Postizborna kriza u Srbiji

Started by Vampire 666, 05-02-2008, 19:10:14

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

_d.0.t_

^[off]to ne mozhe da se primeni na tvoj post, u svakom sluchaju. ipak, hvala ti shto si me prosvetlio.[/off]  :cvet

lycos

Kostunica ceka izbore u zagrljaju radikala


Odnosi u vladajućoj koaliciji nikada nisu bili gori, a Vlada će u pat poziciji ostati sve do trenutka kada joj ne bude ponuđeno potpisivanje sporazuma o pridruživanju i stabilizaciji. S obzirom na suprotstavljene stavove DS i DSS oko ovog pitanja, najverovatnije je da će ishod ovog nesporazuma biti raspisivanje vanrednih parlamentarnih izbora, tvrdi sagovornik „Blica“ iz vladajuće koalicije. U prilog tome ide i jučerašnje saopštenje DSS u kojem se konstatuje da u Vladi Srbije više ne postoji „zajednička politika o ključnom pitanju za budućnost zemlje, a to je da jasno definisanje da Srbija samo sa Kosovom kao celovita zemlja može nastaviti evropske integracije“.


izvor www.blic.co.yu

Bred

Izbori izvesniji od vlade DSS i SRS
Autor: N. M. J. - ®. J. |

Vanredni parlamentarni izbori u ovom trenutku su izvesniji od opcije u kojoj bi DSS i radikali pravili novu Vladu, a bez izbora. DSS trenutno ispipava puls radikala da li je moguæe da podr¾e manjinsku Vladu ali jo¹ nemaju pozitivan odgovor. DS i G17 plus su poruèili Vojislavu Ko¹tunici da nema Vlade ukoliko se ne potpi¹e i ratifikuje Sporazum sa EU. Ukoliko se oko toga ne postigne dogovor slede izbori.

- DS i G17 plus neæe dozvoliti da do promene politike doðe bez izbora. Imamo set mera spremnih da to i osiguramo. Oni koji ¾ele u izolaciju moraæe da za takvu politiku dobiju podr¹ku graðana na izborima - ka¾e na¹ sagovornik iz vrha vladajuæe koalicije.
On navodi da je malo verovatno da se postigne dogovor o izborima u maju jer da bi izbori bili raspisani zajedno sa lokalnim i pokrajinskim izborima to bi moralo da se dogodi veæ 10. marta za ¹ta ima malo vremena.
- Verovatnije je da æe doæi do nekog oroèavanja Vlade koja bi radila do datuma izbora jer svi ¾ele da iz vlasti ili taènije dobre startne pozicije krenu u izbornu trku - ka¾e na¹ sagovornik iz vladajuæe koalicije.
U meðuvremenu Demokratska stranka Srbije juèe je poruèila da namerava da predsedniku parlamenta Oliveru Duliæu postavi ultimatum da nastavak sednice skup¹tine Srbije zaka¾e za ponedeljak umesto utorak i da æe u suprotnom DSS podr¾ati zahtev SRS koja je spremna da tra¾i smenu Duliæa. Meðutim zahtev nije pro¹ao, sednica je i dalje u èetvrtak a Duliæ je odgvorio da æe samo usvajanje rezolucije u Skup¹tini Srbije biti razlog da on podnese ostavku jer on ne ¾eli da bude predsednik koji predstavlja parlamentarnu veæèinu koja je donela tu rezoluciju. To u svakom sluèaju dovodi do pada Vlade, ali s obzirom na to da sednica mo¾e da traje do maja , izbori bi tek mogli da se raspi¹u na jesen.
Varijanta u kojoj DSS i radikali sa socijalistima ili uz pomoæ dva tri poslanika neke druge grupacije prave Vladu, podrazumeva da se postavi pitanje poverenja nekom od ministara ili vladi u celini. Meðutim Vlada, po Ustavu mo¾e da to razmatra 30 dana i uputi na dnevni red naredne sednice koja bi onda bila najranije u junu.
Odnosi u kolaicij su u krizi. prvo je to priznao predsednik Srbije Boris Tadiæ, a premijer Vojilsva Ko¹tunica dodao da „vi¹e nema poverenja u dosada¹nje koalicione partnere DS i G17 plus da se iskreno bore za oèuvanje Kosova“.
- Vlada Srbije je u velikoj krizi jer nije bilo spremnosti da donesemo odluku da æemo zajednièki èvrsto insistirati da Srbija samo kao celovita dr¾ava sa Kosovom mo¾e postati èlan Evropske unije“, izjavio je Ko¹tunica Tanjugu.

