Sporazum o asocijaciji i pridruzivanju Srbije sa EU

Started by darusaz, 11-04-2008, 11:53:33

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

KaBoom

Ja se iskreno nadam da bi ova, kako ka¾e¹ "¾uto crvena", banda izruèila onu dvojicu, da znaju gde su... Samo se pla¹im da se ne¹to kalkuli¹e. I kad su sada bili izbori, ratifikovan je SSP, a sve mi se èini da je zbog toga, da bi pokazali kako Demokrate vode Srbiju u EU, kako smo na korak od EU, kako je sve super i kako treba glasati za njih. A onda je taj sporazum zamrznut i sada ne odmrznut... Samo da radikali ne doðu na vlast. Da se upla¹i narod ili da mu se ulije nada...

Ovaj sistem odluèivanja u EU je i meni malo glup, iskreno. Znaèi, jedna dr¾ava mo¾e da koèi ¹ta god oæe, u inat drugima! Znaèi uðe Hrvatska i mo¾e da blokira ulazak Srbije. Mo¾e da uðe Srbija i blokira neke odluke oko Kosova (ne ka¾em da je to lo¹e, ali mo¾e). A pogotovo kad uðu zemlje zapadnog Balkana, gde smo svi posvaðani, ratovali i jedva èekamo da nekome "uteramo"... Moraæe to menjati nekako...

Mogli su sada da nam odmrznu to, uveliko bi obradovali narod u Srbiji. Narod bi ih malo vi¹e zavoleo, nakon cepanja Kosova i raznih drugih stvari... Ovako se pla¹im da je narod razoèaran i da æe se diæi rejting anti-EU strankama (mada su kao svi za EU, ipak ovaj DSS preteruje i vi¹e od radikala). Nisu to uradili. Nismo im na¾alost ba¹ omiljeni tamo, ne vole nas i moramo duplo vi¹e napora da ula¾emo da bi im dokazali kako mi nismo lo¹i ljudi. Ali tako je kako je i moramo da se doka¾emo... Moramo pred velikima malo da pognemo glave, istrpimo koju æu¹ku, jer æe nas inaæenje odvesti u propast... Bar dok ne stanemo na noge, da mo¾emo da im pariramo...

Bred

To oko odlucivanje je srecom dobro posto su odlucili da preostale balkanske zemlje ulaze u paketu (na zalost Hrvata, zivi se pojedose zbog toga  :>:), tako da nece biti toliko strasno oko samog ulaska ako sama EU ostane pri toj odluci da svi grupno pristupaju ..

dirigent


Bred

Ren: Srbiji status kandidata 2009.
| Izvor: Beta, Tanjug
Beograd, Prag -- Evropski komesar za pro¹irenje Oli Ren izjavio je da æe Srbija naredne godine steæi status kandidata.

"Naredna godina za Evropsku uniju biæe u znaku zapadnog Balkana", kazao je Ren na konferenciji "Pro¹irenje EU - perspektive zapadnog Balkana", koju je u Pragu organizovala èe¹ka vlada kako bi predstavila prioritete svog ¹estomeseènog predsedavanja Uniji od januara naredne godine.

Ren se danas, zajedno sa èe¹kim vicepremijerom za evropska pitanja Aleksandrom Vondrom, priklonio stavu da komplikacije oko Lisabonskog sporazuma o reformi evropskih institucija ne bi smele da predstavljaju prepreku za evropsku integraciju buduæih èlanica i zapadnog Balkana.

"Proces mo¾e da se pone¹to uspori, ali ne i zaustavi", rekao je Ren.

"Svi na konferenciji su se slo¾ili da je taj period èe¹kog predsedavanja prelomni trenutak za zapadni Balkan. Ne u smislu nekih kriza, veæ ¹to region iz perioda stabilizacije kreæe u pridru¾ivanje EU", kazala je nakon konferencije pomoænica ¹efa srpske diplomatije za poslove evropske integracije Milica Deleviæ.

Prema njenim reèima, u Èe¹koj, kao buduæem predsedavajuæem, i u evropskim institucijama jedinstvena je ocena da to ¹to trenutno na Balkanu nema nekih veæih kriza ne znaèi da regionu ne treba posvetiti pa¾nju.

