Za jednog pacijenta 50 recepata

Started by Bred, 12-10-2009, 23:44:13

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Bred

Autor: Ivan Mi¹koviæ |
Pored nepreciznog fakturisanja pru¾enih zdravstvenih usluga u domovima zdravlja i bolnicama, i apotekarske ustanove u Srbiji, namerno ili sluèajno, fakturi¹u vi¹e lekova nego ¹to su izdale. Èesto u RZZO stigne i elektronska faktura na kojoj pi¹e da je istom pacijentu prepisano i izdato èak 50 recepata, ¹to je povod za dodatnu kontrolu.

Naknadno kontrolisanje obièno utvrdi da je na ¹tampanim receptima bilo sve u redu, ali da je elektronski recept odraðen nemarno i da su svi lekovi prepisani jednom pacijentu.
- Nedavno smo kontrolisali prepisivanje insulina. Izvukli smo ga iz na¹e baze i uvideli da je kod jednog broja pacijenata insulin prepisan jednom i nikad vi¹e. To nam je bilo sumnjivo. Kontrola je pokazala da apoteka nije ispostavila dobre podatke putem elektronske fakture. Nakon ¹to smo proverili papirne recepte, ispostavilo se da su lek dobili pravi pacijenti, ali da je elektronski lo¹e fakturisano. Ako ¾elimo da sprovedemo reformu i da promenimo naèin plaæanja i stimulisanja zdravstvenih radnika, ovo vi¹e ne sme da se dogaða - ka¾e direktorka RZZO Svetlana Vukajloviæ.
Pored nemarnosti, de¹avaju se i zloupotrebe. Pojedini farmaceuti po svojoj volji oslobaðaju neke pacijente plaæanja participacije za odreðeni lek gde bi ona morala da bude plaæena. Nije retko da se posle provere elektronske fakture utvrdi da je apoteka na ime jednog pacijenta elektronski unela sve lekove koji su tog dana izdati!
U RZZO nagla¹avaju da su apoteke du¾ne da sve podatke u elektronskoj fakturi precizno dostave, jer je nemoguæe prekontrolisati svih 70 miliona papirnih recepata, koliko se godi¹nje izda u Srbiji.
Jedan od poslednjih primera je apotekarska ustanova iz unutra¹njosti, koja je fakturisala 30 miliona dinara na koje nisu imali pravo. Utvrðeno je da su umesto ampula insulina fakturisali skupe lekove. Nakon provere sav novac je vraæen u kasu RZZO.

nastavak -> http://www.blic.rs/drustvo.php?id=115057