Blic“ da solidarnost meðu samim lekarima èesto spreèava efikasnu istragu.
- Sva ve¹taèenja koja su odluèujuæa za utvrðivanje èinjenica prilikom lekarske gre¹ke, takoðe rade lekari. Razumem da je te¹ko svedoèiti protiv kolega, ali svako mora da potisne kolegijalnu solidarnost i da svedoèi prema sopstvenoj savesti. To je vi¹e problem moralne prirode. Sve bi to moglo da se promeni preko Ministarstva zdravlja i Lekarske komore. De¹ava nam se da od nekih privatnih klinika ne dobijamo slu¾benu dokumentaciju jer je ne vode uredno - rekla je tu¾iteljka Èoliæ.

Pretnje sudiji
U Kragujevcu je sudija koja je presudila zaposlenima u Klinièkom centru za nesavestan rad, pre neki dan dobila preteæe pismo. Zbog pisma koje je dobila preko pisarnice Op¹tinskog suda u Kragujevcu i njegovog „upozoravajuæeg karaktera“, sudija Mila Froku zatra¾ila je za¹titu policije. Pismo je stiglo nakon ¹to je donela nepravosna¾nu presudu za troje radnika kragujevaèkog Klinièkog centra.
Prema reèima Mile Froku, ona je osudila doktorku zaposlenu u KC za nesavesni rad u slu¾bi, u vezi tu¾be roditelja koji su ukljuèeni u aferu nestalih beba.
- Roditelji blizanaca, èije su bebe posle smrti u porodili¹tu spaljene u bolnièkom krematorijumu, tu¾ili su doktorku. Po¹to smo utvrdili nepravilnosti u njenom radu, ona je dobila osudu na ¹est meseci zatvora, uslovno na godinu dana. Njen mu¾ Z.T. mi je poslao pismo sa uvredama i klevetama, koje je napisano preteæim tonom. On je napomenuo i da ubuduæe treba „dobro da razmislim o dono¹enju presuda jer odluèujem o sudbini ljudi“. To sam shvatila kao ozbiljnu pretnju - ka¾e sudija Mila Froku.

izvor www.blic.co.yu

pereca

Dokazano: Anju su ugu¹ili lekari
Autor: Nenad Jaæimoviæ, Sonja Todoroviæ | 21.06.2007 - 19:25
Dokazano: Anju su ugu¹ili lekari

Trogodi¹nja Anja Grahovac iz Zemuna, koja je 4. juna preminula nakon operacije katarakte, ostala je u toku zahvata bez kiseonika ¹to je dovelo do mo¾dane smrti usled èega su na kraju otkazali i srce i pluæa, ka¾e za „Blic“ dr Ivica Milosavljeviæ, naèelnik sudske medicina na Vojnomedicinskoj akademiji, koji je uradio obdukciju tela devojèice.

Dr Milosavljeviæ obja¹njava da se ne¹to se dogodilo tokom dejstva anestezije ¹to je dovelo do smanjenog priliva kiseonika do mozga.
- Nakon toga je usledila mo¾dana smrt, odnosno postepeno je do¹lo do ga¹enja funkcija organa - rekao je za „Blic“ doktor Milosavljeviæ.
Kada je redakcija“ Blica“ saop¹tila ocu preminule devojèice da je nalaz obdukcije pokazao da je Anja u toku operacije ostala bez kiseonika, prve reèi Aleksandara Grahovaca bile su:
- Znali smo to od prvog dana! Odmah posle tragedije konsultovali smo se s drugim anesteziolozima. Jedan od njih nam je rekao da je pojava edema na mozgu posledica gubitka dovoda kiseonika tokom operacije - ogorèen je otac devojèice.
Devojèica se posle operacije, koju su 21. maja obavili lekari oftalmolo¹ke ordinacije „Iliæ“ na privatnoj klinici „Perfekta“ u Zemunu, nije probudila iz anestezije. Potom je hitno prebaèena na Institut za majku i dete, gde je posle dve nedelje, ne budeæi se iz kome, preminula. Inaèe, kako je „Blic“ ranije pisao, Anja je bila zdrava pre hirur¹kog zahvata.
Prema jednoj od nezvaniènih verzija, tokom operacije devojèici se pomerio tubus, ¹to je dovelo do delimiènog ili potpunog prekida dovoda kiseonika, ¹to nije odmah primeæeno. Kako „Blic“ nezvanièno saznaje, postoji izve¹taj u kojem se navodi da je devojèici dvadeset minuta pre kraja operacije ponovo name¹tan tubus. Iz toga je oèito da ne¹to nije bilo uredu s tubusom tokom operacije. Anesteziolog, koji je ¾eleo da ostane anoniman, ka¾e za „Blic“ da je kod intervencija na oku neophodno biti obazriv jer je pacijentu pokrivena glava.
- Mo¾e da se dogodi da je pacijent lo¹e intubiran ili da mu tokom intervencije ispadne tubus. Treæa moguænost je da balonèiæ, koji se nalazi na kraju tubusa, prekrije njegov otvor. Balonèiæ se, inaèe, naduduvava kao bi se zatvorila ¹irina du¹nika. To se dogaða ako se tubusi vi¹e puta koriste, ¹to se praktikuje u na¹im zdravstvenim ustanovama. Postoji i moguænost da je dovod kiseonika u sistem bio lo¹ ili da ga uop¹te nije bilo - ka¾e sagovornik „Blica“.


