D¾eki Èen

Started by Bred, 07-06-2009, 16:48:41

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Bred

D¾eki Èen roðen je 7. aprila 1954. godine u Hong Kongu. Kada je imao sedam godina, roditelji mu se sele u Australiju, da bi na¹li bolje poslove, a on ostaje u Hong Kongu, gde pohaða kineski institut na kom uèi drevne borilaèke ve¹tine, glumu, ples i pevanje.

Zahvaljujuæi ¹kolovanju na ovom institutu, u narednih deset godina dobijao je sporedne uloge u nekim kineskim filmovima. Kada je 1971. godine maturirao, poèeo je da gradi svoju glumaèku karijeru. Najpre se pojavljuje kao statista i kaskader u akcionim filmovima. Najzapa¾eniji uspeh u tom periodu imao je u filmu "Pesnica gneva", u kom je glavnu ulogu igrao Brus Li.

Posle iznenadne smrti Brus Lija, D¾eki Èen je u filmskoj industriji posmatran kao njegov dvojnik i naslednik. Lo Wei, re¾iser koji je radio sa Brus Lijem, dao mu je nekoliko uloga u akcionim kung fu filmovima. Meðutim, narednih godina D¾eki Èen poèinje da gradi sopstveni stil glume i distancira se od titule Brus Lijevog dvojnika. U tome je prilièno uspeo, s obzirom na veliki komercijalni uspeh filmova koje je snimio. Ostaæe poznat po tome ¹to ni u jednom filmu nije imao kaskadere, veæ je sve opasne scene savladavao sam.

Solidnu popularnost u Holivudu stekao je tzv. kung fu komedijama: "Pijani master", "Policijska prièa", "Projekat A", "Zlatna ¹uma", "Gospodin Dobri momak", "Mladi master" (master je inaèe najvi¹a titula u kung fuu) i mnogim drugim filmovima. U Hong Kongu je osnovao sopstvenu kompaniju za filmsku produkciju, Golden Way, a u Holivudu pro¹irio njeno kasnije poslovanje. Pored toga, osnovao je i Jackie Chan Stuntmen Association, vlastito kaskadersko udru¾enje, u okviru kojeg je lièno trenirao kaskadere. To je usledilo posle uèestalih povreda kaskadera u njegovim filmovima. Sam D¾eki Èen redovno je radio kaskaderski posao i jednom je izjavio da nema nijedne kosti u njegovom telu koju nije slomio kao kaskader.

D¾eki Èen ima jednog sina iz nekada¹njeg braka sa tajvanskom glumicom Lin Feng-Chia

http://film.krstarica.com/l/portreti/dzeki-cen/