Neregistrovani lekovi i u apotekama

Started by Bred, 22-06-2006, 10:01:01

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Bred

Izvor: B92
Beograd -- Mnogi medikamenti ne prolaze nikakvu kontrolu, a unose se u zemlju u torbama ili se falsifikuju, navodi Farmaceutsko jezgro.

Udru¾enje Farmaceutsko jezgro je saop¹tilo da se u apotekama u Srbiji prodaju i neregistrovani lekovi, pa je od nadle¾nih ministarstava zahtevalo re¹avanje tog problema ¹to pre, prenosi Danas.

"Lekari pacijentima èesto propisuju lekove koji se kupuju u odreðenim apotekama snabdevenim takvim neregistrovanim lekovima, a zaposleni u takvim ustanovama prodaju ih bez gri¾e savesti i profesionalne odgovornosti. Reè je o lekovima poput utrogestana, miofleksa, motilijuma, koneta, etambutola, ditropana, omnica, nitrofurantoina, rezohina, intala, endoksana, talidomida, difetoina, oralnog aceazolamida, niabutola, sintroma i mnogim drugim", navodi se u saop¹tenju koje je potpisala Devora Sunèica Velièkoviæ iz Farmaceutskog jezgra.

To farmaceutsko udru¾enje smatra da je nedopustivo æutanje o problemu nedozvoljenih lekova o kojima javnost malo zna jer obièan graðanin polazi od pretpostavke da je siguran kada u apoteci kupi lek. Zbog toga predstavnici Farmaceutskog jezgra predla¾u da umesto novèanih kazni, koje ne mogu da dotaknu moæne i jake apoteke koje se bave tim nelegalnim radnjama, nadle¾na ministarstva dozvole uvoz i distribuciju neregistrovanih lekova pod strogo kontrolisanim uslovima, zahtevajuæi da se prati njihov put od uvoznika do pacijenata.

http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2006&mm=06&dd=22&nav_category=206&nav_id=202166

Jeca

Pa ako lekar prepise taj recept, verovatno mora da koristi samo to, nema zamene (osim ako on nema nesto od prepisivanja istog  :`)

A mislim da je samo problem sto se na te lekove ne placa porez, paaaaa.....drzava nema da se ogrebe...  :wink:

Vampire 666

nije to tako naivno...ti lekovi nisu prosli kontrolu i ko zna kakve supstance sadrze...najblaze bi bilo da imaju samo placebo efekat, ali bojim se da nije tako...

Jeca

Pa ja koliko sam razumela, ne govori se o nasim lekovima koji nisu prosli kontrolu, vec stranim koji se "uvoze" na kvarnjaka... :embarrased: osim ovih falsifikata (eeeeeee za to bih zatvarala apoteke, a lekare otpustala)  :F

Bred

Koji god strani lek se uveze, mora da prodje nasu domacu kontrolu

AquArius

A neregistrovanih preparata koliko volis, pa kad ispadne neko s*anje, onda se ne zna ko je odgovoran!   :F

Vampire 666

U drzavnim apotekama takvih gluposti nema...kontrola je poprilicno visoka...bar u Apotekarskoj Ustanovi Pozarevac gde radi moja keva...

vladimir

E, leba ti!A od èega æu da ¾ivim kad otvorim svoju apoteku nego od lekova "na crno"? :lol2:
©alim se, naravno, mada mislim da su lekovi koji se pro¹vercuju iz, npr. italijanskih veledrogerija, mnogo kvalitetniji nego na¹i jer su kod njih mnogo stro¾iji propisi po pitanju GMP-a.
Ipak, svaki lek koji se prodaje kod nas treba proæi kontrolu oja je propisana.

marijarad

lek Mircera je proizveden u Svajcarskoj.interesuje me kako bih mogla da dodjem do tog leka u nasoj zemlji

mima140186

Da li neko zna gde mo¾e da se kupi talidomid? U Svetog Save ga nema, nesta¹ica, a potreban je za terapiju multiplog mijeloma.

mima140186


mima140186

U meðuvremenu sam nabavila barijum iz Crne Gore. Ostalo mi je 100g pa ako nekome treba nek me kontaktira.

Bred

U Srbiji nestašica barijum-sulfata
Izvor: B92

Beograd -- Barijum-sulfata - kontrastnog sredstva neophodnog za rendgensko snimanje digestivnog trakta, nema u gotovo svim zdravstvenim ustanovama u zemlji.

Jedini domaći proizvođač najavljuje da će uskoro ponovo početi da ga proizvodi. U međuvremenu, Republički fond za zdravstveno osiguranje je odlučio da uvede hitnu proceduru.

nastavak -> http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2013&mm=11&dd=18&nav_category=12&nav_id=778893