"Svi koji su govorili na konferenciji pohvalili su napredak koji je uèinila Srbija od osnivanja nove vlade i izrazili optimistièko oèekivanje da æe Srbija tokom sledeæe godine steæi status kandidata za EU", kazala je Deleviæeva.

Na pra¹koj konferenciji jednoglasan je bio i stav da bi trebalo odblokirati Privremeni sporazum Srbije i EU, buduæi da Èe¹ka, kao i ogromna veæina u EU, za razliku od Holandije, ne smatra da saradnju i pribli¾avanje Srbije treba uslovljavati izruèenjem Ratka Mladiæa Ha¹kom tribunalu.

Oli Ren je izjavio i da je ratifikacija SSP-a u parlamentu poveæala ¹anse da Srbija dobije status kandidata za èlanstvo u EU u 2009.

"Radikali, koji su tradicionalno bili protiv èlanstva u EU, uzdr¾ali su se od glasanja, ¹to mo¾e da znaèi bolji nacionalni konsenzus o evropskim ciljevima Srbije", ocenio je Ren.

Prioritet EU u 2009. godini æe, prema njemu, biti i Kosovo.

"Kosovo æe ostati prioritet tokom èe¹kog predsedavanja" EU u prvoj polovini 2009. godine, rekao je Ren i dodao da je "kljuèno uspe¹no razme¹tanje misije Euleks" na Kosovu.

"EU je opredeljena za odr¾avanje mira i stabilnosti na Kosovu i za podr¹ku njegovom ekonomskog razvoju, kao i za napredak ka EU kao delu zapadnog Balkana", rekao je evropski komesar.

Èe¹koj æe, prema proceni komesara Rena, u toku predsedavanja najverovatnije preostati i zadatak da dovr¹ava pregovore sa Hrvatskom u nekim od te¾ih poglavlja.

"Hrvatska je na dobrom putu. Oèekujem da æemo preostala poglavlja otvoriti u jesen, ali neka od najte¾ih pitanja mogu da ostanu za èe¹ko predsedavanje", kazao je novinarima Ren.

b92

Bred

Ministri EU o saradnji sa Srbijom
| Izvor: B92, Beta, Tanjug
Beograd, Brisel -- ©efovi diplomatija Evropske unije odali su priznanje Srbiji za dostignutu saradnju sa Ha¹kim tribunalom i zatra¾ili da ta saradnja bude potpuna.

Ministri EU su naveli da "Srbija, sa svojim sna¾nim kapacitetom dr¾avne uprave, mo¾e ubrzati napredak ka EU, uz dobijanje statusa kandidata za èlanstvo, èim nu¾ni uslovi budu ispunjeni". Evropski komesar Oli Ren zalo¾io se za odmrzavanje Privremenog sporazuma s Srbijom, smatrajuæi da je to naèin da se oda priznanje njenim naporima da ostvari saradnju s Ha¹kim tribunalom.

"Srbija je bila konstruktivna u radu na stabilnosti i bezbednosti u regionu i vlada sprovodi proevropsku reformsku agendu", izjavio je Ren novinarima po okonèanju sastanka.

Ren je naglasio da, meðutim, Ratko Mladiæ i Goran Had¾iæ "moraju da budu privedeni pravdi".

Èe¹ka ne odustaje od zapadnog Balkana

©ef èe¹ke diplomatije Karel ©varcenberg potvrdio je u Briselu da æe prioritet Èe¹ke tokom predsedavanja Evropskoj uniji biti da ubrza ulazak zemalja zapadnog Balkana u Uniju i upozorio da u regionu neæe biti mira dok granice ne izgube znaèaj.

©varcenberg je pred dana¹nji sastanak ¹efova diplomatija dvadesetsedmorke kazao da æe Hrvatska biti spremna za ulazak u EU u drugoj polovini 2009. godine, javljaju èe¹ki mediji, a prenosi Beta.
S druge strane, istakao je on, najbolji naèin da EU oda priznanje Srbiji je da donese odluku o primeni Privremenog sporazuma, koja je trenutno zamrznuta zbog nedostatka konsenzusa unutar EU usled protivljenja Holandije.

Holandski ministar spoljnih poslova Maksim Verhagen izjavio je u Briselu da se saradnja Srbije s Ha¹kim tribunalom nije dovoljno pobolj¹ala da bi Holandija promenila svoje protivljenje odmrzavanju Privremenog sporazuma.

