Bolesni zbog stalnog stresa

Started by Bred, 01-11-2014, 18:40:24

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Bred

M. Vasiljević
Psihijatar dr Lela Trikoš, o psihičkoj napetosti kao uzroku razvoja različitih telesnih oboljenja: Psihički faktori u manjoj ili većoj meri utiču na nastanak, tok i prognozu brojnih oboljenja, uključujući i autoimuna i maligna

NIŠTA tako čvrsto ne povezuje sve važne organske sisteme u organizmu kao psihički stres. Zato ga naučnici obeležavaju kao krivca za nastanak mnogih bolesti, čime se bavi i posebna oblast medicine - psihosomatika.

Jednostavno rečeno, kada se iznerviramo, to se oseti u celom organizmu, pa trpe svi organi - od glave do pete. Upravo tom linijom se stres "kreće" kroz telo, počev od centralnog preko perifernog nervnog sistema, sve do endokrinog, a na kraju ispašta imuni sistem. A bolest samo vreba kada će imunitet da oslabi, pa da napadne ionako uzdrman organizam.
Kada se ove situacije ponavljaju iz dana u dan, duže vreme, osoba postaje podložna bolestima. Stres ne mora da bude uvek "negativac", ali samo ako se osoba pravilno izbori sa stresnim situacijama, pa tako postaje istrenirana za buduće neprijatnosti. Lupanje srca ili skok pritiska je najmanje što može da nam se dogodi ako podlegnemo stresu. Naučnici tvrde da psihički faktori u manjoj ili većoj meri utiču na nastanak, tok i prognozu brojnih oboljenja, uključujući i autoimuna i maligna oboljenja.
Na ovo, u intervjuu za "Novosti", ikazuje dr Lela Trikoš, psihijatar u Bolnici za psihijatriju Kliničko-bolničkog centra "Zvezdara":
- Hronični stres, kao i neko hronično telesno oboljenje, dovodi do trajnih promena u aktivnosti neuroendokrinog sistema. U takvom stanju osoba postaje još osetljivija na delovanje budućih stresora.

nastavak -> http://novosti.rs/vesti/zivot_+.304.html:517196-Bolesni-zbog-stalnog-stresa