www.blic.co.yu

Bred

#14
QuoteMo¾e da se dogodi da je pacijent lo¹e intubiran ili da mu tokom intervencije ispadne tubus. Treæa moguænost je da balonèiæ, koji se nalazi na kraju tubusa, prekrije njegov otvor. Balonèiæ se, inaèe, naduduvava kao bi se zatvorila ¹irina du¹nika. To se dogaða ako se tubusi vi¹e puta koriste, ¹to se praktikuje u na¹im zdravstvenim ustanovama. Postoji i moguænost da je dovod kiseonika u sistem bio lo¹ ili da ga uop¹te nije bilo - ka¾e sagovornik „Blica“.
To je ono sto ja kazem-doktori MORAJU o SVEMU da misle jer je u pitanju LJUDSKI ZIVOT  pa i o tako naizgled beznacajnoj stvari kao sto je pomeren tubus!
Strasno, stvarno nemam reci.
Meni su tu najkrivlji doktori mada uvek postoji nesto sto ne mozes uvek da predvidis niti znas kako ce organizam reagovati...

-------------
Tu¾ila¹tvo tra¾i sprovoðenje istra¾nih radnji o smrti trogodi¹nje devojèice
Lekari sramno ¹tite ubice male Anje
Autor: N. Jaæimoviæ - S. Todoroviæ - N. Erac | 22.06.2007 - 08:15
Lekari sramno ¹tite ubice male Anje