Srbija ima sigurnu buduænost u Evropskoj uniji, ali trenutno na tom putu stoji nekoliko problema, pre svega pitanje hap¹enja Ratka Mladiæa, izjavio je u Briselu predsedavajuæi Saveta ministara EU, ¹ef francuske diplomatije Bernar Ku¹ner.

Ku¹ner je na konferenciji za novinare po okonèanju sastanka ministara istakao da "nema nikakve dileme da je Vlada Srbije demokratska i proevropska, a buduænost Srbije u Evropskoj uniji" i naglasio da je "potrebno ubediti pojedine èlanice EU" da se odmrzne Privremeni sporazum EU sa Srbijom.

"Postoji jedan broj problema, naroèito pitanje hap¹enja generala Mladiæa", rekao je Ku¹ner.

U zakljuècima zasedanja ¹efova diplomatija EU se "pozdravlja èinjenica da je Srbija potvrdila svoju privr¾enost Evropi" i "odaje priznanje za dostignutu ravan saradnje sa Ha¹kim sudom", ali se istièe i da "Srbija mora dopuniti taj povoljan razvoj punom saradnjom" sa Tribunalom u Hagu.

Evropski komesar Ren i visoki predstavnik Havijer Solana su na ministarskom zasedanju pozdravili veoma konstruktivan pristup Srbije za razme¹taj Euleksa na Kosovu.

Ren je naglasio da je "Srbija u velikoj meri bila konstruktivna i imala pozitivan pristup za re¹enje oko razmesestanja Euleksa", kao i u drugim pitanjima odnosa sa EU.

Do razmatranja odnosa sa Srbijom i ostalim zemljama zapadnog Balkana do¹lo je u okviru ocene "Strategije pro¹irivanja i glavnih izazova u 2008/2009", kao i godi¹njih izve¹taja o napretku zemalja zapadnog Balkana u pridru¾ivanju Uniji, koje je izradila Evropska komisija, a èemu se "u velikoj meri daje podr¹ka".

Jeremiæ: ©anse vrlo male

©ef diplomatije Srbije Vuk Jeremiæ rekao je, gostujuæi u emisiji “Utisak nedelje” na TV B92, da ni¹ta nije gotovo sve dok se evropski ministri ne sretnu, ali, ipak, navodi da i njegove informacije iz evropskih krugova govore da Srbija danas ne treba da se nada odmrzavanju sporazuma.

“Prijatelji sa kojima sam razgovarao, ministri spoljnih poslova desetak zemalja Evropske unije, u poslednjih 48 sati su mi rekli da su ¹anse za tako ne¹to male zbog toga ¹to Holandija ne odustaje od svog stava da Srbija ne saraðuje u potpunosti sa Ha¹kim tribunalom”, rekao je Jeremiæ.

“S obzirom da je puna saradnja sa Ha¹kim tribunalom politièki preduslov za nastavak evropskih integracija, Holandija smatra da se taj uslov nije stekao, ali, na¾alost, u okviru Evropske unije gde se odluke donose konsenzusom, to je dovoljno da se tako ne¹to ne desi”, kazao je on.


Jeremiæ je rekao da se u sluèaju ni jedne druge dr¾ave, koja ¾eli u Evropsku uniju, nije desilo da jedna zemlja punom saradnjom sa Tribunalom smatra samo izruèenje i hap¹enje nekog ha¹kog optu¾enika.

On je takav stav, koji zastupa Holandija, nazvao “drakonskim”.

“Hrvatska je i potpisala ugovor o stabilizaciji i pridru¾ivanju i poèela da primenjuje mnogo godina pre nego ¹to se general Ante Gotovina na¹ao u Hagu. Prema tome, prièa o dodatnom uslovljavanju je, ¹to se tièe Haga, prièa o tome zbog èega se definicija pune saradnje u sluèaju Srbije defini¹e na drugaèiji naèin. Mislim da to nije fer”, naveo je Jeremiæ.

Govoreæi o odnosima Srbije i EU u vezi sa pitanjem Kosova, Jeremiæ je rekao da bi se Srbija na¹la pred nemoguæim izborom onog trenutka kada bi EU uslovila Srbiju priznavanjem Kosova.

Ova vlada ne bi imala izbora osim da u tom sluèaju zaustavi put ka evropskoj integraciji, naveo je Jeremiæ.

