Modiljani otkriven u Beogradu

Started by wolfeitzckie, 25-09-2007, 09:38:12

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

wolfeitzckie

Modiljani otkriven u Beogradu

Iz Beograda æe 25. septembra u svet krenuti vest da je otkrivena do sada nepoznata slika Amadea Modiljanija, "Portret mu¹karca" iz 1918. godine.


Modiljani (1884-1920), italijanski Jevrej, studirao je slikarstvo i skulpturu u Italiji, ali se 1906. preselio u Pariz gde se ukljuèio u krug umetnika stranaca (Fud¾ita) koji se danas smatraju pripadnicima "pariske ¹kole".

Otkrivena slika, nastala u najplodnijem i najzrelijem periodu Modiljanijevog stvarala¹tva, vlasni¹tvo je kolekcionara srpskog porekla koji je ¾eleo da se objavljivanje vesti o njoj odr¾i u Beogradu.

Konferencija za novinare biæe odr¾ana u podne u Skup¹tini Beograda i govoriæe èlan Gradskog veæa Dragana Zeljkoviæ, predsednik Instituta Modiljani Kristijan Parizo, direktor "Ars mensure" u Rimu Stefano Ridolfi i direktorica Italijanskog insituta za kulturu u Beogradu Aleksandra Bertini Malgarini.

Izvor (http://www.b92.net/kultura/izlozbe/vesti.php?yyyy=2007&mm=09&nav_id=264976)


Masha

A evo i slike


Nego, lepa vest i red je da takve malo obilaze svet.

wolfeitzckie

 Није ово та слика, само су ставили слику коју већ имају и која је позната, ово је модиљанијев аутопортрет и ставили су га тек као илустрацију, тек да не буде суви текст. ово је слика из 1919 и налази се у музеју савремене уметности у сао паолу и уведена је у каталоге, а ту нову ћемо ваљда ускоро видети.

zoe

Е па то хтедох да питам, осим што ће вест кренути из Београда, хоће ли бити прилике и кад да се и дело види?

wolfeitzckie

па вероватно ћемо имати прилику да видимо репродукцију убрзо, можда још данас. и да, прво ће бити изложена у београду.

Masha


wolfeitzckie

ма шта има везе, него исправих да не остане овако. е да, и ја се слажем да није лоше да и овакве вести долазе из србије . мада је апсолутно све нејасно, како и где је нађена, ко је власник (он ће вероватно остати анониман) итд...

AquArius

Slika Modiljanija ostaje u Srbiji
Autor: M. ©krbiæ | 26.09.2007 - 08:00

Modiljani: „Portret mu¹karca“ iz 1918.




Posle 17 godina istra¾ivanja, u Beogradu je juèe premijerno potvrðeno postojanje do sada nepoznatog umetnièkog dela „Portret mu¹karca“ iz 1918. godine èuvenog italijanskog slikara Amadea Modiljanija. Slika je vlasni¹tvo anonimnog kolekcionara koji ne ¾ivi u Srbiji, a poreklom je iz Beograda. Prema njegovoj ¾elji, „svetska premijera“ ovog portreta biæe odr¾ana krajem novembra u na¹em glavnom gradu.

Potvrdu o autentiènosti slike „Portret mu¹karca“ juèe su saop¹tili svetski eksperti, predsednik rimskog Instituta „Modiljani“ Kristijan Parizo i nauènik Instituta za atomsku fiziku „Ars Mensurae“ Stefano Ridolfi.

- Ovu sliku sam prvi put video pre 17 godina. Tada ju je njen vlasnik doneo na institut, obrativ¹i mi se reèima: „Meni su rekli da bi ovo mogao biti Modiljani“ - rekao je Parizo.

Na sugestiju Instituta „Modiljani“, jedine autoriziovane institucije za procenu verodostojnosti dela ovog umetnika, vlasnik je uradio analize u Institutu za atomsku fiziku „Ars Mensurae“ u Rimu, gde je potvrðena apsolutna autentiènost ovog dela.

Prema reèima Pariza, hemijske analize boja su potvrdile period nastanka dela, naslikanog poèetkom pro¹log veka, a sa ovim periodom se podudaraju i tonovi i potezi na slici. Portret zauzima najveæi deo naslikane povr¹ine i ovakvo „pozicioniranje“ glave je takoðe karakteristièno za ovog umetnika, jedinog na svetu koji je slikao samo portrete.

- Ovaj portret ne spada u remek-dela, naèinjen je za nekoliko minuta, bojama rastvorenim terpentinom, na malom formatu. Dimenzije slike su 38x46 centimetara, umetnik je koristio mali broj boja, sa crnim okvirom figure koji se jasno naznaèava iz dubine i koji kao da postavlja pitanje onome koji ga posmatra - ka¾e Parizo i dodaje da bi se portret mogao nazvati i „Portret privr¾enosti“.

Inaèe, „Portret mu¹karca“ iz 1918. godine, sada je i deo zvaniène atribucije ove Modiljanijeve slike.
- Identitet mladiæa sa slike nam je jo¹ uvek nepoznat. Sudeæi po odelu, uredno pod¹i¹anoj kosi i njegovoj op¹toj urednosti pretpostavlja se da je u pitanju neki muzièar ili slikar iz vremena Prvog svetskog rata. Nadamo se da æe se na nekoj od predstojeæih izlo¾bi naæi neko ko bi mogao da ga prepozna - ka¾e Parizo.

Vlasnik slike izrazio je, preko svojih zastupnika, ¾elju da se prvo svetsko izlaganje ove Modiljanijeve slike desi u Beogradu. Tom prilikom biæe izlo¾eno i nekoliko njegovih crte¾a, fotografija i slika koje potièu iz privatnih kolekcija.

Inaèe, da bi se utvrdila autentiènost slike, potrebno je da se uradi niz skupih analiza.
- Na ovom portretu raðene su laboratorijske analize, u koje spadaju hemijska, foto i analiza infracrvenim zracima, i to u 22 taèke. Jedna taèka ko¹ta izmeðu tri i ¹est hiljada evra, a sve tro¹kove snosi vlasnik slike - ka¾e Parizo.

Ono o èemu italijanski eksperti nisu ¾eleli da prièaju jeste procena vrednosti ove umetnine. Meðutim, s obzirom na to da je poznato da je srednja aukcijska cena za Modiljanijeva dela izmeðu pet i deset miliona evra, sigurno je da ni ova slika ne vredi manje.


Nije za prodaju

- Iz mog poslednjeg razgovora sa vlasnikom mogu da vam prenesen tri stvari: prva je da tvrdoglavo odbija da sliku proda, druga da je pristao da ustupa sliku za razne manifestacije kada se to od njega bude tra¾ilo i treæa stvar je da æe slika ostati u Srbiji - ka¾e Parizo.


Izvor : Blic



Masha

Od 1.12. slika ce se nalaziti u galeriji "Progres". Od 2.12. moci ce da je pogledaju svi zainteresovani.

AL-Samlud