BEOGRAD - Okru¾no tu¾ila¹tvo u Beogradu danas æe podneti sudu zahtev za sprovoðenje istra¾nih radnji o smrti trogodi¹nje Anje Grahovac, koja je 4. juna posle operacije katarakte tragièno preminula.
Okru¾ni tu¾ilac Milovan Bo¾oviæ je izjavio da je tu¾ila¹tvo juèe dobilo zapisnik sa obdukcije i da je „nalaz dat u op¹toj formulaciji, koja je jasna lekarima, ali ne i pravosudnim organima“. Bo¾oviæ je istakao da oni nisu upuæeni u materiju i da æe tra¾iti da se sprovedu istra¾ne radnje da bi se utvrdio neposredni uzrok smrti.
- U zapisniku nije naveden konkretan razlog smrti devojèice, preminule posle operacije uroðene katarakte, koju su obavili lekari oftalmolo¹ke ordinacije „Iliæ“ na privatnoj klinici „Perfekat“ u Zemunu - rekao je Bo¾oviæ.
„Blic“ je juèe imao uvid u obdukcioni zapisnik sa VMA. Zakljuèak lekara koji su potpisali nalaz jeste da je smrt nastupila „neposredno usled vi¹estruke disfunkcije organa, kao posledice te¹kog hipoksièkog o¹teæenja mozga nastalog u toku hirur¹ke intervencije“. Kako su nam objasnili struènjaci, hipoksièko o¹teæenje tkiva nastaje usled nedostatka kiseonika i, ukoliko se brzo ne reaguje, mo¾e doæi do o¹teæenja mozga.
Prema proceni tu¾ioca Bo¾oviæa, istra¾ni postupak æe, u najboljem sluèaju, potrajati oko mesec dana.
- Saslu¹aæemo èlanove ekipe, koji su vr¹ili hirur¹ki zahvat da bi se utvrdilo da li je u njihovim radnjama bilo eventualnih propusta i u kojoj meri su oni eventualno uticali na kobni ishod - rekao je Bo¾oviæ.
Kako je za „Blic“ rekao prvi zamenik Okru¾nog tu¾ioca Vojislav ©o¹kiæ, istra¾nom sudiji biæe upuæen i zahtev za izvoðenje ve¹taèenja koje bi trebalo da ustanovi zbog èega je do¹lo do o¹teæenja mozga.
Inaèe, nekoliko desetina lekara privatne klinike „Perfekta“, oftalmolo¹ke ordinacije „Iliæ“ i Instituta za majku i dete saslu¹ani su na informativnom razgovoru u policiji. U MUP-u ka¾u da je za danas planirano saslu¹anje anesteziologa Stanoja Gli¹iæa.
Roditelji male Anje, Ivana i Aleksandar Grahovac, koji su juèe dali izjave u policiji, ka¾u da nemaju ¾ivaca da bilo koga privatno gone.
- Na¹ cilj je bio da se objavi na koji naèin je ¾ivo i zdravo dete stradalo, a vratili su nam ga da ne ka¾em kako - ka¾e otac devojèice.
Ekspertski tim Privatne lekarske komore obavio je juèe rezulate interne istrage u kojima se zakljuèuje da je mala Anja pre operacije bila zdrava, te da je zakljuèak pedijatra bio da mo¾e da se podvrgne operaciji. Anesteziolog Tomislav Marenoviæ, èlan tima, rekao je da je u toku operacija, posle 40 minuta, kod deteta do¹lo do usporenog sraènog rada i pada krvnog pritiska.
- U tom trenutku, anesteziolog Stanoje Gli¹iæ je zatra¾io da se hirur¹ki zahvat zaustavi. Preduzeo je sve ¹to treba da se uradi, stanje se stabilizovalo i operacija je nastavljena - obja¹njava dr Marenoviæ.
On, meðutim, nije spomenuo da je maloj Anji tada ponovo name¹tan tubus. Tek posle pitanja novinara, on je to potvrdio i objasnio da kada se javi usporen srèani rad, svaki anesteziolog mora da proveri prohodnost disajnih puteva.
- U prvih 40 minuta operacije monitoring je pokazivao normalnu zasiæenost krvi kiseonikom. Aparat za anesteziju u bolnici „Perfekta“ je ispravan - istièe dr Marenoviæ, koji je bio zaposlen u klinici „Decedra“ dok nije zatvorena zbog smrti Jelice Radoviæ, koja je preminula posle operacije èukljeva u toj privatnoj ordinaciji.
S druge strane, Etièki komitet Srpskog lekarskog dru¹tva je saop¹tio da njima nije poznato da li su aparati bili ispravni. Kako „Blic“ saznaje, policija je zapeèatila prostorije klinike „Perfeketa“ upravo zbog moguæeg ve¹taèenja kojim bi bila proverena ispravnost opreme. Etièki komitet je najavio da æe svoje mi¹ljenje izneti do poèetka jula, jer im nedostaje mnogo detalja.
- Ne znamo kako je dete uvedeno u anesteziju, da li je praæen rad srca, disanja, a nemamo ni nalaz histopatologije - saop¹teno je u Etièkom komitetu.
U izve¹tajima Etièkog komiteta i Privatne lekarske komore, koji samo potvrðuje da lekari jedni drugima èuvaju leða, nije ostavljena moguænost da je do smrti Anje Grahovac do¹lo usled gre¹ke lekara. Èak se kao uzrok smrti spominje i genetski poremeæaj, odnosno maligna hipertermija, ¹to, kako je rekao dr Marenoviæ, mo¾e da dovede do edema na mozgu. On ka¾e da to potkrepljuju visokom temperaturom koju je Anja dobila posle operacije. To nisu iskljuèili ni èlanovi Etièkog komiteta, ali ni moguænost da je do smrti do¹lo usled uroðene mane.
Meðutim, otac devojèice Aleksandar Grahovac odbacio je sumnje o genetskom poremeæaju koji je mogao da dovede do smrti.
- Takvo ispitivanje je uraðeno na Institutu za majku i dete i rezultati su pokazali da Anja nije imala nikakvu genetsku anomaliju - rekao je juèe za „Blic“ Grahovac.

