U BiH stigao gas iz Srbije

Started by frckica-j, 10-01-2009, 18:19:46

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

frckica-j

U BiH stigao gas iz Srbije
Izvor: Nezavisne novine

SARAJEVO - Kompanija "BH gas" sklopila je aran¾man sa "Srbijagasom" o interventoj isporuci prirodnog gasa, koja bi trebalo da bude dovoljna za potrebe veæine individualnih potro¹aèa u Kantona Sarajevo

Ovu informaciju sinoæ su nam potvrdili direktor "BH gasa" Almir Beæareviæ i glasnogovornik "Sarajevogasa" Adis Salkiæ.

"Gas bi u subotu u ranim jutarnjim satima mogao biti u domaæinstvima. Po¹to je kolièina ogranièena, energent æe biti usmjeren samo prema domaæinstvima koja se iskljuèivo griju na gas i obeæana kolièina æe biti dovoljna za svih 73.000 korisnika", kazao je sinoæ Salkiæ.

Prema rijeèima Beæareviæa, aran¾man sa Srbijom je rezultat saradnje "BH gasa" i "Srbijagasa", uz politièku podr¹ku predsjednika Srbije Borisa Tadiæa.

"Predsjedniku Tadiæu zahvaljujem jer je, u vrijeme nesta¹ice gasa u Evropi, dao politièku saglasnost za ovu pomoæ", naglasio je Beæareviæ.


Tadiæ je ranije s premijerom Maðarske Ferencom Ðurèanjom dogovorio da Maðarska Srbiji iz svojih rezervi isporuèi odreðene kolièine gasa. Istovjetan ugovor Srbija je potpisala i s Njemaèkom.

Dogovorena je dnevna isporuka pet miliona kubnih metara gasa, ¹to bi trebalo da rije¹i problem grijanja u gradovima Srbije u kojima gas nije moguæe zamijeniti drugim energentima.

Isporuka gasa BiH i drugim zemljama potpuno je obustavljena od 6. januara zbog spora izmeðu Ukrajine i Rusije. Mediji su juèe izvje¹tavala o skorom nastavku isporuke gasa i iz Rusije. U Ukrajini je juèe poèelo rasporeðivanje posmatraèa EU, ¹to je bio uslov za otvaranje ventila. Ipak, niko sa sigurno¹æu nije mogao potvrditi kada bi gasovod mogao biti otvoren.

"Brzina dotoka gasa u BiH, nakon otvaranja ventila u Rusiji, zavisiæe od sistema Ukrajine, Maðarske i Srbije", kazao je Beæareviæ.

Iz "Sarajevogasa" su najavili da je sistem spreman, ali da æe biti potrebno odreðeno vrijeme da se sistem ponovo uspostavi.

"Na terenu æe biti 20 na¹ih ekipa koje æe nadzirati situaciju, a biæe otvorene de¾urne telefonske linije", kazao je Salkiæ juèe popodne.

U sarajevskim "Toplanama", koje zagrijavaju vi¹e od 50.000 domaæinstava, ka¾u da imaju zaliha za jo¹ za sedam dana, ali da ih i stalno obnavljaju. Kotlovnice, koje su sasvim bile van pogona, uspijevaju osposobiti za rad na alternativno gorivo.

"Dopremili smo novih 2.700 tona mazuta i 1.500 tona lo¾-ulja. Snabdjevaèi izabrani tenderom su 'Hifa petrol' za lo¾-ulje i 'BH petrol' za mazut", kazao je Suad Zeljkoviæ, direktor "Toplana".

Iz Vlade Kantona Sarajevo saop¹tili su da su pripremili 4.000 kubnih metara drva koji bi od 12. januara trebalo da budu dijeljeni graðanima koji imaju pravo na subvenciju za gas i grijanje ukoliko u meðuvremenu ne stigne gas.

S obzirom na to da je od obustave dotoka gasa potro¹nja struje u Sarajevu poveæana za 37,6 posto, iz "Elektroprivrede BiH" graðane mole za oprez kod istovremenog kori¹tenja veæeg broja elektriènih aparata.

Premijer FBiH Ned¾ad Brankoviæ planira danas da organizuje sastanak na kojem æe biti analiziran razvoj situacije u vezi s prekidom isporuke gasa. Ministar vanjskih poslova BiH Sven Alkalaj zatra¾io je od diplomatskih predstavnika BiH u evropskim zemljama da obavje¹tavaju MIP o svim dogaðajima u vezi s krizom s gasom.

Iz Srbije sti¾e 20.000 kubnih metara na sat

Direktor "Sarajevogasa" iz Istoènog Sarajeva Slavo Kraji¹nik juèe je rekao da æe isporuka gasa iz Srbije trajati dok ne bude normalizovan dotok gasa iz Rusije.

"Rijeè je o 20.000 metara kubnih ovog energenta na sat. To je pomoæ iz kolièina koje ima Srbija i usmjerena je prema Sarajevu", rekao je Kraji¹nik Srni.

On je naglasio da u Zvorniku ostaje oko 1.000 metara kubnih prirodnog gasa na sat za podmirivanje osnovnih potreba za ovim energentom, dok æe ostatak prirodnog gasa, koji æe stiæi tokom noæi biti isporuèen podruèju Istoènog Sarajeva i Sarajeva.