On je rekao da „u nekoliko narednih dana parlamentarne stranke moraju da se dogovore o naèinu izlaska iz ove krize“.
Na¹i izvori navode da DSS ovim potezom poku¹ava da isprovocira DS kako bi njeni ministri napustili Vladu. Unutar koalicije DSS-NS vode pregovori o buduæim koracima, meðutim oni su jo¹ uvek na ni¾em nivou i preciznog dogovora nema.
- Ova vlada raspa¹æe se samo ukoliko DSS insistira na prekidu pregovora sa EU i izolaciji Srbije. Znaèi, ako se to dogodi DS neæe moæi da ostane u Vladi - ka¾e za „Blic“ ¹ef poslanika DS u skup¹tini Srbije Nada Kolund¾ija. Velimir Iliæ, lider NS ka¾e za Blic da je „problem ¹to su se pojedini èlanovi vlade i ¹efovi stranaka postavili iznad Ustava i propisa“.
- Sada je deo vlade promenio stav i smatra da mo¾emo u EU i bez Kosova i to je ne¹to ¹to ne mo¾emo zaboraviti.Znaèi ili izbori ili ako doðu neki novi politièari pa neka oni po¹tuju neki novi ustav. Ali, sada se mora po¹tovati Ustav koji imamo - ka¾e Iliæ. SRS neæe povuæi svoj predlog rezolucije o EU, izjavio je juèe zamenik predsednika SRS Tomislav Nikoliæ.

Iliæ hoæe da izbaci Dinkiæa
Velimir Iliæ smatra da bi Mlaðan Dinkiæ trebalo da bude smenjen u vladi jer je on po oceni lidera NS „èovek koji namerno pravi krize u vladi i zbog koga mnogi projekti jednostavno stoje“. Iliæ za „Blic“ ka¾e da bi i DS trebalo da se izjasni da li stoji iza raznih Dinkiæevih navoda jer Dinkiæ èesto govori i u njihovo ime.
- Dinkiæ u vladi radi ¹ta hoæe i on je èovek koji je veæ tri puta poku¹ao da ru¹i tu istu vladu i to samo iz sopstvene koristi i zarad svoje stranke. On je èovek koji jednostavno namerno izaziva krizu vlade. G17 plus smatra da je samo na vanrednim parlamentarnim izborima moguæe re¹iti aktuelnu politièku krizu, izjavila je juèe za „Blic“ potpredsednica G17 plus Suzana Grubje¹iæ i navela da opstanak vlade ne zavisi od Dinkiæa i jedna stranke G17 plus, veæ od nemoguænosti koalicije da prevaziðe razlike.

BLIC

Wlada

Quotepremijer Vojilsva Ko¹tunica dodao da „vi¹e nema poverenja u dosada¹nje koalicione partnere DS i G17 plus da se iskreno bore za oèuvanje Kosova“.
Ма ко је бре тај човек да одређује ко се искрено, а ко се неискрено бори за Косово...Он је нашао некога да прозива, ЛИЦИМУРЧИНА једна :K !
Од Коштунице се и Чеда боље и енергичније бори за КиМ.  :namcor

Bred

ok, imamo sad temu o novonastaloj situaciji i tu cemo tj tu cete nastaviti da pljujete Kostunija
:K
Коштуница: Крај Владе (http://www.farmaceuti.com/forum/index.php/topic,13263.0.html)