Peticija Bolonjaca - Saopštenje Parlamenta

Started by hulio_salinas, 12-10-2007, 07:38:55

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

hulio_salinas

Univerzitet u Beogradu
Farmaceutski fakultet
Studentski parlament


Povodom novonastale situacije na Farmaceutskom fakultetu, vezane za studente prve godine, koji su istupili sa zahtevom da se smanji broj ESPB potrebnih za sticanje uslova za upis druge godine sa bud¾etskim statusom, Studentski parlament Farmaceutskog fakulteta izdaje sledeæe

S A O P © T E NJ E

Kako su pomenuti studenti istupili sa zahtevom tek 11. oktobra 2007. godine, iako je Nauèno-nastavno veæe fakulteta donelo odluku o smanjenju potrebnih ESPB za upis na drugu godinu studija sa bud¾etskim statusom i to sa 60 na 52 ESPB jo¹ pre mesec dana, smatramo da je naèin podno¹enja zahteva neadekvatan.

Naime, procedura podno¹enja ovakvih i sliènih zahteva je sledeæa: prvo obraæanje predstavniku godine i smera, koji zatim to prosleðuje Studentskom parlamentu, a zatim sledi dono¹enje stava Studentskog parlamenta i prosleðivanje stava i zahteva dekanskom kolegijumu i prodekanu za nastavu. Ni jedan od ovih koraka nije ispo¹tovan, bar ne pravovremeno kako bi se ostavilo vremena za adekvatno delovanje.

Studenti podnosioci zahteva su svoje predstavnike godina/smerova o svemu obavestili juèe, 11. oktobra 2007. godine, obraæanjem u hodniku fakulteta neposredno pre nego ¹to su predali zahtev prodekanu za nastavu.

Posebno napominjemo da studenti predstavnici godina/smerova nisu imali apsolutno nikakva saznanja ni nagove¹taje potrebe ovakvog zahteva, iako su na fakultetu prisutni svakog dana meðu svojim kolegama sa godine, dostupni za razgovor i obraæanje. Stoga, oni nisu mogli ni da obaveste Studentski parlament o nastalom problemu.

Studentski parlament æe po ovom pitanju zasedati u najskorije vreme, razmotriti novonastali problem i doneti svoje stavove. U skladu sa tim æe delovati nadalje.

U prethodnih godinu dana, Studentski parlament je preko predstavnika smerova, èesto i kontinuirano saraðivao sa upravom fakulteta, nastojeæi da u ¹to veæoj meri olak¹a studiranje generaciji koja prva studira po novom studijskom programu i koja je samim tim u velikoj meri eksperimentalna. Neophodno je napomenuti da je uprava fakulteta bila svesna i imala sluha za polo¾aj te generacije studenata i upravo zbog toga su, u skladu sa moguænostima fakulteta i zakonskim regulativama, izlazili u susret i pomogali studentima. Rezultat ove saradnje jeste trenutna statistika prolaznosti studenata iz prve u drugu godinu studija, a koja je meðu najboljima na Univerzitetu u Beogradu.

Molimo studente da ubuduæe po¹tuju proceduru re¹avanja problema, kako ni oni, ni Studentski parlament ne bi izgubili kredibilitet kod nadle¾nih organa fakulteta, svojih profesora i struènih saradnika. Od prvog dana se zala¾emo za dostojanstven i korektan odnos izmeðu studenata i profesora, zastupljen na osnovnim akademskim principima, a smatramo da naèin delovanja pomenute grupe studenata nije svojstven ovim principima.

U cilju unapreðenja polo¾aja svih studenata, uslova studiranja i uspe¹nog sprovoðenja reforme obrazovanja, Studentski parlament æe i ubuduæe svoj rad zasnivati na proceduralnim i zakonskim regulativama kako bi zadr¾ao svoj kredibilitet kao organ fakulteta koji predstavlja sve njegove studente.

S po¹tovanjem,




U Beogradu,
12. oktobra 2007. godine

Studentski parlament
Farmaceutskog fakulteta