On je rekao da iza spoljne politike koju Srbija vodi "stoje Vlada Srbije i predsednik Republike".

Uslovi za izmenu stava

Ipak, kako saznaje agencija Beta, nisu izgubljene sve ¹anse da Evropska unija odmrzne prelazni trgovinski sporazum sa Srbijom do kraja godine.

Holandija bi mogla da revidira svoj stav sredinom nedelje kada èuje ¹ta je u svom izve¹taju o saradnji Srbije napisao glavni ha¹ki tu¾ilac Ser¾ Bramerc.

Uprkos stavu ostalih èlanica EU i Evropske komisije, Holandija i dalje smatra da æe to biti moguæe tek kad tu¾ilac Ha¹kog suda Ser¾ Bramerc oznaèi saradnju Beograda s Ha¹kim sudom kao "potpunu", rekli su izvori EU.

Bramerc u sredu podnosi izve¹taj Savetu bezbednosti UN o saradnji Beograda s Tribunalom u Hagu, a kako je reèeno u Savetu ministara EU, ako bi u tom izve¹taju bilo "novih bitnih elemenata", nije iskljuèeno da bi ¹efovi diplomatija EU i na poèetku samita Unije, u èetvrtak uveèe, ponovo mogli raspravljati o odnosima sa Srbijom.



:news:
Dnevnik: Kosovo kao Severna Irska
| Izvor: FoNet, Dnevnik
Novi Sad -- Srbija neæe moæi da se pridru¾i EU pre nego ¹to re¹i odnos prema Kosovu i ne da garancije da neæe spreèiti Kosovo da postane èlan EU, pi¹e novosadski Dnevnik.

"Niko u EU neæe postaviti Srbiji uslov da prizna Kosovo da bi dobila status kandidata ili poèetak pregovora o èlanstvu u EU. Beograd vrlo dobro zna da s evropske strane ima na raspolaganju nekoliko 'mirnih' godina da privede kraju pregovore o ulasku u EU", rekli su Dnevniku diplomatski izvori.

Oni tvrde da se od Beograda samo oèekuje da ne politizuje stvari koje su bitne za ekonomski razvoj Kosova, kao ¹to su uèe¹æe Pri¹tine u regionalnim vidovima saradnje poput CEFTA ili Energetske zajednice i slièno.

Buduæi da su se srpske vlasti tokom pregovora o statusu Kosova bavile samo teritorijalnim pitanjima i bile totalno nezainteresovane za sudbinu Srba na Kosovu, red je da nova vlast promeni redosled va¾nosti i stavi kosovske Srbe na prvo mesto, rekao je za Dnevnik izvor blizak britanskom Forin ofisu.

"Mi mislimo da bi najbolje bilo ono ¹to je primenjeno za Irsku i Severnu Irsku, jer kao ¹to smo videli, i Velika Britanija i Irska su u¹le u EU, a da nisu u potpunosti re¹ili pitanje Severne Irske. Takoðe, zbog toga ni jedna strana nije trpela ¹tetu", rekao je taj izvor.

S obzirom na to da je i Irska u¹la u EU s Ustavom iz 1937. godine, u kojem je imala odrednicu da je i severni deo Ostrva deo nacionalne teritorije, ali i èlan u kojem se eksplicitno navodilo da zakoni Irske va¾e samo na ju¾nom delo ostrva, Dablin je eksplicitno priznao faktièko stanje – da nema kontrolu nad Severnom Irskom.

Britanska ideja za Kosovo bi bila da Srbija ostavi u svom Ustavu Kosovo kao formalni deo nacionalne teritorije, uz priznavanje da tamo postoji nezavisna vlast u odnosu na Beograd, u smislu da svaki graðanin roðen na Kosovu ima pravo da bude deo "srpskog naroda" i da se Srbija i Kosovo mogu ponovo ujediniti, ali samo u miroljubivom procesu uz veæinski pristanak naroda i u Srbiji i na Kosovu.

"Na taj naèin, Srbija bi bila motivisana da radi na ¹to br¾oj integraciji Kosova u EU, a s druge strane, Srbi na Kosovu bi bili dvostruko za¹tiæeni kao graðani, odnosno dr¾avljani ne samo Kosova veæ i Srbije", smatra sagovornik Dnevnika.

b92