Neubedljiva obja¹njenja eksperata
Na pitanje novinara kako je Komora utvrdila da je operacija tekla normalno kada je 20 minuta pre kraja obustavljena zbog nedostatka kiseonika, anesteziolog Tomislav Marenoviæ je kratko odgovorio:
- Anesteziolog Gli¹iæ uradio je sve po protokolu i njegova praksa od 35 godina sve govori.
Da li je normalno da lekar koji operi¹e ode a da se dete nije probudilo iz anestezije?- bilo je sledeæe pitanje novinara.
- Nije mi poznat taj podatak - rekao je oftlamolog Zoran Kuljaèa.
O kakvoj je istrazi reè ako vam to nije poznato?
- Lekarski ekspertski tim je samo trebalo da donese mi¹ljenje na bazi dokumentacije, koju nemamo u celosti. Ne izja¹njavam se da li je napravljena struèna gre¹ka. Rekao sam ¹ta sve mo¾e da doðe u obzir, a da se ona ne napravi - rekao je Marenoviæ. On je time praktièno potvrdio da je Komora dala sve moguænosti kako je umrla mala Anja, osim jedne - da je u pitanju lekarska gre¹ka.

Privremeno zatvoreno 98 privatnih ordinacija
Operisali i u gara¾ama

U Srbiji ima oko 4.000 privatnih kuæa za leèenje, od bolnica i domova zdravlja, pa do klasiènih stomatolo¹kih i lekarskih ordinacija. Inspekcija Ministarstva zdravlja je od poèetka godine privremeno zabranila rad èak 98 ordinacija, i to od dva do èetiri meseca.

Najèe¹æi razlog zatvaranja jeste pru¾anje lekarskih usluga za koje ustanova nije registrovana, ili ¹to u ordinaciji ne rade za stalno bar dva specijalizovana lekara. Poslednje su zatvorene privatna oftalmolo¹ka ordinacija „Iliæ“ i specijalna bolnica za plastiènu hirurgiju „Perfekta“, jer su pru¾ale usluge za koje nisu bile registrovane. I pored zabrana i visokih novèanih kazni, koje iznose i do milion dinara za pravna lica, u Srbiji i dalje postoji praksa da lekari otvaraju jednu vrstu ordinacije, a da u njoj pru¾aju brojne usluge iz razlièitih oblasti medicine. Od poèetka godine, Ministarstvo zdravlja izdalo je 467 re¹enja za poèetak rada ustanovama u privatnom vlasni¹tvu, u koje spadaju apoteke, specijalne bolnice, op¹te bolnice, zavodi za laboratorijske i radiolo¹ke analize, domovi zdravlja.
- Do dono¹enja Zakona o zdravstvenoj za¹titi, stanje u privatnoj praksi je bilo haotièno. Zaticali smo lekare da u gara¾ama ili ordinacijama rade operacije pod obrazlo¾enjem da su to zahvati posle kojih pacijenti odmah mogu da idu kuæi. To je veliki rizik, jer ¹ta bi se desilo da u takvim okolnostima doðe do komplikacija?! Recimo, hirur¹ke bolnice nisu morale da imaju zaposlenog anesteziologa, a ni da imaju svoju dijagnostiku. To nije bilo dobro, jer je obaveza da se posle operacije radi nadzor pacijenta u prisustvu anesteziologa.
De¹avalo se da doðu anesteziolozi koji imaju samo ugovor o delu i da nakon operacije odmah odu, a stanja pacijenta pratio je lekar koji se tu zatekao - ka¾e dr Danica Mihajloviæ, naèelnica zdravstvene inspekcije Ministarstva zdravlja.

S. Todoroviæ

blic